Beste lezers,

Ik heb een retirement visum wat geldig is voor een jaar tot 14-01-2014. Op dit moment verblijf ik in Nederland en vertrek weer op 26-08-2013 naar Thailand. Moet ik mij melden bij imigration 3 maanden na vertrek of binnen een maand?

Verder heb ik een Thais rijbewijs, geldig voor 1 jaar. Kan ik dit rijbewijs na afloop ook elders verlengen (Kholat, mijn nieuwe adres). Voorheen woonde ik in Pattaya/Jomtien waar ik e.e.a. Heb geregeld maar ben verhuisd naar Kholat. M.a.w. Mijn nieuwe visum en Thais rijbewijs zou ik graag in Kholat willen verlengen t.z.t.

Vriendelijk dank voor uw eventuele reacties.

Quillaume

21 reacties op “Lezersvraag: Wanneer moet ik mij melden bij de Thaise immigratie?”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Hopelijk heb je een (multiple)re-entry aangevraagd voor je vertrek uit Thailand of je hebt een probleem en is alles te herbeginnen.
  Indien je toch een re-entry stempel hebt aangevraagd moet je je melden 90 dagen na binnenkomst in Thailand dus 26/27 aug plus 90 dagen.

  • Henk van't Slot zegt op

   Vandaag naar de immigratie in soi 5 Jom Tien geweest,voor mijn 90 dagen verlenging.
   Gaat normaal al vrij vlot,maar vandaag stond ik binnen een minuut weer buiten met mijn verlenging.
   Kreeg nummertje 361aangereikt van de baliemedewerkster,en dat floepte gelijk aan bij balie nummer 3.
   Zitten nu 3 ambtenaren inplaats van 2,dus dat loopt lekker.

 2. djoe zegt op

  Graag had ik ook een retirement visa willen bekomen. Welke dokumenten heb je moeten voorleggen, heb je dat in Thailand aangevraagd ? Was het gemakkelijk te bekomen ?

  dank u

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ djoe Op http://www.thaiembassy.com/retire/retire.php vind je alle informatie. Veel gepensioneerden schakelen een kantoor in. Daar zijn er tal van in Thailand. Uit reacties op de blog krijg ik de indruk dat niet alle immigratiekantoren dezelfde eisen stellen. Zo schijnt het ook voor te komen dat een bewijs van goed gedrag of een gezondheidsverklaring wordt gevraagd. In mijn geval heeft een kantoor het visum geregeld en volstond een inkomensverklaring. Dat kantoor regelt ook de police-notification voor me, die elke 90 dagen vereist is. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar gemak dient de mens en zo veel rekent het kantoor nu ook weer niet.

   • sharon huizinga zegt op

    Mijnheer van der Lugt,
    U moet toch onderhand weten dat Uzelf in hoogst eigen persoon een visum of verlenging daarvan moet aanvragen bij de Thaise immigratie authoriteiten. Datzelfde geldt ook voor de 90-daagse aanmelding. Een ‘kantoor’ inschakelen voor deze ‘diensten’ is niet in overeenkomst met de betreffende wet. U geeft hier wel een heel slecht advies.

    U heeft gelijk dat het visum in eigen persoon moet worden aangevraagd, maar dat geldt niet voor de police notification (elke 90 dagen). Die mag iemand anders doen; ook is het mogelijk dit per post te doen.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Je 90-daagse aanmelding moet niet persoonlijk, en kan ook via de post zoals Dick zegt.
     Eigenlijk is dit niet meer dan een bevestiging van verblijfplaats.

     Mijn persoonlijke ondervinding is dat dit via de post zeer goed werkt
     (bij Immigratie in BKK toch)
     Kost je wat kopieën en wat postkosten maar geen verplaatsing of wachttijden naar en bij Immigratie.
     (Kan in BKK wel eens oplopen zoals ik zelf reeds mogen ondervinden heb)

     14-tal dagen voordien versturen en een weekje later heb je je melding in de bus.

     Ik kan het iedereen aanraden.

     Hiervoor een kantoortje inschakelen is echt niet nodig.

 3. sompanya zegt op

  Geachte heer Van der Lugt,
  zijn deze kantoren ook in Nederland? Heeft u een adressenlijst hiervan ??
  Zou u zo vriendelijk willen zijn ons, wat ( de absoluut) noodzakelijke gegevens te doen toekomen ???
  We zijn al enige tijd doende en bereidwilligheid, deskundigheid, is mogelijk niet zo toereikend dat wij daarme naar bv. Ambassade in Den Haag kunnen gaan.
  U zou ons zeer verplichten
  BVD.
  MVG.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Sompanya De vraag waar ik op reageerde, had betrekking op het aanvragen van een retirement visum in Thailand en niet in Nederland. Het is ook mogelijk zo’n visum in Nederland aan te vragen, maar ik heb daarvan afgezien omdat de procedure nogal ingewikkeld en tijdrovend is. In Thailand bestaan tal van kantoren die een visum kunnen regelen. Ze adverteren in Bangkok Post en ik kwam zelfs een advertentie van een kantoor tegen op de website die ik noemde. Ik kan me niet voorstellen dat er in Nederland soortgelijke kantoren zijn, zoals u vraagt.

   Het handigste is – wat ik heb gedaan – op een 90-dagen naar Thailand af te reizen (daarvoor is ook een bewijs van voldoende inkomen nodig) en in Thailand een kantoor voor u een retirement visum te laten aanvragen. Ik meen dat de kosten iets van 10.000 baht bedragen.

   • ferdinand zegt op

    Retirement visum in Thailand bij Immigration in 30 minuten geregeld. Geen buro s nodig, geen extra kosten
    – voldoende inkomen (bevestiging van de nl ambassade), of voloende op de bank 800.000 bath of gehuwd met Thaise 400.000 bath. Bankboekje laten zien en recente brief van de bank dat geld uit buitenland komt en er langer dan 3 mnd (bij eerste aanvraag, bij volgende slechts 2 maanden) op staat
    – geel huisboekje of een huurkontrakt waaruit blijkt dat je in Thailand woont en waar
    – non immigrant O visum 90 dagen of een jaar
    – uiteraard je paspoort
    – extra vraag was enkele foto in en voor je huis van jezelf evt je gezin, waarop ook huisnummer te zien is
    – 2 pasfoto’s en ter plekke formuliertje invullen
    – werd prima geholpen,
    – kosten weet niet meer precies dacht 1.900 bath.
    aanvraag bij immigratie in Nongkhai duurde iets meer dan 15 minuten, kreeg het gelijk mee, geen buro niemand nodig, indien gehuwd neem je je vrouw mee
    – jaarlijkse verlenging in Bueng Kan 15 – 30 minuten
    – na het verkrijgen van retirement visum (gewoon een extra stempel in je paspoort, elke 90 daen even melden en formuliertje invullen dat je nog steeds woont waar je woont

    Aldus geen enkel buro nodig. Ambtenaren waren zeer hulpvol. Een extern burotje kost veel geld en voegt niets toe. Je zult bij hun precies dezelfde papieren moeten inleveren en je waarschijnlijk net zo bij immigratie moeten melden omdat men je wil zien, foto wil controleren en ter plaatse je handtekening zetten
    Niemand doet moeilijk. Niemand hoeft overtuigd te worden, geen “handgeld”nodig. Alles keurig volgens de regeltjes.

    • Kalok zegt op

     Juist, alleen deze informatie is correct. De kosten zijn juist. Wil men een multiple entry dan zal het 3500 zijn.
     Via een buro is het duurder; zij moeten ook verdienen. Volg de regels en dan bent u met de juiste kosten al geholpen.

    • Khun Martin zegt op

     Hi Ferdinand!
     Geel huisboekje of huurcontract dat klopt. Maar hoe eigenlijk als je gewoon in hotels verblijft en dus geen huisboekje of huurcontract hebt?

    • Fred Janssen zegt op

     Kosten voor ambassade bedragen (ter bevestiging inkomen) € 30. In Udonthani betaalde ik voor single entry 3900 bath in 2011 en voor multiple 5900 bath. Kan gedurende dat jaar dan onbeperkt Thailand in en uit zonder kosten. Bij single betaal je steeds 1000 bath. Procedures in Udon zonder foto van huis. Meer moeite kostte het om het gele huisboek te krijgen.

  • Cor de Leeuw zegt op

   Geachte Heer of Mevrouw Sompanya,

   Ik heb de identieke vraag voorgelegd aan de Thaise Ambassade in Den Haag. Ik heb een antwoord gekregen dat compleet zou moeten zijn. Ik beheers niet voldoende ICT-techniek om het met dit bericht mee te sturen maar ik kan het U wel e-mailen op de ouderwetse manier. Geef mij maar Uw e-mail adres..

   [email protected]

 4. Kito zegt op

  @Sompanya (en Dick van der Lugt): als je het nog eenvoudiger wil, reis je gewoon zonder visum af naar Thailand. Dan vraag je gewoon binnen de 30 dagen die je als toerist zonder visum in Thailand mag verblijven, via een kantoor een retirement-visum aan.
  Als het wat meer mag kosten dan de genoemde 10,000 Baht heb je zelfs helemaal niks van documenten nodig – zelfs geen bewijs van inkomsten.
  dat kan bijvoorbeeld heel handig zijn als je OFFICIEEL een bescheiden inkomen geniet (bvb. als gepensioneerde zelfstandige)…
  Maar het kost zoals gezegd wel wat meer. Anderzijds wordt alles voor jou, en dat binnen slechts een paar uur, geregeld.
  En, zoals Dick al eerder zegde, gemak dient de mens…

 5. Sjaak zegt op

  Ik zal waarschijnlijk hetzelfde schrijven als de meesten, maar hier is wat ik deed:
  ik reisde naar Thailand zonder visum
  Een week voordat het afgelopen was ben ik naar Penang gereisd en heb daar een toeristen visum aangevraagd. Kreeg er een van twee maanden.
  Voordat de twee maanden om waren, heb ik mijn inkomensbewijzen mee naar de Nederlandse ambassade in Bangkok genomen. Daar kreeg ik zonder dat men deze inzag een verklaring van mijn inkomsten.
  Deze nam ik mee naar de immigratie dienst. Ik heb alles laten invullen door een aardige jongedame. Ik kreeg mijn retirement visa en alles wat erbij hoorde. Dat zijn in principe drie aanvragen, die ik alles heb laten doen. Totale kosen waren (inclusief reisje naar Bangkok) voor het jaarvisum 10.000 Baht (7500 bij de immigratie dienst).
  Om de 90 dagen moet het afgestempeld worden of wanneer ik bij een volgende keer Thailand binnen kom gaan weer 90 in….
  Alles super eenvoudig. Ik wist niks, heb gevraagd en alles werd mij uitgelegd en ik werd goed geholpen…

 6. ferdinand zegt op

  retirement visum in NL bij ambassade aanvragen zeer omslachtig, meer papieren en verklaringen nodig. Eenvoudigste met non immigrant O visum voor 3 of 12 mnd naar Th vertrekken en daar bij immigration retirement aanvragen. Je moet wel oven de 50 zijn

 7. dick zegt op

  kito.dat klinkt intressant .heb je misschien wat meer info hierover? Dat zou voor mij misschien een mogelijkheid zijn om volgend jaar te vertrekken
  gr Dick

  • Kito zegt op

   @Dick: Beste Dick, je vraagt me om meer inlichtingen hierover, maar die kan ik je echt niet geven. En uitgerekend dat is het leuke aan dit “systeem”. Deze bureaus bewandelen wegen die enkel door henzelf en door de Heilige B’s (Boeddha en Baht) te doorgronden zijn. Meld je gewoon aan bij zo’n bureau, breng voldoende geld mee en vraag gewoon om een retirement visum. Zeg er meteen bij dat je niks van papieren ter beschikking hebt, maar dat je wel bereid bent om te betalen voor een goeie service. Stel vervolgens vooral geen vragen meer (vooral geen van ethische/deonthologische aard aan jezelf). Het enige wat je vanaf dat moment nog zelf hoeft te doen is: poseren voor het maken van wat pasfoto’s (doen ze ook meteen en ter plekke in dat bureau), met iemand van het bureau meegaan naar een bank (waar er een rekening op jouw naam wordt geopend waarop heel even 800.000 Baht wordt gevestigd) en (enkele uren later, wanneer je je paspoort met visum terugkrijgt) betalen, natuurlijk.
   Het enige wat je dus nodig hebt is je paspoort en geld. Indien het je eerste niet-toeristenvisum is, mag je wel makkelijk op 18,000 Baht en meer rekenen….

 8. cor janssen zegt op

  Zelf een lezers vraag.

  Beste lezers,

  Ik ben in bezit van meerdere gecko,s wel 8 stuks van 200 gram of meer.
  Maar ik ga ver huizen van Surin naar Bangkok en kan de dieren niet mee nemen,dus ik wil ze verkopen.
  Weet iemand die mij in contact kan brengen voor verkoping van deze dieren.

  Vriendelijk dank voor uw eventuele reacties.
  Cor.

 9. quillaume zegt op

  Ik dank een ieder voor de waardevolle reacties.
  Allen over het onderwerp rijbewijs ben ik nog niets tegengekomen.
  Graag daarover reacties.
  Bij voorbaat mijn dank.

  Quillaume

 10. Wim Doeser zegt op

  Beste Quillaume,
  Rijbewijs kan volgens mij overal verlengd worden.
  groeten, Wim Doeser


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website