Beste lezers,

Nu het ‘droge seizoen’ in ons geliefde Thailand weer volop gestart is, zien we weer volop het stof opwaaien. Niet alleen onze wagens worden dagelijks overladen met heel wat stof, ook binnenshuis vinden we bij het poetsen de nodige vervuilende partikels terug.

Ik ondervind dat ik sedert mijn verblijf hier, regelmatig wat last heb van een droge keel, vooral tijdens het slapen. Dit verergert wanneer het regenseizoen voorbij is. Mijn vrouw beweert dat het stof, dat alom aanwezig is, wel eens de oorzaak zou kunnen zijn.

Wie maakt er van jullie gebruik van een ‘air purifier’ en hebben jullie eventueel advies betreffende een bepaald merk/type? Ik zou deze voornamelijk gebruiken in de slaapkamer (20 m2).

Hebben jullie daar baat bij of zijn er mensen die dergelijk toestel afraden?

Alle advies is welkom.

Alvast dank.

Bart

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “Lezersvraag: Luchtvervuiling aanpakken met een luchtreiniger?”

 1. ruud zegt op

  Ik heb zo’n apparaat niet, maar het zal van uw woning afhangen hoe nuttig zo’n apparaat is.
  Als het een gesloten woning met airco is kan het nuttig zijn, als het een open woning is waar de ramen open staan, zal het weinig nut hebben lijkt me.

  Als het een gesloten woning met airco is, kunt u ook last hebben van erg droge lucht in huis.
  Al dat water dat u buiten uit dat afvoerbuisje van de airco ziet komen, is aan de lucht binnen onttrokken.
  Dan zou je aan een hygrometer en een luchtbevochtiger kunnen denken.
  Of die in Thailand te krijgen zijn weet ik niet, maar anders zou u voor het slapen gaan misschien een open waterkoker een tijdje in uw slaapkamer aan kunnen zetten.

 2. Arjen zegt op

  Veel is afhankelijk van hoe je huis gebouwd is.

  Ik woon in een traditioneel Thais huis. Geen glas in de ramen. In mijn geval is iedere vorm van filtering (of koeling, verwarming) zinloos.

  Als je in een modern huis woont, wat aan hoge standaarden voldoet wat afdichting betreft, dan zal filtering wellicht zin hebben.

  Wil je het echt goed doen, zal je alle kieren dicht moeten stoppen en heel veel goed gefilterde lucht je huis in pompen. Een beetje zoals ze het met cleanrooms doen. Het lijkt mij voor een woonhuis vrijwel niet haalbaar. Niet alleen de aanschafkosten, maar ook de gebruikskosten zullen erg hoog zijn.

  Als je ISO 9 cleanroom zal kunnen halen is de lucht in je huis al vele malen schoner dan de buitenlucht. Overigens, als je als mens in een kamer zal zitten van 20M2 waarvan al de wanden en vloeren van gepolijst RVS zijn. En je ventileert met lucht volgens ISO klasse 1, zal je nog steeds stof vinden. Dat is de stof wat komt van je kleding, maar merendeels van je huid en haar…..

  Eigenlijk geldt ook hier van alles wat je wilt filteren. Je moet weten wat de situatie nu is, en naar welke situatie je zou willen.

  Houd ons op de hoogte waar je op eindigt.

  Arjen.

 3. Willem zegt op

  Ik heb goede ervaringen met een xiaomi h3 air purifier.
  Diverse tests staan online. Deze is niet duur en makkelijk verkrijgbaar.

 4. Dennis zegt op

  Beste Bart,
  Ik gebruik een air purifier in mijn condo en dit helpt wel degelijk met het filteren van pm2.5 deeltjes en zeker ook stofdeeltjes. Ik gebruik een Mila Air purifier maar er zijn er zoveel op de markt. Kijk goed of de air purifier een HEPA filter heeft en naar de CADR (aantal kubieke meter lucht per uur dat het apparaat kan verversen). In principe is een air purifier gewoon een fan in een behuizing dat lucht door een filter trekt. Mocht je intresse hebben in een Mila dan kun je contact opnemen via me website http://www.ac-shield.com.

 5. Eric zegt op

  Ik heb vorig jaar een “air purifier” van Xiaomi gekocht (type 2, kost zo’n 3.000 baht).
  Het voordeel van dit toestel is dat er een meter op zit, zodat je meteen weet of de luchtkwaliteit echt slecht is.
  En of de “purifier” effectief is.
  Meestal staat het toestel in de (afgesloten) slaapkamer (300) en dan kan deze filter de lucht (snel) zuiveren (<100).

  Er bestaat ook een Proversie, duurder en zuivert de lucht ook sneller. En grotere ruimtes.

 6. Frits zegt op

  Ik gebruik de Xiaomi air purifier 3s. In de laagste stand gezet zodat er alleen een zacht geruis is te horen. Werkt prima. Er zit een meter op die aangeeft hoe hoog de vervuiling is. Uiteraard wel de ramen dicht houden. En het is echt niet nodig om alle kieren dicht te stoppen.
  Kost ongeveer 4.000 Baht. En om de paar jaar een nieuw filter kopen.

 7. peter zegt op

  Kan droge lucht of stofdeeltjes zijn, heb je airco in slaapkamer?
  Airco filtert ook wel stofdeeltjes.

  Kan ook een slaapapneu zijn. Ik werd nooit wakker met droge mond/keel, totdat veranderde en dat wel gebeurde. Uiteindelijk naar dokter, specialist gegaan en test gedaan.
  Ik bleek meer dan 40 ademstops/nacht te hebben, gevolg is dat ik nu slaap met een machine.
  Jaren ervoor heeft iemand me ooit verteld , dat ik typisch sliep, eigenlijk de stop in ademen. Verder nooit aandacht aan geschonken, maar is in de loop der jaren verder ontwikkeld tot wakker worden met droge keel/mond.
  Een sluip moordenaar, want het gaat geleidelijk en heeft invloed op je gehele gestel, goede slaap is essentieel voor gezondheid. Tja wordt nu niet meer wakker met droge mond, maar of de jaren nu slapende met machine het nog allemaal goed hebben kunnen maken? Het zou dus in ieder geval niet verslechteren.

 8. Harry Romijn zegt op

  electro-statisch stoffilter: zorgt ervoor, dat stofdeeltjes electrisch geladen worden, waarna ze op of de + of de – plaat neerslaan. Die schoonmaken en. er is iets minder stof in uw ruimte.

 9. Peter zegt op

  Slaap je met airconditon aan?? Die ontneemt vocht uit de ruimte een kom water plaatsen wil vaak helpen.

  • PEER zegt op

   Beste Peter,
   Ook dát helpt niet, want wat ‘n airco doet is vocht ontrekken aan de binnenlucht.
   Dat doet de condensor, het woord zegt ‘t al.
   Het beste is nu, in ‘n koele nacht, raam open, horren, en airco UIT.
   Dan blijft de wat vochtigere lucht hangen en heb je GEEN droge keel.
   Succes

 10. Ton Gerdsen zegt op

  Hallo,
  Wij gebruiken een hitachi air purifiers die een hepa filter hebben. Deze hitachi ep a6000 heeft ook een filter voor geuren en een voor grotere stofdeeltjes. Ik heb een separate 2.5 pm gekocht van Kaiterra, die ik minstens enkele meter van de airpurifier af heb staan. Dan weet je of je machine de gehele kamer schoonhoudt. Verder heeft deze 2.5 pm meter een co2 meter. Een huis hoeft niet potdicht te zijn anders hou je teveel co2 binnenshuis. Als de lucht echt vervuild is en de air purifier hard moet werken, dan weet ik dat de slaapkamer deur een beetje open moet blijven anders blijft er teveel co2 hangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website