Beste lezers,

Hallo, mijn naam is Henk en woon in Nederland. Mijn vriendin Sue is Thai en heeft zowel een Thais als Nederlands paspoort. Op dit moment verblijft ze in de plaats Chanthaburi, 3,5 uur rijden van Bangkok. Dit vanwege moverende redenen.

Op 3 april a.s. komt ze terug naar Nederland. Met een vlucht van KLM. Ze staat ingeschreven en geregistreerd op mijn woonadres in Nederland. In Nederland hoeft ze – althans nu – niet in quarantaine en ook niet in thuisquarantaine. vanwege haar paspoort woonadres en de terugkomst hier.

De vraag is of zij een Non-COVID-19-verklaring nodig heeft, althans niet voor Nederland op dit moment. Misschien wel een non-COVID-19-verklaring voor de vlucht. Dan is die ook handig voor het binnenkomen/arriveren in Nederland. Verder zal zij zeker weten een Fit-to-fly verklaring nodig hebben.

Mijn onbeantwoorde vraag is, tegen welke kosten en waar (Bangkok of Chanthabury of elders in de buurt) kan zij, de fit-to-fly verklaring en de non-COVID-19-verklaring verkrijgen, rekening houdend met het feit dat dit binnen de 72 uur norm moet gebeuren.

Ik zie jullie antwoord graag tijdig tegemoet. Hiervoor mijn dank.

Groet,

Henk en Sue

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Thaise vriendin van Thailand naar Nederland, Non-COVID-19-verklaring en Fit to Fly”

 1. Cornelis zegt op

  Voorzover ik weet is – op dit moment – een fit to fly certificaat niet vereist in de geschetste situatie.

  • Een non-Covid-19 verklaring is ook niet nodig omdat Thailand op de lijst van veilige landen staat.
   Bron: https://schengenvisum.info/negatieve-coronatest-verplicht-reizen-naar-nederland/

 2. Rudolf zegt op

  Momenteel moet iedereen die naar Nederland komt een Covid-testresultaat overleggen

  • Dat is onjuist, er geldt een uitzondering voor reizigers uit veilige landen.

   Veilige landen (met een laag COVID-19-risico)
   Als u in een land woont met een laag COVID-19-risico, een veilig land, dan mag u naar Nederland reizen. Hiervoor geldt geen EU-inreisverbod. Het maakt hierbij niet uit welke nationaliteit u bezit of wat het doel is van uw reis.

   Geen negatieve testuitslag nodig
   Als u uit een land komt met een laag COVID-19-risico, een veilig land, dan hoeft u geen negatieve testuitslag te hebben als u naar Nederland reist.

   Veilige landen met laag COVID-19-risico

   Veilige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden
   Als op 1 van de eilanden binnen het Koninkrijk woont, bent u uitgezonderd van het EU-inreisverbod. U heeft geen negatieve testverklaring nodig als u vanaf 1 van onderstaande eilanden reist:

   Aruba;
   Bonaire;
   Sint Maarten;
   Saba; of
   Sint Eustatius.
   Veilige landen buiten de Europese Unie:
   IJsland
   Australië;
   Japan;
   Nieuw-Zeeland;
   Rwanda;
   Singapore;
   Zuid-Korea;
   Thailand; en
   China (Voor China geldt het EU-inreisverbod tot China ook weer Europese reizigers toelaat. Reizigers uit China hoeven geen negatieve testverklaring te kunnen tonen.)
   Veranderingen in lijst veilige landen
   Deze veilige landen kunnen veranderen. Houd daarom deze pagina in de gaten voor de laatste informatie.

   Op 16 december 2020 hebben de EU-lidstaten besloten om Uruguay van de lijst met veilige landen af te halen. Dit komt omdat de gezondheidssituatie in Uruguay dusdanig verslechterd is.

   Bron: Rijksoverheid

   • adje zegt op

    Dit is oude regel. Op dit moment moet iedereen die per boot, vliegtuig of trein komt een negatieve test overleggen. Ik heb zojuist gekeken op de site van rijksoverheid. Hoe de situatie op 3 april is valt niet te zeggen. Maar je hebt niet alleen met de regels te maken van de overheid. Ook de vliegmaatschappij kan je verplichten om een negatieve test te overleggen. Mijn advies kijk een week of 2 a 3 voor vertrek wat de regels zijn.

    • adje zegt op

     Ik heb toch niet goed gekeken. mijn excuses. Reizigers vanuit Thailand hoeven op dit moment geen test te overleggen. Gezien de stijgende lijn van covid gevallen in Thailand kan de situatie over 2, 3 maanden geheel anders zijn. Dus valt de vraag niet te beantwoorden.

    • Is geen oude regel, de regel geldt nog steeds, tenzij de Rijksoverheid iets anders publiceert.

 3. Prawo zegt op

  De situatie verandert zowat dagelijks. Raadzaam lijkt het regelmatig deze app te raadplegen: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.europa.publications.reopeneu&pli=1

  Voor iPhone: https://apps.apple.com/us/app/re-open-eu/id1531322447

 4. Christiaan zegt op

  Het blijft nog koffiedik kijken voor de tijd van haar reis op 3 april. De situatie kan zomaar veranderen. Stel die vraag nog eens meio maart.

 5. Henk Coumans zegt op

  Dank voor de informatie tot zover, voor de zekerheid check ik later nog eens en ook bij KLM. Tot nu is om Nederland in te reizen geen van beide verklaringen nodig. Dat kan natuurlijk veranderen. De vliegmaatschappijen kunnen daarbij hun eigen regelgeving hanteren
  Daar weet ik mijn weg wel in te vinden.

  Maar de vraag waar het echt omgaat, blijft helaas onbeantwoord. Waar kan ik Non-COVID-19-verklaring en een fit to fly verkrijgen en wat kost het? ( Bangkok, Chanthabury of directe omgeving, bij welke doctor of instantie ) Wie heeft deze informatie ?

  Ik zou heel blij zijn als ik daar iets meer over te horen kreeg. Ik wacht geduldig af, in de hoop dart ik net zo veel positieve en behulpzame reacties als tot nu toe zou krijgen, maar nuy alleen op de ontbrekende antwoorden.
  Jullie groetend,
  Henk Coumans

 6. Bohpenyang zegt op

  Beste Henk,
  De situatie die jij schetst hebben wij net achter de rug.
  Mijn vrouw heeft ook Nederlandse en Thaise nationaliteit en ze is gisteren met KLM van Bangkok naar Amsterdam gevlogen.

  Omdat de regelgeving omtrendt Covid soms niet even duidelijk wordt gecommuniceerd hebben we het als volgt (en zonder problemen) gedaan:

  1. Mijn vrouw is daags voor vertrek in het lokale ziekenhuisje geweest en heeft na opnemen van temperatuur en bloeddruk een verklaring (in het Thais) meegekregen dat ze gezond is.

  2. Via de website van de Rijksoverheid heb ik een formulier gedownload (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/07/20/gezondheidsverklaring-reizigers-nederlands) en voor haar ingevuld, en doorgestuurd naar mijn vrouw. Die heeft het formulier in Thailand uitgeprint en ondertekend.

  3. Bij het inchecken deze formulieren laten zien, was allemaal ok.

  4. Vervolgens zonder moeilijkheden met 5 andere passagiers en 10 bemanningsleden in de 787 naar Amsterdam.

  5. Bij aankomst op Schiphol ook geen problemen.

  Of de Thaise doktersverklaring (dus géén Covid-test) écht nodig was weet ik niet helemaal zeker, maar volgens mijn vrouw was het om eventuele moeilijkheden op Suvarnabhumi te voorkomen.

  De Nederlandse gezondheids verklaring (vul je bij KLM bij het online boarden ook in) was misschien dubbel op, maar in geval het niet lukt om online in te checken had ze in elk geval een schriftelijk bewijs op papier.

  Heel veel succes!!

  • Henk Coumans zegt op

   Beste Bohpenyang,

   Dank je wel voor je info.
   Chanthabury heeft geen ziekenhuis, dus zal ze dat allemaal in Bangkok moeten regelen. In de uren en dagen vooraf. En daar overnachten om vervolgens naar het vliegveld te kunnen gaan zonder heen en weer te reizen. Zijn toch 2 keer heen en weer a 3,5 uur is 4 x 3,5 uur en de taxie kosten.

   Nu nog even de kosten onderzoeken voor de Non-covid-19-verklaring
   Henk

 7. Ken.vuller zegt op

  Hoe komt u aan de informatie dat er in chantaburi geen ziekenhuizen zijn?

 8. Henk zegt op

  Op die verkorte vraag antwoord ik graag
  Van mijn vriendin die gaat daar al 40 jr naar toe
  Er is wel een klein zhs maar zonder arts en die komt alleen voor noodgevallen
  Hoe zo? Weet u beter? Dan laat mij aub iets weten
  Henk

  • Ken.vuller zegt op

   Ik ken de omgeving van Chanthaburi vrij aardig.
   Als ik op google maps hospital chanthaburi ingeef, dan krijg ik meer dan 10 namen.
   Ik krijg de indruk dat u zelf niet goed op de hoogte bent waar uw vriendin woont.
   Misschien woont ze in een uithoek van provincie Chanthaburi waar geen hospital is.
   Misschien vind ze het ook leuk om naar een hospital in Bangkok te gaan en daar in een hotel te gaan.

   • Henk zegt op

    Hallo Ken,
    Nee ze woont in de rand van de plaats Chanthabury zelf. Ze heet Sue en is niet van het type dat mij op kosten wil jagen. Kijkt zelfs of het altijd goedkoper kan, mooi toch.Maar ze is ook de Nederlandse mentaliteit gewend vanwege haar na 37 jr overleden Ned man. KLM heeft mij zojuist bericht dat zij nu nog geen non-COVID-verklaring nodig heeft. Dus en voor Nederland en voor de vlucht niet. Nu nog de gezondheidsverklaring als vervanging voor de fit-to-fly. IK zal haar met google wijzen op de 10 namen
    Dank je


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website