Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw (tot Nederlandse genaturaliseerd) en ik wonen ca 8 maanden per jaar in Thailand en de overige maanden in Nederland. Dat doen wij al een aantal jaren. Wij houden ons huis in Nederland aan en staan hier ook ingeschreven.

Zoals bekend moeten wij ons tijdens ons verblijf in Thailand iedere drie maanden melden bij het Immigratie bureau. Volgend jaar moet ik mijn paspoort verlengen. Ik wil dat doen tijdens mijn verblijf in Nederland.

Tot zover geen probleem. Echter in mijn ‘oude’ paspoort zit dan mijn retirement visa en mijn re-entry permit. Het oude paspoort wordt op het gemeentehuis ongeldig gemaakt (er worden gaten in gemaakt).

Als ik vervolgens terugkeer naar Thailand met een nieuw paspoort (zonder visum) en een ongeldig gemaakt paspoort (met visum en re-entry permit) verwacht ik problemen. Oplossing zou kunnen zijn om met het nieuwe paspoort een nieuw Non Immigrant Visa O bij het Thaise consulaat in Amsterdam aan te vragen.

Toch vind ik het een beetje raar om een nieuw visum aan te moeten vragen alleen vanwege het feit dat mijn Nederlandse paspoort verloopt. Weet iemand misschien een andere oplossing?

Met vriendelijk groet,

Guus

No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Mijn Nederlandse paspoort verloopt. Hoe kan ik mijn Non Immigrant Visa O behouden?”

 1. Sjaak S zegt op

  Daar wil ik een antwoord op geven, want ik had in het verleden ook hiermee te maken. Echter niet met een Thais visum. Het was mijn permanente Amerikaanse visum. Dit was ook altijd later afgelopen dan mijn paspoort, zodat ik ook mijn oude paspoort ongeldig liet maken en kwamen er gaten in, behalve op de pagina’s waar het visum op stond. In het nieuwe paspoort staat dan ook nog een verwijzing dat dit ter vervanging is van paspoort nr.xxxx.
  Met beide paspoorten kon ik dan in de VS komen, zonder problemen.
  Ik denk dan niet dat het grote problemen zal leveren, hier in Thailand. De Thaise immigratiedienst kan dan je visum overdragen in het nieuwe paspoort. Zie ook het volgende verhaal: http://expatinisan.blogspot.com/2009/04/nieuw-paspoort-visum-overdragen-nieuw.html#axzz33EgDa6gh

 2. dirk zegt op

  Bij mijn weten zijn de geldende regels hier op dit moment (Nederland weet ik niet) op het moment dat je een nieuw paspoort krijgt en er staat nog een geldig visum in dan moet je weer beginnen met het aanvragen van een nieuw visum. Voorheen werd het nog geldige visum overgeschreven in het nieuwe paspoort maar dat doen ze hier niet meer.

 3. Gringo zegt op

  Pas op: je retirement visum is nooit langer geldig dan je paspoort. Je zou in Nederland dus een nieuw paspoort kunnen aanvragen ruim voor dat het verlopen is.

  Ik zou je aanraden te wachten tot je weer in Thailand bent en dan een nieuw paspoort aanvragen bij de NL ambassade.

  Voorheen kon je dan met beide paspoorten naar Immigration om de stempels te laten ooverzetten, maar ik hoor ook, dat je in dat geval het retirement geheel opnieuw moet aanvragen.

  • ruud zegt op

   Ik heb een paar weken geleden nog mijn visum over laten zetten.
   Gratis service.
   Ik vraag me alleen af of de ambassade dat paspoort zal vervangen als je nog bent ingeschreven in nederland.
   In dat geval misschien een hond er mee laten spelen en dan omwisselen, omdat het onbruikbaar is geworden?

 4. Tino Kuis zegt op

  In jouw geval weet ik niet helemaal zeker wat je moet doen. Ik vermoed dat als je Thailand binnenkomt met je nieuwe paspoort en je een toeristenvisum krijgt voor dertig dagen en je je daarna meldt bij de Immigratie dat de Immigratiedienst de oude gegevens van je verlopen paspoort overschrijft in je nieuwe paspoort en je daarna een nieuw retirement visum verstrekt. Dat weet ik dus niet helemaal zeker en misschien doe je er goed aan gewoon een nieuw Non Immigrant Visa O in Nederland aan te vragen en in Thailand de hele rompslomp opnieuw opstarten.
  Ik heb pas een nieuw paspoort aangevraagt, 9 maanden voor de vervaldatum en drie weken voor een nieuw retirment visum. Ik ging met het oude en het nieuwe paspoort naar de Immigratiedienst in Mae Saai en het was geen enkel probleem.
  Mijn paspoort is eens in de wasmachine terechtgekomen en die was toen echt goed schoon. Met copieen naar de Immigratiedienst en ze hebben alles keurig weer op het schoongewassen paspoort ingevuld. Gratis.

  • Peter de jong zegt op

   Volgens mij geheel juist . Wel zorgen dat je het oude paspoort dus bij je heb . Let op dat ze het eerste jaarvisum(datum) erin schrijven . Heb zelf hier aardig wat gezeur over gehad ,omdat dit bij mij niet gebeurd was . Eindelijk na 2 jaar is dit alsnog gebeurd . Verder bij bv de bank even je paspoortnr veranderen .
   Hier in thailand vinden ze het vreemd dat je een nieuw nr krijg .

 5. Soi zegt op

  Ten gemeentehuize alwaar je jouw nieuwe paspoort aanvraagt, maak je de ambtenaar erop attent dat je het oude paspoort nog nodig hebt vanwege jouw TH-visum. De ambtenaar zal de betreffende pagina’s in jouw oude paspoort die van doen hebben met het visum, cq met de verlengingen, stempels e.d., n i e t vernietigen, kortom: er geen gaten in stanzen. Deze werkwijze wordt ook bij de NL Ambassade te BKK gevolgd. Let wel: de ambtenarij heeft volop te maken met visa en paspoorten oud/nieuw. Men is prima op de hoogte van wat nodig is voor het overzetten van visa. Ook de Immigration-officers in TH weten wat dit betreft van de hoed en de rand.

  • HarryN zegt op

   Dit klopt. Heb 1 mei jl nog een nieuw paspoort aangevraagd te Bangkok. Retirement en re-entry visa werden geen gaten in gestanzd. Daarna met nieuwe paspoort naar immigration in Huahin gegaan en aldaar werden retirement en re-entry visa binnen 10 minuten omgezet naar nieuwe paspoort voor B 500,–.Begin juni ga ik weer voor nieuwe jaarvisum naar immigration. Hoe het in andere plaatsen gaat weet ik niet maar Huahin was het omzetten dus geen probleem.

 6. NicoB zegt op

  Soi, dit is juist, voor de volledigheid, dit staat ook op de site van de Nederlandse Ambassade.
  Geen gaten in je visa, etc.; het is te hopen dat dit in de praktijk ook zo gaat en er geen vergissing wordt begaan.
  Advies…..maak toch kopieën van de betreffende pagina’s in je oude paspoort.
  NicoB

 7. Richard zegt op

  Mijn Buurman heeft 2 weken geleden een nieuw paspoort aangevraagd in Bangkok .
  voor dat hij daar heen ging kopieën gemaakt van zijn paspoort .
  Oude paspoort mocht hij terug naar huis meenemen .
  Gisteren heeft hij het nieuwe paspoort opgehaald (.in Bangkok )
  Nu moet moet hij nog naar Immigratie dienst met oude en nieuwe paspoort en daar krijgt hij gratis ,een nieuw retirement visum in zijn nieuwe paspoort .

 8. Ruud zegt op

  Ik zou, als ik in Holland was, even contact opnemen met de Thai ambassade in Nederland en vragen wat het beste is.. Misschien willen zij jouw visum wel overzetten in je nieuwe paspoort.

 9. eugeen zegt op

  Heb het hier in Thailand voorgehad. Mijn oud paspoort is met perforaties vernietigd, behalve de pagina met visum. Geen problemen gehad op de luchthaven in Thailand.

 10. P.J.Smit zegt op

  Het is niet moeilijk, ik heb het net zelf aan de hand gehad, in ambassade vragen om je visum intact te laten,
  met je nieuwe paspoort naar immigratie, die een nieuw visum stempel geven voor de tijd dat het visum geldig is, geen enkel probleem, ze nemen de gegevens over uit het oude paspoort je betaal de kosten en dat is het.
  veel succes,
  Pieter Smit

 11. Erik bkk zegt op

  Je bent zeker het beste uit bij de NL ambassade in Bangkok. Ik heb de situaties beide meegemaakt met verlenging in Bangkok en buiten Thailand. In dat laatste geval heb ik toen wel voor de zekerheid een nieuw O visum in Amsterdam gehaald. Na verlenging in Bangkok werd mijn retirement visum overgestempeld in het nieuwe pp. Voor de Re Entry visa moets ik opnieuw betalen. Na verlenging buiten Thailand moest voor alles opnieuw betaald worden bij mij.

  • Erik bkk zegt op

   Het vervelendste blijft dat je niet meer synchroon loopt met je partner en dat je jaarlijks nog vaker naar immigration moet, voor beide partners apart. Reken dus goed uit wat jullie het beste uitkomt met de data. Met mijn partner is er nu een verschil van 3 weken en dan kunnen we vrijwel alles nog altijd samen tegelijk doen.

 12. MACBEE zegt op

  U heeft een zgn ‘retirement visa’ op basis van een Non-Immigrant Visa ‘O’.

  Het ‘retirement visa’ is geen visum, maar een verlenging van telkens 1 jaar van uw Non-Immigrant Visa ‘O’. Dat ‘O’ visum blijft onder voorwaarden* geldig, ook als u een nieuw paspoort heeft.

  Vraag in Thailand (dus niet in Nederland) tijdig een nieuw paspoort aan = terug bij u voordat de ‘jaarverlenging’ verloopt, bijvoorbeeld 1-2 weken eerder, en volg dan de onderstaande procedure:

  Paspoort, geldigheidsduur, vervolgaanvragen
  De visumverlenging kan worden aangevraagd voor een standaardperiode van 1 jaar. Echter, als uw paspoort binnen 1 jaar verloopt, dan krijgt u de verlenging slechts tot het eind van de geldigheidsperiode. Met het nieuwe paspoort dient u dan direct een nieuwe verlenging van 1 jaar aan te vragen. Daarvoor moet eerst het Non-Immigrant Visa worden overgezet in het nieuwe paspoort, want dat is immers de basis voor elke verlenging. Vraag uw oude paspoort dus terug, en zorg ervoor dat de visa pagina’s van uw oude paspoort intact blijven (= geen ponsgaten!), en neem het oude paspoort mee.

  Het is aan te raden om de ambassade te verzoeken uw oude paspoortnummer in het nieuwe paspoort te vermelden. Het overzetten door Immigration van uw Non-Immigrant Visa ‘O’ in het nieuwe paspoort was kosteloos, maar ik meen dat dat niet meer gratis is.

  *Een nieuw paspoort in Nederland aanvragen levert complicaties op, tenzij u in Nederland met het nieuwe paspoort een nieuw Non-Immigrant Visa ‘O’ (single entry) aanvraagt. Dat nieuwe ‘O’ visum wordt dan immers de basis voor nieuwe ‘retirement visa’ verlengingen. Een multiple entry ‘O’ is beslist af te raden en ook niet nodig.

  Ik woon hier al 20 jaar en heb de bovenstaande procedure al de nodige keren zonder problemen achter de rug. Succes!

  • hans van den pitak zegt op

   Kun je even vertellen welke complicaties er in Nederland op kunnen treden die niet het geval zijn bij een aanvraag in Bangkok. Ik kan zo in de gauwigheid niets bedenken. Ook in het verleden niets geks meegemaakt.

  • Joop zegt op

   Waarom is een Multiple Entry beslist af re raden?

 13. Erik zegt op

  In Nongkhai worden de stempels gratis overgezet in het nieuwe paspoort. Nooit een probleem mee gehad. Vroeger moest ik nog een formeel verzoek doen tot overzetten (briefje tekenen) maar dat hoeft ook niet meer.

  Ik heb het nu over mijn retirementverlenging en de stempels van de vertrekkaart (uit 2004) die keurig in mijn paspoort zit.

 14. Oosterbroek zegt op

  14 dagen terug nog meegemaakt dat het visa in het oude paspoort gewoon overgeschreven werd in het nieuwe paspoort….zonder kosten. (in Chantaburi)

 15. Rob Chiang Mai zegt op

  In het verlopen paspoort wordt de pagina met het visum voor Thailand “gespaard””.
  Je komt dus Thailand gewoon weer in. Maar ga daarna snel in een nieuw visum in je’
  nieuwe paspoort halen (tegen de volle kosten helaas!).

 16. Toon zegt op

  Ik heb binnenkort dezelfde uitdaging met mijn paspoort en retirement-visum.
  Om in Thailand terug te mogen keren moet het Nederlands paspoort bij aankomst in Thailand nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Dus let op als je iets in Thailand wilt regelen.

  Ben nu in NL en vraag hier een nieuw paspoort aan; verkrijging nieuw paspoort duurt 1 week.
  Het verlopen NL- paspoort wordt ongeldig gemaakt (hopelijk dan niet meer met gaten, voor de zekerheid even vermelden/navragen bij de balie van het gemeentehuis). Ik vraag wel het ongeldig gemaakte paspoort terug.

  Bij Immigration-Jomtien is mij enkele maanden geleden het volgende verteld:
  Bij binnenkomst in Thailand met het nieuwe paspoort krijgt men een 30-days entry permit, dit is standaard procedure. Binnen die 30 dagen (niet later i.v.m. boete per dag overschrijding) dan bij Immigration een nieuw retirement visum aanvragen met behulp van:
  formulier TM7, 2 passport pics 4×6 cm, passport + copies, bankletter 800 k THB min 3 months prior, copy bank book, huur of eigendomspapier woning; kosten visa= 1.900 THB + extra 2.000 THB (conversion tourist to immigration visa); totaal 3.900 THB.
  Een dag na verkrijging visum kan men bij Immigration de re-entry permit(s) regelen.

  Ik neem wel mijn oude en ongeldig gemaakte paspoort mee naar Immigration, omdat het visum op moment van aanvraag nog een week geldig is; wellicht helpt het om de aanvraag dan als voortzetting te beschouwen in plaats van omzetting (iets goedkoper), maar ik vrees dat het visum gewoon als ongeldig wordt beschouwd..
  Gelukkig wordt het paspoort nu lekker lang geldig, dus in de toekomst minder kans op deze uitdaging.

 17. Toon zegt op

  kleine P.S. n.a.v. mijn vorige bericht:
  de 800.000 THB is slechts een mogelijkheid om je financiële draagkracht aan te tonen.
  Afhankelijk van de situatie kunnen de mogelijkheden verschillen. Ik neem aan, dat je daarmee al ervaring hebt vanwege je vorige visum.

 18. adri zegt op

  paspoort vernieuwen kan bij de Ambassade in Bangkok,je krijgt je oude paspoort mee.voor de immigratie om je visum overtezetten

 19. HansNL zegt op

  Het zou zeer verhelderend zijn als iedereen zaken nu eens juist benoemd.

  Visum of extension of stay, that is the question.

  Bij het laatste moet een nieuw extension of stay aangevraagd worden voor het nieuwe paspoort.
  Het oude is automatisch vervallen als het paspoort verloopt of ongeldig wordt gemaakt.

  In het nieuwe paspoort oplaten nemen dat het paspoort de oude vervangt.
  En dan na aankomst in Thailand direct naar de immigratiepolitie voor een nieuw extension of stay.

  Een visa krijg je buiten Thailand
  Een extension of stay krijg je binnen Thailand.

  • NicoB zegt op

   HansNL,
   Ik citeer: “In het nieuwe paspoort op laten nemen dat het paspoort het oude vervangt”.
   Doet de Ambassade in Bangkok dat? Hoe ziet dat er in de praktijk uit, stempel, geschreven tekst?
   NicoB

 20. NicoB zegt op

  Een vraag is, als je een retirement visa dat geldig is tot 19 augustus 2014 wilt verlengen ( extention of stay ) en je paspoort is geldig tot 19 augustus 2015, is de geldigheidsduur dan voldoende om de verlenging te krijgen tot 19 augustus 2015 of moet de geldigheidsduur op het moment van verlengen minimaal 18 maanden zijn?
  Zoja, dan moet je dus voor 19 augustus 2014 een nieuw paspoort aanvragen en daarin direkt je verlenging in laten zetten. Juist?
  NicoB

 21. Erik zegt op

  Hans, wat jij nu schrijft is niet waar althans niet in Nongkhai.

  “…Bij het laatste moet een nieuw extension of stay aangevraagd worden voor het nieuwe paspoort.
  Het oude is automatisch vervallen als het paspoort verloopt of ongeldig wordt gemaakt.

  In het nieuwe paspoort oplaten nemen dat het paspoort de oude vervangt.
  En dan na aankomst in Thailand direct naar de immigratiepolitie voor een nieuw extension of stay….”

  Ik liet in april 2012 een nieuw paspoort maken via Bangkok. Ik had een retirement verlenging tot 1 september 2012. Mijn paspoort was geldig tot april 2013 en om die reden kon ik in augustus 2012 geen nieuwe verlenging krijgen want Nongkhai heeft de regel dat bij aanvraag van een retirement extension het paspoort nog 12 maanden geldig moet zijn.

  Ik kreeg dus een nieuw paspoort in april 2012. Moeiteloos werd het retirement extension in het nieuwe paspoort overgezet. Het kan zo zijn dat andere Immigration posten andere regels hanteren (het lijkt soms wel of iedere ambtenaar zijn of haar eigen regels heeft….) maar hier is het zoals beschreven.

 22. Guus zegt op

  Allemaal heel hartelijk dank voor de antwoorden op mijn vraag. ik ben er zeer mee geholpen. Mijn conclusie is dat er meerdere wegen zijn, maar dat de eenvoudigste manier is het aanvragen van een nieuw paspoort op de Nederlandse ambassade in Bangkok en vervolgens naar het immigratiebureau voor overzetting van het visa en stempels. dat ga ik dus doen. Groet, Guus

  • HansNL zegt op

   Guus,

   Helaas
   Je extension of stay wordt niet overgezet in je nieuwe paspoort.
   Vroeger, nog niet zo lang geleden werd dat zonder problemen gedaan,
   Maar sinds een paar maanden moet je gewoon een nieuwe extension of stay aanvragen a raison van 1900 baht en wat papieren .

   Het aanvragen van een nieuw paspoort bij de ambassade is de beste weg, let wel dat in het nieuwe paspoort wordt vermeld dat dit het oude paspoort met nummer xxxxxx vervangt.
   Let op dat de pagina met je extension of stay in je oude paspoort niet ongeldig wordt gemaakt met een paar gaten.

   Met het oude paspoort en het nieuwe paspoort, een pasfoto, ingevulde aanvraagformulier, kopietjes van zowel het oude (alle gebruikte pagina’s) als het nieuwe paspoort, en verder kopietjes van relevante documenten die je verblijf in Thailand kunnen verduidelijken, krijg je een nieuwe extension of stay.
   Als je met een nieuw paspoort in Thailand arriveert, krijg je een stempel voor dertig dagen, visum bij aankomst, en dan moet je eigenlijk direct bij aankomst naar de immigratie er, zoals mij verteld bij de immigratie, het visum mog 21 dagen geldig moet zijn om een extension of stay in behandeling te nemen.
   Er is zelfs een kans dat je twee extensions of stay krijgt.
   Een voor drie maanden en een aansluitende voor twaalf maanden.

   Succes

 23. haazet zegt op

  je gaat met je oude en nieuwe pas naar de immigration, daar zetten ze een stempel in je nieuwe pas verwijzend naar je oude pas en laat ze niet je visum perforeren van je oude pas in nederland.

  gr. haazet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website