Lezersvraag: Werken in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 april 2020

Beste lezers,

Zo nu en dan komt het onderwerp werken in Thailand voorbij op het blog. De teneur in de reacties is dan meestal dat het niet mogelijk is omdat…… Ik zou graag reacties hebben van lezers die echt met onderstaande ervaring hebben of verstand van hebben.

Werken op contract basis wereldwijd

Mede door een kort gesprek met een Amerikaan tot de volgende vraag gekomen:

Ik woon nu in Thailand en ben uitgeschreven in Nederland. Ik heb nog lang niet de pensioenleeftijd bereikt. Momenteel werk ik niet. Voorheen werkte ik in Nederland bij verschillende bedrijven in ICT functies. Specialist in SAP autorisaties voor een aantal jaren en wat meer algemeen als ApplicatieBeheerder werkend met diverse software.

Ik krijg nog regelmatig mailtjes van recruiters of ik beschikbaar ben voor opdrachten. Dit zijn dan opdrachten van meestal 3 – 6 – 9 maanden in diverse landen, meestal Europese. En dan kriebelt het toch weer om eens te werken.

Om officieel ergens te kunnen werken moet je ergens bekend zijn en belasting betalen. De Amerikaan die ik tegenkwam vertelde dat hij ook met opdrachten over de hele wereld werkt en dat via een pay-roll bedrijf, in zijn geval gevestigd in Engeland.
Ook deze vraag gesteld aan een recruitment bureau (in Engeland) en deze vertelde ook met pay-roll constructies te kunnen werken.

Mijn vraag:
Zijn er lezers die ervaring hebben om op deze manier te werken?
Of het misschien anders hebben aangepakt zonder in NL ingeschreven te moeten staan?

ZZP’er constructie in Thailand

Vorig jaar kwam ik een duikinstructeur tegen die een eigen company heeft kunnen oprichten, via advocaat, met maar 1 medewerker waarvoor hij sociale afdracht moet doen. Dit kon omdat hij zich verhuurt aan diverse duikscholen en zelf geen echte fysieke locatie heeft als bijvoorbeeld een winkel.
Dit zou dan misschien ook mogelijk kunnen zijn voor andere sectoren als bijvoorbeeld ICT.

Mijn vraag:
Zijn er lezers bekend met een dergelijke constructie?
Zijn er in Thailand gespecialiseerde bedrijven – detacheerders – via welke je via tijdelijke opdrachten kunt werken? Mogelijk voordeel is dat ik een visa op basis van zgn Thai marriage heb wat het verkrijgen van een work permit makkelijker maakt.

Groet,

Jan Si Thep

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: Werken in Thailand”

 1. Hugo zegt op

  Hallo Jan,
  Mijn Thaise echtgenote en ik runden een Co Ltd. Op basis van de specifieke werkzaamheden kreeg ik iedere keer weer een werkvergunning. We hadden GEEN personeel. Wel verplichte boekhouding en belasting aangifte.
  Misschien ben je wel al van deze construcie op de hoogte anders kan ik je per e-mail verder inlichten.
  Groet.

  • raymond zegt op

   Hoi Hugo,

   Ik zou wel eens willen weten hoe zo’n constructie in elkaar zit (geen personeel).
   Want zover ik weet moet je wanneer je een thaise co.ltd opricht tenminste 3 thaise werknemers in dienst hebben per falang.

   Zou je me eens kunnen mailen op raymond at servertje dot org?

   Alvast bedankt

 2. Kung zegt op

  Hallo Jan,

  Wil je remote (vanuit Thailand) werken of on-site (in Europa)?
  Voor remote (dus in Thailand) werk is mogelijk het ‘smart visa’ (https://smart-visa.boi.go.th/smart/) een optie? Ik heb er zelf nog niet in detail naar gekeken, omdat ik hoofdzakelijk on-site werk (maar in Thailand woon als ik niet on-site ben; ben ook niet meer ingeschreven in NL).

  Voor on-site:
  Je kunt relatief makkelijk/goedkoop een eigen (EU geregistreert) bedrijf in Estland oprichten zogauw je een Estlandse e-residency hebt. Dan ben je medewerker van je eigen bedrijf, en kun je rekeningen sturen vanuit je bedrijf. Rechtstreeks naar de klant, of via een recruiter/agency (die er meestal tussenzit).
  Er zijn geen pay-roll of persoonlijke (employee) contract administratieve verplichtingen in Estland.

  In Europa betaal je echter waarschijnlijk wel sowieso een deel bedrijfs belastingen over waar het geld verdient wordt; in Estland betaal je verder niets (tenzij je project aldaar zou zijn natuurlijk).
  En er is dan ook weer de 180 dagen regel van toepassing voor waar je fiscaal belastbaar bent prive (dus als employee van je eigen bedrijf).

  Ik hoop dat dit een beetje helpt.

  Mvgr,
  Kung

 3. RichardJ zegt op

  Ik heb ooit es contact gehad met een bedrijf in Chang Mai genaamd Iglu. Die deden zoiets wat je pay rollen in Thailand kunt noemen. Zij nemen je in dienst en verzorgen het werkvisa. Jouw contract wordt dan via Iglu gesourced. Ik ken hun huidige status niet.
  De andere mogelijkheid is inderdaad je eigen Thai company oprichten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website