Beste lezers,

Mijn zoon van 16 jaar moet over een maand zijn Nederlandse paspoort verlengen. In 2018 heeft hij in Den Haag ook nog een Thaise paspoort gekregen. In het paspoortaanvraagformulier wordt gevraagd naar buitenlandse paspoorten en nationaliteiten. Mijn zoon heeft nu de Nederlandse en Thaise nationaliteit.

Van mijn kennis heb begrepen dat er voorheen niet gevraagd werd naar buitenlandse gegevens. Wat is de reden dat ze dit nu wel vragen en heeft het nu gevolgen dat mijn zoon 2 paspoorten bezit?

Groeten,

Arnolds

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Mijn zoon heeft een Nederlands paspoort en Thais paspoort”

 1. Paul zegt op

  Beste Arnolds, zie https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Afstand-nationaliteit.aspx. De IND beschrijft dat iemand zijn oorspronkelijk nationaliteit verliest als hij/zij Nederlander wordt. Behalve als het land van oorsprong anders beslist. Marokko is zo’n land. Maar Thailand niet. De Thaise wet zegt dat een Thai geen eigen nationaliteit verliest als hij/zij gehuwd is met een Nederlander. Mag wel, hoeft niet. (Vandaar dat de meeste Thaise vrouwen in Nederland getrouwd met een Nederlander zo goed als allemaal 2 paspoorten hebben.) Jouw zoon van 16 jaar oud lijkt mij niet getrouwd met een Thai lady, dus het zou zo maar eens kunnen zijn dat hij zijn NL-paspoort kan verlengen als hij zijn Thaise nationaliteit inlevert. Hoe dat allemaal in gang gezet moet worden is op dezelfde IND-site te lezen. Je kunt er voor kiezen om de Thaise nationaliteit te verzwijgen, maar dan kan later natuurlijk vervelende gevolgen hebben. Voor jouw zoon heeft het afstand doen van de Thaise nationaliteit wel weer als voordeel dat hij na zijn 18e levensjaar niet wordt opgeroepen om zijn Thaise dienstplicht te komen vervullen. Legerdienst in Thailand is niet voor iedereen weggelegd, om het maar eens wat zwakjes uit te drukken. https://www.thailandblog.nl/?s=dienstplicht&x=45&y=8

 2. Rob V. zegt op

  Sommige landen staan slechts 1 nationaliteit toe en dan kan het zijn dat je moet kiezen zodra je volwassen wordt. Voor Thailand gaat die vlieger niet op, volgens de Thaise wet kan iemand meerdere nationaliteiten hebben. Volgens de Nederlandse wet ook. Jouw zoon kan dus beide nationaliteiten behouden. Dit is gewoon een standaard vraag voor zij die binnenkort volwassen worden en dus potentieel een extra nationaliteit hebben naast de Nederlandse uit een land welke dat niet toe staat.

 3. Thai Thai zegt op

  Beste,

  In de toekomst ga ik dit denk ik ook krijgen voor mijn kinderen. Zelf denk ik dat ze de Thaise nationaliteit kunnen behouden daar ze anders geen grond kunnen kopen op naam bij verlies Thaise nationaliteit. Maar of dit geldig is durf ik niet te zeggen

 4. chris zegt op

  Voor jongens geldt dan wel dat zij in Thailand het risico lopen (of het genoegen hebben) in militaire dienst te moeten.

  • Rob V. zegt op

   Dat risico loop je alleen als je ergens in Thailand als inwoner van een gemeente bent ingeschreven. Sta je nergens in een Thabiejen Baan (ทะเบียนบ้าน), ben je dus je nergens ingeschreven (geen resident van Thailand, je woont officieel buiten Thailand), dan ga je niet mee in de loting en is er ook geen risico op dienstplicht. Sta je in Nederland ingeschreven en niet (ook) in Thailand is er niets aan de hand tenzij je officieel als Thaise onderdaan naar Thailand verhuisd.

 5. Prawo zegt op

  Ieder land gaat over de eigen nationaliteit. Zoals Rob V. hierboven al aangaf zal uw zoon de NL-nationaliteit in principe behouden, die kreeg hij via één NL-ouder, de vader neem ik aan.

  Uw zoon zal zijn NL-nationaliteit ook weer kunnen verliezen (maar alleen als hij ook een andere nationaliteit heeft, hier de Thaise). Namelijk als hij 28 wordt (tien jaar na zijn meerderjarigheid). Hij kan dat voorkomen door er voor te zorgen dat hij steeds een geldig NL-paspoort behoudt. Lees goed de informatie van de NL-overheid door en informeer uw zoon: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/nederlandse-nationaliteit-verliezen/automatisch-verlies-van-de-nederlandse-nationaliteit#:~:text=U%20verliest%20uw%20Nederlandse%20nationaliteit%3A,ook%20een%20andere%20nationaliteit%20heeft. Dit is lastige materie, maar het blijft zaak goed op te letten.

  Tip 1 (voor alle meerderjarige Nederlanders in het buitenland met ook nog een andere nationaliteit, dus ook voor uw zoon). Schrijf u zodra u 18 bent in in het kiesregister van de gemeente Den Haag om te mogen stemmen voor het Europees Parlement. Zo maakt u gebruik van een van de belangrijkste rechten die u heeft als Unieburger (want dat bent u als Nederlander ook!). Dit biedt een extra bescherming tegen onvermoed automatisch verlies van het Nederlanderschap. Hier leest u hoe dat moet https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/kiezers-buiten-nederland/registratie-voor-kiezers-buiten-nederland.htm

  Tip 2 (maar die hoort u eigenlijk al te kennen): als uw zoon in Thailand is geboren laat dan zijn Thaise geboorteakte gratis omzetten in een Nederlandse. Uw zoon is u later wellicht eeuwig dankbaar omdat u hem dit wellicht ooit veel tijd, moeite en kosten zal besparen. Hier leest u hoe dat gaat: https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/akten/buitenlandse-akte-in-een-nederlandse-akte-omzetten.htm

  • Frans+Pattaya zegt op

   Dank voor tip 2 Prawo!
   Howel ik dat kennelijk al zou moeten weten was dat niet het geval.
   Ik heb het dus nu meteen voor onze dochter bij onze gemeente aangevraagd.

 6. Peter zegt op

  Voor zover ik weet kun je geen Thai paspoort aanvragen voor het geval je in de toekomst grond wilt kopen in Thailand.
  Beter koop nu grond op zijn naam zodat jij zijn Thai paspoort kan behouden.

  Mijn vrouw heeft kortgeleden het Duits Staatsburgerschap gekregen maar doordat zij grond bezit in Thailand kan zij haar Thaise paspoort behouden.

  Voor zover ik weet, kinderen met een dubbele nationaliteit, moeten op 18 jarige leeftijd kiezen welke nationaliteit zij willen behouden en daarmee die andere nationaliteit opgeven. Onze zoon heeft ook een dubbele nationaliteit, wij zullen ervoor zorgen dat hij voor zijn 18 e een stuk grond in Thailand op zijn naam heeft.

 7. Rene Martin zegt op

  Belangrijk is waar je zoon woont en of hij niet getrouwd is. Als minderjarige kan hij gewoon zijn Nederlandse paspoort aanvragen maar als hij buiten Europa woont moet hij zijn paspoort niet laten verlopen want als hij meerderjarig is dan verliest hij op dat moment (verlopen paspoort) zijn recht op een Nederlands identiteitsbewijs. Voor de Thaise wetgeving weet ik niet wat de voorwaarden zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website