Lezersvraag: Tearoom met Belgische specialiteiten openen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 september 2015

Beste lezers,

Mijn toekomstige echtgenote en ikzelf willen een tearoom openen in Patong Beach of Pattaya (waar veel toeristen zijn) met Belgische specialiteiten zoals zelf bereidt ijs (allerlei standaardsmaken doch ook ijs op basis van Trappistenbier van West-Vleteren) alsook pannenkoeken en Brusselse wafels in alle smaken en bereidingen.

Ook zouden we Ice Coffee, Hot Coffee, Hot Chocolat, Ice Chocolat aanbieden alsook enkele speciale bieren waaronder bijvoorbeeld Trappist van West-Vleteren, Westmalle, Chimay, Rochefort, Orval, ….

Kunnen jullie mij inlichten wat de invoerrechten zijn voor bieren van hoge gisting alsook van Belgische chocolade in Thailand, zijn er bepaalde criteria om dit te bewerkstelligen?

Wat kost een pand (kopen of huren) om een tearoom op te starten…..?

Graag hadden wij onze zaak opgestart medio 2016.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

André


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Tearoom met Belgische specialiteiten openen in Thailand”

 1. Pieter zegt op

  Op de website http://www.dutycalculator.com kun je berekenen wat de belasting, invoerrechten enz Zijn. Ik heb het pas berekend voor wijn en dat was schrikken: uiteindelijke kostte de fles wijn mij het zesvoudige.

 2. RuudH zegt op

  Beste Andre,

  Een naam en wellicht ook landgenoot van jou importeert Belgisch bier en verdeelt het in de provincie Chonburi. Het is een ruime sortering. Hij woont hier al zo’n 20 jaar dus steek bij hem eens een lichtje op.

  http://enjoyandre.com/

  Succes
  Ruud

  PS Belgische bonbons verkopen ze in Central in een middenstandje

 3. jan zegt op

  In Thailand , bij mijn weten is er 1 iemand die de Belgische bieren invoert en die verdeeld over bars, restaurants in Thailand, of het zou de laatste maanden veranderd zijn. Ik denk persoonlijk dat je het clienteel NIET gaat vinden in Thailand om van een zaak met Belgische bieren een rendable zaak te maken. Ik heb er bijvoorbeeld al verschillende gekend die met een (soort van) frituur begonnen zijn en die waren vlugger dicht dan open. Zoals je waarschijnlijk weet wordt Westvleteren maar in beperkte hoeveelheden verkocht, t.t.z. 2 bakken per maand, per persoon, per nummerplaat, per mobiele telefoon (het klinkt raar mijn opsommingen maar zo wordt daar alles geregistreerd) en dit mag NIET doorverkocht worden. Ik hoop oprecht dat je weet waaraan je begint. Van de honderden belgen die er iets begonnen zijn, en die er iets van gemaakt hebben en rendabel zijn, die kan ik gemakkelijk op 1 hand tellen.

  • Michel van windekens zegt op

   Jan, nog moeilijker:
   Westvleteren alleen maar 2 bakken per TWEE maanden ! En zeker niet met een mobiele telefoon zonder abo. Dus geen pay en go. Moeilijk hoor en dan nog exporteren??? Vergeet het maar. En trouwens strafbare doorverkoop.

 4. Stefaan zegt op

  André,

  Je moet wat kritischer zijn over je slaagkansen.

  Je doelgroep is beperkt tot …Belgen. Andere Europeanen zal je met je kwaliteitsproducten moeilijk over de vloer krijgen.

  Succes op je zoektocht.

  Gr,
  Stefaan

 5. Patrick DC zegt op

  Beste André

  Een aantal Belgische bieren worden in Thailand reeds ingevoerd door : http://www.belbev.asia/ , eventueel kan Je hen contacteren.
  Wat Westvleteren trappist betreft heeft Jan 100% gelijk, het is zelfs in Belgie moeilijk om er aan te geraken.
  Als Je een pand huurt … hou er dan rekening mee dat de eigenaar Je er elk moment kan uitgooien om op die locatie bvb. een appartement te bouwen . ( iets gelijkaardigs overkwam http://www.shakersphuket.com/ , ook een Belg.

 6. e zegt op

  Misschien kunt u eens contact zoeken met deze man :
  Patrick van Patrick’s Place
  Flandria Belgium Bar Guest House & Restaurant & Frietkot .
  Hele aardige man ; verkoopt zijn zaak i.v.m. gezondheid die snel achteruit gaat.
  Hij was vroeger chef kok in België en ook al koopt u niet zijn zaak ; hij kan u wel alles vertellen
  over zaken doen en leven in Pattaya .
  http://www.flandriaguesthouse.com
  Email: patthai1962@gmail.com
  502/28-29 M.10 Soi Buakhao
  Nongprue Banglamung Chonburi 20150
  087-1422850 085-4312326

  veel succes

 7. henry zegt op

  Hij moet zijn lokatie en doelgroep veranderen.

  Het heeft zeker kans van slagen als hij de Thaise middenklasse als doelgroep neemt en ik zou die niet gaan zoeken in Touristische hotspots, maar eerder in Bangkok metropolis.

  Omdat Belgische bieren zeer populair zijn bij die middenklasse, In home maid ijskreem is de concurtentie enorm groot. Koffieshop moet je al echt uitzonderlijke kwaliteit aanbieden, want de betere koffieshops serveren de Italiaanse topmerken zoals Illy.

  Ik geef de OP het advies eerst een goed de lokale mark te onderzoeken, en zich ver van de Toeristische Hot Spots te houden.want die drinken liever de goedkopereThaise bieren en hebben ook het budget niet van deThaise middenklasse.

  Een Thaise middenklasse die meestal wel een paar Europese reizen achter de rug hebben , en minder Thais eten dan sommigen hier wel denken. Kijk maar even naar de succesvolle restautrants in shopping centers, daar zijn heel weinig Thaise restaurants bij,

  belgishe speciaal bieren worden ingevoerd door deze firma,

  http://www.belbev.asia/

  al de anderen zijn agenten van deze firma.

  Dit zou iemand als de OP moeten weten, als hij dit al niet weet is geen goed teken,Met wat Googlen had hij dit zo geweten.

  Ik denk eerlijk dat hij het warm water terug wil uitvinden.

  Hij moet eerst zijn huiswerk maken, een deftig marktonderzoek doen en een bussinessplan opstellen.

 8. bob zegt op

  Doe er kwekkeboom/dobben kroketten bij, frikandellen en patat en wie weet bami schijven en dat soort spul, balletje gehakt en u kon wel eens succes hebben als u de kust in Jomtien een beetje opzoekt. Succes.

 9. Harold zegt op

  Als je in de touristisch kant van pattaya gaat zitten, dan betaal veel te hoge huur (die zeer regelmatig hoger wordt)

  Daarnaast heeft niemand het over de vele licenties, die je nodig hebt om deze artikelen te kunnen verkopen en daarmee je zaak drijvend te houden. Werk je zelf mee, dan werkvergunning nodig. Ook ben je verplicht een aantal thai als personeel te hebben.

  Dit kun je niet allemaal zelf regelen, dus een deskundige (advocatenkantoor) zal in geschakeld moeten worden en omdat allemaal geregeld te krijgen kan heel veel tijd overheen gaan.

  Iets bestaand overnemen, die juiste licencies heeft is vaak beter en dan daarna uitbreiden naar je Eigen idee en dan ook niet de juiste licencie vergeten.

  Informeer bij een goede belg in pattaya, die al reeds lang zaken doet

 10. Christina zegt op

  Andre, Ga is een kijkje nemen bij het Woodlands resort in Pattaya. Jullie assortiment is te klein dan gaan jullie het niet redden. Open zo iets in Hua Hin en let goed op de locatie want die is van levens belang.
  Phuket raad ik zelf ook niet aan maar jullie moeten zelf de keuze maken. En een terras is ook nodig daar trek je klanten mee uiteraard voorzien van evt. ventilators en WIFi.

 11. Georges zegt op

  Beste,

  Denk aub tweemaal na voor je daar aan begint.
  Thaise wetten, welk afzetgebied (ttz welk publiek wil je bereiken), hoe bevoorraden, income-taxes … ??? Immigratie en work-permit??
  Zie je het niet wat te rooskleurig in?
  Is niet zo gemakkelijk om in dit overaanbod hier ook met kwaliteitsprodukten te overleven.
  Welke prijzen ga je vragen … wat is de concurrentie voor toerist.

  Groeten

  Georges

 12. Nest zegt op

  Belgische bieren verkopen het best aan de gegoede Thais( en dat zijn er veel) en Japanners, De meeste expats hebben geen geld voor dure bieren….liggen alleen maar te klagen op Thai Visa.com….
  Een van de grootste importeurs van Belgische bieren is een Antwerpenaar,woont in Chiangmai,met heel veel ondervinding, voert meer dan 30 soorten bier in.Cnx.beer.
  En ik denk dat je beter stopt met dromen ivm.je op te richten Zaakvoerder, zonder ondervinding ben je een Vogel voor de kat.(wel een gepluimde.)

 13. Emiel zegt op

  Beste man, Je weet niet waaraan je begint. Leer eerst de markt en Thailand goed kennen. Als je toch doorzet, neem dan ook een advokaat in de hand en kom vooraf overeen over zijn honorarium.
  Wat ijs betreft heb ik er veel zien komen en evenveel zien gaan. Swenssen’s was aanvankelijk vrij duur. Normale prijzen voor het westen. Het kwan dan niet van de grond. Zij hebben hun prijspolitiek aangepast en dat loopt nu gesmeerd Een zaak waar je uitsluitend op de toerist rekent heeft weinig kans op overleven. Ik denk dat je opening moet laten voor de lokale mensen. Heb je die mee dan ben je gelukt. Er zijn tientallen coffeeshops in Pattaya waar geen kat komt. Te duur en uitsluitend op de toerist gericht.
  Ingevoerde producten worden door Thailand geweldig getaxeerd. Zij menen hun markt daardoor te beschermen. (Fout volgens mij) Dus… als je wil overleven, probeer dan met lokaal te vinden producten.
  Blijft nog de vraag of je al een werkvergunning gaat krijgen. Op haar naam as ze Thaise is zou dat gaan maar jijzelf moogt niet meewerken! LICHT U EERST IN.

 14. San zegt op

  Om ijs te maken van West-Vleteren trappistenbier moet je bedonderd zijn.
  Het is een van de meest gezochte, gewaardeerde en moeilijkst te verkrijgen medaillebieren.
  Kan je van de betere champagne ook ijslolly’s maken. Simpel, in een Tupperware setje gieten, bevriezen, en verkopen maar.

  Heeft u verder eerdere ervaring in horeca of ondernemerschap, heb zo mijn twijfels?
  Men kan niet zo maar winkeltje of koken eten beginnen spelen.
  Het is bijzonder moeilijk een nieuwe zaak uit de grond te stampen. Ook hard werken, voorspoed, knokken om de juiste vergunningen, en daarenboven moet u klandizie opbouwen en ook nog break-even draaien. En personeel betalen. Je vrouw kan werken, u niet.
  Verder, iedereen die u het beste toewenst en effectief wil helpen, zal gewoon zijn graantje willen meepikken of product slijten, en dan is de kous af. Dat de droom nadien een fiasco wordt had u zelf kunnen weten: leest men tussen de regels van de andere reacties door. En er zijn net geen boeken over geschreven op internetflora…

  Probeer een bestaande zaak in uw niche over te nemen. Kost veel minder. Probeer die draaiende te houden en als dat lukt, maak er dan de ‘tearoom’ van met uw ideetjes. Btw, tearoom met speciaalbieren, is hetzelfde als een bierkroeg met wafels en gebak?

  Succes en nuchtere kijk toegewenst!

  • RuudH zegt op

   Hallo André,

   Je stelt een serieuze vraag en krijgt allerlei commentaren over bedrijfsvoering en biersoorten en met name St Sixtus van Westvleteren wordt menigmaal genoemd.

   Maar als jij een tearoom wilt beginnen puur voor de lol, die niet winstgevend hoeft te zijn is dat volgens mij JOUW zaak en niet van die vele andere “adviseurs”.

   Ikzelf heb ook nog een droomwens, maar het laatste wat ik zal doen is het vragen op deze blog te stellen.
   Die droomwens hoeft geen geld op te brengen alleen maar vrolijke gezichten en alle reageerders zullen er naar toe komen, omdat het een gat in de Thaise markt is.

   Nogmaals succes met je plannen.
   Ruud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website