Lezersvraag: Maandelijks levensbewijs voor pensioen, is dat terecht?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 maart 2018

Beste lezers,

Vanaf april zou ik een beetje pensioen er bij krijgen (67 jaar) van BPL Nederland (groenten en fruit). Ik ben geboren Belg en heb tot 2016 altijd in België gewoond, toen uitgeschreven en in Thailand gaan wonen. Heb een paar jaar seizoensarbeid verricht bij een bedrijf in Zundert, vandaar. BPL vraagt ook maandelijks een teken van leven. Dit per post dat ook zij gaan verzenden. Dus dat gaat sowieso nooit lukken. Trouwens ik betaal op het gemeentehuis hier al 5 euro voor dat formulier. Waarom bij anderen slechts jaarlijks? Kunnen zij dat hard maken?

Weet iemand meer aangaande mijn probleempje?

Vriendelijke dank.

Groet,

Robert Harry


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Maandelijks levensbewijs voor pensioen, is dat terecht?”

 1. iedereigen zegt op

  Zij hebben dat al hard gemaakt met die mededeling. Elk pensioenfonds mag/kan op dat gebied zijn eigen regels opstellen. Ik vermoed dat dit mede te maken heeft met relatief grote aantallen buitenlandse werknemers in die branche (Polen, Roemenen etc.) en dus veel grotere kansen op fraude daarmee en praktische onmogelijkheid dit achteraf terug te vorderen..
  Ben als NLer niet op de hoogte van Belse regels, maar in dit geval gelden gewoon die van NL. ALS het een echt klein pensioen is, kan het voordeliger zijn dit ”af te kopen”-dan wordt het totale gekapitaliseerde bedrag meteen uitgekeerd (kan voor belasting echter nadelig uitpakken). Dat wordt overigens al automatisch gedaan bij uitkeringen beneden een bepaald-laag-maandbedrag en dat is wettelijk dus ook zo geregeld.
  Wendt U tot de mutualiteit-in NL de vakbond, die weten meest veel meer van dat soort dingen af.

  • Harry balemans zegt op

   Nieuwe wet zegt dat er nietsmeer afgekocht kan worden , dit is mij vermeld door BPL. .
   Ben vergeten te melden , dat ik in Belgie geen belasting hoef te betalen , ben door invaliditeit vroeger op nul gezet …

 2. stevenl zegt op

  Als je nog een ander pensioen hebt zou ik met beide pensioenfondsen contact opnemen en proberen het over te laten nemen door de ander. Een klein pensien is voor het fonds een hoop werk en voor jou ook, dus het is voor beide aantrekkelijk als het kan.

 3. Peter zegt op

  Je bent verplicht 1 keer per jaar de verklaring van de SVB (aow) te laten invullen.
  Andere diensten die pensioen uitkeringen kunnen via een data bank van SVB de
  betreffende verklaring opvragen.

  • Harry balemans zegt op

   BPL. Eist iedere maand , geen bewijs , geen storting , sturen formulier met antwoord- enveloppe, kan Idd. ook per kwartaal , of zes maand , maar het blijft iets vind morning ik waar Je normaal maandelijks recht op hebt …. zal ook zoiets gaan doen , op de amphur kost het me 5 euro en 40 km…. voor 33 euro en wat centjes … dus zes maandelijks of zoiets … toch Bedankt allemaal …

  • bob zegt op

   Helaas moet ik hier opmerken dat pensioenuitkeerders dit niet doen als het al kan. Elk pensioenfonds wil zijn eigen verklaring al moet ik zeggen dat het opsturen van een kopie (ook per email) vaak volstaat. Het BPL bijvoorbeeld stelt zijn eigen datum vast en dan mag de svb verklaring niet ouder zijn dan 3 maanden. Zaak dus om dit goed te behandelen kwa datum anders moet er opnieuw een verklaring komen. In Thailand is deze verklaring ook bij de SSO te verkrijgen voor de SVB.

 4. John mak zegt op

  Steven als er reeds een pensioen uitkering plasts vind kun je geen waarde overdracht meer laten plaatsvinden

 5. Janderk zegt op

  Beste robert Harry.
  Ik heb dit probleem al jaren. Wat ik doe is. Een keer per drie of vier maanden een formulier laten tekenen op de ambassade. Ze keren hetgeen je toekomt de maand volgend op de datum van binnenkomst uit. Ik zie het als een spaarpot. Of dit komt werkt bij de gemeente weet ik niet. Het formulier kan je downloaden. Ook het opsturen kan per email. Het enige wat ik dus doe is eenmaal per drie of vier maanden naar Bangkok. Ik zie het als een uitje. Groet janderk

 6. Piet zegt op

  Klein pensioen is in nederland nog af te kopen.
  Een klein pensioen is een uitkering tot €474,11 per jaar (1 januari 2018).

 7. herman69 zegt op

  Als belg moesten wij vroeger 6 maandelijks een leefbewijs opsturen, nu hebben
  zij dat veranderd naar jaarlijks.

  En indien men zijn pensioen maandelijks ontvangt in Thailand, moest dat maandelijks gebeuren, nu
  weet ik niet of dat nog van kracht is voor belgen.

 8. tonymarony zegt op

  Beste Harry je zegt dat je pensioentje 30 euro is dan begrijp ik niet waarom ze dat niet afkopen , in Nederland is het 471,11 euro per jaar en dat van jou is 396.euro dan moet toch kunne om uitebetalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website