Lezersvraag: We krijgen een kindje, heeft het voordelen om te trouwen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 november 2019

Beste lezers,

Ik heb een Thaise vriendin die in Thailand woont en ik woon in België. We krijgen binnenkort een kindje. Mijn vraag, is het soms beter te trouwen dan gewoon samen te blijven? (heeft zij en het kind er voordeel bij of niet?).

Alvast bedankt.

Groet,

Marnik

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: We krijgen een kindje, heeft het voordelen om te trouwen?”

 1. Dree zegt op

  Wat al zeker is als je getrouwd bent je kind een Belgisch paspoort krijgt en het gemak dat zij ook gemakkelijker een visum krijgt

  • rori zegt op

   Klopt en al tijdens de zwangerschap melden dat je de vader bent. dit te doen in persoon op de ambassade.

   Voorkomt later problemen en maakt zaken veel eenvoudiger.

   • johannes h zegt op

    Hallo Marnik,…………

    Ik ga ervanuit dat je zeker JOUW kind groot gaat brengen………….

    Choq dee……

    Johannes

 2. Jasper zegt op

  Volgens mij maakte het geen verschil, behalve dat het iets meer moeite kost om het kindje de Belgische nationaliteit te geven als je niet getrouwd bent – dan is het kindje immers automatisch ook Belgisch of Nederlands.
  Ongetrouwd moet je het kindje eerst erkennen bij de ambassade, kan ook voor de geboorte overigens!. Zorg er voor dat alle papieren in orde zijn, zowel jouw vertaalde naam op de thaise ziekenhuis- en amphur papieren als die van het kindje.
  Mijn zoon bleek b.v. ineens officieel vertaald Master Ben te heten, ipv gewoon Ben, en mijn eigen naam was verhaspelt in het Thai.

  Voor een visum maakt het (in Nederland) overigens niets uit, als het om een touristisch bezoek gaat wil men gewoon toch garanties dat zij weer terug gaat naar Thailand, getrouwd of niet.

  • rori zegt op

   Al melding maken van vaderschap VOOR de geboorte.

   • Marnik zegt op

    hier in belgie of in Thailand ? ik ga pas terug met de geboorte in februari dus dat is nu moeilijk .

    • rori zegt op

     Kunt melding maken in jou gemeente even daar navragen. Ze zullen daar lastig over doen. Mar wettelijk heb je dan wel een basis van erkenning. Ook geldt dan dat je het vaderschap a hebt erkend dat betekend wettelijk dat mocht jou iets overkomen het kind al rechtens ergenaam is.

     Verder heeft een samenlevingscontract in belgie en Nederland wel een betekenis. In Thailand en zelfs in mer dan de helft van de EU landen heeft heeft letterlljk genomen een samenlevingscontract dezelfde waarde als een onderverhuur contract.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Jasper,

   Het klop dat u zoon nu ‘master’ is. De Thai vertalen dit op zo’n manier dat je denk wat gebeurd hier.
   Ook met het invullen van de tickets wordt aangegeven master(beetje verwarrend).
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 3. Guy zegt op

  Jij beslist natuurlijk zelf wat je wil/niet wil.

  Voor het kind is het – naar toekomst toe – altijd makkelijker en beter om alvast ook de Belgische nationaliteit te hebben.
  Voor een eventueel visum om in Belgie verder te leven, het kind te laten opgroeien(lees studeren) is het alleszins ook makkelijker om het statuut gehuwd te hebben,
  Trouwen(officieel, niet de Boedha-ceremonie) in Thailand of in Belgie, dat maakt allemaal niet zoveel uit doch makkelijkste is trouwen in Thailand en huwelijk in Belgie laten herkennen.

  Ben inmiddels al 15 jaren gehuwd, we hebben 2 kinderen samen en wonen/werken/studeren in Belgie sinds 2006.
  Op wat papierwerk (administratie) na is dat allemaal niet zo moeilijk te doen.
  Wij wensen jullie alvast geluk met kind en toekomst

  grtn
  guy

 4. Marco zegt op

  Beste Marnik,

  Trouwen is toch een gevoelskwestie als je eerst een lijstje met voors en tegens moet opmaken lijkt het me beter niet te trouwen kind of niet.
  Dat gezegd hebbende ben ik het eens met de andere reageerders dat het voor de instanties beter is om getrouwd te zijn.

 5. Rob Tha Mai zegt op

  denk aan achternaam, dubbel paspoort, kindergeld etc.

 6. Kees de Jong zegt op

  Zoals al vermeld, hoef je niet getrouwd te zijn om het kindje te erkennen, en idd kan je kindje een Belgisch paspoort krijgen. Om dit ongetrouwd te doen aanvragen gaat vooral om geduld en tijd. Veel tijd. Alle papieren dienen vertaald te worden. En het legaliseren is de meest tijdrovende factor. Smorgens om 0800 aanwezig zijn en vaak pas nsmiddags weer de deur uit (BKK) Éen letter verkeerd vertaald? terug naar de vertaler, en weer terug naar het legalisatie kantoor. Dit gebeurde mijn broer 4 keer. En die woont in BKK. Trouwen is minder lastig, hoewel het vertalen en legaliseren ook tijdrovend kan zijn, ( partner i.p. Spouce in de vertaling) was mijn ten dele gevallen. Erken die kleine dus eerst. Dat begint met alle gegevens van jezelf te verzamelen, paspoort in orde, volledig uittreksel uit de burgerbevolking van jezelf, beste een internationale versie. 2 stuks, 1 voor de erkenning en eventueel de 2de voor aanvraag paspoort, houdt rekening mee dat het paspoort de lange zit is. Zodra alle papieren hiervoor zijn gelegaliseerd zijn, gaat dit naar de ambassade en duurt het nog zeker 6 weken voordat je deze krijgt. Dit verhaal gaat wel is waar over een Nederlands gebeuren maar ik denk dat het met een Belgisch ingezetene niet veel anders zal gaan daar het om een Schengenpaspoort gaat.

  Heel veel succes, en geniet van jullie kindje.

  Kees.

 7. tom bang zegt op

  Allereerst “Proficiat”
  Als je getrouwd bent is alles “makelijker” , de papierkraam, en je bent er dan ook zeker van dat als jouw iets mocht overkomen je vrouw en jullie kind(eren) makelijker kunnen verder gaan door nabestaanden pensioen en eventuele erfenis.
  Veel geluk en geniet ervan

 8. TheoB zegt op

  Marnik,
  Voor zover ik weet geldt in Nederland en waarschijnlijk ook in België:
  Als je trouwt vóórdat het kind geboren is, ben je automatisch de vader en heb je automatisch ouderlijk.gezag.
  Als je niet getrouwd bent als het kind geboren wordt, krijg je met nogal wat papieren rompslomp te maken.
  Bij een samenlevingscontract komt er iets minder rompslomp bij kijken.
  Ga naar je gemeente en vraag wat je bij ongetrouwd/samenlevingscontact allemaal moet doen om je kind te erkennen.
  Vergeet niet te vragen hoe je ook ouderlijk gezag krijgt. Erkennen houdt nml. NIET automatisch in dat je ouderlijk gezag hebt, daarvoor heb je de schriftelijke toestemming van de moeder voor nodig.

  En ‘n huwelijkscontract is precies wat ‘t zegt: een contract. Hierin worden een aantal (financiële) rechten en plichten vastgelegd. Over liefde wordt daarin niet gesproken.

  • rori zegt op

   Voor de duidelijkheid. een smenlevingscontract is alleen Bekend in nederland en in Belgie. In de rest van de wereld heeft het hoofdzakelijk geen ENKELE juridische grondslag.
   Ga met dit soort aken langs een notaris en laat je in eerste instantie “gratis”eerste consult voorlichten

   • rori zegt op

    sorry misschien parterschapregistratie door elkaar. Maar desalnietemin naar de NOTARIS


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website