Lezersvraag: Zegening en aanvang van nieuw te bouwen huis

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 oktober 2017

Beste lezers,

Begin 2017 hebben wij onze bouwgrond laten verhogen en verharden om begin 2018 te starten met de bouw van onze woning. Al het nodige is reeds gedaan, Chanot – bouwplannen en dergelijke. Heden kregen wij de vraag vanwege onze bouwheer om op 16 november (dus niet vroeger of later  twee palen te plaatsen en te laten zegenen. Benaming “saw et en saw to” of iets dergelijks.

Ik heb hier niets op tegen, doch doch deze datum past mij niet echt. Zijn er misschien lezers die meer weten over dit gebruik en of er tevens andere data geschikt zijn om dit ritueel te laten uitvoeren?

Alvast mijn oprechte dank.

Groet,

Bona


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Zegening en aanvang van nieuw te bouwen huis”

 1. Rob Tha Mai zegt op

  heeft met de kalender en Boedha te doen, laat je vrouw info in winnen in the tempel

 2. Harm zegt op

  In mijn geval bij het bouwen van het huis van mij en mijn ex. wilde ik het huis in een bepaalde richting laten plaatsen omdat je dan vanuit de woonkamer het mooiste (uit)zicht op de landerijen en rijstvelden had. (het huis werd gebouwd op de top van een flinke heuvel) Tevens was dit qwa gebruik ook de meest gunstigste indeling
  De avond ervoor behoorlijke ruzie met de moeder van vriendin gehad over die door mij gekozen richting. Dat kon helemaal niet en ik MOEST het naar haar wensen anders doen, had iets te maken met Boedha ed.
  s Avonds nog naar de tempel geweest waar de monniken verbleven(7) die de volgende morgen mijn huis zouden komen inzegenen. ( Hetgeen bij u ook gaat gebeuren zoals ik uit uw bericht begrijp Die datum is een bijzondere want die datum brengt het meeste geluk en voorspoed. Voor zover je daarin geloofd.)
  Om kort te gaan ik heb de abt die de volgende morgen de ceremonie kwam lijden, 500 Bath in zijn handen gedrukt samen met de tekening hoe ik het huis wilde laten plaatsen.
  De volgende dag kwamen de 7 en liepen onder luid gemompel over het bouwterrein, bij elke plaats waar een paal moest komen een andere struik of bloem plaatsend. Het gezicht van mijn toenmalige schoonmoeder was goud waard nadat zij had begrepen dat de abt het precies zo had gedaan als dat ik hem gevraagd had.

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik heb geprobeerd een antwoord te vinden op je vraag, ook op allerlei Thais-talige sites, maar dat is mij niet gelukt. Je moet allereerst vertellen waar in Thailand dat huis wordt gebouwd, want het is overal in Thailand anders. Verder weet ik niet wat “saw et en saw to” of iets dergelijks betekent. Saw zal wel เสา zijn ‘pilaar of paal’ en ‘et’ is misschien เอก ofwel ‘eerste’. Geef die benaming nou in het Thais, zo moeilijk is dat toch niet. Vragen staat vrij.
  Zo’n ‘eerste paal’ ceremonie staat hier:

  https://piman007.wordpress.com/2007/10/03/%e0%b8%9b%e0%b8%a3%e0%b8%b0%e0%b9%80%e0%b8%9e%e0%b8%93%e0%b8%b5%e0%b8%81%e0%b8%b2%e0%b8%a3%e0%b8%9b%e0%b8%a5%e0%b8%b9%e0%b8%81%e0%b8%9a%e0%b9%89%e0%b8%b2%e0%b8%99/

  Ik weet alleen dat in vroeger tijden, tijdens de Ayutthaya periode (1350-1780) voor deftige koninklijke gebouwen een kuil werd gegraven waarin een levende zwangere vrouw werd gegooid en waar de eerste paal doorgeen werd geramd. De kwaadaardige, sterke, vrouwelijke geest, phie tang klom (‘geest van de totale omvang’) genaamd, die dan vrij kwam moest het gebouw beschermen.

  Maar dat is denk ik niet wat je bedoeld.

  • Sjaak S zegt op

   Beste Tino,
   Ik heb normalerwijze respect voor mensen die een moeilijke taal kunnen beheren. Ik weet dat Thais en Japans zowat de moeilijkste talen op de wereld zijn. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat jij met jouw antwoord eigenlijk alleen maar schrijft: jij domme Bona, kijk toch eens hoe slim ik ben: ik kan Thais lezen en schrijven, zo moeilijk is het niet, want bijna ieder Thais kind leert dat. Ook de link naar een Thais talige pagina onderstreept dat.
   Ook een griezelige kennis heb jij… mijn stukje cake kwam me bijna naar boven toen ik dat moest lezen.
   Je loopt in iedere zin te pronken met het feit dat het voor jou “gemakkelijk” is. Echt schoolmeesterachtig met een vingertje in de lucht, dat Bona niet opgelet had bij de Thaise lessen.
   Het had iets minder en ook normaler gekund.
   Dan is het antwoord van Harm nog het beste en meest praktische!

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Sjaak,
    Dit was de vraag van Bona:

    ‘Zijn er misschien lezers die meer weten over dit gebruik en of er tevens andere data geschikt zijn om dit ritueel te laten uitvoeren?’

    Ja, ik ben erg trots op mijn kennis van de Thaise taal. Dat kostte me veel tijd, het heeft me geholpen om Thailand beter te begrijpen en ik heb er veel mensen mee kunnen helpen.

    Ik ben enige uren bezig geweest op het internet om de vraag van Bona zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat lukte niet omdat ik niet achter de naam van die ceremonie kon komen vandaar mijn verzoek om in een lezersvraag goede informatie te geven.

    Jij daarentegen gebruikt je tijd en het blog niet om Bona’s vraag te beantwoorden maar om mij een standje te geven. Je hebt wel een beetje gelijk, die link had ik beter niet kunnen plaatsen. Sorry voor dat stukje cake.

    Je hebt ook helemaal gelijk dat het antwoord van Ham op de vraag veel beter was. In Thailand is het altijd beter een abt met 500 baht om te kopen dan inzicht proberen te krijgen in gebruiken en gewoontes. Geld doet wonderen.

    • Jan S zegt op

     Ik denk dat een lap van 1000 bath beter is.

 4. Christiaan H zegt op

  Hallo Bona,

  Wij lieten destijds de monniken bepalen op welke dag en welk tijdstip de eerste palen de grond in moesten gaan. Dat werd op de verjaardag van de koning 5 december 2001 om 6.30 uur.De monniken kwamen en ook de bouwvakkers, die die dag een vrije dag hadden.Het werd een heel ritueel.

  Misschien heeft de bouwheer die datum ook door de lokale monniken laten bepalen.

  • Cornelis zegt op

   De ‘bouwheer’ is de vraagsteller en die heeft nou juist niets door de monniken laten bepalen……..

 5. NL Bang saray zegt op

  Ook ik heb bij het opleveren van mijn huis ook de monniken op bezoek gehad, mijn schoonzuster maakte mijn vrouw het hoofd op hol dat het huis dan gezegend is tegen onder andere tegenspoed nu, ik kan je verzekeren dat ik nog nooit zo’n bedroevend huis heb gehad.

 6. Fred Janssen zegt op

  Als Europeaan heb ik het huis en de bouw betaald op het land van mijn vriendin onder het motto “wie betaalt beslist”. Alle poespas er omheen heb ik aan de Thai overgelaten. Prijs me gelukkig dat dit zonder enig verzet of kommentaar is gegaan. Heb respect voor deze gebruiken maar het is eenvoudig weg niet iets wat ik van plan ben om in mijn manier van leven toe te laten.

  • Sjaak S zegt op

   Een beetje kortzichtige manier: ik betaal, dus ik bepaal! Je woont in Thailand als gast en je wilt je koloniserings-gen laten spelen…
   Gisteren vertelde me mijn vrouw weer eens over een vriendin, die blij was dat haar man een paar weken weg was, want dan kon ze in haar eigen huis haar eigen eten koken. Is dat bij jou ook zo, dat er bij jou thuis geen “stinkend” Isaan eten gemaakt mag worden? Mijn vrouw mag koken wat ze wil en ik respecteer ook haar wens dat ons bed in onze slaapkamer in een bepaalde richting staat. Dat geeft haar rust en mij maakt het niks uit.
   Ik heb haar zelfs aangeboden een minitempel in de tuin te zetten die je in vele Thaise tuinen ziet, maar zij vond dat niet nodig.

   Er zijn dingen die ik niet doe, want ook ik ben geen Thai, maar als je met een Thaise partner leeft, dien je hier in Thailand wel iets minder stoer te doen. Ik weet, het valt niet mee, maar ik zal nooit in mijn hoofd halen te zeggen of zelfs denken: ik betaal, dus ik bepaal.

 7. Harry Balemans zegt op

  Hier in one dorp , 17 km. buiten Buri Ram word eerst de Bhoedistische kalender geraadpleegd kwestie aanvang van de bouw en eventuele datum van bewoning … Bij zegening en om de geesten gunstig te stemmen worden de dorpsoudsten uitgenodigt die bij de eerste palen de giften , en eten en drinken schenken met de nodige gebeden wierook en kaarsen … Ons huis was niet klaar voor de geschikte datum , dus werd de eerste inhuldeging al op poten gezet dit zonder ramen en deuren , weer met de dorpsoudsten , de buren en familie , maar voor het echt welzijn moest op kop van onze processie zeg maar , de gekende ” Driemaal ” rond het huis wandelen een vrouw op kop lopen die voor de eerste keer zwanger was en de vrouw moest in haar armen een Kat meedragen , dzee avond moesten mijn vrouw en Ik voor de eerste maal in het huis slapen , anders zouden we het zes maanden niet mogen gebruiken …later toen alles klaar was hebben we voor familie vrienden en buren onze huis party gegeven dit dan met de monniken van de tempel voor de officiele inzegening …zo gebeurt het hier dus , verder wilde Ik voor ons terras aan iedere kant een trap , maar bij een huis mag m’n niet via het noorden een trap opgaan , ook slapen met Je hoofd naar het noorden doe Je hier niet … Nu zitten we lekker in huisje ” weltevree ” …

  • Fred Janssen zegt op

   Bijgeloof, animisme of hoe men het wil noemen wat sedert eeuwen deel uit maakt van het leven van de Thai kan men als westerling slechts met verbazing beschouwen. Op geen enkele wijze kan men van ons als gast verlangen dat wij hierin meegaan omdat wij nu eenmaal onze eigen cultuur hebben. Leven en laten leven. Geloofde tot mijn zesde jaar wel in Sinterklaas!!

 8. bona zegt op

  Heel vriendelijk van jullie hier aandacht aan te besteden.
  Voorgaande op jullie reacties heb ik dit besproken met mijn echtgenote, en zij met haar ginds verblijvende famillie. Blijkbaar is het inderdaad paal 1 en paal 2 die symbolisch geplaatst worden en gezegend door de dorpsoudsten. Van monniken is momenteel nog geen sprake, die zijn voor later.
  Na het plaatsen van deze palen zal een aanvang genomen worden met de voorafgaande werken zoals de omgeving vrij maken van elke begroeiing zodat de vrachtwagens en dergelijke gemakkelijke toegang verkrijgen.
  Mijn aanwezigheid is niet noodzakelijk zodat ik rustig kan in ons huurhuis blijven en afwachten.
  Mijn oprechte dank voor jullie reacties.
  Bona.

 9. Renévan zegt op

  Mijn vrouw kwam op een gegeven moment met een paar datums dat er in ons huis geslapen moest worden, dit uiteraard voor goed geluk. Één datum was voor de oplevering en één ver daarna. Dus gekozen voor de datum voor de oplevering, een matras op de grond en geslapen in een niet klaar huis. Nu konden we in ieder geval in het huis als het klaar was. Bij de andere buren ging het net zo, slapen in het huis op een datum die geluk brengt. Ook voor de inwijding wordt een geluks datum bepaald, dit kunnen er meerdere zijn en ook ver na de oplevering. De buren verderop hadden een inwijding met vijf monniken en mijn vrouw wilde negen monniken voor meer geluk. Twee tenten voor de deur voor de gasten en koken bij de buren onder het afdak. Voor de monniken kwamen werd er al ruim gegeten en gedronken. Daar de monniken nogal laat kwamen en voor twaalf uur moesten eten werd het officiële gedeelte snel afgehandeld. Het feest ging door tot in de late uurtjes. Mijn taak in het geheel was meer de volgende dag de rommel opruimen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website