Beste lezers,

Mijn vrouw woont in Ban Pong, Ratchaburi. Het is de bedoeling dat ze in maart/april volgend jaar in Nederland komt wonen. Er zal dus gestudeerd moeten worden voor de MVV.

De vraag is wie weet er een goed adres in (de provincie) Ratchaburi om de inburgeringscursus te leren. Op internet kan ik niets vinden.

Ik heb wel twee adresjes gevonden in Bangkok. I.T.L en E.L.C. Zijn er meer schooltje in Bangkok? Want dat zou dan het alternatief moeten worden als we niets in Ratchaburi kunnen vinden.

Alvast bedankt en groet,

Adje

26 reacties op “Lezersvraag: MVV inburgeringscursus, wie weet een adres in Ratchaburi?”

 1. Rene zegt op

  Beste Adje,

  Mijn ervaring met I.T.L. is niet zo best. Mijn vriendin heeft hier eerst les gehad en is later overgestapt naar E.L.C., De ervaringen met deze school zijn stukken beter. Ik wil je wel persoonlijk uitleggen waarom, maar ik vind het niet zo netjes op dit op een openbare site te zetten.
  Ik adviseer je laat je goed informeren wat het beste is voor jouw vrouw.
  Succes,
  René

  • adje zegt op

   Hoi Renee, Ik had I.T.L een email gestuurd en ik heb telefonisch contact gehad. Mijn eerste indruk was niet goed. Maar zou toch graag iets meer willen weten. Kun je me je ervaring mailen? Mijn mailadres is: [email protected]. Alvast bedankt.

 2. Geert zegt op

  Hallo Adje,

  Mijn vrouw heeft de cursus in Nakhonratchasima (Korat) gedaan.
  Een Nederlander die de cursus geeft en het is intern.
  Dit is zijn website: http://www.thaidutch4u.com/
  Succes, Geert

  • adje zegt op

   Hoi Geert. Dit adres had ik ook gevonden. Leek me best goed maar is toch een beetje te ver van haar woonplaats. Maar wellicht dat andere bloggers er iets aan hebben.

 3. Ronald zegt op

  Mijn vrouw heeft alles geleerd met zelfstudie, van diverse websites en 3 maanden in Nederland (waren we ook weer samen en voor dezelfde prijs, als de diverse “scholen” rekenen). Lijkt me een leuk alternatief en mooi vooruitzicht.

  Vanaf start leren tot en met goedkeuring MVV heeft ons 10 maanden gekost. Daar vanuit gaande zou maart/april een nobel streven kunnen zijn. Hangt ook een beetje af of je vrouw goed kan leren?

  • Rob V. zegt op

   Hier ook dmv zelfstudie. Ruim een jaar voor de aanvraag spelenderwijs met wat simpele vocabulair begonnen (nouja de eerste woordjes en zinnetjes zoals “ik hou van je”, “ja”, “nee” , “hallo” en wat ontdeugende en gekke woordjes hadden we elkaar al eerder geleerd in het Thais en Nederlands) en wat materiaal toegezonden. Mijn vriendin werkte meer dan fulltime in die periode, gemiddeld 48-50 uur exclusief reistijd. Dus bleef de daadwerkelijke studietijd beperkt tot enkele uren per week. Het materiaal bestond uit online stof en oefeningen. In het bijzonder dat wat ik aantrof op Stichting Buitenlandse Partner, en de website(s) en Toets Gesproken Nederlands studieboekje van Ad Appel plus zijn 18 TGN oefenexamens.

   Ik heb ook zelf met de TGN computer gebeld, daar is een gratis nummer voor (zonder beoordeling). Dat staat oa op inburgeren.nl gemeld. Die site gaat over inburgeren in Nederland na aankomst op A2 niveau of hoger maar het TGN onderdeel is gewoon hetzelfde als op de ambassade: http://www.inburgeren.nl/nw/inburgeraar/examen/oefenen_met_examens/oefenen_met_examens.asp
   Zie ook http://www.ikwilnaarnederland.nl voor info/tips over het examen op de ambassade.

   Het officiele studieboek dat door de overheid gepromoot wordt heb ik niet gebruikt, te duur en naar het schijnt ook niet echt efficiënt (verouderde methodes?).

   Zelfstudie moet je natuurlijk wel liggen, je moet er de tijd voor hebben en iets van begeleiding heb je wel nodig (zelf je vriendin dus via bijvoorbeeld Skype overhoren, oefenen en gewoon spelenderwijs kennis nemen van elkaars taal en cultuur).
   Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan zelfstudie dus een goede en goedkope manier zijn, maar een cursus in Thailand (of in Nederland als je partner hier toch heen mocht komen voor kort verblijf) is wellicht sneller/efficiënter.

   Wil ik nog wel vermelden dat ik het inburgeringsexamen buitenland onzin vind. De KNS (100 vragen) is om te huilen. Een en al stereotype, clichés, info waar je weinig aan hebt (moet een migrant nu echt weten dat de koning van Spanje ten tijde van de 80 jarige oorlog katholiek was?…). De TGN deugt niet want die test of iemand kan papegaaien in plaatst dat de spreekvaardigheid wordt getest, de GBL is ook pittig het kost allemaal gewoon een hoop extra tijd en ook geld. Tijd die men veel beter in Nederland zou kunnen besteden want eenmaal ondergedompeld in de taal en cultuur van Nederland zelf na aankomst pikt iemand met motivatie het veel sneller op dan “uit een boekje”. Als je zelf Thai/Chinees/Japans wil leren, waar doe je dat dan beter? Vanuit Nederland of ter plaatsen? Juist-em /frustratie modus off.

   • Rob V. zegt op

    Correctie: de officiële site van de overheid over het examen op de ambassade (WIB, wet inburgering buitenland) is http://www.naarnederland.nl/ .Excuses. Het eerdere adrs dat ik noemde is van een school.
    Voor de volledigheid dan ook maar de links naar de twee andere sites die ik noemde:
    http://www.buitenlandsepartner.nl (veel info over alle facetten omtrent immigratie BP’s)
    http://www.adappel.nl (tevens de persoon achter de volgende sites)
    http://toetskns.nl/
    http://www.toetsgesprokennederlands.nl/
    http://www.geletterdheidbegrijpendlezen.nl/

 4. Joop de Boer zegt op

  Hallo Ad ik woon al 4jaar in Bangpong samen met nog 2 Nederlanders ik heb je nog nooit gezien wil je contact? Joop

  • adje zegt op

   Hoi Joop. Leuk om te horen dat er meer Nederlanders in Ban Pong wonen. Ik ben juist sinds enkele weken terug in Nederland. In Januari ga ik weer naar Thailand. Altijd leuk om contact te maken en ervaringen uit te wisselen. mijn emailadres is: [email protected]

 5. jan van Dissel zegt op

  Beste Adje,

  Ik heb een zeer goede ervaring met ITL in Bangkok.

  Vriendelijke groet,

  Jan van Dissel

 6. Dick V zegt op

  hallo, mijn verloofde studeert momenteel aan de ELC (easy learning Centre) in Bangkok; Wij hebben in ieder geval echt! persoonlijke begeleiding en goede training bij ELC. Om de hoek, vlak bij de school staan een paar appartementencomplexen waar, in een daarvan mijn verloofde voor 5000 bath/ maand in een kamer verblijft om te slapen, en studeren. De Nederlandse (origineel vanuit Rotterdam) teacher Robert Barendsen en zijn Thaise vriendin Tew … (die niet alleen Thais, maar ook zeer goed Engels en Nederlands spreekt) zijn gewoonweg erg prettig en zijn niet alleen positief ‘zakelijk, maar juist ook persoonlijk erg positief. Wij zaten eerst bij ETL, maar daar is de eigenaar/teacher Belgisch, waardoor mijn verloofde eerst na de overstap het Belgische accent moest afleren :-(. Ook de prijs is bij ELC lager dan bij ITL. En erg sterk bijkomend voordeel is dat bij ELC de prijs niet wordt verhoogd na 6 maanden studie; dit i.t.t. ITL. Elc is via een Nederlands telefoonnummer te bereiken vanuit Nederland. 010-7446106.

  Als laatste wil ik nog kwijt dat wij niet de enige zijn die zijn overgestapt van ITL naar ELC.

  groet,

  Dick V

  • Hans B zegt op

   Beste Dick, ik wil me helemaal aansluiten bij jou woorden. Mijn vriendin is in 2009 op 19 jarige leeftijd bij ITL aan haar inburgering begonnen. Toen zij na 3 maanden haar examen zou doen, kwam onze Belg Bruno net de mededeling dat het niet ging lukken omdat zij 21 jaar moest zijn dus waren wij niet goed ge informeert. Teleurgesteld maar toch een sterke relatie, zijn wij bijna 2 jaar later toch maar weer met ITL in zee gegaan om mijn vriendin op het moment dat zij 21 werd haar examen te laten doen. Wij hebben toen samen 3 maanden in een appartement gewoond bij ITL om de hoek. In die tijd was de eigenaar van ITL Bruno met zijn vrouw op vakantie in Belgie. Ik liep iedere dag met mijn vriendin naar de school en heb daar Rob Barendse leren kennen die daar leraar Nederlands was die mij opviel als een goede leraar Nederlands en die veel beter met zijn cursisten kon omgaan als de Belg Bruno. Ik wist ook als Bruno zou terugkeren van zijn vakantie van 8 maanden uit Belgie dat Rob zijn dagen als leraar waren geteld. Heb hem toen ook geadviseerd om een SCHOOL voor zichzelf te beginnen. Wat hij ook heeft gedaan nu blijkt dat hij met ECL momenteel de meeste leerlingen Nederlands heeft in Bangkok. (PS mijn vriendin is al vanaf Juli 2011 in Nederland, en wij gaan 6 Oktober bij Rob Barendse op de koffie) Succes ELC

 7. Flip Disseveld zegt op

  Hallo Mijn vriendin heeft haar cursus afgerond in Bangkok ,en zeker met tevredenheid ,
  er wordt zeer veel aandacht besteed aan persoonlijke moeilijkheden ,in verband met uitspraken.
  Het adres is: 3 sukhumvit soi 54
  Bangkok Thailand 10260
  Sukhumvit road
  Tel.nr. 0066- 840197787

  Heel veel succes gewenst , namens Flip & Tukta.

 8. Ronny zegt op

  wij hebben zeer goede ervaringen met nederlands leren in bangkok. bij Richard.
  http://www.nederlandslerenbangkok.com.

  Goede lessen met verbaal les 6 weken en hoog slagings percentage ( 98%)

  Hij bemiddeld ook in appartementjes voor de periodenin Bangkok.

 9. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Adje,

  Ik heb de scholen bezocht in Bangkok en ik heb gekozen voor de NLB-talenschool in Sukhumvit soi 54, de docent heet Richard van der Kieft. Ik werd goed op de hoogte gehouden en mijn vriendin was erg goed te spreken over zijn manier van lesgeven.

  Ik heb voor deze school gekozen omdat er geen gebruikt gemaakt wordt van computers tijdens de les, Richard geeft dus echt les en dat heeft mijn voorkeur.

  Veel succes.

  Groetjes,

  Jan Hoekstra

 10. John van Impelen zegt op

  Mijn vriendin Nam heeft bij NLB-talenschool de cursus Nederlands gevolgd.
  De ervaring met NLB-talenschool is erg goed.

  De eerste keer gingen we op gesprek bij NLB-talenschool bij de eigenaar en leraar Richard om te zien wat het leer niveau van Nam was. Tijdens het intake gesprek werd duidelijk verteld wat er geleerd moet worden voor het examen en hoe het examen in zijn werk gaat qua punten die gehaald moeten worden.

  Tijdens de cursus werd ik goed op de hoogte gehouden van de voortgang van Nam.

  De cursus duurt 6 weken en ik kan het zeker aanraden. Richard is een goede leraar.

  Inmiddels is Nam geslaagd voor het inburgering examen dankzij NLB-talenschool.

 11. paul winkelman zegt op

  ik heb vanuit nederland zelf gekozen voor de NLB-talenschool in bangkok.
  waarom , omdat ik zag en las dat daar erg veel meiden slaagden.
  ik heb er geen spijt van, want ze is in maart naar school gegaan en ze slaagde met vlag en wimpel ( na 6 weken les ) ook al kon ze geen woord nederlands, en nu is ze al in Nederland.
  ook heeft deze leraar diverse appartementen te huur, met airco, voor weinig centen.

 12. Hans zegt op

  Mijn Indiase partner moest vooruitlopend op de MVV aanvraag het basisexamnen afleggen.
  In India kon ik daarvoor geen cursus vinden en heb me georienteerd daarvoor in Thailand.
  Ik heb vanuit Nederland emailwisseling gehad en telefoongesprekken gevoerd met Richard van NLB in Bangkok.
  Mijn partner is voor het volgen van de cursus naar Bangkok gekomen en ik ook.
  Tijdens de 6-weekse cursus is regelmatig overleg geweest met Richard.
  De sfeer in de klas was goed en mijn partner bleef gemotiveerd elke dag de les te bezoeken.
  Ook de begeleiding richting examen is persoonlijk gebleken.
  Mijn partner is inmiddels zeer kort na afloop van de cursus geslaagd voor het basisexamen inburgering buitenland.

 13. Keizer zegt op

  Dag Adje

  Ik heb mijn vrouw in Bangkok naar school laten gaan dat is zeer aan te raden ze is in 1 x geslaagd net zoals de hele klas je vind de school ook op Facebook als Nederlandslerenbangkok NLB

  Succes met alles

 14. Ben van Boom zegt op

  Beste Adje,

  Zoals de twee vorige schrijvers al melden.

  De allerbeste optie is naar de Nederlandse school van Richard van der Kieft in Bangkok te te gaan.

  Mijn vriendin Fin heeft hier binnen 6 weken haar inburgeringsexamen gehaald, hierbij kreeg zij meteen voor twee onderdelen van het volgende examen alvast vrijstelling vanwege de hoge cijfers.

  De school van Richard is niet alleen erg goed, de sfeer is er erg leuk en Richard is zeer betrokken.

  Fin heeft vorig jaar om deze tijd examen gedaan. woont sinds 2 September hier in NL en zij heeft nog steeds met alle andere examen kandidaten regelmatig kontakt (inclusief met Richard zelf).

  Heb je tijdelijke huisvesting nodig dan heeft Richard daar (ook zeer betaalbare) oplossingen voor.

  Absolute aanrader dus !

  Kijk op: http://www.nederlandslerenbangkok.com

  Vriendelijke groet,
  Ben

 15. Dick V zegt op

  Als aanvulling op bovenstaande informatie over de Easy Learning Centre (ELC) kan ik nog vermelden dat het ELC ook volledig gecertificeerd is om de noodzakelijke en/of gewenste vertalingen van documenten, verbonden aan(echtelijke) relaties tussen een Thaise onderdaan en een buitenlandse partner. Bij het ELC wordt er zowel geoefend met computers, alsook les gegeven door beide docenten/eigenaren. Net als beschreven bij de NLB-talenschool wordt er door Robert en Tew zo nodig buiten de studie om ondersteuning verleend bij huisvesting of andere sociale problematiek/vragen …..

  Voor meer gedetailleerde informatie zou ik jullie simpelweg adviseren om dit onderwijscentrum te benaderen en ook het andere aanbevolen centrum, om daarna te de voordelen tegen elkaar af te wegen ….

  Vriendelijke groet,

  Dick

 16. Johan zegt op

  Mijn vrouw heeft eerst les gehad bij I.T.L en daar waren we allebij niet heel tevreden over . Met name de uitspraak leerde mijn vrouw niet goed omdat er door iemand uit België les werd gegeven en dat is nou eenmaal anders dan Nederlands . Na een paar weken zijn wij over gestapt naar E.L.C en daar voelde mijn vrouw zich gelijk veel beter op haar gemak. Merkte echt heel snel verbetering omdat ze daar veel betere begeleiding geven

  Vriendelijke groet
  Johan

 17. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen maar mijn vrouw heeft het in Bangkok gedaan bij Richard van Nederlands leren in Bangkok.
  Het beste vond ikzelf dat mijn vrouw niet werd afgeleid door haar vertrouwde omgeving! De twee maanden in Bangkok vlogen om en voor de 6000 Baht p/m valt dat ook wel mee.
  Richard is goed en zijn klassen zijn niet te groot. Wij hebben nog steeds contact met alle klasgenoten van mijn vrouw. Dat is een teken dat Richard er een eenheid van maakt. Ook ging mijn vrouw met plezier bijna elke avond met de andere studenten in het gebouw oefenen.
  Voor mij staat vast dat Nederlands leren in Bangkok een hele goede school is met een gemotiveerde leraar die zelf goed en duidelijk Nederlands spreekt.

  Succes!

 18. Jan van Dissel zegt op

  Beste lezers,

  Ik kom terug op mijn eerdere mening.
  Het is niet te begrijpen dat er de Nederlandse taal wordt geleerd
  zonder ook maar iets van de tekst te begrijpen.
  Dit is echt armoede.
  De lessen zouden toch best wat meer mogen gaan over het begrijpen van de taal.
  Graag hoor ik de mening van andere.

  Met vriendelijke groet,

  Jan van Dissel

  • Rik zegt op

   Beste Jan,

   Ik/Wij zijn het helemaal met je eens.

   Toen mijn vrouw begon aan de studie (in Sakaew) kon ze al een heel klein beetje Nederlands. Maar tijdens de lessen gaat het er niet om dat je de taal begrijpt maar dat je vraag/foto herkent. Indien de leerling de vraag/foto herkent weet hij of zij vaak ook het antwoord en daar gaat het om zo snel mogelijk slagen.

   Indien ze geslaagt zijn en dan aankomen in NL begint het echte begrijpen en praten pas. Mijn vrouw heeft veel meer gehad aan de lessen in NL ( inburgeringscursus ) dan de lessen achter de pc in Thailand.

   Het echte leren praten en begrijpen van de taal begint natuurlijk pas echt zodra ze gaan werken.

   • Rob V. zegt op

    Echt inburgeren en de taal leren leer je pas in Nederland want dan leer je de taal op school en in je dagelijkse omgeving (zoek aan de supermarkt, wellicht met een bijbaantje of vrijwilliggerswerk etc.). Maar met het examen van sinds ergens in 2011 moet je op 3 onderdelen examen doen op A1 niveau. Onderdeel 1, de KNS is domweg uit het hoofd leren van de antwoorden, onderdeel 2 met de TGN kom je heel ver met papegaaien van dezinnen (nazeggen telt daar heel zwaar mee), maar bij het derde onderdeel, de GBL moet je begrijpend kunnen lezen. Je moet dan echt wel wat vocabulair begrijpen want anders kun je antwoorden geven op de vragen. Je moet zinnen kunnen aanvullen, vragen beantwoorden bij verhaaltjes etc. Dan is een basis woordenschat van zo’n paar honder (600-1000) woorden en héél basic grammatica wel verheist (de vervoegingen van enkele werkwoorden en de meest gebruikte vormen van “zijn” , “gaan” etc.).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website