Beste lezers,

Ik heb een vraagje over usufruct. Ik ben van plan om 3 Rai grond te kopen op naam van mijn Thaise echtgenote maar Landoffice vraagt maar liefst 33.000 baht voor het usufruct contract op de Chanot te vermelden.

Kunnen wij als gehuwd echtpaar onderling een usufruct overeenkomst afsluiten of bij middel van een advocaat

Groet,

Robert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Kunnen wij (gehuwd echtpaar) onderling een usufruct overeenkomst afsluiten?”

 1. Erik zegt op

  Robert, onderling? Je bedoelt dat het buiten het chanoot blijft? Dan heeft het geen enkele waarde en zouden jullie uit elkaar gaan door overlijden van jouw echtgenote of door echtscheiding dan zit jij met de gebakken peren…

  Volg de regels, laat een goeie jurist de overeenkomst opstellen en betaal de leges die er voor staan. Kost een paar centen maar dan heb je het officieel.

 2. AHR zegt op

  Het stuk land moet eerst aangekocht worden door uw echtgenote. De eigenaar (uw echtgenote dus) dient vervolgens haar akkoord te geven voor het vruchtgebruik (anders heeft het geen zin).
  Het ‘usefruct’-document wordt opgesteld op het Landoffice (LO) door middel van een bestaand gedrukt formulier in te vullen (geleverd door het LO). Dit formulier blijft op het LO, maar uw naam wordt vermeld op het chanot (nieuwe regelaanmaak). Met dit aangepast chanot ga je naar huis. Kostprijs (tax) was tussen de 150 en 200 Baht (15 jaar geleden). Paspoort is nodig. De vraag van 33000 Baht voor het opmaken van een ‘usefruct’ door iemand van het LO lijkt me bijzonder verdacht. Laat u niet kisten. Neem de gegevens op van de personen met wie u handelt.

 3. ruud zegt op

  Het lijkt me dat een overeenkomst met uw vrouw niet langer meegaat dan het leven van uw vrouw.
  Een usufruct contract gaat uw eigen leven mee.
  Als uw vrouw onverwacht zou komen te overlijden, zit u dus opeens met een probleem.

 4. Pada zegt op

  Hallo Robert, Om usufruct op de Chanot te vermelden kost maar 50 bath. Heb het jaren geleden ook laten doen voor en kennis. Dus de landoffice wil er blijkbaar ook wat aan verdienen. Groet Pada

 5. peter zegt op

  Nog niet gegoogled?
  https://www.thailandforum.nl/viewtopic.php?t=818779
  Hoewel dit van 2010 is, toch weer info.
  Of https://www.siam-legal.com/realestate/Usufructs.php

 6. jan zegt op

  Ik heb een usefruct afgesloten tussen mij en mijn vrouw. Wij hadden een advocaat gaan zien in Chiangmai die ons dadelijk zegde dat wij dit gerust zelf konden zonder zijn tussenkomst. We gingen naar landoffice en binne het uur was alles geregeld voor 70 baht !!!!!

  • marinus zegt op

   ik heb verleden jaar ook 70 baht betaald

 7. Han zegt op

  Ik heb hetzelfde gedaan, contract is bij het landoffice opgesteld en dat heeft me een jaar of 6 geleden 275 baht gekost. Was een stuk van 2 rai waar ik mijn huis op gezet heb. Dit staat dus op de chanoot geschreven.

  Daarnaast heb ik nog wat stukjes grond gekocht voor haar en het hoofd van het landoffice die mij herkende vroeg of ik daar ook een usufruct voor moest hebben. Toen ik zei dat dit niet nodig was stelde ze voor om alleen een bepaling op te stellen dat het land niet zonder mijn toestemming verkocht kan worden. dat heb ik gedaan en kostte verder niets. Gewoon een extra zekerheidsstelling dat mocht er iets met mijn meissie gebeuren de schoonfamilie afhankelijk van mij blijft.

  • Jan zegt op

   En wat veel mensen vergeten is dat ook de regel geldt van gemeenschap van goederen als er geen huwelijkscontract opgemaakt is, zelfs als de chanote alleen op naam van Thai staat.

   • Marc zegt op

    Juist ,
    Indien men voor de Thaise wet getrouwd is geld dat , indien alleen in Belgie /Nederland dan moet je dat laten wettigen in Thailand .
    Bij echtscheiding heb je dus recht op 50% , men mag echter geen land bezitten als vreemdeling maar men krijgt dan een jaar om te verkopen , ook kan men nadenken over een regeling in dit verband tussen de echtgenoten .
    Persoonlijk ken ik mensen die deze regeling hebben gebruikt maar steeds met de medewerking van een advocaat !

 8. Lung addie zegt op

  Beste Robert,
  ben je wel zeker dat die 33.000THB enkel voor de usufruct was? Was dit niet het bedrag welke moest betaald worden als overdracht- en belastingen? Een usufruct kost hooguit een paar 100THB. Een onderling contract opmaken voor vasthoed is waardeloos. Zelfs al ben je. als gehuwde, indien uw echtgenote zou komen te overlijden, erfgenaam dan zit je nog steeds met het probleem dat je, als buitenlander, de grond niet kan blijven bezitten en je binnen het jaar deze moet verkopen. Er is hier, betreffende het bedrag van 33.000THB, duidelijk ergens een misverstand. En neen, je hebt daarvoor geen advocaat nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website