Beste lezers,

Ik woon al meer dan 12 jaar in de buurt van Pattaya. Het is nu een gigantische crisis in Thailand en ik ben bang dat het alleen maar erger gaat worden. Ik zie mensen op straat die niets meer te eten hebben, wij proberen zo goed mogelijk te helpen door in onze buurt eten uit te delen. Waar ik mij zorgen om maak is de toekomst. Door armoede en uitzichtloosheid kan er zo maar haat ontstaan naar (rijke) farang. Ik ben ook bang voor een grote stijging van criminaliteit. Mijn Thaise vrouw denkt er ook zo over. Wij overwegen om weer terug te gaan naar Nederland waar ik, gelukkig, nog een appartementje heb.

Hoe kijken anderen hier tegen aan?

Groet,

Willem

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Zullen Thai zich gaan afzetten tegen buitenlanders?”

 1. John zegt op

  Ik had dit al eerder zelf eens willen posten. SInds 2014 woon ik in Thailand en ben net voor corona uitbrak even naar Nederland gegaan. Nu twijfel ik erg om weer terug naar Thailand te gaan vanwege wat je zelf al zegt.

  Het zou ook de Thaise immigration sieren om de visa regels drastisch te veroepelen, Wellicht komen er dan meer pensionado’s.

  • Hendrik zegt op

   @Willem stelt de vraag of Thai kwaadaardig gaan worden jegens farang wegens werkloosheid, armoede, honger en tekorten, en geen zicht op verbetering. Als dit inderdaad het geval zou zijn, hetgeen ik niet voorzie, lijkt het mij niet dat meer gepensioneerden zich richting Thailand reppen.

 2. Erik zegt op

  Willem, ik zie wel eens berichten op een groot Engelstalig forum waar mensen vragen hoe ze aan schrikdraad (of zwaarder….) kunnen komen voor op de muur rond hun huis. Ook wel vragen over een wapenvergunning. Dat is in bijna 30 jaar Thailand zo nu en dan gevraagd en ik kan niet beoordelen of die angst terecht is en gebaseerd op wat mensen is overkomen.

  Ik kan slechts uit ervaring spreken en die is nihil wat kwade dingen betreft. Ja, ik heb schrikdraad maar dat is voor wilde katten, niet tegen mensen want ‘knip’ en die draad is door. Ook in mijn woonregio geen inbraak; wel een enkele zakkenroller, en een dronkenlap die midden in de nacht in de verkeerde buurt liep en een paar klappen kreeg. Loop je rond met al je blingbling dan vraag je er zelf om maar dat geldt ook voor steden in Europa.

  Als jij normaal doet dan doet de Thai dat ook. Wel kan ik me voorstellen dat je in deze coronatijd iets scheutiger bent naar de medemens die het nu heel moeilijk heeft. Maar dat doe je al, schrijf je.

  Tenslotte: criminelen zijn er overal. Maar ik kan me niet voorstellen dat in Thailand de kans op een klap op je hoofd of beroving groter is dan elders.

 3. Hendrik zegt op

  Voor zover ik de Thaise mens ken zie ik geen enkele reden voor hen farang te blameren van hun huidige situatie. Natuurlijk zijn er altijd wel enkelen die nu deze tijd te baat nemen om hun frustraties bot te vieren. Maar algemeen genomen weten Thai bar goed dat farang voedselbanken organiseren, dat farang huishoudens en gezinnen en aanhangende families financieel bijstaan, dat farang zich graag mengt onder de Thai, hun markten bezoeken, graag in hun restaurantjes aan tafel schuiven, etc etc etc, en zowel als toerist als langverblijver mede hun economie draagt.
  Wat wij van Thai horen is hun ergernis jegens overheid die geen zorg draagt voor verbetering van huidige leefomstandigheden. Wat wij van Thai weten is dat zij het zeer op prijs stellen als farang zich niet afzonderen en zich niet terugtrekken achter de hoge muren van hun moo baan.
  Een positieve houding doet meer dan te gaan leunen op paranoia/wantrouwen/angst. Blijf vriendelijk, wees niet te beroerd om wat te delen, en bemoei je niet politiek.

  • Fred Janssen zegt op

   De paranoia is bij de Thai. Volgens mij is dat veroorzaakt door de minister die beweerde dat de falang niet hygienisch is. Bood weliswaar zijn verontschuldigingen daarna aan maar desondanks stapt de Thai niet met de falang in de lift vanaf dat moment. Bij mijn dagelijkse exercise wordt onmiddelijk de mask voorgedaan wanneer men een falang tegenkomt. Men heeft geen idee en het ontbreekt daarnaast aan wetenschap wat wekelijk aan de hand is. TIT, this is Thailand feitelijk niet anders als in North Korea his masters voice is all what counts.

   • Rob V. zegt op

    Minister Anutin heeft nooit zijn verontschuldigingen aangeboden, wel een halfslachtig sorry voor de farangs die wel netjes luisterden. Maar nooit een sorry over zijn opmerking dat ai-farang (klote farangs) zonder mondkapje moeten oprotten, en zijn tweet over vieze farangs heeft hij verwijderd en toen ontkent dat hij het was. 0,0.excuses.

    Zie oa:
    https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thaise-minister-pas-op-voor-vieze-farangs-die-het-coronavirus-in-thailand-verspreiden/#comment-583439
    https://coconuts.co/bangkok/news/farangs-are-dirty-and-virus-risk-to-thais-health-minister-tweets/

    • chris zegt op

     Blaffende honden bijten niet, ook niet als ze Thai zijn.

 4. Hans Struijlaart zegt op

  Je kan nu niet naar Nederland vliegen volgens mij. Je komt het land niet uit of in als buitenlander.
  Dat gaat nog wel een paar maanden duren denk ik. In Nederland is het nu ook crisis hoor, maar is anders omdat wij een prachtig sociaal vangnet hebben. In Thailand hebben ze dat niet. Wel hoor ik van vrienden in Khorat dat sommige Thai wat minder vriendelijk worden naar de buitenlanders. Soms zelfs worden geweerd in sommige winkels. Dat komt ook een beetje door de uitspraken van de Minister van Volksgezondheid die beweert dat de “vieze” farangs het virus overbrengen omdat ze niet douchen en geen mondkapjes dragen. Pattaya heeft altijd al een hoge criminaliteit gekend. Veel berovingen etc. Ik denk wel dat als de crisis nog lang duurt er Thai zullen zijn die op het verkeerde pad komen omdat ze geen uitweg meer zien om anders aan hun geld te komen. Blijf eten uitdelen en ondersteun arme gezinnen die het zwaar hebben. Tenminste als je budget dat toe laat. Gelukkig gaat 17 mei weer een hoop open, zodat mensen ook weer iets makkelijker werk kunnen vinden.

  • Cornelis zegt op

   Een misvatting: je kunt wèl naar Nederland vliegen!

   • Hans Struijlaart zegt op

    waarom zitten er dan nog steeds farangs in Thailand die daar vastzitten omdat ze niet kunnen terugvliegen. Misschien is dat sinds kort veranderd. Maar mijn laatste nieuws was dat buitenlanders moeite hebben om terug te vliegen naar Nederland.

    • Lung addie zegt op

     En, beste Hans,
     ken je dan ook de reden waarom er nog zoveel farangs in Thailand vastzitten ondanks het feit dat verschillende landen repatrieringsvluchten organiseerden? Het antwoord is eenvoudig: geen geld om de terugvlucht te kunnen/willen betalen. Ik ken er zelfs die niet ‘konden’ terugkeren naar hun woonst in het buurland Cambodja, toen de grens nog open was, omdat ze een nieuw ticket moesten kopen voor de terugvlucht en dat vertikten te doen. Zitten nu reeds 3 maand vast in Chakkamakka…..

    • SJoerd zegt op

     Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen niet, enkele wel, zoals KLM. Vertrekken uit Thailand kan wel, binnenkomen niet.

     • Niek zegt op

      Lufthansa vliegt zowel op Amsterdam als Brussel.

 5. mat zegt op

  Die haat naar farang wordt aangewakkerd door de partij van de minister van volksgezondheid, die hebben een website met enkel negatieve informatie over farang, en die hebben al een aanhang van 600,000 lezers.
  Ik denk dat de mensen in plaatsen als Pattaya, Phuket, koh samui etc. anders tegen farang aan kijken omdat die hun toch vele jaren van inkomen hebben voorzien, buiten die steden zal dat waarschijnlijk anders zijn.
  Wat betreft het doneren van geld en voedsel, natuurlijk als je het kunt moet je helpen, maar dat heeft enkel dagwaarde, Thai hebben een kort geheugen wat dat betreft!!!

 6. Yan zegt op

  “Voor geld danst den duivel” ….en zo ook de Thai….dat is toch wel over duidelijk…zo is het altijd geweest en zo zal het ook blijven. En, alle “rijke farangs” zullen zo mogelijk nog meer uitgebuit worden….of gehaat…

 7. Tak zegt op

  Ik deel je mening.

  Ik zie de laatste jaren die Thai erg veranderen tov
  de Ferang. We worden nog net getolereerd omdat we geld
  in het laatje brengen. Maar er zijn steeds meer Thaien die een
  hekel aan Ferang krijgen. Dat komt door de overheid en afgunst.

  Ik kom al 28 jaar in Thailand en woon er bijna 11 jaar. Spreek de taal.
  Ik heb de veranderingen allemaal meegemaakt. Ik werd vandaag nog
  opgelicht door een Thais ziekenhuis die voor een behandeling waar een paar maanden
  geleden 8000 baht werd gevraagd vandaag ineens 15.000 baht was.

  Ik had vroeger veel Thaise vrienden maar dat is zo goed als over.Ik
  heb het meer naar mijn zin met een aantal aardige landgenoten.

  Ik ga ook met veel plezier regelmatig naar Nederland terug.
  Thailand was een fantastisch lang lang geleden maar dat is al lang niet meer zo.

  TAK

  • Hans Struijlaart zegt op

   Dag Tak.

   Ik begrijp je gevoel. De vriendelijkheid van de Thai is niet meer zoals 20 jaar geleden. Maar je kunt nog steeds een fantastisch leven hebben in Thailand als je de juiste Thaise mensen ontmoet. En je je niet teveel bemoeit met hoe het leven is in Thailand en daar geen oordeel over hebt over de mistoestanden daar, dan ga je echt wel nog steeds een leuke toekomst hebben daar. Doe gewoon je eigen ding en val niet teveel op. Niet iedere Thai is afgunstig tov de farang. Dat is relatief niet een heel groot percentage. Heeft ook te maken uit welk land je komt. De Thai zijn op dat punt vrij duidelijk in hun mening. De meeste landen in Europa. Nederland, België en Scandinavië worden nog steeds gezien als aardige farangs. Maar als ik terug kijk naar 20 jaar geleden in Nederland. Is Nederland ook niet meer zo tolerant naar buitenlanders vandaag de dag.

   • chris zegt op

    De vriendelijkheid van de toerist is ook niet meer zoals 20 jaar geleden. Maar we moeten niet doen alsof alles 20 jaar geleden beter was.

 8. KhunTak zegt op

  Ik woon zelf in Tak, maar tot nu toe merk ik weinig weerstand tegen farangs.
  Wel ben ik geschrokken van de opmerkingen van de minister van volksgezondheid.
  Zoiets kan lang blijven sudderen.
  Als ik lees van Hans Struijlaart hoe sommige farangs geweerd worden uit winkels, diep triest.
  De economie, de mensheid is in een rap tempo aan het veranderen door de gevolgen van covid19.
  Zodra ik merk dat de houding van de Thai sterk aan het veranderen is door de media en de overheid, moet ik keuzes maken.
  Geen enkel probleem. Zo tolerant is Thailand niet meer.
  Ik wil nog wel op een beetje een fatsoenlijke manier door het leven gaan.
  Dat betekent voor mij inpassen en aanpassen.
  Maar ik verdom het om een melkkoe te zijn om daarna uitgekotst te worden.

 9. henny zegt op

  Kan mij niet verenigen met de antwoorden die ik hier zie,. behalve dan dat verhaal verhaal van die minister van gezondheid. Tot nu toe heb ik goed contact met de Thai die ik ken. Ik behandel hen met respect en zij mij.
  In de winkels heb ik nog steeds het gevoel dat ik welkom ben. Woon in de regio Pattaya, dus praat ik over de ervaringen hier.

 10. Fred Janssen zegt op

  Door de ervaringen van de laatste paar jaar ben ook ik niet zeker of ik de laatste paar jaar van mijn leven nog in Thailand door wil brengen.
  Het was goed en werd beter maar was het maar weer goed. Niet alleen voor de falang maar zeker voor de Thaise bevolking.

 11. Yuundai zegt op

  Mijn Oma zei altijd als het woord “ALS” werd uitgesproken AS is verbrande turf, m.a.w. daar heb je dus niets meer aan. Wonen, mijn Thaise vrouw en onze dochter van bijna 5 jaar al ruim 6 jaar in Thailand aan de buitenkant van Hua Hin. Tussen voornamelijk Thaise bewoners. Ik heb mijn schepen in Nederland verbrand en ben gematigd tevreden. Ik kan mij de afgunst door de Thai soms ook voorstellen, worden toch ook met de bonus van 5000 bath voor een maand neer gezet als en de rest van de maand kan je gras eten of vis gaan vangen, terwijl Thailand, “sterft” van de miljonairs, triljonairs en meer bezittenden. Sommigen maken goede sier door biljetten van 500 bath uit te delen aan Thaise hongerenden. Ik ben blij te zien dat eindelijk iets gedaan wordt voor al de kinderen die nu thuis door een vrouwelijke Thaise militair die elke dag les geeft via de televisie, waarbij ook de particuliere scholen in juni gaan aansluiten met hun lesprogramma en dat het schooljaar gewoon per 1 juli gaat starten, pffffff. Hopende op betere tijden voor iedereen, jij ook?

 12. Chris van het dorpje zegt op

  Hier in het dorpje is alles zo als altijd .
  Lekker rustig , en die mensen zijn ook niet veranderd .
  Je merkt hier ook niets van de Corona toestanden .
  Ik was er in de laatste 2 maanden maar een keer
  bij de Tesco en ook daar iederen vriendelijk zo als altijd .
  Is nu opeens wel een voordeel , wanneer je in een dorpje woont !

 13. jan si thep zegt op

  Misschien dat wanneer je in een aparte compound woont met grote dure huizen en dito auto’s sommigen zullen denken dat daar wel wat te halen valt. Maar dat zal van alle tijd zijn.
  Als je gewoon leeft en Thaise mensen kent zal het wel loslopen.

  Misschien krijg je dat nu ook wel meer in NL nu meer mensen geen werk meer hebben en niet voldoende steun krijgen van de regering.

  Hier in een ons dorpje en ook in omgeving niets van te merken van afgunst of agressie jegens farang.
  En de meesten zijn toch niet echt rijk en wij trouwens ook niet.

  Dat Thaise mensen farang vies vinden merk ik ook niets van. En je wilt toch ook niet dat iemand dicht bij je komt?
  Misschien dat mensen hun mondkapje voordoen uit beleefdheid naar de farang ipv angst voor de farang.
  Ik ontwijk ook wel eens Thaise mensen in bepaalde situaties. Is dat niet hetzelfde als wanneer iemand niet met je in een kleine de lift wil?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website