Beste lezers,

Ik woon in Thailand en ben 75 plus. Moet mijn Nederlandse rijbewijs verlengen. Heb de benodigde papieren binnen. Alleen, hoe kom ik aan een voor het CBR geldige gezondheidsverklaring?

Kan iemand mij hierbij helpen?

Groet,

Burt

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Lezersvraag: Nederlandse rijbewijs verlengen en gezondheidsverklaring”

 1. Leo Bosch zegt op

  @Burt,
  Ik heb 15 jaar geleden een gezondheidsverklaring van een Thaise arts overlegd.
  Of men dit nog steeds accepteert weet ik niet , maar ik zou contact opnemen met het CBR.

 2. Jaco zegt op

  Ik heb dit laast zelf gedaan. Ben wel geen 75 maar alles ging via post via het adres van mijn ouders in holland . Maar voor 75 + kan je via DGID je gezondheidsverklaring invullen . Maar het kan ook per post dat heb voor mijn vader pas geleden . Wat ik me alleen afvraag kan je in Thailand naar een keuringsarts . Wat ik je nog wel kan meegeven is als je je aanvraag doet . Dan is je reibewijs nog zeker 1 jaar geldig . Succes

 3. Willem zegt op

  Hallo Burt. Als je een Nederlandse gezondheidsverklaring nodig hebt voor het vernieuwien van je rijbewijs, kan je die verklaring tegen betaling, downloaden vanaf de site van het CBR. (cbr.nl ) Betaling kan via iDEAL.
  Succes

  • Cornelis zegt op

   Die eigen verklaring is niet het probleem, het gaat om de medische keuring.

 4. john zegt op

  een andere invalshoek is de volgende.
  Ik neem aan dat je ook een thais rijbewijs hebt. Dat is immers heel makkelijk te krijgen als je een nederlands rijbewijs hebt.

  Waarom wil je je nederlandse rijbewijs verlengen als je voornamelijk in thailand woont. Zorg ervoor dat je thaise rijbewijs niet verloopt. Als je in nederland verblijft kun je, een beperkte tijd, op een thais rijbewijs rijden.
  ook autohuur kun je met een thais rijbewijs regelen. De autoverhuurders hebben een lijst van de rijbewijzen die ze kunnen accepteren als ze een auto verhuren. Heb hier ervaring mee omdat ik paar keer (!) mijn nederlandse rijbewijs niet bij me had toen ik in europa een auto huurde.

 5. Peter zegt op

  Uw gegevens zijn helaas niet volledig. U geeft aan, dat u in Thailand woont. Van belang is, of u nog in Nederland staat ingeschreven. Zo ja, dan kunt u met het BSN-nummer middels digit-code inloggen bij; mijn CBR.

  Dit bureau heeft een dossier van je. Daar kun je de gezondheidsverklaring digitaal invullen, betalen en dan is het even afwachten. Een CBR-deskundige zal u dan, omdat u 75 bent, altijd doorsturen naar een keuringsarts. Dat leest u in uw dossier.
  Dat mag uw huisarts zijn. Maar hebt u nog een Nederlandse huisarts? Overigens, artsen weigeren soms rijbewijskeuringen omdat ze onpartijdig willen blijven. U moet dan opzoek naar een andere arts. Het CBR kan u daarbij helpen.
  Alle formulieren kunt u downloaden via uw dossier. De keuringsarts kan deze daarna digitaal naar het CBR verzenden maar u kunt ze ook per post opsturen.

  Heeft u géén onderliggend lijden, zoals hartkwalen suikerziekte enz., dan ontvangt u (via uw dossier) in een bericht Rijgeschiktheid Medisch, het besluit: U bent geschikt voor het besturen van de volgende voertuigen………Dit besluit is 1 jaar geldig. Deze gegevens gaan automatisch naar de gemeente. Dus u hebt 1 jaar de tijd om bij de gemeente het rijbewijs te verlengen.

  Iets anders wordt het als u wél onderliggend lijden hebt, of uw aanvraag betreft een groot rijbewijs voor zoals vrachtauto camper enz. Dan wordt u doorverwezen naar een specialist. Die mag u zelf contracteren. Dat is soms niet makkelijk in deze tijd. Veel artsen weigeren rijbewijskeuringen vanwege corona. Ook daar kan het CBR u bij helpen. Keurt de CBR-deskundige het verslag als voldoende, dan ontvangt u alsnog het besluit: u bent geschikt voor het besturen van de volgende voertuigen…enz. Omdat u ouder bent dan 75 jaar is het nieuwe rijbewijs dan 5 jaar geldig maar kan korter zijn als de specialist dat noodzakelijk vindt.

  Mochten er twijfels zijn, dan kan de CBR-deskundige u nogmaals doorverwijzen naar een specialist. U hebt dan geen keuze meer. De deskundige wordt door het CBR aangewezen. Dan kan het allemaal lang gaan duren. In die tussentijd kan het rijbewijs zijn geldigheid verliezen. Maar geen nood, er is een regeling getroffen. Onder bepaalde voorwaarden mag u toch blijven rijden. Overigens, voor de helderheid, een rijbewijs kan zijn geldigheid verliezen maar niet verlopen. Met een ongeldig rijbewijs mag u normaal gesproken niet rijden.

  Indien u in Nederland bent uitgeschreven dan kunt u de gezondheidsverklaring, tegen betaling, opvragen bij de gemeente en opsturen naar het CBR.
  De klantenservice van het CBR kan u ongetwijfeld informatie vertrekken hoe u verder moet handelen.
  Ten slotte, alle keuringen komen voor eigen rekening.

  Succes met het verlengen van uw rijbewijs.

  Peter.

 6. Augusta zegt op

  Be well gezondheidcentrum in hua hin
  De Nederlandse arts Daan heeft bic code.
  Alles goed gegaan en opgestuurd.

 7. Burt zegt op

  Antwoord op reaktie van Cornelis.I.d.d.Cornelis downloaden,invullen en betalen is het probleem niet.Wie o wie geeft de door het C.B.R. geaccepteerde gezondheidsverklaring/keurings bewijs af hier in Thailand. Gr.Burt.

 8. Burt zegt op

  Redactie,nog even een reaktie op bericht van John. John,die invalshoek is een uistekende optie.Als ik hier inThailand geen door het C.B.R.geacepteerd keuringsrapport kan krijgen,volg ik jou raad op. Bedankt voor deze tip. Gr. B urt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website