Beste lezers,

Ik ben benieuwd wat je overhoudt van je gehuwden AOW uitkering als je 100% hebt opgebouwd en bent uitgeschreven uit Nederland?

Groet,

Rob

Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Lezersvraag: Wat is de hoogte van een gehuwden AOW uitkering na uitschrijving?”

 1. Erik zegt op

  Rob, als je emigratie uit NL en wonen in Thailand bedoelt trek dan van het bruto AOW-bedrag 9,50% af en dan kom je op netto. Maar heb je daarnaast ander in NL belast inkomen dat je op jaarbasis in schijf 2 of hoger brengt dan zal je mogelijk moeten bijbetalen.

  Ik vertrouw je bekend met het feit dat Thailand ook kan heffen over jouw AOW. Hoe dat op te lossen is is hier vaak besproken dus raadpleeg de zoekfunctie voor de techniek daarvan.

  • Ger-Korat zegt op

   Bruto 883,67 minus loonheffing 169.33 blijft over netto in Euro 714.34. Geen Loonheffingskorting meer bij wonen in Thailand / uitgeschreven uit Nederland en geen betaling bijdrage van Zwv. Dus netto 714.34

   • Ger-Korat zegt op

    Hierbij een link naar de bedragen:

    https://www.svb.nl/nl/aow/bedragen-aow/aow-bedragen

   • Erik zegt op

    Ger dat is bij wonen in NL. In dat belastingtarief zit ook de volksverzekering en die vervalt bij emigratie ook.

    • Hendrik zegt op

     Het tarief is 9,45 % voor de eerste schijf dat maakt 883 bruto 799 netto.

 2. KhunEli zegt op

  Staat allemaal op de website van svb.nl
  Het is nu zo dat je geen recht meer hebt op heffingskorting over je aow, als je jezelf uitschrijft.
  Dat betekent 8,9% belasting.
  Voor je pensioenen kun je vrijstelling aanvragen van loonbelasting, maar bij de aow is dat niet mogelijk.
  Hoe je moet handelen om toch heffingskorting te krijgen weet ik niet precies maar vermoedelijk weet de SVB dat wel.

  • Erik zegt op

   Khun Eli, als je in uit Nederland emigreert en in Thailand gaat wonen dan krijg je geen heffingskorting. Dat recht is afgenomen op 1-1-2015. Thailand behoort niet tot de landen waar je heffingskorting kunt krijgen; overigens zijn er meer voorwaarden dan alleen maar ‘wonen’.

  • Christina zegt op

   De vrijstelling heffingskorting kun je aangeven op het formulier.

 3. HarryN zegt op

  Het is niet helemaal duidelijk of Rob al hier woont. Mocht dat het geval zijn log dan in bij SVB met je DigiD en
  kijk op bedragen. Je ziet dan wat je de afgelopen maanden hebt gehad en wat ze de eerst komende maand uitbetalen en ff klikken op details. Je kunt ook zien hoeveel vakantie geld je hebt opgebouwd.
  Mocht hij nog in NL zitten dan ong 9.5% van de genoemde bedragen voor een echtpaar er van aftrekken.

  • Erik zegt op

   HarryN, is dat wel zo? Na vertrek naar Thailand vervalt de premie volksverzekering (de premie ANW en de premie WLZ) en de premie zorgverzekeringswet. De loonbelasting wordt dan 9,50 procent van het bruto bedrag.

 4. Bernhard zegt op

  kijk op internet op svb site. Als u uitgeschreven bent dan krijgt u het bruto bedrag.

 5. Ernst@ zegt op

  https://www.svb.nl/nl/aow

 6. Henk zegt op

  Ter info: Ik ontvang 1291,71 per maand. (Jan 2021). Ik krijg een toeslag voor mijn Thaise echtgenote omdat ik voor 1950 geboren ben. Na 1950 is die toeslag afgeschaft. Het bedrag kun je vinden op de site van SVB. Uitgeschreven krijg je minus 9.5% belasting.

  • Ruud zegt op

   Hoe lang ben je getrouwd, want ik vraag me af of je die toeslag ook nog krijgt als ik ( geboren 1945) nu ga trouwen met mijn vriendin ( geboren 1960) !?

   • Erik zegt op

    Henk en Ruud, de toeslag is niet afgeschaft maar bevroren; in relaties waarin de oudste partner geboren is in 1950 of later wordt geen toeslag meer toegekend. Ruud valt dus buiten de boot als hij binnenkort gaat trouwen.

    Lopende toeslagen blijven in tact tot aan de relatie een einde komt door de dood of door het einde van de samenwoning. Er zijn enkele extra bepalingen voor het geval het inkomen van de partner eenmalig hoger is dan de daarvoor bestaande grens.

   • Henk zegt op

    Ik ben 8-4-2014 getrouwd.

 7. Rudolf69 zegt op

  Ik heb de laatste weken veelvuldig contact gehad met de belastingdienst en de juiste percentages zijn:
  Voor de eerste schijf 9,45% tot en met € 35.139,=. Heb je ook nog pensioen in Nederland waar Nederland belasting over heft dan is het percentage voor de 2e schijf 37,1% tot en met € 68506,= en het overige valt onder de 3e schijf en bedraagt 49,5%. De bijdrage van de zorgverzekeringswet wordt niet ingehouden door de SVB

 8. Antonius zegt op

  Tja Rob,Je vergeet te vertellen of je alleen gaat of met je partner.!!Het is mogelijk dat de broto a.o.w. wordt betaald. De eigen bijdrage voor de zorgverzekering wordt niet meer ingehouden. Je hebt geen recht op de heffingskortingen.
  Als je het bruto bedrag krijgt loop je het risico dat je van belasting bureau buitenland een naheffing krijgt van ca 9,5% van het bruto jaarinkomen. Dit is tot de eerste schijf.Heb je aanvullend pensioen dan wordt de naheffings aanslag hoger.. Sta je gewoon in Nederland in de BRP ingeschreven dan kan dit anders zijn. Is je registratie RNI dan ben je de klos.
  Om die reden heb ik een petitie 1055/2020 bij het Europese Parlement ingedient om te komen tot wijzigen van de text in de wetgeving voor het aanvechten van deze dwaling. Thans alleen mogelijk als je inwonend bent in een van de lidstaten. Na aannname mijn petitie mogelijk voor een ieder met de Nationaliteit van een van de lidstaten.Denk aan discriminatie en ongelijke behandeling voor protest/aanvechten. Ik vraag ook uw suppot steun in deze.

  Succes Antonius

  • Antonius zegt op

   Oh ik vergeet te vermelden dat als je OG cq woning of condo bezit dan valt dit bezit onder spaargeld box 3.

   Mijn exuses

   Groet Antonius


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website