Beste lezers,

Over het onderwerp wijn in kartons is al vaker geschreven, maar nu iets nieuws.

Ik kocht voorheen Mont Clair en Peter Vella, wit en rood, beide geproduceerd in Thailand. Mont Clair bij Makro 960 baht. Deze wijnen hebben een bruine taxslip. Later heb ik Cedar Creek gekocht, rood en wit ongeveer 890 baht per karton van 4,5 liter. Deze wijn beviel me goed en is geïmporteerd en heeft een blauwe taxslip.

Vandaag wilde ik deze wijn weer kopen, maar de prijs is gestegen naar 1210 baht. Dat bleek pas bij de kassa van Makro want de oude prijs stond nog in het wijnvak. Blijkt dat alle echt geïmporteerde wijnen in kartons ongeveer 30% in prijs gestegen zijn. Dus ben nu weer noodgedwongen terug naar Mont Clair. Jammer.

Wie weet raad?

Jacob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Geïmporteerde wijn in Thailand opeens veel duurder, wie weet raad?”

 1. chris zegt op

  Onlangs heeft de Thai regering de accijns op alcohol sterk verhoogd. Het doel is om het aantal stevige drinkers te verlagen en in het algemeen de Thai te bewegen minder alcohol te drinken. Gevolg: behoorlijke prijsverhogingen voor bier, whisky en ook wijn. Twee weken geleden heb ik met mijn studenten deze maatregel besproken. Werkt de maatregel van de regering of niet? Na bestudering van literatuur kwamen we erachter dat verhoging van accijns op alcohol slechts ten dele werkt. De matige drinkers gaan minder drinken, de stevige drinkers trekken zich van de prijsverhoging in die zin wat aan dat zij goedkopere merken gaan drinken maar zeker niet minder. Wat is goede raad als de prjs van wijn 30 % omhoog gaat? Ik denk gewoon 30% minder drinken.

 2. tinus zegt op

  Ja ik geloof dat de alcohol prijzen in zijn geheel zijn gestegen 4 blikjes Leo van 124 baht naar 144 baht ik zag dacht ik Chang per blikje 30 naar 35 baht (7-11 prijzen)
  Ja wat de wijn betreft is erg jammer, hier kun je niet zeggen ik zoek even een andere winkel op, en om over te gaan op thaise wijn lijkt me niet ????
  Volgende keer visa run naar Laos aldaar de wijn nog redelijk geprijsd en goede keuze, dus voor een paar maanden inslaan.

 3. Hans Bos zegt op

  Volgens het etiket komt Mont Clair uit Zuid-Afrika en Peter Vella uit Californië. Beide wijnen dus geïmporteerd. De belastingmaatregelen zijn ridicuul en dienen alleen om de schatkist te spekken. Zo ook de regels voor verkoop. Tussen 14 en 17 uur kun je geen alcoholhoudende dranken kopen, tenzij het om meer gaat dan 10 liter. Dit om alcoholisme tegen te gaan….Amazing!

  • Jacob zegt op

   Goed de kartons lezen, Hans, beide wijnen zijn blended en gebotteld in Thailand. Dat geldt niet voor bijv. Cedar Creek, daarom heeft die ook een blauwe taxslip

   Jacob

 4. henk J zegt op

  Het blijkt dus dat de Thaise regering een goed voorbeeld heeft genomen aan het Nederlandse beleid omtrent accijns.
  Ook hier bedenkt men maatregelen om het alcohol gebruik omlaag te brengen.. De werkelijk redenen is dus de staatskas spekken. Minder drinken? Nee, de Thai blijft inventief en zal zeker blijven drinken.
  De eerste dagen van de maand zie je overal de groepjes bi jelkaar zitten met de whisky aangemengd met soda water.
  Er wordt vooral ook veel lokaal bier gedronken welke in prijs veel lager ligt dan Heineken

  • Patrick zegt op

   Heineken wordt lokaal gebrouwen onder licentie zodat de lokale brouwerij het merk en het recept mag commercialiseren.

 5. Ivo H. zegt op

  Tsja minder drinken, goedkopere wijn kopen of minder geld aan andere dingen uitgeven.

  Maar die Mont Clair is als ik het goed begrijp een “beetje” geïmporteerd. Dat wil zeggen dat het in bulk geïmporteerd wordt (waar nogal met de hoeveelheid wordt gesjoemeld om de belasting te ontduiken) en daarna wordt het hier “verpakt” (en tussendoor wordt er waarschijnlijk nog wat Thaise wijn bij gedaan om de winst wat te verhogen).

 6. pe zegt op

  Stoppen met wijn drinken en Singha bier gaan drinken.

 7. Jan Hendriks zegt op

  Voor de hogere functionarissen maakt de belastingverhoging op alcoholische dranken niets uit want de meesten verkrijgen deze taxfree. Voor de welgestelde Thai speelt de verhoging ook geen rol en evenmin voor de farang die ruim over slappe was kan beschikken.
  Bij ons in de buurt is een drukke markt van ca 16.00 tot 19.30. Ik zie daar altijd pick up trucs stoppen met in de laadbak zittende arbeiders. Zij komen om wat eten te kopen met daarbij een frisdrank of een biertje. Voor dat biertje moet nu 5 tot 10 Baht meer betaald worden wat voor velen niet meer doenlijk is. Dat kleine genoegen is ineens zeer beperkt en dat is jammer. Voor een aantal betekent het weer en meer teruggaan naar de goedkoopste locaal geproduceerde whisky…
  Jan Hendriks.

 8. top martin zegt op

  Uitstekende wijn van de Siam Winnery, met der wjngaard in Hua Hin, heeft een heerlijke smaak omdat ze van de Shiraz druif (roos) gemaakt zijn. Overal te koop in Thailand voor 690 Baht. Shiraz wijn is ook in wit te krijgen. top martin

 9. egon wout zegt op

  Tinus:De thaise wijn is duurder dan de Mont Clair{ niet te drinken} en de Vella bv. Uit Laos mag je 2 flessen wijn meenemen. Naar ik heb gehoord wordt wijn meenemen uit de omringende landen meer gecontroleerd dan vroeger. Een oplossing is de gouden driehoek waar je een laotiaans eilandje kunt bezoeken per boot en vele goede wijnen tegen sympathieke prijzen te koop zijn. Enige tijd terug was daar geen controle maar dat kan veranderd zijn. Deze continue vernietiging van het paradijs zou inderdaad een reden zijn voor verandering van domicilie, Hans, maar mijn vrouw weigert haar werk hier op te geven{ terecht,she loves it}. Heel juist, andere Hans, veel is geklaagd oner de idiote maatregel om alcohol slechts op bepaalde tijdstippen te kunnen kopen. Maar wie luistert naar ons?! Enige methode om verandering te bewerkstellen zou kunnen zijn een boycott op het kopen van wijn/bier door alle ex-pats. Deze zijn echter niet geinteresseerd en onderling verdeeld. Mocht iemand een methode weten om redelijke hoeveelheden wijn voor prive gebruik uit omringende landen te halen buiten de douane om please, please vertel het ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website