Lezersvraag: Mijn man mag geen kokosproducten eten

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 april 2016

Beste lezers,

In september gaan mijn man en ik een rondreis maken door Thailand. Mijn man is hartpatiënt. Het eten van kokosproducten is erg slecht voor hem. Nu heb ik begrepen dat Thais eten altijd bereid wordt met kokosolie. Klopt dit?

Zo ja, is het mogelijk om aan te geven dat er geen kokos in de bereiding van zijn voedsel mag of is dit raar omdat het gewoonlijk altijd gebruikt wordt?

Hartelijk dank voor uw reactie.

Carola


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Mijn man mag geen kokosproducten eten”

 1. Khun Peter zegt op

  Laat je niets wijsmaken. Kokosolie is helemaal niet slecht voor hart en bloedvaten. Lees een goed artikel over dit onderwerp met vermelding van bronnen: http://jessevandervelde.com/wat-het-voedingscentrum-niet-weet-over-kokosolie/
  Overigens gebruiken Thai het goedkopere palmolie om te bakken en braden. Daar is ook weinig mis mee.

 2. noeke zegt op

  Ik heb nog geen kokosolie gezien in de anderhalf jaar dat ik al hier ben. Kokos Melk zit in verscheidene producten, maar is gemakkelijk te vermijden. Palm olie is inderdaad het meest gebruikte hier.. Vermijdt desserts die bevatten heel vaak kokosmelk.

 3. Harrybr zegt op

  Heeft de arts nadrukkelijk op basis van lab tests “kokos” genoemd, of praat hij als zo velen maar na, wat op sommige overheidssites staat over verzadigde oliën & vetten = slecht, en kokosolie/vet is verzadigd, dus zal ook wel slecht zijn ? Vaak weten ze het verschil tussen copra ( gedroogde kokosvlees), kokosmelk en kokosdrinks niet eens. Een douanier ging ervan uit, dat kokosmelk vloeibaar was, dus een drank. Haar geadviseerd een blikje van Aldi of Lidl met 20-22% vet eens op te drinken. Niet huilen, als je een weekend op de toilet doorbrengt. Net als slaolie, ook vloeibaar, laxeert het een beetje.
  Een NVWA auditor met veterinaire achtergrond kwam met risico’s van koemelk aan voor de beoordeling van kokosmelk. Dat dierlijke melk iets anders is als plantaardige melk… ach, ja kan niet alles weten.

  Curries worden in Thailand met kokosmelk gemaakt, dus is er een echte uitspraak over kokos is, dan zou ik die mijden. Rest: weet ik te weinig van. Ik zou wat recepten van Thaise gerechten eens gaan bekijken.

  zie ook: http://www.tropifood.net/coconut%20milk.html ( wel allemaal in het Engels)

 4. Evert zegt op

  Thais eten wordt gewoonlijk met de lokale olie bereid en niet specifiek cocos-olie. Waardoor is cocos slecht voor je man, want normalerwijze is cocos-olie en cocos-melk voor de curries erg gezond??

 5. Nik zegt op

  Beste Carola,
  Neemt u aub contact op met foodlog.nl Hierdoor komt u in contact met Liesbeth Oerlemans. Ze is voedingsdeskundige en klinisch epidemioloog. U zult wellicht voor een telefonisch consult moeten betalen maar u krijgt dan ook professionele informatie zodat u weet wat wel en noet te eten in Thailanden elders.
  Veel succes!

 6. Johannes zegt op

  Inderdaad komen er steeds meer aanwijzingen dat kokosolie (en ook roomboter) minder “slecht” zijn dan door veel wetenschappers en diëtisten nog steeds wordt aangenomen. Veel belangrijker voor hartpatiënten is het voedings-, leef- en beweegpatroon in zijn geheel en een goed lichaamsgewicht. Binnen een gevarieerde voeding met veel verse groenten, fruit, noten, verse kruiden en kleine porties volwaardige graanproducten, peulvruchten, vlees, vis en zuivel kan kokosolie een gezonde aanvulling zijn. Van veelvuldig en overdreven gebruik is echter af te raden. De traditionele Thaise keuken biedt met zijn heerlijke soepen (Tom yam, rijstnoedelsoep) en salades (yam wun sen, papaya- en mangosalade etc.) en allerlei kruidige hoofdgerechten juist veel dat binnen een voeding voor hartpatiënten uitstekend past. Geniet ook van de curry’s, gebakken en gebraden gerechten maar doe dit met mate.
  Zorg voor een goed lichaamsgewicht, voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en weinig stress. Dat zijn de belangrijkste dingen.
  Dit alles zijn echter heel algemene richtlijnen. Iedere patiënt is verschillend en het kan nodig zijn om medische redenen specifieke dieetadviezen te geven.
  fijne vakantie alvast
  Johannes Kingma, diëtist

 7. Valentine zegt op

  Het is voornamelijk de curry vermijden. Inderdaad gebruiken Thaiers (op een uitzondering na) nagenoeg geen kokosolie, wat trouwens vreemd genoeg behoorlijk duur is. Palm olie, soja en zonnebloem olie worden het meest gebruikt, daarnaast ook rijst olie en arachide (pinda olie) . Vraag gewoon of ze in ieder geval willen zorgen dat er geen kokos (zeg: mai sai ma-prouw)

 8. Martien zegt op

  Khun Peter heeft voor de volle 100% gelijk!
  Het gebruik van kokosvet is juist aan te raden en bovendien heel goed voor je cholesterolwaarden.
  De mijne was tijdens de laatste meting een prachtige 4.3! En ik ben 65 jaar.
  Vr. gr. Martien

 9. Fransamsterdam zegt op

  Als de rondreis niet langer dan een maand duurt, en er geregeld wat bewogen wordt, en de temperatuur voor uw man geen beletsel is om de reis te ondernemen, dan zou ik me vooral nergens druk over maken en kan ik mij niet voorstellen dat een normaal afwisselend Thais eetpatroon voor uw man blijvende schade zal opleveren.
  Natuurlijk niet specifieke kokosgerechten bestellen, hoewel ik hem stiekem toch wel een Kanum Krokje zou toestoppen, en thuis weer braaf alle regeltjes naleven!
  Prettige reis!

 10. T zegt op

  Voor het geval je het nog niet wist je kunt in Thailand ook gewoon vrijwel overal ( misschien heel kleine dorpjes daargelaten ) westers eten en dat word gewoon zonder kokosolie klaar gemaakt hoor. Dus dat hoeft geen excuus te zijn om niet te gaan.

 11. Suske zegt op

  Ben ook hartpatiënt sinds aantal jaren en gebruik meermaals/week kokosolie/kokosmelk om mee te koken.
  Eet ook heel vaak Thais.
  Nog nooit problemen ondervonden hiermee, integendeel!
  Laat je niets wijs maken noch op stang jagen!!
  Je man kan dit zelf gerust proberen eten en bekijken hoe hij zich erna voelt…
  Zeker ook eens een verse kokosnoot proberen: heerlijk verfrissend!

  Trouwens ben ik het helemaal eens met de uitleg van Johannes & Khun Peter!

  Geniet van de reis en het prachtige land 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website