Beste lezers,

In het begin van de lockdown in Thailand werd er met name door farang voedselpakketten uitgedeeld. Ik vond het wel een een sympathiek gebaar maar volgens mij totaal overbodig, want als iets gratis is gaan veel Thai in de rij staan ook al hebben ze het niet nodig.

Kunnen we achteraf vast stellen dat dit onnodig was? De coronacrisis duurt nu veel langer dan gedacht en volgens mij zijn er nog geen Thai gestorven van de honger…..?

Groet,

Harald

Rating: 3.00/5. From 10 votes.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Was de voedselverstrekking van farang aan Thai onnodig?”

 1. Rob V. zegt op

  In Nederland zijn sterven we ook niet van de honger, maar maakt dat o.a. een voedselbank onnodig? Nee. In Thailand zullen ze evenmin verhongeren maar de steun verminderd(e) wel de klap. Dat is een stukje empathie en sociale hulp. Dat is hard nodig, al helemaal in een land dat het een van de meest ongelijke landen ter wereld is.

  • Johnny BG zegt op

   @Rob V.,
   Je laatste zin is jouw mening en jouw waarheid. Daar zal een reden voor zijn maar is het ook de gemiddelde Thaise mening? Uit de verkiezingen is het niet gebleken tenzij dat als complot gezien wordt.
   Het verkeer laat precies zien wat de Thai is. In veel gevallen zeer weinig empathie omdat leven anders beleefd wordt. Het maakbare Nederlandse model wordt als niet van deze wereld-gedachte gezien en het is wel een heel erg kolonistisch gedachte om te stellen dat het Nederlandse model goed voor Thailand is.
   Steun aan andere geven wordt nooit als raar gezien maar in perspectief zien kan nooit kwaad.

   • Rob V. zegt op

    Ik begrijp je gedacht gang niet beste Johnny. Feit is dat Thailand in de top van ongelijke landen staat en feit is ook dat veel burgers elkaar helpen. Een mening is inderdaad dat dit ‘hard nodig’ is. Wat de verkiezingsuitslag hier mee te maken heb volg ik niet., de grootste winnaars hadden allemaal mooie beloften dat men de burger zou gaan helpen (denk aan Phalang Pracharat met de steunkaart, Future Forward met het stapsgewijs opbouwen van een sociaal vangnet). Ik snap dan ook niet wat dat met een Nederlandse model of kolonistische gedachten te maken heeft.

    Thailand heeft zelf diverse koninkrijkjes geannexeerd in de 19de eeuw, dat staat bekend als ‘interne kolonisatie’ van o.a. Lanna, de Isaan enzovoort. Onder de Bangkok elite leeft nog steeds het beeld dat men het daar beter weet. Het plebs op het platteland kan altijd nog terugvallen op de ‘sufficiency economy’ die men zo prijst, terugvallen op het rijstakkers met genoeg om niet te verhongeren maar niet meer dan dat. Dan is steun geven niet nodig is het idee, dat geld gaat op aan andere zaken. Maar of de doorsnee Thai daar zo over denkt? Ik betwijfel het. Ik acht het volk sterk en wijs genoeg zelf hun wensen en toekomst perspectieven te schetsen.

    • Johnny BG zegt op

     Beste Rob
     Ik snap heus wel waar je naar toe wil en ik vraag mij af of het terecht is om te denken dat het Nederlandse pampermodel wat nu afgebouwd wordt gaat werken voor Thailand.
     Hulp geven is altijd goed maar nogmaals denk ik dat de Thai zelf wel de geschiedenis bepaalt en dat de meerderheid het momenteel wel best vindt.

  • mattheus zegt op

   Al was het alleen maar om te tonen dat wij farang meeleven met de Thai.

 2. Hans Bos zegt op

  Merkwaardige stellingname. Dusals er wel een Thai van de honger was gestorven, waren de acties zinvol geweest? Harald heeft duidelijk niet meegedaan aan de voedselacties, anders had hij geweten hoe slecht sommige groepen Thai het hebben. De acties waren bedoeld om de ergste nood te lenigen bij mensen die hun baan kwijt waren. Velen hebben weer een nieuw baantje gevonden, zij het doorgaans tegen een veel lager salaris. Ook de Thaise overheid heeft een deel van de acties overgenomen. Beetje flauw om dan nu te stellen dat de acties overbodig waren.

  • Malee zegt op

   Dan vraag ik mij af waarom het nu niet meer is…erg veel is er niet veranderd aan de situatie er zijn nog steeds vele werkelozen en nu staan deze mensen in de kou want er wordt niks meer uitgedeeld.

   • Johnny BG zegt op

    @Malee,
    Wellicht is de situatie toch anders dan dat menigeen denkt en wordt er vooral vanuit de “toevallig ken ik iemand” situatie gepraat.
    Er is de luxe dat mensen tegen het regiem al wekenlang demonstreren dus zouden die dan niet eerst loyaal moeten zijn om dat sociale probleem van onderuit aan te pakken zodat het zieltjes gaat winnen bij de volgende verkiezingen?
    Ook al is de rijkdom naar sommige ogen niet goed verdeeld dan heb je nog steeds te maken met een middenklasse die hetzelf hebben weten te bereiken en ook vnl. aan zichzelf denken. Af en toe tamboen voor familie, vrienden en onbekenden is dan voldoende om het af te kopen.

   • Maryse zegt op

    Beste Malee, inderdaad zien we geen rijen meer voor voedselhulp. Die worden niet meer aangeboden. Ik merk om me heen dat veel Thai die geen werk/inkomen meer hebben in Pattaya vertrokken zijn naar familie in de provincies. Kan de verklaring zijn dat voedselhulp niet meer nodig is in deze stad.

    • Malee zegt op

     Beste Maryse
     Helaas zie ik erg veel armoede om mij heen….vandaar mijn opmerking.
     Eerst maken ze de mensen blij en nu laten ze ze zitten.

   • Jacqueline zegt op

    Misschien omdat de farang nu ook al in geen maanden inkomen heeft en nu voor zichzelf geen geld meer heeft om het hoofd boven water te houden ?
    Het uitdelen van voedsel was in het begin van de pandemie meer nodig dan nu omdat in de toeristen industrie , waar vooral de klappen vielen , er veel mensen een andere vorm van inkomen hebben gecreëerd .
    Bij deze nog grote dank aan de falang die van hun eigen geld , de Thai hebben gesteund , en geen verwijt omdat nu hun geld ook op is .
    Wie kon van tevoren weten dat deze pandemie zolang ging duren .
    Jacqueline

 3. wim zegt op

  Volgens mij erg nodig op basis van de reacties die ik hier (Samui) gezien heb. Mensen waren echt opgelucht en dankbaar voor de hulp.

 4. wibar zegt op

  Waar je ook aan voorbij gaat dat als het voedsel niet gekocht wordt maar een gift is men meer geld over houdt voor andere noodzakelijk zaken. Immers anders had je dat aan voedsel moeten besteden.

 5. Jozef zegt op

  Ik heb mateloos respect voor de farang die hulp verlenen, top !!
  Sommigen schijnen toch niet zo goed op de hoogte te zijn hoe het eraan toegaat als je in Thailand werkt.
  Niet werken is geen inkomen. Sociale voordelen zoals we die hier in Europa kennen zijn daar maar voor enkelen weggelegd.
  Geen stempelgeld, geen vervanginkomen, geen steun.
  Dus beste farang ter plaatse, tracht zoveel en zolang als mogelijk deze mensen te blijven helpen, de Thai verdienen dit.

  Momenteel heb ik slechts 2 wensen, gespaard blijven van dit lelijke virus, en zo snel mogelijk terug kunnen zodat ik de plaatselijke economie en mensen terug kan helpen.

  Stay safe, Jozef

  • Erik zegt op

   Wij (wonend in NL) maken iedere maand €150 over op de Thaise rekening van mijn vrouw die het verdeelt onder noodlijdende familie en vrienden. Kleine bedragen maar die tellen het hardst als je weinig of niets meer hebt. Dus Jozef, je hoeft niet ter plaatse te zijn om te helpen, toch?

 6. Jasper zegt op

  Je weet echt niet waarover je praat. Er zijn veel meer mensen afhankelijk van toeristen dan je denkt, je moet je bedenken dat alles stil staat. Dus alle hotels etc. zijn leeg, zelfs geen Chinese toeristen. Er is ontzettend veel stille armoe, mesne die uit hun huisje worden gezet etc. De enige reden waarom de boel niet totaal is geklapt is omdat men op familie terugvalt.
  Waar er 5 op 20 m2 wonen, kunnen er nog 3 bij. Soms is er ook GEEN familie om op terug te vallen.
  Een goede vriendin van ons is haar baan als kok in een groot hotel kwijt, 3 kinderen, vaders spoorloos. Ze verkoopt snoepjes op een hoek van de grote markt in Trat nu, heeft net een handje rijst per dag met een eitje. Wij betalen met liefde haar maandelijkse huur (3000 bath) anders slaapt ze op straat met de kids.

 7. Alex zegt op

  Die voedsel distributie was absoluut NIET overbodig. Iedereen werd overvallen door de lockdown, en honderdduizenden waren van de ene op de andere dag hun baan kwijt, geen enkel inkomen meer, ook niet voor hun families die afhankelijk zijn van de inkomsten van hun kinderen.
  Ik heb daar zelf wekelijks van harte financieel aan bijgedragen om die voedselpakketten te financieren.
  Ben daar ook regelmatig bij aanwezig geweest, en ja, ik heb ook het oneigenlijke en zelfs misbruik gezien.
  O.a. Politie, die kwam controleren of men wel gepaste afstand hield, en er na 5 minuten vandoor gingen met 5 complete voedselpakketten terwijl zij een volledig betaalde baan hebben, op weg naar het volgende distributiepunt. Ook Thaien die met een dikke auto kwamen voorrijden en pakketten in ontvangst namen. En niet te vergeten de farrang, die gewoon in de rij gingen staan en pakketten in ontvangst namen, zelfs een keer een Rus, die twee pakketten in ontvangst nam, terwijl zijn vrouw 10meter verderop stond te wachten met 5(!) volle plastic tassen met boodschappen van de Foodmarket…!
  Dus ja, er werd misbruik van gemaakt, maar het was voor het overgrote deel pure noodzaak om te overleven, totdat de meesten besloten terug te gaan naar hun hometowns en daar samen met hun families het daar beschikbare weinige eten te delen, omdat men inzag dat de kansen op in baan in toeristen industrie er voorlopig niet meer inzat… of zij op andere manier baantjes konden oppakken om weer (vaak lagere) inkomsten te scoren…
  Ik vond het in de beginperiode van de lockdown een absolute pure noodzaak.

 8. laksi zegt op

  Tja,

  Van de honger zal een Thai niet snel omkomen, ik heb de voedsel markt in Chiang Mai, (Wanarot) nog nooit zo vol gezien met allerlei eten. Meloenen liggen niet 60cm hoog, maar bijna 1.50 meter en nog staan er pick-ups vol met groeten te wachten. Tja geen toeristen en de natuur groeit wel door.

 9. Jacques zegt op

  Voor een deel van de mensheid die hiervan gebruik heeft gemaakt was het onnodig. Dat blijkt ook wel uit de bevindingen van mensen die er me bezig zijn geweest. Voor het grootste gedeelte was het wel hardnodig want de crisis vroeg om de nodige aanpassingen van velen, die niet zo maar gedaan waren. Uiteindelijke vindt een deel zijn weg wel weer, maar er zijn er nog genoeg die zonder hulp het niet redden. Los van deze nare periode ondersteunen mijn vrouw en ik familieleden al jaren. Dit land drijft op een sociale cohesie, want de regeringen bakken er niets van en zijn doorgaans bezig voor het grootkapitaal en zichzelf. Zoveel ongelijkheid en zoveel wegkijkers en anderen die alles onder mat vegen. Nee er is nog een hoop te doen hier in Thailand en het feit dat de mens het beste kan openstaan en leren van anderen, daar is hier ook een gebrek aan. Maar goed het moet wel merendeels uit de mens zelf komen en de opleving onder een deel van de bevolking die we nu zien is niet zonder reden en zal hopelijk het nodige aan effect hebben.

 10. han zegt op

  denk dat de schrijver gelijk heeft. Ongelooflijk wat een misbruik hiervan gemaakt is. Thai zullen niet stervenb van de honger, als het echt noodzakelijk is gaan ze terug naar hun familie of wat dan ook.
  Ik help, ook zonder coronacrisis, diverse arme buurtjes en wat andere projecten waarvan ik weet dat het goed besteed is. voedselpakketten aan thai uitdelen hoort daar wat mij betreft niet bij.

 11. Frank zegt op

  Ik woon op Koh Tao waar ook voedselpakketten worden uitgedeeld maar als je een baantje voor ze hebt komen ze alleen maar als je 1000 bath of meer betaald. Echt zelf meerdere keren meegemaakt, nou dan is er op Koh Tao volgens mij geen armoede.

  • Geert Sijmons zegt op

   @Frank,
   1000 Bath is dan ook maar ongeveer €27. Wat zou je willen?
   Groeten

 12. Stephan zegt op

  Beste Harold,
  Wat is er mis aan om in een land waar je nog altijd een gast bent om de bevolking te steunen. Je laat je van de goede kant zien en ze zullen je dankbaar zijn.
  Dat is mijn mening en daar zal je het mee moeten doen.
  Een vriendelijke groet,
  Stephan

 13. Glenno zegt op

  Ik snap deze hele discussie niet. Dat er überhaupt twijfel bestaat over het nut en noodzaak van (voedsel-)hulp. We zouden ons, net als zovele welgestelde Thais, moeten schamen dat deze vraag in ons opkomt.
  Je hoeft namelijk geen professor te zijn om te begrijpen dat er in een land/gemeenschap waar mensen voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme, door de lockdown in financiële problemen geraken. En het is niet alleen de direct aan toerisme gerelateerde industrie, maar ook toeleveranciers daarvan.

  Er zijn natuurlijk allerlei verhalen te vertellen over misbruik of onterecht gebruik maken van…. . Dat zal er altijd zijn en altijd blijven. En ZEKER NIET ALLEEN in Thailand. Geen misstand op dat gebied is Nederland vreemd.

  Ik kan je/jullie verzekeren dat er VEEL MEER verhalen te vertellen zijn van mensen die dankzij hulp van hun omgeving – gelukkig ook van farangs – het hoofd boven water hebben weten te houden.
  Dagelijks spreek mensen die van gekkigheid niet meer weten hoe inkomen te verwerven en hun rekening te betalen. Gelukkig zijn er, bijvoorbeeld, heel veel verhuurders die de huurprijs halveren of kwijtschelden.
  En ja, de Thai zal niet makkelijk verhongeren. Mensen helpen elkaar met een bordje van het een of ander.
  Ze gaan terug naar de familie in de provincie en op het land groeit er van alles wat eetbaar is.
  Ook niet te onderschatten is de gelatenheid die over de Thai neerdaalt in sombere tijden. “Pfff, vandaag heb ik weer overleefd. Morgen zien we wel weer.”

  Wat de sceptici er ook van vinden…. ik roep een ieder, die hart voor Thailand en (het arme deel van) haar bevolking, op een bijdrage van welke aard dan ook te leveren.

  I rest my case!!!

  • Jacqueline zegt op

   Ik snap het ook niet , zouden de mensen die het eten in de voedselpakketten niet echt nodig hebben , uren in de brandende zon staan wachten voor een pakketje met eten voor 1 dag en een flesje water en met een beetje pech is alles op voor ze aan de beurt zijn ? Nee de profiteurs dat zijn uitzonderingen , maar die heb je in Nederland ook bij de voedselbank.
   Jacqueline

   • Han zegt op

    Ja dat doen ze, thai zijn wat geduldiger dan wij. Toverwoord van thai is “free” , gratis. Daar hebben ze alles voor over.

    • RonnyLatYa zegt op

     Dat toverwoord werkt niet alleen bij Thai…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website