Lezersvraag: Schengenvisum

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
3 december 2011

Ik zou in december voor 8 maanden naar Thailand gaan. Dit is gewijzigd omdat ik gevraagd ben om in het nieuwe jaar nog 3 maanden te werken (in februari word ik 65). Dit is financieel aantrekkelijk dus dat pik ik nog even mee.

Omdat ik het ticket al gekocht had, ga ik nu op 20 december naar Thailand en kom op 11 januari weer terug voor 3 maanden. Ik heb mijn (Thaise) vrouw dus voorgesteld om voor die 3 maanden mee naar Holland te gaan. Dit hebben wij in het verleden al vaak gedaan en altijd zonder problemen.

Nu vertelde mijn vrouw mij gisteren dat dit makkelijk zou gaan omdat zij de laatste keer een Schengen visum voor 1 jaar heeft gekregen, en dat is nog geldig tot juni 2012. In juni 2011 hebben wij dus een 90 dagen visum voor haar aangevraagd en gekregen. Daarop is zij 3 maanden in Nederland geweest, en denkt nu dat zij op dit visum nog een keer naar Nederland kan reizen zonder de hele papierkraam weer te regelen. Ik kan mij dat niet voorstellen. Weet iemand precies hoe dit zit? De tijd dringt een beetje omdat ik maar 2 weken heb om alle papieren te regelen mocht dit toch nodig zijn.

Weet iemand dit? Bij voorbaat mijn dank!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Schengenvisum”

 1. @ Na een rondje redactie komen wij tot 1 conclusie. Je moet het VKV visum (Visum Kort Verblijf (ook wel Schengenvisum of toeristenvisum genoemd). opnieuw aanvragen. Gelukkig gaat dat snel in Bangkok, kan binnen een week geregeld zijn.

  • Rene Geeraerts zegt op

   Geachte Familie,
   Ik heb 17 jaar gdeeltelijk in Belgie en Thailand gewoond door werkomstandigheden en heb dus menigmaal bij Schengen visa geholpen. De Schengen regels Belgie en Nederland zijn identiek aan de gehele Schengen area. Je kan een visum krijgen van max 3 maanden maar dat opgebruikt kan worden binnen een periode van 12 maanden. Iedere nieuwe terugkeer is onderworpen aan dezelfde papiermolen maar de goedkeuring komt steeds vlotter nadat er een “track- record” is van goed terugkeergedrag. D.w.z. dat de termijn van goedkeuring korter wordt en de kans op goedkeuring beter wordt
   Vriendelijke groeten
   Rene Geeraerts
   Belgie

   • lupardi zegt op

    Je kan bij de Nederlandse ambassade een multiple entry visum halen voor het Schengen gebied en dat betekent dat je maximaal 90 dagen per periode van 180 dagen in Nederland/Belgie mag zijn en dat dus 2 keer kan doen per jaar. Wij hebben dit in 2011 gedaan en hopen dat ook in 2012 weer te doen. Je krijgt dit multiple entry visum pas als je meerdere keren naar Schengen gebied geweest en je netjes aan de regels hebt gehouden.

 2. gerrieQ8 zegt op

  Klopt wat Khun Peter meldt. Heb hetzelfde meerdere malen meegemaakt. Maar…. zodra je enkele keren een visum hebt ontvangen (bij mij 3 x ) krijg je automatisch een visum voor 1 jaar met multiple entry. Dat betekent dat je nog 1 keer naar Nederland kan op hetzelfde visum, maar er moet volgens mij wel 6 maanden tussen zitten.

 3. Chang Noi zegt op

  Het zou kunnen dat ze multi-entry 1 jaar visum heeft en daarmee mag ze meerder keren Schengen in (en uit). Maar je mag per 180dagen maar maximaal 90dagen in Schengen zijn.

  Reken dus zelf maar uit of ze een nieuw visum nodig heeft. Maar neem gewoon even contact met de Embassy in BKK of min BZ.

  Chang Noi

 4. Thailandganger zegt op

  Als je onderstaande leest dan staat er zolang je visum nog niet verlopen is je maximaal 90 dagen per 180 dagen in een schengenland mag zijn.

  “In principe is het visum geldig voor de duur waarvoor u het heeft aangevraagd met een maximum van 90 dagen per 180 dagen. Het aantal dagen dat u in het Schengengebied mag verblijven staat op de sticker vermeld in de rubriek duur verblijf. In de rubriek vanaf staat de datum vermeld waarop de geldigheid van het visum ingaat. Vanaf die dag mag u het Schengengebied binnen komen. Vóór die datum is het visum nog niet geldig. In de rubriek tot staat de datum vermeld waarop de geldigheid van het visum eindigt. Na die datum is het visum niet meer geldig. Houdt rekening met eventuele vertragingen tijdens uw reis en reis niet op de allerlaatste dag van geldigheid van het visum, houdt voldoende speling.”

  Het is dus wederom erg verwarrend. Want er staat weer niet over multiple entry, of dat het visum verloopt na 1 entry etc etc.

  Je kunt het trouwens makkelijk even verifieren met een telefoontje naar de ambassade, toch?

 5. namphoe zegt op

  Als men vragen heeft over Visa en paspoorten kan men zich het beste in verbinding stellen met de de Ned.ambassade via email Ban-ca@minbuza.nl.

  Binnen een paar dagen heeft men antwoord, en hoeft men de redaktie niet met dit soort zaken niet lastig te vallen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Daar zijn we het helemaal mee eens. Maar wellicht kunnen we een kopie van het antwoord krijgen. Ter lering en vermaak…

 6. HansNL zegt op

  Er schijnt zoiets te zijn als een soortement “oranje loper”
  Bestemd voor Thais die regelmatig al een visum gehad hebben.
  Dacht ook bestemd voor familieleden.

  Contact opnemen met “your friendly embassy” zou best wel eens gunstig kunnen zijn.
  Vraag vooral voor bovenstaande aanbieding

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De Orange Carpet is volgens mij voor leden van de Nederlands-Thaise KvK.

   • Robert zegt op

    Klopt, Orange Carpet is er voor Thais die veel zaken doen met NL en voor Thaise familieleden van NL expats in Thailand. Het is alleen toegankelijk voor corporate leden van de NTCC.

 7. jan splinter zegt op

  Volgens mij kunnen er ook uit zonderingen gemaakt worden.Mij vrouw heeft wat ze noemen bij de ambassade een bona fide status.Mijn vrouw gaat volgende week een jaar visa aan vragen omdat mijn zuster terminaal is.Volgens de ambassade doen ze niet moelijk omdat ik getrouwd ben dus is mijn vrouw eerste graat familie [schoonzusje] is. Dus gewoon een E- mail sturen naar de Ambassade en om uitleg vragen, doe ik ook altijd en krijg altijd een E- mail terug met begrijplelijke uitleg

  • Peter zegt op

   Ik heb t zelfde met mijn vriendin , zij heeft ook na 2 maal een 1 malig visum nu een multiple visum gekregen in juli , geldig tot juli 2011
   Zij was hier van half juli tot half oktober , moet daarna 90 dagen in Thailand blijven en komt dus half januari weer hierheen , zonder een nieuw visum aan te vragen
   Daarom heet het ook “multiple entry ”
   Hieronder het antwoord van de ambassade op eenzelfde vraag van mij hierover :
   ——————————
   Sinds 1995 vindt er binnen het Schengengebied, bestaande uit een aantal Europese landen, geen controle meer plaats aan de binnengrenzen. Deze landen geven een “gemeenschappelijk” visum af: het Schengenvisum. Een Schengenvisum met 1 binnenkomst is geldig voor het hele Schengengebied. Daarmee kan dus ook bijvoorbeeld naar Spanje gereisd worden. U moet Schengen zien als 1 gebied. Een meerdere reizenvisum is afgegeven omdat uw vriendin al vaker is geweest. Ze kan dus terug naar Thailand reizen en voor een volgende reis nog een keer gebruik maken van dit visum totdat de geldigheid verloopt. Het verblijf in Schengen mag altijd maximaal 90 dagen per half jaar bedragen. De geldigheidstermijn geeft aan van af wanneer het visum geldig is en wanneer het visum eindigt.Het aantal dagen is dus altijd maximaal 90 per half jaar. De telling start op het moment dat men Schengen binnenkomt en eindigt als men Schengen uitreist. De 2e termijn van 90 dagen begint een half jaar nadat men voor het eerst Schengen is ingereisd. Meer informatie vindt u op onze website
   Met vriendelijke groeten, Jeannette VerkerkAttaché Consulaire ZakenAmbassade van het Koninkrijk der NederlandenBangkok
   —————-
   groet , Peter

 8. hteeuwen zegt op

  Hallo,
  Het blijkt dus om een multiple entry visum voor een jaar te gaan. Mijn vrouw is nu alweer 3 maanden terug in Thailand dus zij kan nu weer mee voor 3 maanden. De vraag is: wat heeft zij nodig voor haar 2e entry? Ik kan mij voorstellen een nieuwe garantstelling en een reisverzekering. Naar wat voor documenten zou de marechaussee in Nederland bij haar binnenkomst nog meer kunnen vragen?
  mvrgr. hteeuwen.

  • Peter zegt op

   Hallo heer Teeuwen

   Uw vriendin behoeft alleen een ziektekosten verzekering , verder niets
   U kunt gewoon een ticket kopen voor haar ( bijvoorbeeld Air Berlin ) en ze kan gewoon hier naar toe komen
   Bij de toewijzing van het ( multiple ) visum heeft u zich immers al garant gesteld
   Vervolgens heeft ze een visum gekregen dat 1 jaar geldig is
   Ze kan dan de 1e maal hier komen voor 90 dagen en moet daarna voor 90 dagen weer in Thailand zijn , waarna ze weer voor de 2e maal 90 dagen hier mag komen
   Let er wel op dat ze echt 90 dagen in Thailand is voordat ze terug komt naar Holland , anders komt ze er niet in !
   Let er ook op dat de terugreis datum ligt voordat t visum afloopt
   Op deze manier doe ik het ook met mijn vriendin , zij was hier van half juli tot half oktober en is nu 3 maanden thuis en zij komt half januari weer voor 3 maanden hier naar toe
   Daar kijk ik nu al naar uit
   Eventueel mag u mij mailen of bellen voor meer informatie , dit moet dan even via de redaktie , maar is wel te regelen denk ik
   Een fijne tijd gewenst samen
   Groet , Peter

 9. hteeuwen zegt op

  Zij zal toch ook wel een nieuwe garantveklaring moeten hebben. Doordat mijn vrouw al vaak hier is geweest, maar telkens voor 1 entrie, hadden wij niet eens in de gaten dat het dit keer een multiple entrie was. De garantstelling was dus goed voor de 1e keer, maar ik denk dat zij voor de 2e keer toch een nieuwe nodig heeft. Geen probleem verder, dus ik denk dat een garantstelling en een verzekering voldoende zijn voor de marechaussee hier. Bovendien heeft ze zelf ook voldoende geld op haar rekening voor een verblijf hier.
  mvrgr. hteeuwen.

 10. math zegt op

  Kan mij iemand vertellen als men een schengenvisum aanvraagd voor je partner of vrouw dit moet gebeuren bij de Nederlandse ambassade omdat wij die nationaliteit hebben of bij de ambassade in het land waar men woont…b.v Spanje, Belgie etc.

  • Cornelis zegt op

   Volgens de website rijksoverheid.nl:
   Als Nederland het hoofddoel is van de reis, kunnen buitenlanders een visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Als iemand door meerdere landen in Europa reist, zonder duidelijk hoofddoel, moet hij het Schengenvisum aanvragen bij het eerste Schengenland dat hij bezoekt.

   • math zegt op

    Eerste reactie was te kort…dus nog eens, haha…Bedankt beste Cornelis voor dit duidelijk antwoordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website