Beste lezers,

Ik weet dat er al heel wat is geschreven over het registreren in Thailand, van een in Nederland gesloten huwelijk, tussen een Nederlander en een Thaise. Omdat er voor mij wat onduidelijkheden zijn, wat betreft extra documenten en handelingen, wil ik hier iets dieper op ingaan, en kan dit ook lezers helpen voor de toekomstige huwelijk registraties in Thailand.

Eerst mijn situatie, ik ben een Nederlander en getrouwd in Nederland met een Thaise, woon in Nederland met mijn Thaise vrouw en wil volgend jaar de stap wagen om te emigreren.

Het plan is om met een toeristenvisum van 60 dagen naar Thailand te reizen en het visum te gaan verlengen op basis van getrouwd zijn met mijn Thaise vrouw, een marriage visa dus.

Ik zal de punten op noemen waarvan ik zeker weet wat gebeuren moet. En daarbij de aanvullingen, waarvan ik denk dat die nodig zijn, maar het niet zeker weet.

In Nederland:

 1. Internationale huwelijksakte opvragen (zeker).
 2. Internationale geboorteakte opvragen?
 3. VOG opvragen en in het Engels laten opmaken, deze 3 documenten niet ouder dan 6 maanden. Internationale huwelijksakte en geboorteakte laten legaliseren, volgens mij in volgorde BZ in den Haag en dan de Thaise ambassade in den Haag.
 4. In Bangkok naar de NL-ambassade om een kopie van je paspoort te laten legaliseren, is dit nodig voor de huwelijks registratie in je Amphur?
 5. In Bangkok al deze documenten laten vertalen in het Thai, en laten legaliseren bij Ministry of Forain Affaires.
 6. Vervolgens naar de Amphur, om ons daar laten registreren als zijnde getrouwd. Daarvoor heb je dus zeker nodig de huwelijksakte.

Geboorteakte? Gelegaliseerde en vertaalde kopie paspoort? (allen vertaald in het Thai), blauwe boekje van mijn vrouw en haar Thaise ID card nodig. Die huwelijksregistratie laten opmaken in Thai en Engels?

Heb ik dingen vergeten? Zitten er handelingen of documenten tussen waar van jullie zeggen, nooit van gehoord?

Zelf vind ik het raar dat er een kopie van je paspoort gelegaliseerd en vertaald moet worden, omdat de Amphur, anders je huwelijk niet wil registreren. Dit is gebeurd bij een kennis, misschien een ambtenaar die overijverig was?

Verder internationale geboorteakte zou kunnen, VOG alleen als je het marriage visum in Nederland aanvraagt? Ik weet het niet zeker.

Vriendelijke groet,

Rudolf

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Nog wat onduidelijkheden over registreren huwelijk in Thailand”

 1. Janderk zegt op

  Beste Rudolf,
  welkom in Thailand.
  Volgens mij benoem je alles wat je nodig hebt.
  Maar waarom de legalisatie van je paspoort en de reden voor de Amphur om dat nodig te hebben.
  Je paspoort wordt door de Nederlandse ambassade gelegaliseerd.
  Dit is een garantie dat het paspoort echt is.
  Waarom daarna nog vertaald en gelegaliseerd door het Min. Foreign Affairs van Thailand.
  Dat is om de schrijfwijze van uw naam in het Thais. Zoals je weet is het Thaise schrift nogal ingewikkeld
  Dat is een precies werk. Beëdigde vertalers weten de regels. Het ministerie geeft zijn akkoord aan deze officiële vertaling.
  Daarna zal de Amphur deze schrijfwijze toepassen.
  De ambtenaren van de Amphur zijn goed in het Thaise schrift, Maar af en toe eigenwijs en moeten zich op dat moment aan de officiële vertaling houden dus niet zelf een vertaling in elkaar flansen.

  Groet Janderk

  • janbeute zegt op

   Ik heb voor de aanvraag van mijn tweede gele home book twee jaar geleden ook mijn paspoort moeten laten vertalen.
   Ze wouden dat op ons Amphur.
   Geen enkel probleem op naar een erkende vertaler en de rest ging als van ouds.
   Het gaat alleen om de vertaling geen legalisatie oid.

   Jan Beute.

   • RonnyLatYa zegt op

    Voor mijn Tabien Baan/roze ID kaart was de vertaling van mijn naam zoals ze op de huwelijksakte staat voldoende.

 2. adje zegt op

  Volgens mij heb je geen VOG nodig. Waar staat dat dit wel nodig is?

  • lomlalai zegt op

   VOG: Verklaring Omtrent Gedrag, dit is in Nederland benodigd om een baan te krijgen als b.v. een kinderopvangmedewerker (heel goed trouwens). Ik kan me daarom ook niet voorstellen dat dit in Thailand benodigd zou zijn (waarschijnlijk weten ze niet eens dat er zo’n soort document in Nederland bestaat).

   • RonnyLatYa zegt op

    Waarom zou men in Thailand niet weten dat zoiets bestaat.
    Ook in Thailand bestaat dit trouwens. Moest mijn vrouw o.a. voorleggen toen ik 17 jaar geleden met haar huwde.

    En ook voor het aanvragen van o.a. een Non-immigrant O-A visum moet je dit voorleggen

    • Adje zegt op

     Klopt inderdaad. Maar je hebt hem niet nodig voor toeristenvisum of visum O.

     • RonnyLatYa zegt op

      Neen, maar als je goed kijk zal je zien dat die reactie op lomlallai wordt gegeven omdat die zei dat ze waarschijnlijk niet eens weten dat zo’n soort document in Nederland bestaat.

      Soms is het nodig om te kijken naar wie de reactie is gericht…. is vrij eenvoudi, m.a.w. als ik op jou wilde reageren had ik het wel onder jouw reactie geplaatst.

     • RonnyLatYa zegt op

      Trouwens hij zegt ook helemaal niet dat dit nodig is voor een Tourist of O visum aan te vragen.

      Hij denk dit nodig te hebben voor het “registreren in Thailand van een in Nederland gesloten huwelijk, tussen een Nederlander en een Thaise”. Dat is waar zijn lezersvraag in eerste instantie over gaat.

 3. Lung addie zegt op

  Beste Rudolf,
  ik vraag me enkel af waarom je met een toeristenvisum Thailand wil binnenkomen? Indien je toch zinnens bent hier te blijven wonen waarom niet van de eerste keer met een Non O- visum? Je zal uiteindelijk dat toeristenvisum toch moeten omzetten naar een Non O- visum om een jaarverlenging, op basis van huwelijk met een Thaise, te kunnen verkrijgen. Heb je reeds een Thaise bankrekening? Indien niet dan geeft de 90d welke je krijgt bij binnenkomst in Thailand wat meer respijt er een te openen tegenover de 60d welke je krijgt met het toeristenvisum.

 4. RonnyLatYa zegt op

  “Het plan is om met een toeristenvisum van 60 dagen naar Thailand te reizen en het visum te gaan verlengen op basis van getrouwd zijn met mijn Thaise vrouw, een marriage visa dus.”

  Waarom vraag je in Nederland niet meteen een Non-immigrant O aan op basis van je huwelijk. Moet je in Thailand toch niets meer laten omzetten.
  Want je Touristen visum kan je maar eenmalig verlengen met 30 dagen.
  Wil je jaarverlenging zal je eerst je Tourist visum moeten laten omzetten naar een Non-immigrant. Kost 2000 Baht. Daarmee bekom je dan eerst 90 dagen en die 90 dagen kan je dan gaan verlengen.

  Vraag je meteen een Non-immigrant O aan in Nederland dan heb je meteen die 90 dagen bij binnenkomst en kan je die 90 dagen gaan verlengen met een jaar.

  • Rudolf zegt op

   Beste Lung addie en Ronny,

   Hartelijk dank voor jullie reacties, Ik heb inderdaad al een bankrekening in Thailand dus dat is mooi.

   Eerlijk gezegd heb ik er niet over nagedacht, maar het is inderdaad een optie om dat gelijk hier te doen. Echter heb ik nog niet mijn huwelijk geregistreerd in Thailand, is dat geen eis van de Thaise Ambassade in Nederland? En is het voldoende om op mijn telefoon mijn saldo van mijn Thaise bankrekening 400k baht te laten zien, of hoeft dat pas bij de jaarverlenging in Thailand met het bankstatement en bankboekje , net zoals ze dan om de kor ror 22 vragen die ik dan natuurlijk al wel heb, en alle andere documenten.

   Vast bedankt voor jullie reacties.

   Hartelijke groet,

   Rudolf

   • RonnyLatYa zegt op

    Normaal volstaat de huwelijksregistratie in Nederland daarvoor ook
    Er wordt enkel geschreven dat je gehuwd moet zijn met iemand die Thaise nationaliteit heeft, niet specifiek dat dit huwelijk in Thailand moet voltrokken zijn

    ” U kunt dit visum ook aanvragen als u officieel gehuwd bent met een iemand met de Thaise Nationaliteit of als u kinderen hebt met de Thaise Nationalteit U dient , bij huwelijk , een vertaalde kopie van de huwelijksakte en kopie van de ID van de persoon mede te nemen bij de visumaanvraag.”

    https://www.royalthaiconsulate-amsterdam.nl/visum-toelichting/

    Voor verlenging op basis van Thai Marriage is inderdaad wel de Kor Ror 22 nodig en dient het huwelijk in Thailand geregistreerd te zijn.
    Ook daar is dan het bankbedrag van 400 000 Baht nodig ofwel een inkomen natuurlijk.
    Je moet eens bij je ambassade informeren wat ze als bedrag of inkomen willen zien bij de aanvraag. Normaal zal men Thaise bankrekeningen ook wel aanvaarden.

    Je kan dat visum trouwens ook aanvragen op het consulaat in Amsterdam, want een Single entry is voldoende.

    • Rudolf zegt op

     Dank je Ronny,

     Ik heb een email gestuurd naar de Thaise Ambassade over dat bankbedrag.

     Ik hou je op de hoogte.

     Hartelijke groet,

     Rudolf

    • Rudolf zegt op

     Ha Ronny,

     Ik heb gemaild met de ambassade, maar die mailen terug met de mededeling, mail ons maar 3 maanden voor je vertrek

     Vervolgens gebeld met het consulaat en daar zijn ze klantvriendelijk, als je een Nederlandse spaarrekening kan overleggen is het ook ok, en als je 400 k baht uitgeprint kan laten zien is het ook goed.

     Ga ter zijne tijd wel naar het consulaat.

     Nogmaals dank voor de info,

     Rudolf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website