Lezersvraag: Waarom zo weinig aandacht voor protesten in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 augustus 2020

Beste lezers,

Vreemd dat er zoveel nieuws is over Wit Rusland momenteel, terwijl in Thailand zich hetzelfde afspeelt. Demonstraties voor democratie.
Wat zou de reden zijn? Belangen ver weg?

Groet,

Max


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Waarom zo weinig aandacht voor protesten in Thailand?”

 1. ruud zegt op

  Onrust in Thailand is van weinig belang voor Europa.
  De situatie in Wit Rusland kan ontaarden in onrust, misschien zelf gewapende conflicten aan de grens van Europa.

  Maar in de Telegraaf heb ik ook artikelen gelezen over de onrust in Thailand.

  • HeHo zegt op

   De New York Times had dit artikel over de Thaise situatie:
   https://www.nytimes.com/2020/08/16/world/asia/thailand-protests-democracy-monarchy.html

 2. goort zegt op

  Bankok Post schenkt er ruim voldoende aandacht aan, ook middels pittige opinie’s van derden.

  • Rob V. zegt op

   De Bangkok Post is nogal terughoudend, zelfs nog meer dan de conservatieve Nation. Vorige week noemden ze een protest ‘subversieve’ ofwel (staats) ondermijnend, de punten van de demonstranten komen ook niet echt uit de verf en in menig opinie schrijven ze dat de rust bewaard moet blijven (Bangkok editorial). De stukjes van Veera hebben totaal geen pit, die van Atiya zijn veelal best te doen tot goed.

   Voor wat meer pit ben je beter af bij Khaosod, Prachatai English (daar ook het 10 punten plan mbt hervorming monarchie echt onder de grondwet te brengen), Thisrupt of Thai Enquerer. Internationaal had o.a. Reuters een paar degelijke verslagen.

   In de Nederlandse media blijft het allemaal wat magertjes. Mogelijk omdat de onrust niet kort op verkiezingen volgt, de Thaise verkiezingen op het oog ‘democratisch’ leken, er nog geen mensen zijn neergeknuppeld en Thailand niet direct om de hoek.

   https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1969379/police-are-defying-govt

   • goort zegt op

    Ja, deze opinie van Atiya mag er zijn, klip en klaar…https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1970163/student-protests-herald-winds-of-change

 3. rob zegt op

  Ls,

  In de Nrc staat ook een goed artikel in de editie van vandaag.
  Gr Rob

 4. Ferdinand zegt op

  in het NRC staan meer artikelen over de onrust in Thailand.

  zie link

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/17/protest-tegen-rama-x-zwelt-aan-a4009056

 5. Harry Romijn zegt op

  Allereerst: ‘s avonds rond 19:00 al in diverse NLe media. ook daarna nog.
  2) Belarus is heel dichtbij met veel grotere invloed op NL, Europa, en zelfs de USA + Canada, veel zwaardere fraude en onderdrukking als in Thailand te verwachten, veel en veel groter burgerprotest dan die “paar” in Thailand.

 6. Vincent zegt op

  Ik probeer het onder de aandacht te brengen via FB . Vooral de stukken die ik aangedragen krijg vanuit verschillende groepen uit Isaan .

 7. Marc Dalle zegt op

  Je kunt momenteel ook de 2 situaties met elkaar vergelijken. In Wit-Rusland komen we net na massaal protest na “verkiezingen,”. Dit protest wordt veel hardhandiger en op grote schaal met folteringen bestraft. Op deze schaal gebeurt dit niet in Thailand.
  Bovendien gebeurt dit aan de E.U achterdeur, wat gevolgen kan hebben voor de Oost-West verhoudingen in Europa. Hoe verder van het bed,, hoe minder interesse dit geeft aan de gemiddelde burger, de politiek, de media. Betekent natuurlijk niet dat dit onbelangrijk zou zijn,; zeker niet lokaal of voor de regio.

 8. Johnny BG zegt op

  Nieuws wordt bepaald door keuzes van redacteuren en deze hebben nogal weleens het perverse gevoel dat het pas bij het uit de land lopen van een conflict actueel is.
  NRC doet een poging om het te duiden en nu maar hopen dat er geen geweld in scene wordt gezet. Vooralsnog lijkt het een politiezaak oftewel de zachte hand en laten we als democratie respecteren door te mogen protesteren en daardoor de zaak aan te kaarten. Het zou mij zeer tegenvallen als ze de harde hand gaan hanteren want daar is de oppositiebasis te klein voor.
  Ik ken Wit Rusland niet maar in Thailand is er voor minstens 97% totale vrijheid en vele kunnen daar mee dealen.

  • Rob V. zegt op

   97% totaal vrij is nogal optimistisch als je weet welke wettelijke beperkingen er zijn of informele druk en zelfcensuur. Vrijheid is niet echt in een percentages uit te drukken denk ik, maar er zijn er die dat proberen. Volgens Freedom House is Thailand 32/100 ( 32%) vrij: politiek 6/40 en maatschappelijk 26/60.

   https://freedomhouse.org/country/thailand/freedom-world/2020

   Persvrijheid is in het geding:
   https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/04/21/thailand-falls-behind-myanmar-in-2020-press-freedom-index/

   Dat gebrek aan vrijheid uit zich o.a. via autoriteiten in burger of uniform zoals leraren, agenten en politie die mensen waarschuwen hun mond dicht te houden of uitnodigen voor een (minder goed) gesprek, of bijvoorbeeld een militair voertuig wat plots regelmatig langs komt rijden. Je merkt aan media dat ze zichzelf censureren, de een meer (Bangkok Post) dan de ander (Prachatai).

   Neem oa: https://www.thaienquirer.com/16383/amnesty-international-calls-on-thai-government-to-stop-intimidating-and-arbitrarily-arresting-protesters/

   En https://prachatai.com/english/node/8507

 9. Rob V. zegt op

  Thaise media onder druk, de protesten krijgen wel aandacht zoals sfeer beschrijving en (soms) de drie hoofdpunten die de jeugd heeft. Echter durft de Thaise mainstream media praktisch geen aandacht te besteden als het monarchie onderwerp van gesprek is
  Journalisten laten dat weg of onderbreken hun live uit ze ding. Dit nieuws gaat echter wel rond op sociale media. Aldus de Thai Enquirer.

  https://www.thaienquirer.com/17181/thailands-traditional-media-faces-new-challenges-as-protests-touch-on-taboo-topics/

  Buitenlandse pers (Reuters, BBC, Al Jazeera, …) kan op dat vlak wel wat verder gaan. Om de Thaise actualiteiten goed te volgen ben je dus gebonden aan Thaise en buitenlandse journalisten en social media (bij dat laatste kan fact checken soms wel een dingetje zijn).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website