Lezersvraag: Zoontje van mijn vriendin heeft achterstand in zijn ontwikkeling

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 oktober 2020

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin woont al een tijdje in Nederland. Alleen haar zoon is in Thailand blijven wonen bij zijn oma. Nu blijkt dat hij een achterstand in zijn ontwikkeling heeft. Hij is hiervoor naar een “normaal” ziekenhuis geweest, waar alle Thaise mensen “voor niks” naar toe mogen. Zij hebben hem onderzocht, wat op zich natuurlijk heel fijn is! Alleen het ziekenhuis wilde de resultaten van het onderzoek eigenlijk niet geven. Dit was volgens hun alleen voor de school.

Nu is mijn eerste vraag; is het normaal dat een dergelijk ziekenhuis moeilijk doet over informatie geven van een patiënt aan een familielid? Zijn oma is het dichtstbijzijnde dat hij heeft. Zijn vader is namelijk niet in zijn leven.

Na lang vragen hebben ze de diagnose toch gegeven. Hij blijkt ADHD te hebben en een achterstand van 2 jaar. Nu willen we echter de resultaten van dit onderzoek ook graag hebben. Om dit aan een deskundige hier in Nederland te geven om te kijken hoe hij het beste geholpen kan worden.

En dus de 2e vraag is; heeft iemand ervaring met onze situatie? En weet iemand of het mogelijk is deze informatie te krijgen van het ziekenhuis? En als het mogelijk is, hoe we dit dan het beste kunnen aanpakken?

Mocht dit niet uiteindelijk niet lukken, dan willen we graag naar een particulier ziekenhuis of kliniek gaan, waar we voor een onderzoek zelf moeten betalen. En waar we alle resultaten zelf ook gewoon krijgen.

Rest mijn 3e en laatste vraag; weet iemand een kliniek/ziekenhuis, eventueel gespecialiseerd in kinderen, waar wij dan het beste terecht kunnen? Voor goede maar betaalbare zorg?

De moeilijkheid zit hem wel in de woonplaats van de oma en zoon; zij wonen namelijk in Surin, tegen de grens van Cambodja. Dus mocht iemand een goed ziekenhuis dichterbij weten dan Bangkok, dan zou dit al veel helpen.

Ik hoop dat ik mijn probleem duidelijk heb kunnen overbrengen! En wacht graag op jullie antwoord.

Bedankt alvast!

Groet,

Ruud

Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Zoontje van mijn vriendin heeft achterstand in zijn ontwikkeling”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  Ik ken van zeer nabij de benadering door het Nakornping ziekenhuis in Chiangmai van een zesjarig kind met ADHD diagnose.
  Vader overleden, moeder Burmese, bemiddeling van tante en mij.
  Alles verliep heel open, de onderzoeksresultaten en de onderwijsadviezen werden op tafel gelegd.
  De achterstand per onderzochte vaardigheid werd gerapporteerd in maanden.
  De adviezen aan de school zijn m.i. niet gemakkelijk door de leerkracht in de klassesituatie op te volgen.

  • Alex Ouddiep zegt op

   Vijf onderzoeksdagen verspreid over vier maanden

  • Ruud zegt op

   Iedereen super bedankt voor jullie snelle reacties. We gaan er mee aan de slag! Groeten Ruud

 2. Vincent zegt op

  Dag Ruud,

  Het “Rajanagarindra Institute for Child Development” in Chiang Mai valt onder het Ministry of Public Health, department of Mental Health.
  Zoals de naam aangeeft is het een kinderziekenhuis. Vraag naar Khun Aom, physical therapist.

  Wellicht dat men daar een kinderziekenhuis weet in jouw omgeving. Bel anders naar het Department for Mental Health in Bangkok.

  Succes gewenst !

  • Ronny Cha Am zegt op

   Zoek zelf een psychiater op. Die kan op regelmatige controle de vaststelling doen. Adhd is een groot woord waar alles in past. Mijn dochter heeft een pervasieve ontwikkelings stoornis. aanverwante stoornis van autisme. Werd vastgesteld in Universitair ziekenhuis Leuven tijdens een drie maand durend onderzoek.
   Medicatie hielp tijdelijk voor de concentratie, maar antidepressiva voor jonge kinderen is niet gezond en hebben wij gestopt.
   Dachten ook eerst dat het onder de noemer ADHD viel.
   Haar zoon heeft aangepast onderwijs nodig, wat in Surin denk ik niet voorhanden is.

 3. Tim Schlebaum zegt op

  Ik heb hier zeer uitgebreide ervaring mee die ik graag met u wil delen.
  Stuurt u mij een email (timbosan99@gmail.com) dan neem ik contact met u op. Dit verhaal is te lang en niet interessant voor de lezers van dit blog


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website