Lezersvraag: Waarde van de Baht, was is wijsheid?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 augustus 2019

Beste lezers,

Ik ben nu al 5 jaar samen met mijn lieve vrouw. Toen we trouwden stond de Baht een stuk hoger. Nu de down fall is ingetreden merken wij dat natuurlijk aan onze uitgaven.

De Thai zelf merkt er niet zoveel van. Een paar dagen geleden las ik een artikel dat de meeste Thais op de minuut leven en niet anticiperen. Hoogstwaarschijnlijk de minister van financiën ook niet. Door de koers van de Baht blijven er veel toeristen weg.

Tja, wat is wijsheid?

Groet,

Robert

No votes yet.
Please wait...

42 reacties op “Lezersvraag: Waarde van de Baht, was is wijsheid?”

 1. teun zegt op

  Ik heb de tijd nog mogen meemaken, dat de Euro een waarde had van TBH 50,-. Toen bouwde ik mijn huis. Als ik het nu voor dezelfde prijs zou verkopen maak ik aardig winst in Euro’s. Een oude voetbal-filosoof de heer J.Cruijff zei al “elk nadeel heb z’n voordeel”.

  Maar niettemin, de Thaise overheid zou zo langzamerhand wel moeten overwegen enige actie te ondernemen. Toerisme en export (o.a. rijst) staan onder druk. Voor import van goederen is huidige koers natuurlijk top. De hamvraag is dus: wegen export en toerisme op tegen import. Die vraag wordt vanzelf beantwoord als import niet meer mogelijk is door gebrek aan inkomsten.

  • johnny zegt op

   ik koop de meeste luxe dingen in nederland als ik in nederland ben – omdat veel dingen veel goedkoper zijn – vanwege de dure baht

  • Jacques zegt op

   De vraag is tevens wie heeft er voordeel bij import. Het grote geld heeft hier voordeel bij en niet de doorsnee Thai, die heeft te dealen met toeristen etc., waar ze gelijk aan kunnen verdienen. De hardwerkende Thai klaagt steen en been over de hoge prijzen en de marges zijn alleen maar kleiner geworden op de verkoop van goederen. Dus naar wie luistert dit kabinet in Thailand. Net als in Nederland waar de rijken steeds rijker worden en jan modaal maar aanmoddert en ziek wordt van alles wat er op hem of haar afkomt. Ja het gaat goed met de economie en sinterklaas is zwart en daar moeten we het mee doen want veel tegengas wordt er niet gegeven.

 2. Harry Romijn zegt op

  Helaas, sinds het invoeren van vrij fluctuerende wisselkoersen, bepaald door de markt, zijn de nationale staten hun invloed op de wisselkoers van hun valuta zo goed als kwijtgeraakt.
  Dat valuta van ontwikkelingslanden sterker zouden worden – kijk om je heen en vergelijk dat met 10-20-30 en 40 jaar geleden mbt werkgelegenheid, infrastruktuur, geplaatste machines, betere opleidingen, dus hogere productie-efficiëntie – kan iedereen inzien, dat de economische kracht een daarmee wisselkoers mee zou gaan.

  • Sjaak S zegt op

   Ik denk dat het juist andersom is. De nationale staten (regeringen) en centraalbanken hebben wel degelijk de vinger in de pap en houden de Euro en de Dollar laag, door, wanneer ze het voor nodig achten, nieuw geld bij te printen, dat door niks ondersteund wordt. Ook door de lage en zelfs negatieve rente wordt het geld, voor zover ik begrepen heb (het geld -> ook hier Euro en Dollar) minder waard.
   Ik ben weliswaar geen financieel deskundige, maar omdat ik me met Bitcoin bezig houd, lees ik onwillekeurig ook veel over de ontwikkeling op de fiat-markt. En als ik dat zie, wordt ik echt bang… ik blijf maar liever Bitcoin sparen, hier in Thailand, zolang ik het missen kan.

 3. l.lagemaat zegt op

  Voor de expat geldt: ” wie geschoren wordt, moet stilzitten”.

  Voor de Thaise overheid geldt, dat de rekening vroeg of laat wel gepresenteerd wordt!

 4. fred zegt op

  Geen enkele toerist zal wegblijven door de waarde van de Baht. Een twee weken toerist heeft geen enkel benul van de evolutie van de waarde van de munt van het land waar hij op vakantie gaat. De mensen die er wonen en leven weten dat maar een toerist interesseert dat helemaal niet. De meeste toeristen weten pas wanneer ze ter plekke zijn wat de lokale munt is en hoeveel die ongeveer waard is tegenover hun eigen valuta.
  Vraag eens op straat in Europa welke de munt is van pakweg Vietnam en wat die waard is tegenover de Euro ??? Dat wordt lachen geblazen.

  • Patrick zegt op

   Ik kheb een vriend die al 49 jaar naar Thailand komt en nu wegblijft…

   • Ger-Korat zegt op

    Ach voor jou vriend zijn er 4 andere in de plaats gekomen. Al die klagende Euroeanen worden vervangen door kapitaalkrachtige Aziatische toeristen. Nog even en men stuurt ontwikkelingshulp naar het Westen: Griekenland krijgt al steun van China, idem Ijsland na de bankencrisis en nu lonkt het arme Portugal ook al naar China.
    Een paar dagen geleden op dit blog een zelfde discussie over de waarde van de baht. In 2002 kreeg je 50 baht voor een Euro en waren er ruim 10 miljoen toeristen in Thailand. Vorig jaar, 2018, stond de baht op 35 voor een Euro en waren er 38 miljoen toeristen. Dus hoe sterker de baht hoe meer toeristen. Of is het misschien hoe minder (klagende) Europeanen naar Thailand hoe meer toeristen uit andere landen ?

   • ruud zegt op

    Zou het met zijn leeftijd te maken kunnen hebben, dat hij niet meer komt?
    Als zijn eerste bezoek op een leeftijd van 20 jaar was, is hij nu al 69.
    Op een gegeven moment hoeft dat reizen niet meer zo nodig.

    Ik ben nog geen 69, maar ik zie al tegen een retourtje Nederland op.
    Rondhangen op luchthavens, een vlucht van 12 uur, op je koffer wachten, van Schiphol naar het hotel.
    Alles bij elkaar zo’n 24 uur onderweg, waarbij ik nooit een oog dicht doe.
    En 2 weken later de reis weer in omgekeerde volgorde.

   • De Kind zegt op

    heeft waarschijnlijk niets met de waarde van de baht te maken. Voor een toerist is Thailand nog altijd goedkoop . Voor de expat is het andere koek .

    .

  • Sir Charles zegt op

   Je onderschat de ‘gewone’ toerist die houden zich na een jaar lang werken echt wel bezig met de koers, (vakantie)geld kun je maar één keer uitgeven, het budget wordt daar op aangepast.

   Overigens buitendat, ken verscheidene landgenoten die op hangende pootjes naar Nederland zijn teruggekeerd, grappig is ook dat er enkele tussenzitten die me ‘uitlachten’ toen de € rond de 50 baht gaf omdat ik toentertijd voorlopig nog niet de stap wou nemen om me zoals hun daar te vestigen in Thailand.

  • Rob zegt op

   Nou Fred dat ben ik niet met je eens, ik denk dat veel mensen die zo verre reis maken zich wel voorbereiden en dan ook wel enig inzicht hebben in de wisselkoersen.
   Maar als ik niet van plan ben om naar Japan te reizen dan kijk ik ook niet naar de koers van de Yen, dus aan een willekeurig iemand vragen over een bepaalde wisselkoers dat slaat nergens op.
   En toevallig gaan wij over 3 maanden wel voor 2 maanden naar mijn schoonfamilie in Thailand, maar zullen toch echt financieel minder Bath gaan uitgeven gewoon omdat ik minder Bath voor mijn Euro krijg.

  • Leon zegt op

   Wat is dat voor een onzin verhaal? Ik kom al 16 jaarin Thailand soms 2 keer per jaar en ik weet wel degelijk hoe het is gesteld met de bath. De eerste jaren kreeg ik nog 56 bath voor een euro. Dat is flink teruggelopen en ook in de supermarkten Tesco en Big C kleden ze je gewoon uit. Vakantie vieren in Thailand is echt een stuk minder leuk geworden (financieel dan)

   • Ger-Korat zegt op

    Ja op de kledingafdeling van Tesco en BigC is er misschien wel een aardige dame die je behulpzaam is met het omkleden, of uitkleden. In de jaren negentig kreeg je omgerekend van de gulden naar de Euro 26 tot 30 baht voor een Euro. Nu zelfs rond de 34. Na de 7 magere jaren ( in de jaren negentig) volgt nu voor velen al bijna 20 vette jaren.

   • John Chiang rai zegt op

    Als je reeds 16 jaar in Thailand komt,dan zou je eigenlijk moeten weten dat je voor een Euro nog nooit 56 Baht gekregen hebt.
    Dat alles duurder geworden is in deze 16 jaar is niet alleen de schuld van de sterke Thai Baht,maar gewoon een internationaal verschijnsel.

    • van aken rene zegt op

     Beste John ik kom ook al 13 jaar in Thailand. ik weet nog goed ik denk
     7 a 8 jaar geleden dat we eens (doch slechts eenmalig ) 58 bath hebben gekregen voor 1 euro. Heb reeds dikwijls gedacht dat ik toen beter 100000 euro had uitgewisseld.

     • fred zegt op

      Dat zal dan wel een vergissing geweest zijn van dat wisselkantoor of een heel mooie gunst. De euro is nooit hoger geweest dan kleine 52 Baht
      Er zijn grafieken genoeg om dit te staven

      Kijk zelf maar hoeveel je 7 of 8 jaren geleden kreeg.

      https://www.indexmundi.com/xrates/graph.aspx?c1=THB&c2=EUR&days=3650&lang=nl

     • John Chiang rai zegt op

      Beste van aken rene,De hoogste koers die de Euro t.o.v. de Thaise Baht gehad heeft was in het jaar 2008.
      Daar was de koers voor de Euro-Baht 53.6041,zodat je omdat de Exchange ook nog verdienen wil hoogstens een bedrag gehad hebt van ca 52 Baht voor de Euro.
      Jouw eenmalige koers van 58 Baht is helaas een fabeltje,en kann hoogsten in jou dromen hebben plaats gevonden.
      Kijk maar even op de onderstaande link die is namelijk iets betrouwbaarder als jou droom verhaaltje.
      https://www.boerse.de/historische-kurse/Euro-Baht/EU0006169955

     • Hans Pronk zegt op

      Beste Van Aken Rene, https://currencies.zone/chart/thai-baht/euro geeft als hoogste koers voor de afgelopen 15 jaar 51.91 op 5 november 2005. De afgelopen 8 jaar is de koers maar net 45 geweest. Ons geheugen is niet perfect, maar misschien is dat maar beter zo.

   • Sjaak S zegt op

    Je komt al 16 jaar naar Thailand en weet nog steeds niet dat de munteenheid waar hier over gesproken wordt de B A H T is en niet bath? Niet goed opgelet, al die jaren, zou ik zeggen.

 5. Yuri zegt op

  En de vraag is…?

 6. Hans Pronk zegt op

  Beste Robert, als je de meeste uitgaven in baht hebt, moet je natuurlijk bahts kopen, zelfs nu de koers ongunstig lijkt. Iets anders aanhouden is puur gokken.
  Maar je kan natuurlijk geluk hebben dat er iemand reageert die in de toekomst kan kijken. Maar als je daarop vertrouwt had je eigenlijk beter je vraag aan de Thai kunnen voorleggen want in de Thai heb ik meer vertrouwen als toekomstvoorspeller dan in de farang.

 7. John Chiang rai zegt op

  Ik denk dat iedere toerist of ook expat die op de wisselkoers aangewezen is,zeker niet blij kan zijn met de koers van de sterke Baht.
  Maar om nu iedere keer opnieuw met de verhalen te komen dat we eens over 50 Baht kregen voor de Euro was natuurlijk een eenmalige verschijning.
  Dat men in tijden van de Ned.gulden en zelfs de sterke Duitse mark,ook tijden gekend heeft waar het nog duidelijk minder was,wordt graag vergeten.
  Leuk is het niet,maar het is zo het is,en we kunnen niet anders als afwachten.

 8. Ton zegt op

  Veel Thais leven op de minuut vanwege de lage lonen. Het is moeilijk plannen als je nauwelijks genoeg hebt om de dagelijkse primaire levensbehoeften (huur, eten, kleding) te bekostigen. Veel personen in de schulden. Ten dele eigen schuld (auto, bling-bling, whisky, biertjes, etc.), maar veelal toch hard werken voor te weinig Baht.
  De mensen worden ook getroffen omdat in Thailand de inflatie de laatste jaren behoorlijk heeft toegeslagen. Dat merkt iedereen op de markt en in de winkel, zowel de Thai als de buitenlander.
  Daarnaast de uitdaging van de zwakke EURO, die ons al veel koopkracht heeft gekost en via de politiek van de ECB nog verder wordt aangetast.
  Wat het wordt? Ik heb geen glazen bol, maar zie het monetair – financieel minder zonnig in.
  Temeer omdat in NL pensioenenfondsen het moeilijk hebben en pensioenen wel zullen worden gekort; bij sommige fondsen voor de zoveelste keer.

 9. GuusW zegt op

  Ik hoor veel mensen klagen over de dure baht. De Thaise overheid zou volgens sommigen maatregelen moeten nemen. Volgens mij is een belangrijke oorzaak echter de zwakke euro. Sinds de hulp aan zuideuropese landen is de waarde van de euro gekelderd en krijg je er dus minder bahtjes voor, maar het is natuurlijk makkelijker om Thailand de schuld te geven.

  • geert zegt op

   Niet mee eens Guusje.
   Thailand is het ENIGE land in Zuid-Oost Azie waar de munt zo sterk gestegen is tov Euro.

   Groet,

   Geert.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste GuusW, Het is niet alleen de Euro die inderdaad iets lager staat,maar vooral de abnormale sterke van de Thai Baht die minder Bahtjes voor de Euro geeft.
   Als alleen de hulp aan de Zuideuropese landen hiermee te doen zou hebben,dan is het toch vreemd dat men voor de niet Euro Valuta,zoals o.a de Britse Pond en de USA Dollar ook minder Baht krijgen.
   Geloof mij de Thai Baht is ongewoon hoog,en dit kan op den duur voor het toerisme,export,en de verdere Thaise economie nooit goed zijn.

 10. Harmen zegt op

  Hi,, een tijd geleden kreeg ik voor 100 euro 128 $, nu krijg ik 102 $ voor 100 euro,. Euro is dus gewoon ook flink gezakt.. grtjs H

  • George zegt op

   Niets is zo volatile als de Amerikaanse dollar en dat beïnvloed andere valuta in sterke mate. Wat langer gelden moest ik 4 gulden betalen voor de $. Bijna geen enkele regering kan meer volledig de eigen valuta controleren 🙂 Als de koers gunstig is klaagt niemand met euros en als die minder gunstig uitpakt heeft iedereen het verkeerd gedaan. Stel je verkiesbaar en doe het beter. Mijn stem heb je echter niet 🙂

   • Sjaak S zegt op

    Ik heb het al boven genoemd, maar als ik de vele berichten op YouTube volg, dan zijn juist de regeringen en centraalbanken die de koers van de eigen valuta bepalen en vooral: de eigen valuta minder waard maken: de VS had begin dit jaar 22.000 Miljard aan schulden en die worden groter, dus als de regering geld nodig heeft, worden er weer een paar miljard bijgeprint. Het wordt toch alleen maar al door de belofte van de regering ondersteund en niet zoals velen misschien nog denken, door goud.
    De grote klap gaat nog komen en dan is ons geld helemaal niets meer waard.

 11. coene lionel zegt op

  Beste,
  Uit je schrijven moet ik veronderstellen dat de bath laag staat,doch het tegendeel is waar .Het is de euro die laag staat zodat we bij omwisseling minder bath krijgen.
  Lionel.

  • Sjaak S zegt op

   B A H T niet bath

 12. l.lagemaat zegt op

  Helaas wordt de economische wetmatigheid ernstig verstoord door het puberale gedrag van Trump en de
  geopolitiek van China.

  Zie wat er komende december weer staat te wachten tussen China en de Verenigde Staten.
  China wil o.a. de invoer accijns per 1 december op Amerikaanse auto’s met 40 procent verhogen.
  Trump slaat terug op o.a. de handel op sojabonen om de Amerikaanse boer te beschermen.

  • Dankzij Trump gaat de economie van de VS als een speer. Als er weer verkiezingen zijn wordtt hij met 2 vingers in de neus weer president.

   • Erik zegt op

    Ten koste van het hoogste begrotingstekort ooit tijdens een hoogconjuctuur en een handelsoorlog met China, dit alles met maar 1 doel: herverkiezing.

   • Franky R. zegt op

    Pardon,

    Dankzij Obama bedoel je?

    Trump moet de Amerikaanse boeren financiële ondersteuning geven, omdat ze in China een grote opkoper kwijt zijn…

    Verder dreigt er een recessie in de VS… Dankzij Trump

    • Ach, ieder mens gelooft wat hij geloven wil. Ik hoor zelden iemand met feiten en bronnen.

   • Ger-Korat zegt op

    Trump heeft het hart oo de juiste plaats, hij is tenslotte ook een chauvinstische Amerikaan. De VS importeert 500 miljard dollar uit China en China koopt slechts 100 miljard in de VS in. Doel is om meer werkgelegenheid in de VS te krijgen of terug te halen door het lokaal in de VS te fabriceren. En daarnaast wil men dat China niet technologie “steelt”en dan dit toepast in concurrerende produkten. Nobel streven.

 13. Peter zegt op

  Ik ben nu een week terug uit vakantie uit Thailand.3.1/2week daar geweest.. het viel op dat er veel Chinezen en nog meer Indiers daar waren.. de Europianen waren duidelijk afwezig, en de Thai missen ons.. de Indiërs zijn naar ht schijnt gierig en onbeschoft tegenover de Thai en zeker tegenover de dames.. nietemin heb ik een fijne en Zalige vakantie gehad

 14. Stefaan zegt op

  Zoals Robert schreef, de Thai merkt er niet zo veel van. De doorsnee Thai heeft altijd op de minuut geleefd. De doorsnee Thai kan niet anticiperen. Ze blijven lachen, en gaan door met leven. Daar kunnen we nog wat van leren.
  De Minister van Financiën houdt ook het hoofd koel : niet panikeren, en vooral geen paniek zaaien.

  20 jaar terug sprak mijn productiemanager als de overweging diende gemaakt te worden om de planning te veranderen/om te gooien : “Niets wijzigen aan de planning is ook een optie.” Waarmee bedoelde hij dat een groot ingrijpen in de planning de tumult niet altijd waard was.

 15. Rene Martin zegt op

  Het maakt wel heel veel uit of je maar een paar dagen of paar maanden naar Thailand gaat. Voor de mensen die kort gaan zal de hoge koers misschien niet zo ‘n probleem zijn maar het tikt wel aan als je langer gaat. Het aantal toeristen wat Thailand bezoekt is m.i. alleen een indicatie maar belangrijker voor de overheid is hoeveel besteden de toeristen totaal op hun vakantie. Ik denk dat de Thaise overheid daar zich o.a. zorgen over maakt en daarom de dure Baht probeert goedkoper te maken. We wachten af….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website