Beste lezers,

Na 2 weken geduldig wachten, was ie er eindelijk. Het moest dan ook een hele weg afleggen vanuit China, zonder hopelijk al te veel blutsen. Vrijdag 11 april was het zover. Een goed verpakte doos werd aan huis afgeleverd en haastig opengemaakt. Na al het plastic en papier verwijderd te hebben, kon ik eindelijk een blik werpen op mijn nieuwe aanwinst. Mijn Petrus broodmachine!

Nog geen 20 minuten later was mijn eerste (proef) brood al in wording. Helaas viel het resultaat tegen. Het brood was wel goed van smaak maar niet genoeg gerezen. Nochtans had ik het (vertaalde) recept nauwkeurig opgevolgd. Dan maar een tweede én derde poging. Ook die vielen tegen.

In België had ik een Panasonic SD206 en met de all-in-mix van Aveve maakte ik in 1-2-3 een heerlijk broodje.

Momenteel is m’n vierde deeg aan het kneden en hoop ik in een viertal uur te kunnen genieten van een verse boterham. Ditmaal heb ik het recept van m’n Panasonic toegepast. Ik vrees dat er fouten in de vertaling (Chinees naar Engels) zijn geslopen in de handleiding van de Petrus.

Op het internet vind je ontelbare sites met ‘tips’ van hoe het wel moet. Jammer genoeg spreken ze elkaar vaak tegen.

Ook in de handleiding zijn er tegenstellingen. De ene zegt dat je de gist als laatste moet toevoegen én het contact met zout vermijden. De andere zegt de gist als laatste toe te voegen… Want ook dat zou belangrijk zijn: de volgorde van toevoegen.

Uiteraard zou ik dit alles niet schrijven als ik geen vraag had voor jullie. Wie heeft er een broodmachine? Welk meel gebruik je? Welke gist?
Zelf gebruik ik de White Swan Bread Flour (groene verpakking) en instant gist van Pakyama (125 gr.)

Hebben jullie goede tips?

Alvast bedankt.

Groet,

Walter (BE)

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Tips gevraagd om brood te bakken met mijn Petrus broodbakmachine”

 1. Bert zegt op

  Ik heb een broodbakmachine uit NL meegenomen.
  350 gram meel
  210 ml water
  5 gram suiker
  5 gram zout
  10 ml/gram boter/olie
  4 gram gist

  bestel hier regelmatig

  https://www.schmidt.co.th/en/

  zelfde firma levert ook via Lazada

  Niet rijzen is vaak te nat deeg.

 2. Dree zegt op

  Ik heb eerst een Petrus gehad maar na een jaar kneedde hij niet meer nu heb ik een Homemade iets duurder maar ik ben opgegroeid in een bakkerij en na het kneden en rijzen doe ik het in een oven waardoor je beter brood hebt denk er aan 100 gram bloem gebruik je 60 tot 65 gram vocht (water, melk, eieren…

  • walter zegt op

   Bedankt voor je tip. Ik denk dat ik ook zal moeten afbakken in mijn oven.
   Welke korstkleur ik ook kies, er is geen verschil te zien.
   Nochtans heeft dit Petrus model twee warmte elementen.
   Vriendelijke groeten.

  • Lung addie zegt op

   Beste Dree,
   je schrijft dat je machine niet meer kneedt. Dus in feite doet de elektrische motor het om een of andere niet meer. Kan je me zeggen:
   -heeft de motor gerookt of kon je een brandlucht waarnemen? Indien ja dan is de motor TFU (Total Fucked Up)
   -heb je reeds geprobeerd de machine onbelast te laten werken, dus met de vulpot er uit? Indien de motor dan draait of enkel een zoemend geluid maakt maar niet draait dan is er een ander probleem en kan ik je enkele tips geven dit te herstellen.

 3. Dree zegt op

  Ik ben opgegroeid in de bakkerij mijn eerste machine in Thailand was ook een Petrus maar nu een Homemade iets sterker van motor ik gebruik ook bloem van de White Swan groene zakken 32 bath maar meng ze met All Purpose flour. Gebruik 100 gram bloem met 60 à 65 gram vocht (water, melk, eieren)

 4. Patrick zegt op

  Ben hier in het bezit van een broodmachine en bak ze bruin sinds een jaar of 4.
  Diezelfde ervaring had ik ook gedurende lange tijd, niet genoeg gerezen, totdat ik op het internet een tip zag om het mengsel voordat je het terug stopt in de machine, eerst in de vriezer te zetten.
  En dat was DE oplossing, het gaat nu altijd voor minimaal 5 minuten in de vriezer, en dat geeft een prima resultaat zolang ik maar hetzelfde merk bloem gebruik.
  Onlangs zag ik bij “Villamarkt” pakken bloem van zo’n 3 kg staan voor een redelijke prijs maar dat gaf gelijk weer een matig resultaat en het brood rees opnieuw niet, te weinig.
  Nu gebruik ik ‘Bread Flour’ van Baboo, en meng het met Whole wheat flour, en ‘wheat flour mixed with 6 grains’, dit ook van Baboo
  Houd in ieder geval voor ogen dat het hier een heet klimaat is waardoor het rijzen te snel gaat, vandaar die 5 minuten in de vriezer.

  • walter zegt op

   Bedankt voor je tip. Zal het eens proberen.
   Zoals je al aangaf, mogelijk is het hier gewoon te heet.
   In m’n (aangebouwde) keuken is het overdag 33-34°.
   Die Baboo bloem, waar is die te koop?
   M’n laatste broodje (gisteren) was al beter gelukt.
   Enkel het bakken is niet ok. Welke korstkleur ik ook kies, ik
   zie geen verschil. De bovenkant van het brood was na afkoelen veel te zacht.
   Nochtans heeft dit model twee warmte elementen.
   Misschien een ander program proberen? Nu bak ik alles op programma 1.
   Basic bread…
   Zal nog wat moeten oefenen vrees ik.
   Vriendelijke groeten.

   • Patrick zegt op

    Baboo bloem kun je kopen bij VillaMarkt maar ook bij Lazada.com.
    Zelf heb ik een merkloze machine ook uit China, omdat ik van bruin brood hou, kies ik daar ook dat programma voor waarbij ik de korst op 3 soorten kan instellen, en gebruik de middelste, zachter gaat ook maar dan kan ik het niet snijden.
    In mijn geval is het totaal aan bloem 500 gr, en de hoeveelheid vocht is iets meer dan 300 mL.
    Ook voeg ik een rauw ei toe.
    Hoop voor je dat het steeds beter gaat, weet uit ervaring dat het heel frustrerend kan zijn.

  • Lung addie zegt op

   Beste Patrick,
   wegens de hogere kamertemperatuur is het idd zo dat het rijzingsproces te vroeg van start gaat en je dus op het einde ingevallen brood hebt. Ik gebruik steeds water uit de koelkast en het mengsel bloem-gist gaat voor gebruik ook enige tijd in de koelkast.
   Bloem: er zijn vele soorten bloem. Zelf gebruik ik de bloem van Witte Zwaan (Whits Swan) in de GROENE verpakking. Er is ook in oranje verpakking maar die geeft minder goed resultaat. Deze is zowat overal te koop: Tesco-Makro….

 5. Wiebren Kuipers zegt op

  Half theelepeltje suiker door de gist mengen in het midden van uw meel plaatsen (maakt het brood echt niet zoet) en het zout aan de buitenkant. Zout is een vijand voor de gist.

 6. Sjaak S zegt op

  Ik heb ook een broodbakmachine en moet helaas zeggen dat ik ook niet echt tevreden ben over de resultaten daarvan. Vaak kreeg ik een ingezakt brood.
  Maar nu gebruik ik toch beide: mijn oven en de broodbakmachine. Ik zet de broodbakmachine op kneden en laat het deeg de eerste rijs in de broodmachine doen. Dan haal ik de bak eruit en zet deze in de koelkast. De eerste rijs kan ik dan gewoon het ‘s avonds doen en ‘s nachts het deeg in de koelkast laten. Bij de laatste keer was het ook in de koelkast verder gerezen. Toen nog eens een paar keer gevouwen en in een vorm gedaan voor de laatste rijs. Dit heb ik dan in de oven gebakken. Prima resultaat.
  Ik bak meestal bruinbrood, iets steviger dan wat je in een 7/11 krijgt.
  Behalve de mengverhoudingen is het ook belangrijk het brood niet te lang te kneden. Je kunt het kapot kneden en dan krijg je ook geen mooi brood. Misschien dat jouw broodmachine te lang kneedt?
  Je krijgt ook vaak te horen dat je de droge gist eerst in een bakje warm water strooit en deze dan laat gisten. Ik geloof niet dat het veel voordeel biedt, maar je kunt wel zien of je gist niet kapot is.
  Trouwens: ik bewaar mijn gist hier in Thailand in de koelkast.

  Hier is mijn recept dat prima lukt:
  100 gr volkorenmeel
  250 gr bloem
  220 ml water
  40 gr boter, in klontjes of 40 gram (olijf) olie
  5 gr zout
  2 theelepels suiker
  1 zakje (7gr) gist

  • walter zegt op

   Bedankt voor je waardevolle tip.
   Zal je recept zeker eens uitproberen.
   Vriendelijke groeten.

 7. Truus zegt op

  De volgorde van toevoegen hangt af vd vorm vh bakblik. Panasonic eerst droog, dan nat. Unold, AFK, Inventum, etc eerst nat, dan droog. Gist en zout mogen elkaar in principe niet raken. Maar schijnt in bbm weinig uit te maken. Succes

 8. Truus zegt op

  Die temperatuur tip is ei van Columbus. Zie hier meer info https://m.joyofbaking.com/breads/FrenchBaguetteRecipe.html

 9. Gerard zegt op

  Wij hebben ook een Panasonic en wel de SD-P104 en ik moer zeggen het is de beste brookbakker die we gehad hebben (we hebben een paar andewre gehad maar nooit een Petrus).

  Het gewone basis recept uit het handboek doet het erg goed, wit & bruin brood.

  Gist doen we in het aparte vakje daarvoor in de broodbakker en deze bepaald zelf wanneer het gist moet worden toegevoegd – dus ik denk dat het wat later moet inderdaad.

  Veel succes ermee!

  • Lung addie zegt op

   Ook ik gebruik, tot heel grote voldoening, de Panasonic SD-P104 en dit reeds meer dan 7jaar. Hier in Thailand gekocht. Is wel een redelijk duur toestel vergeleken met andere maar is kwalitatief heel hoogstaand.
   Het grote voordeel van zelf brood bakken is dat je een eigen keuze van ingredienten kan bepalern. In het begin is het even zoeken en aanpassen.
   Zelf gebruik ik:
   -100gr volkoren bloem
   -150gr witte bloem White Swan groene verpakking)
   -8gr boter welke ik eerst smelt in de Microwave (30sec)
   -3gr zout en 6gr suiker welke ik meng in de gesmolten boter al voor het aan de bloemmengsel toe te voegen
   -een, bij de machine bijgeleverd maatje instant gist (6gr) welke ik lichtjes meng met de bloem
   -200ml water (eventueel te vervangen door melk en een volledig ei… is dan, op zijn Belgisch: melkbrood
   -om de machine te sparen doe ik het water of de melk in twee stappen in de machine: eerst een 180ml…. dan even goed laten kneden (een 5 tal minuten) en dan de rest van het water. Dat is veel minder belastend voor de motor bij het verder kneden.

   Ik gebruik programma 2 : rapid bread medium crust (duurt 2 uur)

   Heb wel een kleine opmerking: de gist in dat aparte vakje doen is totaal onnodig en eigenlijk is dat niet het ‘gistvakje’ maar het vakje waar je bv krenten of dergelijke in doet.

   Verder vraagt de machine weinig onderhoud. Wat ik wel doe is, na bv een maand gebruik, de machine even laten draaien met een goede kwak olie (keukenolie) in de mengpot, Kwestie van de draaiende onderdelen te smeren. Komt de levensduur van de machine ten goede. Onder de menger en langs het asje naar de motor kan er verhard baksel blijven zitten en dat lost dan ook meteen door de olie op. Een paar drupeltjes olie, daar waar het asje uit de motor komt, is ook geraadzaam om de aandrijving te smeren.

   Dat gist en zout een vijand zijn is een kwakkel. Gedurende het mengen-kneden komen ze tenslotte heel snel samen.

 10. Nicky zegt op

  Je kan er ook broodverbeteraar bij doen

 11. Loe zegt op

  Ik bak meestal 50/50 rogge meel en volkorenmeel. Maar vorig verblijf is helaas al weer 13 maanden geleden kreeg ik nergens meer roggemeel. De duitse ba kker in Jomtien wilde het me niet verkopen. Kocht het in Bangkok bij de groothandel. Weet er iemand waar ik Pattaya of Nakhom Phanom roggemeel kan kopen anders moet ik het meenemen uit hollond

  • Bert zegt op

   Via Lazada of zie commentaar boven voor groothandel
   Werkt perfect

 12. Bing zegt op

  Ik bak zelf ook met een petrus bakmachine, geweldig ding.
  Bij de mijne kan je alle tijden van kneden tot rusten, rijzen en bakken zelf bepalen((prog. 23)
  Recept met white zwan meel.
  230 gram water, een eierdooier
  20 gram olie,(rijst olie) 400 gram meel
  8 gram suiker, 6 gram gist.
  5 gram zout, een vitamine c tablet
  Test even of je gist nog leeft, schepje bij suikerwater doen, roeren en na 5 minuut moet je gasontwikkeling zien. Leg een handdoek over het ruitje , komt baktemperatuur ten goede en zorg dat je ingrediënten niet ijskoud uit de koelkast komen.
  Succes.

  • walter zegt op

   Bedankt voor je tip.
   Zal je recept zeker eens proberen.
   Vriendelijke groeten.

 13. john zegt op

  Ik heb geen broodbakmachine. Ik meng mijn deeg in de KitchenAid. Temperatuur is heel belangrijk tijdens het rijzen 25-30 graden Celsius.
  Na het kneden door de KitchenAid kneed ik met de hand het deeg tot een bal en leg het terug in de kom die ik dan eerst licht met olijfolie heb ingevet.
  Na 45 minuten uitrollen en opnieuw tot een bal vormen, terug in de kom en opnieuw 45 minuten laten rijzen.
  Dan verdeel ik het deeg in 11 bolletjes, haal de onderkant goed door het bloem en lig ze op de bakplaat en laat ze opnieuw 45 minuten rijzen.
  Oven voorverwarmen op 200 graden en de broodjes besproeien met water en in 17 minuten afbakken.

  500 gr bread flour of 200 gr volkoren met 300 gr bread flour of 200 gr meergranen en 300 bread flour of 200 gr roggemeel met 300 bread flour.
  7 gr zout goed door het meel roeren
  In een kuiltje op het meel 4 gr suiker + 7 gr droge gist + 1/2 theelepel gemberpoeder
  Goed door het meel roeren
  In een kom water verwarmen tot handlauw en voeg 25 gr olijfolie toe.
  giet dit op het meelmengsel en laat de KitchenAid 15 minuten zijn werk doen.

  Heerlijke knapperige broodjes voor het ontbijt.

  • Sjaak S zegt op

   Had ik die broodbakmachine niet dan zou ik het ook met eenzelfde apparaat doen als de Kitchenaid. Ik heb bij Homepro mixers gezien die op een Kitchenaid lijken, maar niet zoveel kosten. Ooit had ik een Kitchenaid in de VS gekocht voor slechts 175 Euro, omgerekend. Die is wel bij mijn ex gebleven. Hier in Thailand is het apparaat nogal prijzig, maar het is het beste, behalve een broodbakmachine, om deeg mee te mengen….

 14. Gerard zegt op

  Kijk eens bij Buiterbakboerderij .ik gebruik hun producten al jaren met veel plezier en succes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website