Beste lezers,

Na het lezen van vele artikels is het mij nu duidelijk dat je in Thailand geen huis kan kopen en dat er velen zijn die nogal wat geld verloren hebben bij een relatie die niet blijft duren.

Mijn vriendin is verpleegster in Phetchabun en heeft een mooi huis gebouwd waarvoor zij een lening heeft lopen. Ze heeft geen kinderen en ze zal er ook geen krijgen.

Aangezien ik daar meerdere maanden per jaar ga wonen (misschien later permanent), is het maar normaal dat ik een deel betaal. Ik heb er zelfs geen probleem mee om alles te betalen. Wel zou ik mijn geld dat ik in het huis “inverteer” terug willen kunnen eisen na het beëindigen van de relatie of moest zij eventueel te komen overlijden voor alleer ik ga.

Bestaat er een mogelijkheid om officieel geld uit te lenen aan een Thaise, zodat je dit later ook terug kunt eisen? Bestaat er een soort erfenis systeem waardoor het huis of de waarde na verkoop mij of mijn kinderen toe komt moest zij te komen overlijden?

Graag reactie op mijn laatste 2 vragen, leasen, company enz lijken mij toch niet waterdicht.

Met vriendelijke groet,

Philip

41 reacties op “Lezersvraag: Bestaat er een mogelijkheid om officieel geld uit te lenen aan een Thaise?”

 1. Sjaak S zegt op

  Beste Philip,
  Als je veel over Thailand leest, zul je kunnen leren, dat je als buitenlander weinig of geen bescherming hebt, juist tegen dit soort ondernemingen. Privé geld lenen en verwachten dat je het ooit terug krijgt, lijkt mij een ding der onmogelijkheid.
  Zelfs in Nederland is dat al moeilijk. Als je vriendin al het geld opmaakt, hoe stel je je dit voor? Zij zal nooit in staat zijn het terug te betalen. En in de Thaise mentaliteit ook nooit de bedoeling.
  Er wordt hier veel geleend en ook met de beste bedoelingen, maar ik denk dat je als buitenlander op het laatst het kortste einde trekt.
  Mijn reaktie is de eerste. En ik denk dat ik bescheiden ben in deze. Wacht maar af totdat je de verhalen gaat lezen van vele bittere lezers van dit forum. Er zijn er genoeg die pure ellende ervaren hebben en hevig teleurgesteld zijn, omdat hun verwachtingen te hoog waren.
  Ik zou het niet doen, ook al klinkt het hoogst officieel.

 2. chris zegt op

  beste Philip,
  Als ik jou was zou ik mijn vriendin elke maand een bedrag geven dat in onderling overleg wordt bepaald. Dat bedrag omvat dan een tegemoetkoming in de kosten van het huis, de nutsvoorzieningen, de auto en de kosten van levensonderhoud. Je hoeft het dan ook nooit terug te eisen; voor de huisvesting is het een soort huur. Je houdt een deel van je geld zelf en doet daarmee wat je zelf goeddunkt. Als je van haar houdt betekent dat in de praktijk dat jij de extra dingen betaalt zoals vakanties en luxe goederen.
  Heb dit zo ook geregeld met mijn ex-vriendin en heb daar nooit spijt van gehad, ook niet toen de relatie eindigde. Het was haar huis, haar auto en dat is altijd zo gebleven.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Lijkt me ook de beste en meest eerlijke oplossing.

 3. jan geluk zegt op

  Wat je investeerd ben je kwijt.Het is al duizend maal beschreven en bewezen dat Nederlanders en ook andere geld leende aan een Thai of een huis kochten op haar naam dat ze na verloop van tijd alles kwijt raakten.Verzint eer ge begint,en een gewaarschuwd man telt voor twee.Hier geld meestal : de kop verkoopt de kont.De enigste manier om geld uit te lenen is stort het op een Thaise bank en zorg dat jij de enigste bent die daar aan kan komen.Krijg je weinig rente maar je geld staat veilig.Heb je te veel geld geef dan ook eens wat geld aan de gehandicapten in Thailand die mensen hebben een minderwaardig bestaan,meestal zijn ze verlaten door familie en iedereen.

  • BerH zegt op

   Moderator: deze reactie gaat niet over de lezersvraag.

 4. Louise van der Marel zegt op

  Hallo Philip,

  Waarom niet de maandelijkse lasten op je nemen, zowel huis als levensonderhoud.
  Dan blijf je baas over je eigen geld.
  Als het fout gaat tussen jullie, ben je geen berg geld kwijt.

  Jij hebt een groot ding wat tegen je werkt.
  Jij bent een buitenlander en die trekt ten alle tijden aan het kortste eindje.

  LOUISE

  • tinus zegt op

   Ja maandelijkse lasten op je nemen (water electra etc} en waarom zou je niet een soort huur aan haar betalen hiermee kan zij de bank mee afbetalen. Of je nu de huur aan een huurbaas moet betalen of aan je vriendin lijkt mij de keuze makkelijk en heb je geen last met contracten etc. Mocht je tvs stereos wasmachines etc kopen bewwaar de bonnetjes dan als zijnde jouw eigendom, mocht je ooit moeten verhuizen kun je dat mooi meenemen.

 5. Gerrie Q8 zegt op

  Alleen hij, die ziende blind is en horende doof doet dat. Alle informatie die je vanuit dit blog zult ontvangen, zal hetzelfde zijn, misschien in andere woorden, maar de strekking blijft hetzelfde. Deze informatie komt meestal van mensen die door schaa en schande wijs zijn geworden.

 6. jandekker zegt op

  Hoe wil je dat terug EISEN?
  Denk je dan aan de politie? Vergeet het maar het is een economisch delict en de politie kan niets doen. Denk je aan een gerechtelijke procedure? Heb je je ooit afgevraagd wat dat kost, en of succes wel gegarandeerd is? Er is hier in Thailand bijvoorbeeld niet zoiets als een loonbeslag.

  En dit zijn nog maar enkele juridische kanten.

  • BA zegt op

   Nee maar bij een rechtsgang kunnen ze het eigendom volgens mij wel gedwongen veilen.

   Een bekende van mij is nu in een soortgelijk zaakje verwikkeld. Zijn ex vrouw moet hem de helft van het eigendom terug betalen. Doet ze dat niet binnen de gestelde termijn (wat ze niet kan zonder verkoop van het eigendom, gaat om een substantieel bedrag) dan word het eigendom geveild en krijgen ze beiden de helft van de opbrengst.

   Dit gaat alleen op als het pas aangekocht is nadat je getrouwd bent. Dan heb je namelijk bij een scheiding sowieso recht op de helft. Koop je een huis op naam van je vriendin voor die tijd dan gaat dat niet op.

 7. Philip zegt op

  Bedankt voor de reacties.
  Als ik het goed begrijp kan je (haar) huis dus vanonder uw “gat” verkocht worden moest zij ooit vroeger overlijden dan ikzelf.
  De opbrengst gaat gewoon naar de Thaise erfgenamen.
  Grt Philip

  • BA zegt op

   Ja dat kan, tenzij je getrouwd bent, of het in haar testament zo geregeld is dat het naar jou gaat.

   Als je voor de wet getrouwd bent dan gaat het huis volgens mij naar jou. Alleen omdat jij als farang geen grond/huis bezitten kan, heb je een jaar de tijd om het te verkopen of op naam van iemand anders te zetten.

   Met dit soort issues zou ik overigens niet naar een blog gaan maar naar een jurist.

   Wat mij persoonlijk gewoon het makkelijkste lijkt, zoals anderen al voorstellen, is haar bijvoorbeeld de helft van de hypotheek te betalen. Gewoon als kost en inwoning. Wil je precies rekenen zoals sommigen in Nederland dan kan je jezelf zelfs beperken tot alleen de helft van de rente betalen. Dan lost zij zelf het huis af alleen jij betaald een deel van de rente omdat je ook gebruik maakt van het huis. Een eventuele waardestijging vervalt namelijk altijd richting haar in die opzet, dus dan is het ook niet nodig dat jij de hoofdsom terug betaald.

 8. Roel zegt op

  Jij kan best een hypotheek geven op het huis van jouw vriendin, officieel geregistreerd bij de landoffice. Zij kan dan zonder jouw handtekening nooit het huis verkopen zonder dat jij jouw geld terug krijgt.
  Zie landoffice hier als zelfde als kadaster in NL.
  Ook met goed testament voor jouwzelf en jouw eigen familie als executeur verlies jij niet jouw investering in het huis en hypotheekrecht gaat dan over naar de door jouw aangestelde persoon.
  Testament laten registreren bij cityhall.

  Ook als jullie uitelkaar zouden gaan behoud jij jouw recht en zij moet dan rente betalen over het geleende geld, doet zij dat niet heb jij het recht met een goedkeuring van de rechtbank om het huis te laten verkopen of in te brengen in een veiling voor onroerend goed.

  • Emiel Israel zegt op

   Heel mooi maar het huis staat op een stuk grond en wat dan wie koopt alleen een huis zonder grond ?? , ja je kan het afbreken….

 9. jan geluk zegt op

  Jouw handtekening heeft nul comma nul waarde voor het Thaise gerecht.Want jij kan haar wel geld toe schuiven zo dat zij de aflossing doet met jouw geld.Maar als puntje bij paaltje komt en het huis is betaald kan zij en dat gebeurt dikwijls in Thailand jouw gewoon er uit kegelen.Zij kan ten alle tijden het huis verkopen zonder jouw medeweten zelfs hoe goed je het ook denkt beschreven te hebben en notaris of advocaten spelen met een Thaise die slimmer is dan jij altijd onder een hoedje.Constructie ten spijt je bent alles kwijt als het huwelijk of relartie stuk gaat geloof me.Ik ken legio Nederlanders ,sommige hebben meer dan 9 Miljoen aan huis en grond en landerijen verloren.Een testament in Thailand de eigenlijke naam zou pestament moeten zijn heeft voor jouw als farang geen enkele waarde.Hoe kan je nu verklaren dat zij de hyptheek aflost?Dat kan ze alleen als jij het voor haar betaald.Lost ze niet af of niet op tijd neemt de bank het huis terug.Want in Thailand is het huis altijd van de bank en ben je pas eigenaar als de laatste Bath voldaan is.In NL ligt dat juridisch iets anders.
  En als het huis geveild wordt in opdracht van het gerecht in Thailand dan gaat het over naar de Thaise regering

  • Roel zegt op

   Dat is absoluut niet waar Jan Geluk, ik kan jouw de gerechtelijke uitspraken laten zien, zwart op wit.
   Het is juist dat een buitenlander steeds meer het voordeel en recht verkrijgt.

   Heb zelfs een uitspraak en in 2 verschillende procedures dat het thaise vrouwtje afgeschilderd wordt als een geldwolf en alleen het doel had om gelden te verkrijgen, dit ook nog terwijl ze samen een kind hadden. De man is overleden en zijn dochter in engeland beheert alles voor zijn zoon voor wat hij heeft nagelaten volgens testament.

   Zelfs had hij in eerdere procedure het voor elkaar gekregen om volledige voogdij van zijn zoon te verkrijgen en de moeder is uit voogdij gezet. De zoon heeft nederlands paspoort nu, dat kon hij immers nu zelf regelen met 100% voogdij.

   Ook een ingeschreven hypotheek bij de landoffice is volkomen legaal en wettelijk houd je er recht op, daar zal nooit iemand anders aan kunnen doen, mits je aan de wettelijke rente’s houd en geen woekerpercentage laat opnemen.

 10. sander de breuk zegt op

  Ben benieuwd wat hierop geadviseerd word. Maar zelf denk ik dat je dan geen rechten hebt

 11. jan geluk zegt op

  Roel mij zijn echt andere gebeurtenissen van dicht bij bekend.Man komt met 8 miljoen Bath naar Thailand.Koopt voor zijn vtiendin met zijn geld een huis en steekt 6 miljoen in belegging teak bomen en land.Ze verwekken een kind.Alles wordt door en door beschreven .Hij richt een ltd op etc etc om zeker te zijn dat als het misloopt dat hij nog iets terug ziet van zijn 8 miljoen.4 jaar later is hij na allerlei procedures en het contact met zijn kind kwijt mag het zelfs niet meer zien. .Zijn vriendin wipte met de rechter en de man is alles kwijt.Alle verhalen van Nederlanders die het allemaal juridisch zo goed wisten ten spijt de man is gewoon alles kwijt Er heeft hier op TH Blog ooit iemand geschreven dat hij al 20 jaar zaken deed met Thaise mensen maar dat hij nog nooit een rechtzaak tegen een Thaise onderdaan had gewonnen.Dat zegt meer dan genoeg.Misschien dat er een op de 100 iets terug won maar dat weegt niet op tegen de mensen die alles kwijt raakte.

  • Roel zegt op

   Jan, iedere situatie is anders en ook vele landgenoten denken of zeggen dat ze iets weten, maar komen altijd te kort als het op echte waardes aankomt.

   Ik heb hier 3 uitspraken liggen in 3 verschillende procedures en in 2 ging het over meer dan 20 milj bath.
   Alle 3 de procedures zijn gewonnen door de nederlander, mijn vriendin heeft alles geregeld samen met een door haar gezochte advocaat met europese normen. De meeste advocaten kantoren zijn zo corrupt als wat.

   Laatste proces ging over testament een aanspraak op vermogen, zijn ex vriendin maakte aanspraak op basis van oude testament, maar wij hadden al 1 jaar terug een nieuwe gemaakt en laten registreren zodat het wettelijk vaststond. Die thaise heeft alles uit de kast gehaald om haar deel te krijgen of voor haar gezamelijke zoon en op alle punten heeft zij verloren. Dat was ook de enige juiste rechtspraak.

   Ook als jij een zaak hebt en jij verdenkt een rechter van omkoping kan jij zelf de zaak laten blokkeren en andere rechter verzoeken, wel duidelijke argumentatie geven daarvoor, en als je al een zaak verliest dan kan je tot 2x in beroep gaan, je komt dan van bv van pattaya naar rayong rechtbank en laatste in bangkok, dus ook altijd weer andere rechters.

   Als ik iets niet weet zoek ik dat uit bij de bron, zo heb ik al eens 1 week in chonburi geweest om alles uit te zoeken betreffende belasting en company’s, omdat toen mijn advocaat in pattaya een verhaal opspelde die ik niet kon geloven.

 12. aart Langeveld zegt op

  Beste Philip,
  Pas op met het lenen van geld. Mijn ervaringen zijn bar en boos. Een Nederlander met een thaise vrouw die advocate is. Zou de problemen van de koop van mijn huis wel even oplossen. De verdere betalingen moeten dan wel via hun lopen ik als niets wetende ging akkoord.Na een paar bezoekjes bij mij waar ze buitengewoon vriendelijk en betrouwbaar overkwamen, kwam er een vraag of ik 200.000, baht kon lenen voor schoonheidsspullen die ze bij Dr van den Hoog hadden besteld van wie zij de verkooprechten hadden in Thailand. Ik niets vermoedend en er werd zelfs een contract opgesteld en door beiden ondertekend.
  Toen begon de ellende het huis voldeed niet aan de leveringsvoorwaarden, en er werd een rechtszaak door de advocate gemaakt welke tevens door haar werd gewonnen.De laatste betaling van 600.000. Bath is nooit verrekend en van de lening zag ik eenmaal 50.000 terug. Ik bezat toen wel een krot waar van alles aan mankeerde. deze heb ik toen kunnen verkopen met een verlies van bijna 3.000.000. En geen enkele advocaat durft haar aan te pakken.
  Dus wees gewaarschuwd dit is Thailand
  Aart.

 13. Soi zegt op

  Even de kwestie in het algemeen gesteld en los van de situatie van vraagsteller: (als de moderator toestaat) maar, ik zou geen geld uit eigen zak aan mijn vriendin geven om haar schuld bij de bank te vereffenen. Ik zou ook geen hypotheek nemen bij een bank om haar hypotheek kwijt te schelden. Ik zou überhaupt geen reden zien om haar financiele boekhouding de mijne te maken. Toen zij het huis kocht en de hypotheek afsloot was zij in staat om dat huis te kopen en die hypotheek af te sluitenen. Ze zal niet over één nacht ijs zijn gegaan. En ze is niet armlastig.

  Kortom: ze heeft een goede baan, ze woont in dat huis, ze heeft haar maandelijkse hypotheeklasten. Nou en? Wat maakt nou dat iemand anders die lasten op zijn schouders moet nemen? Erger nog: iemand bedenkt dat hij zelfs de hele hypotheeklast maar moet vereffenen. En dan? Waarom jezelf armer maken ten gunste van een vrouw met wie je nog niet eens samenwoont en –leeft, en met wie de relatie nog moet beginnen. Het lijkt inderdaad op “verzint eer ge begint”. Ik hou het toch liever op: ‘bezin voor je begint’.

  Ga samenwonen en – leven in TH, doe dat een jaar of 3, betaal elke maand overeengekomen bijdrages in alle kosten, en zie vervolgens hoe je er met haar voor staat.

  Ik snap die farangmannen niet die menen Thaivrouwen financieel uit de wind te moeten houden. Zelfs al hebben die vrouwen het allemaal voor elkaar en op een rij. Dat doe je in NL of BE toch ook niet? Daar trek je toch ook gewoon in in het huis van de ander, en betaal je gezamenlijk de lasten? In NL of BE ga je toch ook niet naar de bank om met een eigen geldlening de hypotheek van je nieuwe vriendin af te lossen?
  Waarom moet die gekkigheid in TH dan wel? En wat maakt dat een farangman denkt dat regelgeving, procedures, rechtsgangen e.d. in TH even gemakkelijk te doorlopen zijn als in NL of BE?
  En hoezo denken in TH de gevierde jongen uit te gaan hangen door met poen te gaan wapperen? Dat doe je toch niet in een nieuwe relatie? Daar gaat het toch niet om geld. En als de ander daarvan wel blijk geeft, dan zit je bij de verkeerde!
  Maar hoe dan ook: je praat met elkaar. Ook in TH.

  Ik meen dat een relatie op basis van gelijkwaardigheid toch de meeste garantie biedt op slagen. En die basis is er niet als je begint met een financiele claim op je nieuwe vriendin, omdat je hebt gemeend jezelf armer te maken en haar rijker.
  Nou, dat wordt wat, bij ruzies! Die zijn er in TH ook. Meer soms. Bv door taalbarrieres.
  Als je dan finaciele verwijten moet gaan maken of aanhoren, zit je tegen het eind van je relatie aan te hikken. Nou, zet je dan maar schrap in TH als je daar je investeringen nog uit moet zien te krijgen. Je hebt het wel heel ver laten komen!

  Waarom zaken die duidelijk liggen onduidelijk maken? Waarom een hypotheek nemen als er al een hypotheek is? Waarom gek doen als je eigenlijk je verstand moet gebruiken?

 14. Toon zegt op

  Veel reacties gaan uit van een negatieve blik op de thaise dames; er is kaf onder het koren. Maar er zijn ook relaties, waar het wel goed gaat.
  Het feit blijft: een gewaarschuwd man telt voor twee. “Never put your eggs in somebody else’s basket”.
  Je zou kunnen kiezen voor een onderhands contract, maar dat kan een papieren tijger blijken te zijn: in feite waardeloos. Praat eens met een advocaat: wellicht het recht van hypotheek. Je zou als tegenprestatie het huis ook contractueel kunnen leasen, maar als het fout gaat: blijf jij daar dan in het huis zitten? En wil je geconfronteerd worden met alle mogelijke moeilijke constructies, mocht het eens fout gaan? Wellicht wil je dan alleen maar zo snel mogelijk weg kunnen.
  Erfrecht: heb in L’Indicateur (frans blad in Pattaya) gelezen, dat indien een persoon (met behulp van getuigen) kan aantonen, dat hij/zij lange tijd met de ander als een waar koppel heeft samengeleefd, die persoon hetzelfde recht heeft alsof een huwelijk zou zijn geregistreerd. Dat geeft automatisch bepaalde rechten, ook erfrechten. Dat geldt voor haar, maar ook andersom, dus ook aan buitenlanders. Buitenlanders hebben geen eigendomsrecht op land, maar kunnen blijkbaar wel erven, waarna men het land binnen het volgende jaar moet verkopen (of een officieel uitstel daarop aanvragen).
  Persoonlijk lijkt mij een financiele maandbijdrage wel zo makkelijk. Maar geeft jouw vriendin mogelijk ook het idee, dat je niet naar de lange termijn kijkt; een beetje vrijblijvend opereert waarbij je naar believen elk moment kunt uitstappen, waarna zij direct weer voor het totale financiele plaatje verantwoordelijk wordt gemaakt. Daarnaast wordt zij ook ieder jaar een jaartje ouder, dus moeilijker positie in de relatiemarkt (klinkt zakelijk, maar het is wel de realiteit). Zo’n vrijblijvende invulling lijkt mij voor de betreffende dame (en jouzelf?) ook geen leuke gedachte. Maar iedereen zit daar anders in. Je zou, naast de maandelijkse bijdrage, voor ieder jaar samen een leuke bonus kunnen instellen: ze zijn dol op goud (‘t is maar een idee).

 15. Hemelsoet Roger zegt op

  Leen nooit geld uit aan ‘n Thai zonder ‘n geschreven bewijs met het handteken van de ontlener, je ziet je geld nooit terug en men kan zo iemand niet voor de rechtbank brengen omdat je geen enkel bewijs hebt dat je het geld gegeven hebt. ALTIJD ‘n geschreven bewijs met handteken van diegene aan wie je het geld uitleent eisen, pas dan kan je zo iemand voor de rechtbank brengen als het nodig moest zijn. Het moet natuurlijk om serieuze bedragen gaan, immers de gerechtskosten en kosten voor de advocaat krijg je NIET terugbetaald. Ook naar eventuele verwijlintresten zal je kunnen fluiten. Zo heeft mijn oudste schoonbroer naar zijn eigen zeggen, al veel geld verloren aan zijn eigen broers; ach, het zijn mijn broers die betalen me wel terug, niet dus!!!
  Bij overlijden van een van de partners, is ‘n geregistreerd testament zeker vereist. Is dat er niet, dan kan de famillie van de overledene naar eigen goeddunken met de eigendom doen wat ze willen en sta je als fallang letterlijk op straat. Zelfs tussen Thais onderling gebeurt het!!! Zo heb ik ‘n geval gekend met ‘n buurvrouw: haar partner kwam te overlijden (niet officieel gehuwd) en de broers van de overledene eisten alle bezittingen op, het huis en ‘n rijstveldje, de vrouw haar enige inkomen incluis. Ze is ‘n zeer arm mens en om haar bezittingen veilig te stellen d.m.v. de rechtbank, hebben wij ‘n pro deo advocaat voor haar betaald. Het mens had zelfs daarvoor geen geld. Zodoende heeft ze toch het huis en het rijstveldje kunnen behouden, anders had ze geen inkomen om voor ‘n gans jaar eten te kopen. Daaraan kan je dus zien hoever de Thais durven te gaan om ‘n eigendom in te palmen. Let dus goed op en informeer je op de best mogelijke manier voordat je iets doet!!!
  Na overlijden van je partner is het noodzakelijk dat je ‘n nieuwe relatie binnen het jaar officieel aangaat om zodoende jouw eigendom veilig te stellen, dan kan je het immers op de naam van je nieuwe partner zetten. Ook indien je Belg bent, is het heel belangrijk om je gezinspensioen veilig te stellen. Immers als weduwnaar krijg je anders enkel ‘n alleenstaandenpensioen en dat betekent nogal wat minder inkomen!!! Als je ‘n nieuwe partner hebt en je laat het registreren door de ambassade en de pensioendienst breng je er van op de hoogte, behoud je je gezinspensioen. 😉

 16. Freddy zegt op

  Betaal ook nooit van hand tot hand aan een Thaise, wel altijd met een overschrijving op haar rekening, zo heb je een bewijs van wat je haar bv. iedere maand hebt gegeven, vriend van mij was 250.000 bath armer doordat zijn vriendin na het beëindigen van de relatie naar de politie stapte en vertelde dat ze gedurende de relatie nooit een bath had gekregen, na uitrekening heeft hij wel mogen betalen doordat hij ook niet het tegendeel kon bewijzen van hetgeen ze verklaarde.

 17. Jos zegt op

  Beste Philip ,

  Waarom , neem je geen budget in gedachten wat je wil spenderen aan de lening ….

  En betaal je als je er verblijft …..

  Het enige dat officieel is dat je u geleend geld met geen stokken terug krijgt ze kunnen jet niet terug betalen aan u .

  Denk er goed over na !!!

 18. R Bakker zegt op

  Beste Philip

  Er zijn een paar heel aardige boeken uit over het wel en wee in Thailand ” Private eye en Confession of a Private eye”

  MVG R Bakker

 19. Fred Schoolderman zegt op

  De Thai en met name de Thaise vrouwen worden op dit blog zoals gebruikelijk uiterst negatief neergezet. Misschien ben ik wat oudbollig, maar wanneer jij je (Thaise) partner wil helpen dan doe je dat uit liefde voor haar, zonder allerlei voorbehouden! Sorry, maar dit is typisch nederlands.

  • Davis zegt op

   Fred je zegt een waarheid als een koe.
   De goeden bekopen het met de slechten.
   Waar alles goed gaat, is meestal niet de behoefte om dat wereldkundig te maken.
   Loopt het fout, wordt er snel openlijk gefulmineerd. Het is kommer en kwel en altijd de fout van de andere.

   In het Frans zegt men ‘qui prête aux amis, perd le double’. Wie leent aan vrienden, verliest 2 keer.

   Je kan je nog zo goed indekken, ook in Thailand. Maar als het zo ver komt, wat je uiteraard niemand toewenst, is er een risico dat je verliest. En dat had je kunnen voorzien. De regels van thuis gelden hier nu eenmaal op een andere manier.

   Met de beste wensen voor de vraagsteller van het topic. Een alleenstaande verpleegster die een hypotheek toegekend krijgt, wel dat is in principe een goede partij.

  • kees 1 zegt op

   Beste Fred
   Ben het helemaal met je eens. Ik zag het al weer aankomen
   De oplossing van Chris in zijn reactie vind ik persoonlijk een goede.
   Wel bij haar in wonen en er dan niets voor willen betalen. Vreemd hoor
   Ons huis in Thailand staat gewoon volledig op Pon haar naam niks geen Advocaten of wat dan ook
   Ik heb er geen enkel probleem mee. Wat van mijn is is van haar en wat van haar is is van mij
   Mocht het onverhoopt mis gaan met ons is het huis gewoon van Pon ik zou het niet anders willen

   Groet Kees

   • Sjaak S zegt op

    Kees, wanneer jouw wederhelft plotseling komt te overlijden door bijvoorbeeld een ongeluk, heb je niet alleen het verlies van haar, maar als je pech hebt ook het huis, dat immers niet van jou is. Hoe ga je daarmee om?
    Ik weet dat dit niet leuk is en ik denk nu dat ik zelf niet meer in het huis zou willen wonen. Maar om meteen ALLES te verliezen? Is dat een oplossing?

    • kees 1 zegt op

     Beste Sjaak

     Daar hebben we wel aan gedacht. Pon is 9 jaar jonger en leeft gezond
     Kan je van mij niet echt zegen. Normaal gesproken gaat ze me dik overleven
     Maar ik begrijp wat je bedoeld niets is zeker.
     Haar zus die al ruim 25 jaar voor een Duits piloten echtpaar werkt. ze is nooit getrouwd
     Eerst in Hongkong Toen Hongkong over ging naar China zijn ze verhuist naar Italien
     Die komt straks bij ons wonen het zijn hards vriendinnen. Ze hebben een speciale band
     Door wat ze samen hebben meegemaakt. We zijn allemaal gek op haar.
     Dus je begrijpt het al wel dan is het huis voor haar.
     Maar ik begrijp je vraag en is mijn reactie wat kort door de bocht en geheel van uit mijn situatie bekeken.
     Weet je wat het is Sjaak ik heb die angsten niet zoals hier boven beschreven
     Zou het huis naar mijn schoonfamilie gaan vind ik het ook goed
     En onze kids hebben daar ook geen moeite mee. Had ik veel geld zou ik voor ze allemaal een mooi huis kopen.

     Groet Kees

     • Sjaak S zegt op

      Ieder heeft zo zijn eigen reden en manier van denken. De trend is wat ik al als eerste beantwoordde. Ik had gelijk over de vele antwoorden waaruit bitterheid en teleurstelling stroomt.
      De tendens van vele mannen is negatief. Er wordt nauwelijks begrip getoond voor het feit dat Thailand geen verzorgingsstaat is. Op een enkeling daar gelaten. Er wordt veel gescholden over de hierover verwanten en men voelt zich een wandelende ATM. Status in Thailand is niet alleen je groot huis en een grote pickup, nee, het is meer je bereidheid om vaak financieel te ondersteunen. Je mag nog zo rijk zijn, je moet er altijd voor zorgen dat er een geldstroom is.
      Deze stroom kan heel erg sterk maar een richting uit…van degene die wat heeft naar degene die minder heeft. De kans dat het in dit leven terug komt, is uiterst gering en met tegenzin. Pas als jij het nodig hebt en je familie meer heeft dan zij nodig heeft en meer dan jij, kun je ook iets terug verwachten. Dit is echter vrijwel nooit het geval.

  • harry zegt op

   Hoi Fred.
   Het is weer eens 1 bonk ellende en gezeur over de thaise vrouwen.
   Als je het blog leest begrijp je toch niet dat er nederlandse mannen met een thaise een relatie willen hebben.
   Zijn allemaal slecht op geld uit en wat niet meer.
   Hier geld wel degelijk VERZIN EER GE BEGIN en start een relatie uit liefde en vergeet dat gezeur over geld.
   Hoe kan je een relatie beginnen als je vol vooroordelen zit.
   Ik ben 15 jaar samen en hoop er nog veel meer aan te plakken.
   Maar ik ben nooit met de huiveringen waar vele mee zitten aan mijn relatie begonnen.
   En weet zeker dat er vele meer zijn die gelukkig als ik zijn.
   Dus geef de thaise vrouwen wat ze verdienen respect en liefde.

   Groetjes Harry

   • Roel zegt op

    Harry, er zijn vele goede relaties met een Thai, zelf ook al 7 1/2 jaar samen zonder problemen.
    Slechte relaties en vrouwen maar ook mannen zijn er wereldwijd.

    Neemt niet weg dat je altijd moet doen waar jezelf achterstaat, maar ook jezelf zoveel mogelijk financieel beschermen. Wij leven in een totaal andere cultuur, je relatie met je vriendin kan heel goed zijn maar door dwang vanuit familie kan je met problemen komen te zitten, en dan heb ik het niet over een plotselinge ziekte, dat is anders en moet je altijd helpen als dat mogelijk is.

    ik vind ook t.o.v. de vraagsteller, Philip dat hij gewoon een deel kan betalen, normaal zou je een huis moeten huren als je ergens een paar maanden wil verblijven vermeerderd met kosten energie. Dus Philip zou die kosten die hij kwijt zou zijn p/m aan haar betalen zodat zij daarmee de rente en wellicht iets van de lening in zal lossen. Dan blijf je wat financieel betreft onafhankelijk van elkaar. Wanneer Philip hier dan definitief zou gaan wonen bij haar kan je opdat moment nog anders overwegen of anders gaan doen.

    Philip praat over een lening die zijn vriendin heeft, is het geen hypotheek of een lening bij die loan sharks, maakt een boel verschil. Wanneer het een lening bij een loanshark is zou ik er niet eens willen wonen.

 20. Davis zegt op

  Goede raad is er al genoeg gegeven.

  Maar, met alle respect, kleine aanmerking lees bedenking.
  Als je bij iemand intrekt, en de huiskosten deelt zo niet volledig betaalt.
  In dat laatste geval omdat jouw budget dat toelaat en dat van de andere niet.
  En dan bij spaak lopen van de relatie de ‘investering’ terug eisen?

  Bij wijze van voorbeeld, zoiets als een paar diamanten oorbellen kopen voor je moeder haar 60ste verjaardag. Zij overlijdt in vrede 15 jaar later.
  Kan je dan stellen, ik heb die oorbellen gegeven. Dus het is van mij. Ik wil dat terug?

  Nogmaals, het is gewoon een bedenking.

  Succes.

 21. Ferrie zegt op

  Je kan eigenlijk wel heel kort zeggen als je een huis in Thailand heb, heb je zelfs nog niet eens het hangslot.
  En ik spreek uit eigen ervaring.

 22. dot.com zegt op

  Hoi Philip,
  Zoals Soi zegt ben ik het helemaal eens, ik zou haar gewoon ondersteunen en als je hier bent of gaat wonen haar rente/huur betalen en verder alles delen in de huishouding nagelang jullie of jij geld heb(ben).
  Als het fout loopt, gewoon vantevoren het verlies in calculeren en er een leuke tijd ervan maken.
  Begint niet aan advokaten als je de taal, Thais of Engels niet machtig bent.
  Ik woon zelf in Phetchabun en misschien kunnen we eens contact hebben, 2 weten meer dan 1, emailadres bekend bij de redactie.

 23. essers,leo zegt op

  Beste Fhilip,

  Dat je bijdraagt in de kosten als je aanwezig bent bij je vriendin is normaal, die kosten zijn dan wat je ook normaal nodig hebt als je alleen bent.
  Een groot bedrag aan geld uitlenen gaat in Thailand altijd op de bekende Never cum back line.

  Succes,
  Leo.

 24. noel castille zegt op

  Mijn echtgenote heeft meerdere keren een farang uit de problemen geholpen maar ze zegt ook het is de
  rechter ,niet de advocaten die bepalen wat er beslist word soms kompleet tegen alle regels in . Wil je in beroep gaan dat is mogelijk maar dan ze je toch met veel geld over de brug moeten komen om als nog je
  gelijk te krijgen ? Het is wel zo dat nu vergeleken met 10 jaar terug had een farang geen enkele kans nu
  kan een farang zeker een rechtszaak winnen , indien bewezen is dat thaise vrouwtje er al een paar
  heeft opgelicht dan zijn haar kansen zeer klein . De advocaat van haar familie zegt ook in thailand zijn er
  verschillende constructies maar feitelijk geen enkele legaal , een gedoog beleid velen zeggen dat gaat in
  enkele jaren de wet zijn , anderen zeggen indien morgen de thaise regering op haar strepen gaat staan
  gelieve de wet op eigendom niet alleen grond maar eens te raadplegen? Dan gaan er toch heel wat farangs hun beste tijd niet meegemaakt hebben ? Mijn vrouwtje heeft een eigen huis en 2 bouwgronden
  heeft al meermaals gevraagd om daar een huis op te bouwen . Ik huur een bungalow in een palmenbos
  voor 8000 bath en zal nooit iets bouwen ben nog thans een belg met een baksteen geboren in zijn maag
  maar de risicos ziin te hoog en ben al een beetje slimmer geworden kan dat niet meepakken als ik het
  loodje leg en gelukkig mijn kinderen zeggen pa doe alles op gij heb voor ons gezorgd wij moeten niks van u erven ?

 25. marc zegt op

  ik heb het hier niet allemaal gelezen..maar het kan dus wel degelijk, en ik heb het destijds zelf gedaan ..met een door een advocaat gemaakt “loan agreement” tussen jou en je vriendin of je vrouw (het gaat niet als je getrouwd bent voor de thaise wet)..want dan geldt een lening tussen man en vrouw niet…na de afbetaling van de lening op het huis en de grond kan je een overeenkomst (contract) laten afsluiten via een advocaat (document in het engels en het thais) door beiden weliswaar ondertekend, dat als er iets gebeurt met jou vriendin of vrouw je het vruchtgebruik (usefruct) hebt voor de rest van jou leven, en je kan er laten in opnemen dat je het recht bezit om de eigendom te verkopen en jou geinvesteerde bedrag te recupereren of ze kan het helemaal aan jou toekennen (maar dat laatste ben ik niet zo zeker van) omdat ik niet weet dat je jou kinderen kan onterven in thailand? ik heb hier geen kinderen met mijn vrouw, maar ik weet wel aan wie ik het zou toewijzen als ik als laatste zou overblijven.
  en er bestaat ook nog zoiets als vertrouwen en goede ( juiste!!) mensen kennen, want die zijn er wel degelijk. en denk maar niet dat er in het westen geen oplichters zitten, meer dan hier denk ik. so…het gaat dus wel!! ons huis hier is ook mijn huis…dat is mijn ondervinding.

 26. pieter zegt op

  als je wettig getrouwd bent, dus bij je gemeente ingeschreven staat als gehuwd, is er niet zoveel verschil met Nederland, alles is hier dan ook gemeenschappelijk bezit, op een grondstuk na, dat vervalt autiomatisch naar de Thaise vrouw, ( bij overlijden van je vrouw gaat alles naar jou, behalve het grondstuk, daar hou je wel levenslang gebruikers recht van)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website