Lezersvraag: Voor een vakantie naar Cambodja of Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
5 juni 2016

Beste lezers,

Wij, twee stoere meiden van midden 30, willen een vakantie van 2,5 week boeken maar twijfelen tussen Cambodja of Thailand. Van kennissen horen wij dat Thailand duur is geworden en ook veel te toeristisch. Je kan nergens meer heengaan, naar een leuk eiland of zo, of je wordt overspoeld door Chinezen en andere toeristen.

Cambodja zou wat betreft meer authentiek zijn en daarom een beter keuze.

Wie heeft beide landen bezocht en kan dit bevestigen of weerleggen?

Groetjes,

Mariska


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Voor een vakantie naar Cambodja of Thailand?”

 1. Rob zegt op

  Ik kom al 30 jaar in Thailand, en het is vriendelijk (meestal) en zeker niet duur. Natuurlijk kom je er veel toeristen tegen, maar weet niet of je vloeiend in Thais of Khmer bent, maar als je dat niet bent, vind je alleen mensen die Engels spreken in de toeristen locaties. Dus heeft zijn voordelen. Je kan in Cambodja naar Siem Reap (Angkor Wat) wat heel mooi is. De plaats is toeristisch maar niet heel duur en heel indrukwekkend. In Thailand heb je heel veel locaties om heen te gaan, als je niet toeristisch wil maar wel de voordelen van leuke restaurantjes en mensen die Engels spreken kan je naar een van de minder toeristische locaties gaan. Rayong is een echte Thaise stad, ligt aan zee, en bij Ban Phe kan je een bootje naar Koh Samed nemen, is wel vol Koreaanse en Chinese toeristen, maar nog steeds heel mooi. koh Chang is ook nog heel mooi. En als je meer cultuur wil is Noord en Midden Thailand heel mooi. Noord Oost Thailand is veel minder toeristisch maar heeft geen stranden. Keuze genoeg. Kijk eens bij Greenwood Travel. Zitten al een eeuwigheid in Thailand

 2. Wimheijstek zegt op

  Ben in beide landen vaak geweest Thailand blijft interresant maar
  Cambodja is ook de moeite waard zeker Siem Raep prachtige oud-
  heden te bezichtigen ik zou 5 dagen siem reap doen en de rest in
  Thailand

 3. Hans zegt op

  Dag Mariska,

  Lastige keuze.
  Voor 2 vrouwen alleen zou ik toch eerder voor Thailand kiezen.
  Naar mijn idee net iets veiliger dan Cambodja.
  Zeker ook als je naar het strand wilt, je hebt in Thailand veel meer kust en strand.
  Ook Cambodja wordt de laatste tijd overspoelt door toeristen.
  En is zeker niet goedkoper dan Thailand gemiddeld genomen. Het eten vind ik zelfs duurder, daar staat tegenover dat de hotels weer goedkoper zijn.
  Thailand is niet zo toeristisch als je denkt en een beetje buiten het hoogseizoen proberen te gaan. december t/m februari/maart zijn de drukste maanden. April/ mei is erg warm. September-november zijn goedkopere maanden. Je moet in ieder geval niet naar Pataya, Koh Samui, Pukhet en omringende eilanden gaan. Ik zou dan kiezen voor Koh Phangan, Koh Tao (uitstekend duiken en snorkelen gewoon vanaf de kant). Goedkoop en nog steeds relaxed. Een andere optie is Huahin, Cha-am en Koh Chang (mijn favoriete bestemmingen). Ook relaxed en niet al te toeristisch. Cha-am zeker niet. Ben dit jaar naar Cambodja geweest Phnompenh, was een afknapper voor mij, heel druk en veel lawaai (verkeer). 2 jaar eerder naar Sihanoukville geweest (een badplaats in het zuiden van Cambodja). Dat vond ik een stuk relaxter en relatief goedkoop nog, hoewel het daar ook steeds toeristischer wordt. Als je 2,5 week gaat zou ik niet al te veel gaan reizen. Groeten Hans

 4. Ton zegt op

  Bekijk het maar! En daarmee bedoel ik: op naar Bangkok: wereldstad. Vandaar kun je de highlights (dus vaak niet zonder reden toeristisch) af, maar je kunt ook de gebaande paden een beetje links of rechts laten. Dan zie je het echte Thailand, meer avontuur, meer value for money, soms ronduit goedkoop.
  Reis per bus (liever geen minibus) of trein. Vanuit Thailand met (niet duur) Air Asia retourtje naar Cambodja: Siem Reap (Angkor Wat) of Phnom Penh. Buspendel tussen Siem Reap en Phnom Phen. Siem Reap ook al toeristisch aan het worden, Phnom Penh veel Franse invloeden: gezellige terrasjes en stokbroodjes.
  Veel plezier.

 5. Henk zegt op

  Kom maar naar de Isaan, prachtige natuur, weinig of geen toeristen, over de brug van de Mekong even naar Laos of Vietnam, genoeg te zien en te beleven! Wij wonen 20 km van de Mekong. In mijn ogen het mooiste stukje Thailand, en nog zoals het 25 jaar geleden ook was.

 6. Jan zegt op

  Wel eens ook aan Laos gedacht?
  Na vele jaren Thailand (steden en platteland) en diverse keren in Cambodja te zijn geweest is Laos (Luang Prabang en veel andere mooie bestemmingen) mijn favoriet geworden.
  Over Thailand is hier veel info te vinden. Cambodja geeft me geen goed gevoel (armoede overduidelijk). Maar een ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren.

 7. De Kind Marcel zegt op

  Ik denk dat Thailand voor twee dames de beste keuze is . Waarom ? Omdat ge alles te samen hebt . Prachtige tempels voor de cultuur, prachtige mall’s om te winkelen , prachtige stranden om te ontspannen. Zelfs vel te veel voor 2.5 weken !
  Cambodia moet je natuurlijk ook gezien hebben , Angkor Wat is onbeschrijflijk. Maar voor de rest is het heel wat minder dan Thailand.

 8. Mister.BP zegt op

  Voor twee en een halve week zou ik Thailand kiezen. Cambodja heeft twee mooie punten; Siemens Riep ( voordelig overnachten maar dure entree en de hoofdstad. Voor beide plekken heb je niet meer dan 8 dagen nodig. Sihanoukville is absoluut een afraden. Er zijn zoveel mooiere eilanden in Thailand. Bepalend is ook wanneer je gaat. Bepaalde eilanden als Phuket zou ik absoluut niet doen. Te toeristisch.

 9. Christina zegt op

  Ze vragen wel eens aan ons welk land in Azie vinden jullie het mooist. Elk land heeft iets aparts kan je niet vergelijken. Thailand vinden we niet duur waar drink je nog een flesje cola voor 10 baht op de zondags markt in Chiang Mai? Kleding in warenhuis merk kleding schoenen de nieuwste mode ik word weer een beetje hebberig. Wel vinden Thailand de mooiste tempels hebben dan komt Sri Lanka. Eten kan je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Dus aan jullie de keus maar maak wel een plan wat je wilt doen en zien.

 10. khmer zegt op

  Dames,

  ik kom sinds 2004 met grote regelmaat in Thailand, woon sinds 2005 in Cambodja (in Siem Reap). Ofschoon Thailand het land van de glimlach wordt genoemd, heb ik in al die jaren vooral norsheid bij de Thai bespeurd, in tegenstelling tot de Cambodjanen, die veel vriendelijker zijn. Angkor, het immens grote tempelcomplex nabij Siem Reap, is een absolute must. Het stadje zelf is ook de moeite waard: goede en betaalbare accommodaties, veel (goede) eetgelegenheden en veel jonge mensen uit diverse westerse landen. Alle mensen die bij mij hebben gelogeerd in de afgelopen tien jaar, waren zonder meer erg enthousiast. Phnom Penh (Tuol Sleng en killing field Choeung Ek), Kep (badplaats in het zuiden met Franse sfeer) en Battambang (vlak bij Siem Reap, authentiek) kunnen het bezoek aan Cambodja vervolmaken. De risico’s van verblijven en reizen in Cambodja acht ik kleiner dan die in Thailand. Wat mij persoonlijk ook erg bevalt, is dat de Cambodjanen over het algemeen iets preutser zijn dan de Thai (hier geen grootschalige seksindustrie zoals in Thailand). Mochten jullie meer info wensen, dan verstrek ik die graag.

  • Hans zegt op

   Geen grootschalige seksindustrie in Cambodja? Preutser dan de Thai?
   Hoelang ben jij al niet in Phnom Penh en Sihanoukville geweest? De barretjes rijzen daar (met name in Phnom Penh )als paddenstoelen uit de grond door de hele stad heen. Ben er dit jaar 4 dagen geweest weer voor het eerst in 7 jaar en ik schrok van de achteruitgang daar. Smerig, opdringerige bedelaars, op elke hoek van de straat barretjes met verveeld kijkende meisjes. De eens zo gemoedelijke sfeer langs de kade is veranderd in een chaos van verkeer met bijbehorend getoeter, zeker in het verkeer zijn ze helemaal niet zo vriendelijk. Heb me al fietsend door de kluwen van vervoer heen moeten persen, Voorrangsregels kennen ze daar niet. Wie het eerst bij een kruispunt komt, het hardste toetert en het meeste lef heeft rijdt gewoon door. Het is een wonder dat ik geen ongeluk heb gehad in die 4 dagen.
   Daarnaast heb ik Phnom Penh nu uitgeroepen tot de meest smerige stad waar ik ooit ben geweest. Overal trof ik vuilnis aan, wat niet of nauwelijks wordt opgeruimd. Ik was blij dat ik weer terugvloog naar het schone en vrijwel toeterloze Thailand (dat gaat je dan opvallen als je weer in Thailand bent).
   Ik betwijfel of ik daar ooit nog eens terug kom.

   • khmer zegt op

    Hans,

    Ik heb een kleine tweeënhalf jaar in PP gewoond, twee jaar in de wijk Boeung Kak (volkswijk, 2006-2007) en een klein half jaar in Beng Keng Kong Moei (expatwijk, 2008). De situatie die je beschrijft, gold toen en nu nog steeds. Ik betwijfel geen seconde dat de seksindustrie ook hier ‘goede voortgang’ heeft geboekt. Ik heb PP in 2008 verruild voor SR vanwege de combinatie van hitte, stank en verkeerschaos. Sihanoukville raad ik bewust niet aan omdat deze ‘badplaats’ nogal in trek is bij westerse pedo’s. En wat het verkeer betreft: voorrang heeft wie groot en snel is – als fietser en voetganger sta je onderaan in de rangorde. Ook dat went.

 11. marjo zegt op

  Hoi Mariska,

  ik zou echt Thailand doen…paar dagen Bangkok [ Koninklijk Paleis…TukTuktour by night en fietstocht …en daarna vliegen naar Surat Thani , vanaf hier met de ferry de Golf in …voorkeur gaat dan uit naar Koh Phangan…..op de terugweg een paar dagen Khanom….laatste nacht in Bangkok [ geen stress met vertragingen….tip’; diner BayokeSky Tower 79ste verdieping…]
  Heel relaxed en rustig ….maar blijf iig weg uit Pattaya en Patong Beach [ Phuket ]
  Kijk op de site van Green Wood Travel…goede prijzen en goede service !

  Veel plezier !

 12. walter houben zegt op

  Mariska hoi

  ik woon zelf in koh lanta in de provincie krabi hier noch mooie stranden zonder jetski en disco
  best een hotel boeken in het zuiden van het eiland bankan tien
  gr walter houben

 13. Lung addie zegt op

  Beste,

  vraag is natuurlijk hoe jullie het verblijf willen invullen. Wil je veel zien, wil je gewoon een rustige strandvakantie, willen jullie het bruisende nachtleven eens meemaken? Indien je veel wil zien wat wil je dan zien: natuur, cultuur ? Indien je veel wil zien dan zal je onvermijdelijk naar de toeristische bezienswaardigheden moeten, jullie zijn tenslotte zelf toeristen en kennen de mooie rustige plekjes, welke de vaste bewoners wel kennen, niet . Zowel in Thailand als in Cambodja, daar is niet aan te ontkomen.
  Beide landen, ik ben zelf vaste bewoner van Thailand, en was reeds een tiental maal in Cambodja, hebben genoeg te bieden om er twee weken op eender welke manier door te brengen.
  Het al dan niet duurder zijn van het ene land tegenover het andere is zeer relatief en totaal afhankelijk van wat je zelf wil spenderen. De ene persoon vindt 100THB voor een maaltijd duur en de andere zal het zelfs niet willen eten …. Ieder zijn persoonlijke gading.
  Wat veiligheid betreft ook nooit problemen gehad in beide landen. Natuurlijk moet je het gevaar zelf niet gaan zoeken en bij nacht in donkere steegjes gaan rommelen, dat doe je in Europa ook niet.

  Prettig verblijf gewenst.

 14. erik zegt op

  Als je geen duidelijke voorkeur hebt is een reis langs de Mekong een optie; dat kan per gehuurde auto die je aan jouw eindpunt weer inlevert. Je kunt ook aan Lao kant die reis maken al is autohuur daar voor mij een onbekende factor.

  Het noorden is te bezoeken door de stille provincies te nemen, niet C-Mai en C-Rai hoewel die ook nog rustige plekjes kennen. Centraal Isan is rustig en heeft natuurschoon; Cambodja en Laos zijn al genoemd.

  Welk land ‘veiliger’ is dan het andere daar laat ik me niet over uit, in Nederland kun je ook beroofd (en erger) worden dus je moet overal op je tellen passen.

  Een NL koppel kocht hier mountainbikes en verkocht die na de reis weer. Dan is 2,5 week wel wat kort maar de vervoerskosten blijven marginaal. Dan heb een gids nodig als Lonely Planet en goede regiokaarten die je in boekwinkels en kiosken kunt kopen. Verwacht in het binnenland niet overal aanduidingen in het Engels….

  Maar, tenslotte, je kunt de landen combineren al is 2,5 week daarvoor wat kort. Succes!

 15. maurice zegt op

  hoi Mariska,

  Waarom niet beide landen?
  Alleen: in Thailand is alles beter, je krijgt meer waar voor je geld, alles is beter geregeld, de voorzieningen etc. Mijn Cambodiaanse vriendin en ik hebben ‘t er vaker over.
  In Cambodia is alles wat primitiever, authentieker, zoal je wil. Na jaren tussen de 2 landen heen en weer gereisd te hebben, kan ik ze vergelijken.
  Jullie hebben niet veel tijd.Daarom: niet te veel reizen.
  Een voorstel, aangenomen dat je in Bangkok aankomt:

  -3 dagen Bangkok
  -met de bus naar Siemreap, Cambodia. Is 1 dag reizen. Of ‘t vliegtuig, als je geld hebt.
  -3 dagen Siemreap. Angkor Wat is zeer de moeite waard. ‘T uitgaansleven is zeer bekend.
  -met de bus naar Phnom Penh. 1 dag ben je kwijt hiermee.
  -4 dagen daar, Genoeg te zien en te beleven.
  -met de bus naar Sihannoukville.
  -4 dagen daar. De zee, party party. Zelf kies ik voor Victoria Hill, buiten de stad. Wat rustiger en aardiger, kleinschaliger.
  -met de bus richting Thailand. Kampot kun je bezoeken en 1 of 2 dagen blijven. Zelf vind ik ‘t fijn in Kep, ligt in de buurt, aan de zee. Lekker rustig.
  -met de bus richting grens Thailand: Koh Kong of Koh Chang, op dit laatste eiland ben ik ‘n paar keer geweest. Blijf er ‘n paar dagen.
  -met de bus terug naar Bangkok.1 dag reizen.

  Goede reis en welkom thuis!

  Maurice


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website