Beste lezers,

We zijn voornemens dit jaar ons huis te bouwen in Hatyai. Leuke locatie langs een riviertje met redelijk koel water afkomstig van een waterval in de buurt.

Ik wil het koele water met een warmtewisselaar gebruiken als basis voor de klimaatcontrole in huis. Ik wil hiervoor buizen in de vloer laten leggen, vergelijkbaar aan de vloerverwarming van mijn huis in Nederland. Voordeel is dat het koelsysteem geruisloos is.

Ik zou graag contact maken met medebloggers die iets soortgelijks hebben gebouwd of overwogen.

Ik wil ook een redelijk formaat zwembad plaatsen en zal ook hier de temperatuur mogelijk op eenzelfde manier gaan regelen.

Met vriendelijke groet,

Edward

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Lezersvraag: Warmtewisselaar gebruiken voor klimaatcontrole in huis”

 1. dirk zegt op

  Warmte trekt naar boven.
  Bij een vloerverwarming zal de warmte naar boven gaan.
  Als jij een vloer-koeling gaat maken, dan blijft de warmte mijns inzien in huis hangen.
  Waarschijnlijk heb je dan een lekkere koele vloer maar meer ook niet.

  Om je huis te koelen heb je denk ik een warmtewisselaar / radiator nodig waar het koele water door gaat.
  Achter deze radiator moet dan een ventilator die koude lucht in huis blaast met eventueel luchtkanalen.

  Niet geheel geruisloos
  Je hebt energie nodig voor de ventilator
  Je aanvoer van het rivierwater heeft filter /onderhoud nodig anders gaat je warmtewisselaar / radiator dichtslippen.

  • ruud zegt op

   Ik denk, dat dat een flinke radiator met veel doorstroommogelijkheden voor de lucht moet worden, om voldoende uitwisseling tussen het koude water en de warme lucht in huis te krijgen.

   Ik heb zelf wel eens met het idee gespeeld om met het koude condenswater van de binnenunit van mijn airco de buitenunit te koelen, maar bij nader inzien leek dat me een hoop werk voor waarschijnlijk maar een kleine besparing.
   Het koude water druppelt nu op een spons achter de buitenunit en ik ga er maar van uit, dat het iets doet, want de aangezogen lucht zal gedeeltelijk langs die spons met koud water gaan.

   • PEER zegt op

    Ja Ruud ,
    Dat klopt maar de lucht over/door de natte spons zal de relatieve luchtvochtigheid ook weer verhogen en dáárdoor moet je verdamper weer wat langer draaien.
    Dus lood om oud ijzer?

    • ruud zegt op

     Die spons hangt achter de compressor unit buiten, NIET binnen.
     Als de aangezogen (warme) lucht langs die koude natte spons stroomt waar voortdurend koud water van de unit binnen op druppelt, zal die helpen de compressor buiten te koelen, wat energie zou moeten besparen, omdat het gas dat wordt gebruikt voor de koeling beter gekoeld wordt en dus kouder is, want de aangezogen koellucht is wat kouder.
     Dat zal waarschijnlijk energie besparen, maar hoeveel heb ik geen idee van.
     Aan de andere kant kost een natte spons niet veel.

 2. Edward zegt op

  Beste Dirk,

  Bedankt voor je reactie. Ik zoek dus naar een zoveel mogelijk passieve manier van koelen omdat ik het geluid van een airco als onprettig ervaar. Ook de plafondventilatoren zijn met mijn lengte meer moordinstrumenten.

  Ik heb nu nog de mogelijkheid om aanpassingen in het ontwerp mee te nemen. We gaan overigens voor een lang doorlopend dak en een spouwmuur. Het schuine dak zal van een soort leisteentjes worden. Niet wit dus, maar wel mogelijkheden om ook hier geforceerde koeling te verwerken? We hebben al een paar hoge bomen staan, maar gaan zorgen voor nog meer natuurlijke schaduw. Het is geen probleem om een airco te plaatsen, ik zoek nu juist iets zonder lawaai, of alleen lawaai in de machinekamer elders. Nogmaals bedankt voor je opmerkingen en je advies.

  Gr. Edward

 3. Francois Nang Lae zegt op

  Heb je gedacht aan de mogelijkheid om het koele water over het dak te laten stromen? Dat is een vrij effectieve manier van koelen en heel simpel aan te leggen. Maar daar heb je natuurlijk alleen wat aan als je een huis met maar één verdieping hebt.

 4. Ruud zegt op

  Ik heb in Nederland een energie zuinige woning met warmtepomp, maar ‘s-zomers stroom het koele grondwater door 1000 meter leidingen door mijn huis waardoor het redelijk koel blijft.
  Maar dan moet je om te koelen vooral deze leidingen in de muren leggen, dan worden de wanden gekoeld en de vloer. Verder is het raadzaam om onder de kap bovenin de muur afsluitbare ventilatieroosters te plaatsen dan kan de opgeslagen warmte weg en als er wat luchtstroom is zal dat ook verkoeling brengen, maar wel afsluitbaar maken in januari kan het ‘s-nachts goed koud worden.
  Succes

 5. Ton zegt op

  Ik zou er toch mee uitkijken koud water door buizen in de vloer te laten lopen, met de hoge lucht vochtigheid in Thailand zou je wel eens een permanent vochtige vloer kunnen fabriceren met alle gevolgen van dien.
  idem met radiatoren die zou je van rvs moeten laten maken en het condenswater opvangen en afvoeren.
  het enige is een \warmte wisselaar (water/lucht) in een ventilatie kanaal (deze moet een paar slagen groter zijn dan van je airco. airco werkt bij 4 graden en het water uit jou slootje zal rond de 20 liggen)

 6. Jan Tuerlings zegt op

  Al eens aan een z.g. canadese put gedacht?

 7. Rudolf P. zegt op

  Ben van plan om juli 2020 te verhuizen naar Thailand.
  Hen gezocht naar prettiger koelmogelijkheden.
  1) Pozo Canadiense (zie Pinterest) Buis van 20 mhoog en kleine ventilatormeter die schuin naar onderen afloopt en dan met bocht omhoog met kleine ventilator.
  2) Dak met water besproeien. Was bij restaurant market Don Waj en dat was heerlijk koel

 8. hendrickx zegt op

  ik ben gepensioneerde bouwvakker je moet even nadenken warmte stijgt koude daalt. daar worden hier in Belgie in kantoorruimte s Convektorradiators aan de plafonds gehangen en daarna afgedekt met hangplafonds met gaatjes. omdat die radiators niet te vinden zijn zoei ik denken de buizen aan het plafond te bevestigen hetzelfde schema als vloerverwarming wel werken met warmtewisselaar aan 12gr houden te koud condens.dit kun je ook afdekken met hangplafond met tegels met gaatjes Een goed voorbeeld
  Warmtewisselaar gevonden inThailand want dit is bezonder 12gr

 9. Bert zegt op

  Denk inderdaad dat je aan die canadese put moet denken

  https://bit.ly/3iREduD

 10. Lung addie zegt op

  Beste Edward,
  het systeem van vloerkoeling zal en kan niet werken. Dit reeds vanwege het feit dat er geen natuurlijke luchtcirculatie zal ontstaan. Het is enkel warme lucht die stijgt en de natuurlijke circulatie, bij verwarming doet ontstaan. Het enige resultaat welke je hier met vloerkoeling zal bereiken is: koude voeten en een, wegens de hoge vochtigheidsgraad, steeds natte vloer.
  Koelen is net het omgekeerde als verwarmen met het grote verschil dat er bij verwarming geen condens ontstaat. Dus in feite zou je plafondkoeling moeten toepassen maar dat is, technisch gezien, niet zo eenvoudig met steeds dat wederkerend condensprobleem.
  Om te kunnen koelen moet je dus een geforceerde luchtcirculatie hebben, hetzij met ventilatoren of met afzuiging van de warme lucht zodat koudere lucht in de plaats kan komen. Een afzuiging kan je buitenshuis installeren. De buitenlucht dan via een koelsysteem afkoelen, kan ook buitenshuis gedaan worden, en dan die koude lucht naar binnen blazen wat ook kan met aan de buitenmuren geinstalleerde ventilatoren. In feite bouw je dan gewoon een eigen airco-systeem. De temperatuur van het koelwater, zoals je schrijft zou van een riviertje komen. Heb je de temperatuur van dit water reeds gemeten? Er moet namelijk voldoende verschil in temperatuur zijn tussen de lucht en het koelwater. Bv 20C koelwater en 35C luchtwarmte is onvoldoende om deze lucht voldoende effectief te koelen. Je kan de delta t (temperatuurverschil) berekenen afhankelijk van de kamertemperatuur in functie van het volume lucht dat je moet koelen om uiteindelijk tot een voor U aannemelijke kamertemperatuur te komen.
  Wat ook een mogelijkheid is: convectoren, waar het koelwater doorstroomt, installeren. Deze convectoren, in de vorm van metalen buizen met voldoende lamellen om het raakoppervlate met de lucht goot genoeg te maken, moeten dan wel op een bepaalde afstand onder het plafond geinstalleerd worden. Op deze manier zal de lucht boven de convectoren afkoelen en zal de opstijgende warme lucht de koude lucht wegduwen en ontstaat er een natuurlijke luchtcirculatie.
  UIt een eerste berekening zou je, voor een ruimte van 8x5x3m (l-b-h) bij een buitentemp van 30C en een binnentemp van 25C, rond de binnenmuren op een hoogte van 1.5m, 2 rijen buizen, met een onderlinge tussenruimte van 30cm en met een diameter van 2″ met om de 1cm lamellen van 6″, nodig hebben om dit doel te bereiken. De temp van het koelwater zou wel 5C moeten zijn. De circulatiepomp zou wel iets degelijks moeten zijn en een debiet hebben van minstens 100l/min.
  Indien je dat ziet zitten ….. ga je gang ….. ik zie dat wel niet zitten…..Ja, koelen is iets meer gecompliceerd dan verwarmen…..
  Groeten, lung addie (ing)

 11. Edward zegt op

  Goedemorgen allemaal,

  Ik ben inmiddels flink aan het twijfelen. Ja, ik vind een airco hinderlijk, maar wil dit uiteraard alleen inruilen voor een mooi glad afgewerkt systeem. Systemen met koelvinnen, geforceerde luchtstromen en veel buizen zijn stofnesten en zie ik niet zitten.

  Ik ga nog wat leveranciers van vloerverwarmingssystemen in Nederland om advies vragen, maar ik verwacht dat de kans groot is dat we het met een ouderwetse airco gaan doen. Het moet immers geen hobbysysteem worden. Ik ben er maar een half jaartje om de winter te ontlopen.

  Ik ben in elk geval een stuk wijzer geworden van jullie bijdragen. Als ik toch mogelijkheden zie of ga experimenteren zal ik jullie op de hoogte houden.

  Groet, Edward

  • Lung addie zegt op

   Beste Edward,
   ik geef je volkomen gelijk: die buizen met koelvinnen zijn idd stofnesten en eerlijk gezegd: ik zou het ook niet toepassen. Mijn reactie was eerder bedoeld om aan te geven hoe moeilijk het is een alternatief systeem te gebruiken. Het is niet voor niets dat er gebruik gemaakt wordt van de traditionele airco. Of je in Nederland aan de bak zal komen is twijfelachtig daar er hier totaal andere condities zijn. In Europa is het meestal te doen om het verwarmen van een ruimte en niet om koelen, toch niet op gewone schaal. Ik spreek niet over professionele koelruimtes. Een zaak kan ik je wel meegeven: traditionele vloerkoeling kan je best vergeten want dat werkt hier niet. Je kan niet de wetten van de natuur buiten spel zetten: warme lucht stijgt en koude lucht niet….
   Indien je met zo een probleem of idee rondloopt dan moet u zich steeds eerst afvragen: ‘waarom doen ze het hier niet zo?’ Het antwoord is dan meestal heel eenvoudig: ‘ omdat het hier niet werkt op die manier’. Het is niet omdat, zoals sommigen denken,: ‘omdat ze er hier te dom voor zijn’.

 12. cory zegt op

  Wij hebben hier in Chiangmai 4 houten huizen met 2 verdiepen gebouwd.
  -Allemaal met hoge plafonds (2m30 op gelijkvloers and 3m80 op bovenverdiep).
  -Twee eenvoudige sproeiers op het dak gezet die wij 2x per dag 5 tot 10 minuten aanzetten die bovendien onze zonnepanelen afspoelen.
  -Ook sproeisystem voor de tuin op 1m5 hoogte
  -Fonteintjej (3 niveaus) met aqariumpomp aan de ingang op het gelijkvloers. Dat is zeer aagenaam om het water horen kabbelen en vooral tijdens het droge seizoen (Feb-Mei) om de lucht en stof te zetten
  – Wij hebben ook Pratuuloms (houten vensters met spleten 80x80cm) die in vele Thaise huizen worden gezet, maar dankzij 4 scharniertjes en een touw kunnen wij de onze openen tijdens de hete maanden en sluiten tijdens de koelere maanden…
  – Dikke cement vloeren 12cm
  – Dikke witte cement blokken Utong (10cm x 60) voor de muren die niet van hout zijn (aan Zuid en Westkant). Je kunt ook dubbele muren aan de westkant zetten maar dat is kostelijk.
  – Groot dak met aan uiteinden plastieke pannen die licht binnenlaten maar niet de hitte
  – Vijver in de voortuin voor tuin en dak besproeiing (gratis water)
  – 6 Grote watertanks met 10 cementringen aan 3 kanten van het huis (half in de grond, half erboven) om al het regenwater op te vangen.
  – Aan de plafonds grote ventilatoren die weinig lawaai maken en de warme lucht afvoeren
  – Aan de vensters plastieke flessen op acrylic platen voor koeling en circulatie tijdens het warme seizoen. Temperatuur in huis min 5 graden C.Wij nemen die weg tijdens het koude seizoen.
  Allemaal niet duur en zelf doenbaar behalve het solar systeem 5Kw vooral voor aircon snachts tijdens de regenmaanden.

 13. Edward zegt op

  Cory, lung Addie, Bert, Hendrickx, Rudolf, Jan, Ton, Ruud, Francois en Dirk. Door jullie bijdragen heb ik nieuwe ideeën opgedaan en ben gaan twijfelen over mijn eerste opzet.
  Ik ga me nog wat verder oriënteren en bespreek dan met de architect en aannemer wat realistisch is. Uiteraard heb ik dit al eerder gedaan, maar ze hebben hier geen ervaring mee. Misschien dat ik in de woonkamer en onze slaapkamer leidingen laat infrezen, meenemen in de vloer en dan later kijken of ik er iets mee ga doen.

  Ik hou jullie op de hoogte.

  Edward

 14. Stefaan zegt op

  Vond leerzaam al die reacties. Ik kan er eigenlijk niets zinnigs aan toevoegen, behalve dat er airco’s zijn in Thailand die zeer stil zijn tijdens de nacht. Belangrijk is dat die niet schakelen naar een hoger of lager (geluids)niveau tijdens de nacht. Merken of types die stil werken moet ik helaas schuldig blijven.
  Ik heb op vrij dure hotelkamers geslapen met luidruchtige airco, maar tevens op budget hotelkamers met stille airco.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website