Beste lezers,

Ik overweeg om met mijn Thaise vriendin een Geregistreerd Partnerschap in Nederland aan te gaan. En daarover gaat mijn vraag (aan ervaringsdeskundigen): volgens de gemeente (Amsterdam) zijn daarvoor van mijn vriendin de volgende documenten benodigd:

 • een geboorteakte en eventuele buitenlandse huwelijks-, scheidings- en/of overlijdensaktes voor zover van toepassing.

Volgens de website van de gemeente dienen deze wel van uit het Thai vertaald te zijn en gelegaliseerd te worden. Weet iemand of deze documenten vertaald moeten worden naar het Nederlands of is het Engels ook toegestaan? En moeten deze gelegaliseerd worden door de NL ambassade in Bangkok of door de Thaise ambassade hier in Nederland?

De website van de gemeente geeft hier geen antwoord op en er staat ook geen telefoonnummer vermeld om te informeren. Ze schrijven dat ze het je vertellen bij de “vooraankondiging partnerschap” maar ik wil het nu alvast graag weten want het kan een heel gedoe zijn die een juiste timing vereist.

Wie weet het antwoord ? (liefst uit eigen ervaring want met speculaties schieten we niet zo veel op).

Bij voorbaat dank.

Groet,

Wil

10 reacties op “Lezersvraag: Met mijn Thaise vriendin een Geregistreerd Partnerschap in Nederland aangaan”

 1. Rob V. zegt op

  Heel kort: GP is nagenoeg hetzelfde als trouwen, vereist dezelfde papieren. Mogen in het Engels, Duits of Frans zijn (officiële vertaling). Laten legaliseren bij Thaise BuZa te BKK en dan de NL ambassade in Bangkok.

  Thsise geboorteakte en vertaling is als het goed is al bekend bij jouw gemeente en kunnem ze uit het archief plukken. Ongehuwheidaverklaring een verse aanleveren.

  Later misschien meer details, mijn koffiepauze is nu om.

  • Wil zegt op

   Beste Rob (V),
   Alvast bedankt voor je gegeven info.
   Aangezien mijn partner in Thailand woont is haar Thaise geboorteakte niet bekend in NL.
   Neem nog een bakkie !

   Groet,
   Wil

   • Rob V. zegt op

    De koffie was prima. Een wat langere reactie:

    De meeste info staat op de site van de Rijksoverheid. Trouwen en het GP zijn bijna hetzelfde (GP was ingevoerd vóór het homo huwelijk ingevoerd werd, met het GP kwamen praktisch dezelfde rechten en plichten als dat van het huwelijk maar ander naamkaartje en wat makkelijker te ontbinden dan een huwelijk. Nadeel: sommige landen erkennen het Nederlandse GP niet).

    Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/huwelijk-in-nederland-met-een-buitenlander

    1-
    Je partner zal een ongehuwdheidsverklaring moeten regelen die vers is. Vuistregel is niet ouder dan 6 maanden oud maar zo’n termijn staat nergens precies. Ook de geboorteakte willen ze veelal hebben al zie ik deze niet (meer) staan op de site van de Rijksoveheid. Als je van je gemeente geen helder antwoord krijgt zou ik deze dus gewoon maar ook in orde brengen als je toch bezig bent met haar papieren.

    2- Deze aktes laat je vervolgens vertalen naar het Engels (of Nederlands, Frans, Duits) door een beëdigd vertaler. Je vriendin kan er misschien een in een stad nabij vinden of anders zijn er genoeg in Bangkok te vinden, o.a. in de omgeving van het Thaise Foreign Affairs ministerie (BuZa).

    3 – De aktes en vertaling laat ze legaliseren bij het Thaise BuZa. Duurt iets van een dag.

    4 – De aktes terug en er mee langs op de ambassade (maak een afspraak). Doorlooptijd weet ik niet meer. Thaise BuZa plus ambassade zou hoogstens 2-3 dagen mogen zijn zeg ik zou uit het hoofd.

    5- Deze papieren mee naar Nederland zodat de gemeente er mee aan de slag van voor het GP (of huwelijk, komt op bijna hetzelfde neer).

    6- Omdat je partner van buiten de EU is zullen jullie een ‘Verklaring geen Schijnhuwelijk’ moeten tekenen. Tot een paar jaar geleden was er de ‘M-46 schijnhuwelijksprocedure’ waarbij gemeente, Vreemdelingen Politie en IND hun akkoord moesten geven dat hier inderdaad geen schijnhuwelijk is. Nu verklaar je dat zelf al kan de ambtenaar bij twijfel nog steeds de molens in werking laten zetten voor een onderzoek als deze jullie relatie als vermoedelijk nep ziet.

    7- vergeet jullie paspoorten niet (legitimatie en checken dat je vriendin legaal -tijdelijk- in Nederland is).

    Uiteindelijk komt het allemaal neer bij de ambtenaar, dus daar contact mee zoeken is niet onverstandig. De ene gemeente en de ene ambtenaar is de andere niet…

    Mijn eigen huwelijk met mijn lief is nog van een paar jaar geleden ten tijde van de M46, de details weet ik niet meer. Wellicht zijn er lezers met recente praktijk ervaring maar ook dan, iedere ervaring kan anders zijn.

    NB:
    Uiteraard ook nadenken of je langs de notaris wil voor huwelijksvoorwaarden. De notaris zal je er op wijzen dat er een tolk bij moet zijn omdat je liefje onvoldoende Nederlands spreekt. Die tolk kun je zelf regelen via https://www.bureauwbtv.nl/

    • Wil zegt op

     Nogmaals dank voor Uw uitgebreide antwoord met duidelijk stappenplan.
     Wil

 2. Alex zegt op

  Voorzover mij bekend is Thaise geboorte akte nodig en bewijs van ongehuwd zijn. Beide te verkrijgen op het gemeentehuis van haar woonplaats. Beide moeten vertaald zijn (Engels is ok) en gelegaliseerd zijn.
  Ik neem aan dat zij al in NL woont en er dus geen visa aanvraag nodig is, anders wordt ook dat nog een hele procedure.
  Het is niet onverstandig om het partnership aan te gaan op “huwelijkse voorwaarden”… Zodat duidelijk is wat jouw en haar eigendommen zijn bij het aangaan van de overeenkomst, tevens laten beschrijven welke rechten er wel of niet zijn op eventuele alimentatie. Je weet maar nooit..!

 3. henk zegt op

  weet wel dat het in Thailand niet geaccepteerd word ,ik ben zelf getrouwd geweest en via flits scheiding uit elkaar gegaan (trouwen omgezet naar geregistreerd partner schap en dat beëindigt)
  vervolgens jaren later willen trouwen in Thailand maar liep daar tegen elke muur op die je maar kon bedenken
  ondanks dat i alle documenten mee nam

  maar wens jullie alle geluk samen

 4. Jan Janssen zegt op

  Ga naar de huwelijksbeamte van gemeente. Die zal je alle informatie geven die je nodig hebt. In iedergeval moet alles door een gediplomeerde beamte in het engels vertaald worden. Heb zelf een Thaise vriendin. Ze is een stuk jonger dan mij en mag hier in Nederland niet met haar trouwen. Daarom ga ik verhuizen naar Thailand. Wens je veel succes

  • Rob V. zegt op

   Alleen een groot leeftijdsverschil is onvoldoende om een schijnhuwelijk aannemelijk te maken, dat dus alleen is onvoldoende om een huwelijk te weigeren. Als de gemeenteambtenaar met alleen de door jullie in te vullen en te tekenen ‘verklaring geen schijnhuwelijk’ geen genoegen neemt kan die een onderzoek starten. Hoe dat nu precies gaat weet ik niet, zal vergelijkbaar zijn met de oude M46 onderzoeken. De M46 is sinds 2015 dan wel vervallen, maar daar kun je het nog letterlijk in terug lezen:

   “Van belang hierbij is dat de beoordeling of sprake is van een schijnkarakter van het (voorgenomen) huwelijk, altijd op meerdere feiten en omstandigheden moet berusten. Het enkele feit dat sprake is van een groot leeftijdsverschil tussen beide (aanstaande) echtgenoten is bijvoorbeeld onvoldoende om te concluderen dat sprake is van een schijnhuwelijk. ”

   Hoe dan ook, tegen de weigering kun je in beroep gaan. Logisch ook, tegen zo’n beetje alles waar de overheid een besluit over moet nemen kun je als burger in beroep. Als het goed is heeft de ambtenaar dat alles ook duidelijk gemaakt maar het zijn net mensen, er zitten rotte of incompetente appels tussen. Laat je de kaas niet van het brood eten.

   https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2012-16280.html

 5. Wil zegt op

  Dank aan alle reageerders.

 6. Gerrie zegt op

  0653649009,Mijn zoon Niek Beenen is getrouwd met Sand een Thaise, ze wonen in Almere, U kunt het hem vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website