Lezersvraag: Toezicht op mijn huis in Thailand tijdens afwezigheid?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 februari 2021

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik zijn voornemens om binnen afzienbare tijd een huis te bouwen (met zwembad) in Thailand. Het is (vooralsnog) niet de bedoeling dat we het gehele jaar in Thailand verblijven, we houden ons huis in Nederland voorlopig nog aan. Waarschijnlijk zullen we een half jaar in Nederland en een half jaar in Thailand zijn.

Hier gaat onze vraag dan ook gelijk over. Waarschijnlijk zijn er meer mensen die dit ook zo doen, en onze vraag is hoe zij dit doen met hun huis en zwembad qua toezicht, onderhoud etc.?

We willen het huis niet laten bewonen door Thaise familie in de tijd dat we er niet zijn en als we terugkomen geen grote bende aan treffen.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groet,

Ruudje

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Toezicht op mijn huis in Thailand tijdens afwezigheid?”

 1. Willem zegt op

  Hallo Ruudje,
  Ik denk dat het zinvoller zou zijn om het plaatje als geheel voor te leggen aan lezers cq geintresserrden
  Bijvoorbeeld WAAR je gaat bouwen, WANNEER je gaat bouwen
  Want ik vermoed dat zonder zulke belangrijke informatie het moeilijk word een geschikt persoon te vinden (dat geldt uiteraard niet voor lezers die je verder kunnen helpen met hun ervaringen).

  M.V.G,
  Willem

 2. Bert zegt op

  In principe is dat niet zo moeilijk als je in een moo baan wilt wonen. Die zijn er in alle prijsklassen van een beetje meer dan Thb 1 milj tot ruim over de Thb 200 milj.
  In een goede moo baan is 24/7 bewaking aanwezig. Het enige dat dan nog rest iemand die de tuin onderhoud en dat kan de service afdeling van de moo baan prima voor u regelen. Dan komt 1x per maand een tuinman, die alles netjes houdt en bij houdt. Elektra en water kun je gewoon middels een bankmachtiging regelen, maar ook dat is via de service afdeling te regelen.
  Een andere mogelijkheid, bij ons in de moo baan zijn een aantal huizen opgekocht door een Chinese familie, en die worden verzorgt door iemand die alles regelt, van tuin tot elektra en zelfs vlak voordat hun op vakantie komen wordt het huis nog netjes gepoetst, staat er eten in de koelkast etc en na afloop wordt alles weer netjes gepoetst en opgeruimd.. Denk dat dit in meerdere moo baans wel zo zal zijn.
  Je zult natuurlijk wel in een “duurdere” moo baan moeten zoeken als je een eigen zwembad wil.

  • Johan zegt op

   Bert,

   Ik zou niet teveel vertrouwen op die 24/7 security mensen hoor. Heb al regelmatig meegemaakt dat ze tijdens hun nachtshift gewoon liggen te slapen.

   Je moet onderstaand verhaaltje nog maar eens nalezen:

   https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/beveiliging-thailand/

   • Bert zegt op

    In tegenstelling tot jou Johan durf ik er wel op te vertrouwen.
    Zonder pasje kom je niet binnen bij onze moo baan (en bij de meeste niet) en kom je als bezoeker dan moet je inschrijven en ID of rijbewijs achterlaten. De bezoeker wordt gevolgd tot aan het opgegeven adres en pas als de bewoner de bezoeker binnenlaat gaat de bewaking weer weg.
    24/7 rijden de mannen en vrouwen van de bewaking een ronde door de moo baan.
    En slapen is er niet bij, dan volgt ontslag en dat is wat ze willen voorkomen.
    Onze moo baan betaald een redelijk goed salaris (Thb 17.000/mnd) en dat is voor de meeste moeilijk om ergens anders te verdienen. De chefs zijn redelijk fanatiek en controleren hun personeel op de raarste tijden.

    Ongetwijfeld zal het niet overal goed geregeld zijn, grosso modo is het toch redelijk goed geregeld en helemaal uitsluiten kun je een inbraak toch niet.

    Jaren geleden toen wij nog in NL woonde is bij een goede kennis ingebroken toen hij op de verjaardag was van zijn vader. Natuurlijk wordt dan gezegd dat het bekende moeten zijn, maar een commisaris van de politie die bij ons op de bridgeclub zat vertelde dat 90% van de inbraken gelgenheidsinbraken zijn, ze rijden rond kijken uit en zoeken een huis uit.

 3. Peter zegt op

  Als een huis leeg staat, dan is het binnen de kortste tijd gestript. Daar moet je vanuit gaan. Er zijn wel enkele oplossingen.

  Zorgen dat het niet niet leeg lijkt. Een goede en betrouwbare kennis het woonbezit geven of een goede en betrouwbare kennis het huis laten onderhouden zoals poetsen planten verzorgen enz. Het zwembad vraagt vakkundig onderhoud. Dat kun je uitbesteden aan een vakman.

  Soms wordt geadverteerd met; continue bewaking aanwezig. Deze mensen worden vaak onderbetaald en hebben als bijbaan security. Als wij slapen, slapen ze ook. Nogmaals het is geen Nederland of België.

  Je kunt je huis ook tijdelijk verhuren maar wil je er zelf gebruik van maken kan dat ook in op dat moment?
  Ik spreek uit ondervinding. Verhuren doe ik niet meer. Vaak slecht onderhoud en achterstand met betalingen en, je bent er niet. Contracten hebben nauwelijks betekenis. Jij bent de buitenlander.

  Uiteindelijk heb ik het huis verkocht en voor een appartement gekozen. Ga ik naar huis dan gaat het slot er op. Hoef me geen zorgen te maken.

 4. Guy zegt op

  Beste,

  Wij hebben al ruim 20 jaar een huis in Thailand.
  In normale omstandigheden verblijven wij of een van ons daar ongeveer 6 maanden/jaar.
  Coronatijd is anders – nu al 9 maanden niet meer geweest.

  Destijds, op aanraden van schoonmoeder niemand van familie in het huis laten wonen (kwestie van onderlinge rust te bewaren in familie).
  Een goede buur onderhoud al die tijd(bij aan en afwezigheid) het terrein rond het huis Daarvoor betalen we wel een kleine vergoeding.
  Binnen komt er niemand al heeft schoonmoeder wel een sleutel voor noodgevallen. Tot op heden zelden gebruikt

  Gestript is ons huis nog nooit. Dat soort dingen zijn mijn inziens uitzonderingen als je goede banden aanknoopt en onderhoud met familie en buren.

  Ook komen af en toe eens bevriende buitenlanders langs bij aan-en afwezigheid…..Gewoon even langsrijden en biertje drinken in nabije buurtwinkel.

  Een huis in Thailand hebben hoeft bij jullie afwezigheden geen reden tot grote onrust te vormen.
  Beetje logisch denken en handelen kan veel innerlijke rust creeren.

  Grtn
  Guy

 5. Paul zegt op

  Hallo Ruudje,

  Ik heb wel interesse.

  Om welke maanden gaat het?
  Waar is het?
  Wanneer ?

  groet,

  Paul.

 6. John Chiang Rai zegt op

  Ons huis wordt tijdens onze afwezigheid onderhouden door mijn schoonzus,en als zij geen tijd heeft, een ander direct familielid die we uiteraard ook reeds erg lang kennen.
  In ieder geval zou ik jou ook willen adviseren,en daar kan onder omstandigheden de grootste moeilijkheid komen te liggen,dat iemand serieus, betrouwbaar en zelfstandig is,en ook nog beschikt over een beetje technische kennis.
  Jullie zijn tenminste ieder jaar 6 maanden op ca 10.000km afstand,waar ik zonder een goed vertrouwen,en de laatstgenoemde eigenschappen,weinig rust zou hebben.
  Het is totaal iets anders dan even in de auto stappen,om even na te kijken of alles na wens verloopt.

 7. Dirk zegt op

  ‘We willen het huis niet laten bewonen door de Thaise familie in de tijd dat we er niet zijn en als we terugkomen geen grote bende aan treffen’.

  Nou, normaal moet je het van je familie hebben maar blijkbaar niet in jou geval.

  Het beste: een giga appartement met uitzicht kopen waar je de deur bij vertrek op slot kan doen en wat ook nog op jouw naam komt bij aankoop.

  Een optie die niet zo geliefd is bij Thaise echtgenotes, die hebben liever land op hun naam.

 8. Eric zegt op

  Hallo Ruudje,

  Wij hebben dezelfde situatie, alleen staat het hier al klaar.
  Als oplossing volgende erop gevonden:
  Familie kwam niet bij ons ter discussie , dat vonden wij samen geen goed idee.
  Als alternatief hebben wij nu een huishoudster in het dorp die zowel zorgt voor het huis en er ook elke avond slaapt.
  Op deze manier is het huis bewoont en wordt er gebruik gemaakt , wat doorgaans goed is voor het huis.
  Wat je dan zelf afspreekt met je huishoudster is natuurlijk aan jullie en de huishoudster.
  Een zwembad hebben wij nog niet , dat komt later. Hoer zou je dan inderdaad wel een vakman voor moeten inhuren , die verstand van zaken heeft.
  Wij doen dit nu ca 1 jaar en we zij zeer content over de gang van zaken, het onderhoud en eventueel gebreken worden gelijk herkent , gemeld en opgelost, zodat alles in orde blijft, zeker nu we nog eens een jaar ( daar gaan we van uit) niet naar Thailand kunnen gaan.

  Succes Eric

 9. Ben zegt op

  Ik heb jaren mijn huis in thailand 8 maanden per jaar leeg laten staan.
  Alleen onderhoud van het zwembad laten doen ( 3 x per week)
  .geen problemen gehad.
  Elektra werdt aut. betaald

  Nu woont mijn vriendin daar en doet het zwembad en de tuin.
  Ben

 10. Ernst Van Luyn zegt op

  Omdit te doen heb je een huis sitter nodig, dit word gedaan over de hele wereld, een echtpaar die op je huis let, en alles in orde houden, er zijn website’s voor handen waar je de informatie kan vinden, Ik denk je moet houssitter googelen waar je de informatie kan vinden.

 11. Martin zegt op

  Wij hebben een camerasysteem laten installeren. Met een app op je mobiele telefoon kun je 24 uur per dag de situatie controleren. De HD-recorder in het huis bewaart de beelden 14 dagen en deze kun je ook via de app terugkijken.

 12. Joe Schaefers zegt op

  Ik houd al 8 jaar bedrijfsmatig toezicht op huizen in het zuiden van Phuket. We houden toezicht, onderhouden het zwembad, de tuin en doen onderhoud zodat de eigenaar met een gerust hart het huis achter kan later.

  Interesse of vragen?

  Joe@phuket-outdoors.com

 13. dierickx luc zegt op

  Dag Ruud,
  wij zouden eventueel geinteresserd zijn. Ik ben een gepensioneerde Belg gehuwd met een Thaise.
  Da en Luc.

 14. walter zegt op

  Weet niet waar, hoe groot je bouwt of je land is …maar als je toch nog moet beginnen te bouwen, waarom niet een extra ruimte maken voor een “housesitter” (kan perfect afgescheiden gebouwd worden zodat jullie privacy behouden blijft). De totale bouwkost vr zo extra ruimte kan je al doen vr 150 a 200000 bath. Het voordeel is dat je iemand betrouwbaar bij je huis hebt die er elke dag is om te regelen wat er moet gebeuren vr onderhoud of het zelf kan doen. Een “inwonende housesitter” kan je kiezen volgens je behoeften (enkel vr beveiliging, of vr onderhoud, of extra hulp vr verpleging, etc). De maandelijkse kost vr housesitter hangt af vr welke taken. Een inwonende verpleeghulp bv. die je verpleging doet, onderhoud binnenhuis, winkelen, koken. etc. betaal je 800 bath per dag 24/24 7/7 ter beschikking. Neem je enkel iemand inwonend om het huis ten allen tijde bewoond te laten lijken (en ev. onderhoud) dan kost het je maandelijks ongeveer 15.000bath.
  Het is maar een info / idee voor je gaat bouwen.. ikzelf ben nu een nieuw huis aan het bouwen en wij voorzien een extra kamer die we in eerste instantie zullen gebruiken als “gastenkamer” vr familie/vrienden maar als de gezondheid moest achteruitgaan, zal deze gebruikt worden vr inwonende verpleeghulp (is tenslotte nog altijd goedkoper dan te verblijven in een kamertje woonzorgcentra in belgie).
  Goede buren zijn belangrijker dan familie of verre vrienden vr toezicht van jullie huis.
  En criminaliteit is hier echt wel miniem als ik het vergelijk met Belgie bv. (zeker qua inbraken/diefstallen).
  Succes met jullie bouwplannen!

 15. Antonius zegt op

  Ja het lijkt me niet zo moeilijk,

  Gewoon een dienstwoning bijbouwen voor een beheerder, Dat kan een Nederlands gepensioneerde zijn die dan de zaken voor u regelt en toezicht houdt..Er zullen best gepensioneerde mensen mensen zijn die dit in ruil voor bijvoorbeeld gratis wonen op zich willen nemen.
  Succes

  Groet Antonius


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website