Lezersvraag: Krijg mij Thaise vrouw AOW?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
27 augustus 2017

Beste lezers,

Ik ben Nederlandse man en ben getrouwd met een Thaise vrouw. Mijn vrouw werkt niet maar heeft ook geen uitkering. Nu is mijn vraag, heeft mijn vrouw straks wel recht op AOW als ze 67 is?

Wie kan mij het antwoord geven?

Groet,

Dion

30 reacties op “Lezersvraag: Krijg mij Thaise vrouw AOW?”

 1. raymond kil zegt op

  Hoi,
  Je bedoelt waarschijnlijk AOW. (Algemene Ouderdomswet). WAO is Wet Arbeids Ongeschikt.
  Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt AOW op.
  Per jaar 2%. Als jouw vrouw dus in Nederland woont of heeft gewoond, dan bouwt zij over die jaren AOW op.
  Daar heeft haar nationaliteit niets mee te maken. Ze krijgt alleen AOW over de jaren dat ze daadwerkelijk in Nederland woont of heeft gewoond.
  Mvg. Ray

 2. Pieter zegt op

  Je bedoelt AOW denk ik.
  AOW wordt opgebouwd: 2% per jaar dat je in Nederland woont. Dus als voorbeeld: als jouw vrouw op haar pensioendatum 20 jaar in Nederland woont, dan krijgt zij 20 jaar x 2% = 40% van de AOW uitkering.

 3. printen zegt op

  Als u echtgenote wettig in Nederland woont, bouwt ze 2% AOW per jaar op. Wonen jullie in Thailand, heeft ze geen recht op AOW. Jaren die je echtgenote in Nederland gewoond zou hebben, betekend het aantal jaren van 2% AOW per jaar.

  Inwoner zijn van Nederland, wettige inwoner dat wel, is van belang. Of je wel of niet werkt, een uitkering heeft of niet, is niet van belang. Wettige inwoner zijn in Nederland is de vereiste. Je bouwt vanaf je15de AOW op, 2% per jaar.

  Vroeger bouwde alleen de man AOW op en kreeg een echtpaar AOW, als de man 65 werd, ook al was de echtgenote ouder. Dat is gelukkig al jaren gelden afgeschaft.

  • ruud zegt op

   De opbouwperiode van de AOW is veranderd van 15 tot 65 naar 17 tot 67.
   Daarmee is het gros van de emigranten 4% AOW door de neus geboord.

 4. Victor Kwakman zegt op

  Waarom zou ze recht hebben op een WAO uitkering??? Ik ga er maar vanuit dat je AOW bedoelt. AOW wordt opgebouwd door iedereen die in Nederland woont en is ingeschreven in de GBA. Zodra men wordt uitgeschreven uit de GBA stopt ook de AOW opbouw.

  • FonTok zegt op

   Als jij je uitschrijft uit het GBA en je bent Nederlander kun je er voor kiezen om die 2% zelf te storten elk jaar. Je moet dat wel binnen een redelijke termijn kenbaar maken anders vervalt die mogelijkheid. Dit was tot medio jaren 90 een peuleschil. Maar daarna zijn de aow premies behoorlijk verhoogd en is dit een vrij kostbare aangelegenheid geworden. Een van de redenen waarom expats die eerder vertrekken een postbus adres aanhouden in Nederland. Dan kost hun de AOW opbouw namelijk niks omdat ze op papier nog niet zijn vertrokken. heeft als nadeel dat je elk jaar eens je neus moet laten zien in Nederland voor je zorgverzekering maar de kosten van een ticket wegen niet op tegen de kosten van de AOW premie.

   • l.lagemaat zegt op

    Die “neus”moet dan wel 4 maanden in Nederland aanwezig zijn, anders valt die op zijn neus bij controle!

 5. Jasper zegt op

  Hoi Dion,

  Daar is een heel simpel antwoord op: voor elk jaar dat jouw echtgenote in Nederland woont, en daar ook daadwerkelijk ingeschreven staat, heeft zij een opbouw van 2 % AOW. Dus als zij 10 jaar in Nederland woont, en daarna terug zou gaan naar Thailand, ontvangt zij ook daar dan 10 x 2 = 20 % AOW.
  Blijft zij daarentegen in Nederland wonen wordt haar (en jouw 50 % AOW) aangevuld tot bijstandsniveau.

  • FonTok zegt op

   “Blijft zij daarentegen in Nederland wonen wordt haar (en jouw 50 % AOW) aangevuld tot bijstandsniveau.”

   Geldt alleen als je geen aanvullend pensioen hebt anders gaat die vlieger niet op.

 6. peter zegt op

  Volgens mij bouw je alleen WAO op als je in Nederland woont. Tussen je 15de en 65ste jaar elk jaar 2 procent. Mijn Thaise vrouw heeft van haar 20ste tot haar 50ste in NL gewoond. Voor die periode heeft ze dus haar WAO voor 60 procent opgebouwd. Nu we in Thailand wonen bouwt ze niets meer op als je geen actie onderneemt. Dus via mijn accountant hebben we een aanvraag ingediend bij de belastingsdienst of zij toch haar pensioen kan blijven opbouwen. Dat kan als ze jaarlijks een inkomensafhankelijke premie betaald. Die bedraagt ongeveer voor haar 500 euro. Volgens mij geldt die afspraak voor 10 jaar. Als ze dan nog geen 65 is dan bestaat de mogelijkheid verlenging aan te vragen.

  • peter zegt op

   Het miet natuurlijk AOW zijn.

  • Kees 2 zegt op

   Peter, 6000 euro per jaar AOW-premie betalen (10 jaar? 60.000 euro?), met daarbij de volgende onzekerheden/mogelijke gebeurtenissen:

   – betaalt de NLse overheid over 10-20 jaar nog wel een solide AOW-uitkering aan je vrouw?
   – misschien overlijdt je vrouw op haar 70e, dan profiteert ze 3 jaren… tssss en dat voor een inleg van 60.000.
   – misschien besluit de NLse overheid dat de AOW afhankelijk wordt van welvaartsniveau in Thailand (in het onderhavige geval).

   Van die 60.000 euro kun je beter voor je vrouw een condo kopen op een goede lokatie in BKK, zodat zij die kan verhuren en vanaf de datum van aankoop een inflatiebestendig inkomen kan vangen, en daarmee haar toekomstige halve AOW kan aanvullen tot een volledig. En na haar overlijden gaat het naar eventuele kinderen.

   Of je stopt die 5000 euro per jaar in een gespreid beleggingsfonds en laat je vrouw daar na haar 67e van profiteren.

   Maar 5000 euro per jaar weggeven met een onzekere uitkomst…. never, nooit. Liever in eigen beheer!

   • Hans zegt op

    525,- per jaar, niet per maand.
    Uigaande van het laagst mogelijke tarief

    • Kees 2 zegt op

     Foutje van mij. Komt omdat ikzelf daarnaar geinformeerd heb, waarop ik kreeg te horen dat ik ongeveer 600 per MAAND moest betalen om AOW te blijven opbouwen. Daarvoor heb ik bedankt en dat geld investeer ik nu zelf.

     525 per jaar is een cadeautje !

 7. Peter zegt op

  Hallo
  Uw Thaise vrouw heeft recht op aow , maar niet de volledige aow uitkering
  Zij krijgt een volledige uitkering van de aow wanneer zij 40 jaar in Nederland verblijft
  Wanneer zij bijv 20 jaar verblijft in Nederland dan krijgt ze 50% uitgekeerd
  Op deze manier kunt u zelf uitrekenen waar zij recht op heeft

  Peter

  • Wilmus zegt op

   Dit is een verkeerde rekensom hoeveel jaar ze in NL verblijft doet niet terzake bv uw redenering 40 jaar in NL IS 100 % KLOPT NATUURLIJK NIET dit is dan 80 % en 20 jaar is dan 40 % en geen 50 %.

 8. FonTok zegt op

  Als je vrouw in Nederland woont krijgt ze vanaf dat moment een 2% per jaar opbouw van de aow. Dus als ze 35 jaar is als ze Nederland aankomt bouwt ze nog 32 jaar a 2% aow op. Maar ! Je kunt voor de jaren vanaf 15 jaar tot 35 jaar haar inkopen in de AOW. Dan krijg je een schikkingsvoorstel. Via een afbetalingsregeling te betalen in 5 jaar of het totaal bedrag ineens. Je kunt je alleen inkopen als je dat binnen een redelijke termijn (ik dacht 5 jaar) na vestiging in Nederland bent komen wonen aangeeft dat je dit wenst . Na die termijn vervalt die mogelijkheid. Als je bent getrouwd met een thaise en je vrow is jonger dan 65 en jij bent 65 voor medio 2015 dan krijg je nog de partner toeslag ( de aanrechtsubsidie). Ben je na medio 2015 65 geworden is ook die vervallen en wordt je partner geacht te gaan werken en krijg jij zelfs maar een halve AOW indien jullie beiden op hetzelfde adres wonen. Je ziet dan ook veel mensen op 2 adressen wonen zodat de eerste die AOW krijgt een volledige aow ontvangt.

 9. Gerrit zegt op

  Tja,

  Nu lees ik dat iedereen verteld dat “als je in Nederland woont” je 2% per jaar opbouwd.

  Maar ik woonde in Nederland en werkte voor een Belgisch bedrijf, maar had daar de grootste moeite mee om toch mij 2% te krijgen.

  Gr. Gerrit

 10. John zegt op

  Antwoord is afhankelijk van de verblijfsduur van je vrouw in Nederland heeft ze niet in Nederland gewoond dan heeft ze geen recht op aow. Is nl een recht dat je persoonlijk opbouwt in de jaren dat je in Nederland woont. De hoogte is daarna afhankelijk van je gezinssituatie. Samenwonend of niet.

 11. Hans zegt op

  Als ze vanaf haar 15e in Nederland woonde krijgt ze 100% AOW. Voor elk jaar dat zij vanaf haar 15e minder in Nederland woonde gaat er 2% af.
  Als jijzelf voor 01012015 aow ontving en zij is jonger als jij kun je bij SVB aow toeslag aanvragen.

 12. Lammert de Haan zegt op

  Beste Dion,

  Dat is afhankelijk van de vraag hoelang zij in Nederland heeft gewoond en dus binnen de kring viel van verplicht verzekerd zijn voor de volksverzekeringen (w.o. de AOW). Mocht voor haar de AOW-gerechtigde leeftijd gelden van 67 jaar dan zou zij voor elk jaar na haar 17 jaar 2% per jaar aan AOW-rechten hebben opgebouwd. Heeft zij na haar 17e jaar niet in Nederland gewoond, dan heeft ze geen recht op een AOW-uitkering

  Het feit of ze hier gewerkt heeft of een uitkering heeft gehad en dus AOW-premie heeft betaald is niet ter zake doende. Enkel door het wonen in Nederland bouw je al rechten op.

 13. Leo Th. zegt op

  Of uw vrouw nu wel of niet werkt dan wel een uitkering ontvangt is niet van belang. Het uitgangspunt voor het ontvangen van AOW is of er voor de ingangsdatum van de Aow-leeftijd rechten zijn opgebouwd. Voor uw vrouw geldt dat zij voor elk jaar dat zij na haar 15e legaal in Nederland verblijft/is verbleven jaarlijks 2% aan rechten opbouwt/ heeft opgebouwd. U geeft maar weinig informatie, zo is niet duidelijk of uw vrouw daadwerkelijk in Nederland heeft gewoond, dan wel waar zij/jullie thans wonen. Indien uw vrouw over een Nederlands Burger Service Nummer beschikt is het simpel om bij de SVB na te gaan wat haar eventuele AOW-rechten zijn. De opgebouwde rechten gelden ook bij een (definitief) vertrek naar Thailand, voor of na ingangsdatum AOW.

 14. Bucky57 zegt op

  Op de site van het SVB vindt je alle informatie
  Hier een klein uittreksel hiervan, je partner moet dan wel eens in Nederland gewoond hebben.
  Wie krijgt AOW
  De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt en in Nederland woont of heeft gewoond, heeft hier recht op. U ontvangt het AOW-pensioen van de SVB vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd heeft. Het maakt niet uit in welk land u dan woont.

 15. l.lagemaat zegt op

  Het simpele feit dat een buitenlandse vrouw (Thaise) samen met een Nederlander in Nederland zou wonen, zou “recht”geven op een AOW-uitkering van 2 % per jaar dat zij in Nederland woont tot haar AOW leeftijd.

  Het zou best eens zo kunnen zijn, dat zij dit recht opbouwt n.a.v.het werk wat zij in Nederland verricht.

  De Nederlandse AOW-er met een jongere Thaise relatie krijgt een negatieve toeslag, dus geen € 1050,=, maar een lager bedrag, afhankelijk van het toegepaste rekenmodel van de SVB voor of na 2015.
  De jongere Thaise wordt geacht te kunnen werken en zo evt. het inkomen te kunnen aanvullen.

  Mochten beiden op een AOW leeftijd gekomen zijn, dan gelden daar weer andere rekenmodellen voor.
  Maar absoluut geen “Reken je rijk model!

 16. Barry zegt op

  Hallo Dion,

  Hangt er vanaf. Indien ze in nederland ingeschreven heeft gestaan van 15-65 jaar zal ze 100% AOW krijgen. Voor ieder jaar wat dit niet het geval is zal er 2% in mindering gebracht worden.

  voorbeeld. Heeft je vrouw van af haar 40 ste tot 67 jaar in Nederland gewoond dan krijgt ze (25 jaar x 2%)= 50% van het AOW bedrag.

  Ik weet echter niet hoe nu de nieuwe berekening is ivm het verlengen van de AOW leeftijd. Zover ik weet rekent de sociale verzekeringbank nog met 2% per jaar.

  barry

 17. ozo zegt op

  De AOW leeftijd veranderd . Vandaar dat de ingangsdatum van je rechten opbouw ook meeschuift .
  Je kunt dus volgens mij niet met 65 jaar immigreren met behoud van 100 % aow opbouw .

 18. Henk zegt op

  Ga er maar vanuit dat de regels van nu tijdelijk zijn, wanneer er weer een nieuw kabinet is. Over 20 jaar dan zullen er vast weer regels aangepast zijn en deze zullen vast niet te gunste zijn van u en ik. Gr. Henk

 19. TheoB zegt op

  Dion,

  Het antwoord van Lammert de Haan is nog het beste dat ik tot nog toe gelezen heb.
  Hij is dan ook belastingadviseur.

  De leeftijd waarop iemand AOW-gerechtigd is, wordt afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting in NL.
  In aanloop daarop wordt de AOW-gerechtigde leeftijd versneld verhoogd. (Ik ben nu 61½ en verwacht dat ik met 67½ AOW-gerechtigd ben.)
  In de 50 jaar voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd bouwt eenieder die ingeschreven staat in de BRP (voorheen GBA) 2% per jaar AOW-rechten op.
  Om in de BRP ingeschreven te mogen blijven staan moet je in de laatste 365 dagen minimaal 121 dagen in NL hebben gewoond. Verblijf je langer in het buitenland, ben je wettelijk verplicht je uit te schrijven.
  Als je 50 jaar voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd in NL hebt gewoond, heb je (50jr. x 2%/jr. =) 100% AOW-rechten opgebouwd.
  Als je dan alleen woont heb je recht op een bruto AOW-bedrag van 70% van het bruto minimumloon (BML).
  Als je dan samenwoont met een meerderjarige heb je recht op een bruto AOW-bedrag van 50% van het bruto minimumloon.
  Voor iemand die 10 jaar in NL ingeschreven heeft gestaan geldt 70%BML x 10jr. x 2%/jr. = 14%BML resp. 50%BML x 10jr. x 2%/jr. = 10%BML.
  Als een huishouden in NL een inkomen onder bijstandsniveau én geen eigen vermogen heeft, kan een aanvulling tot bijstandsniveau verkregen worden.
  Zoals in eerdere reacties al gemeld kun je inderdaad het AOW-tekort met extra inkomensafhankelijke premiebetalingen aanvullen.
  Als je na je AOW-gerechtigde leeftijd in het buitenland gaat wonen blijft de AOW belast in NL en krijg je daarover ook geen heffingskorting meer, maar wordt ook geen premie ZVW meer ingehouden. Een aanvulling tot bijstandsniveau krijg je dan óók niet.

  Ga eens op de website van de SVB grasduinen naar voor jullie ter zake doende informatie.
  https://www.svb.nl

  • stevenl zegt op

   Dat heb ik me nog niet eerder gerealiseerd, dat met de verhoging van de AOW leeftijd ook de beginleeftijd van opbouw wordt verhoogd. Dat betekent voor mij persoonlijk dat ik minder krijg dan verwacht, aangezien de beginopbouw van mij komt te vervallen, terwijl ik die jaren wel in Nederland heb gewoond, en latere jaren ik in het buitenland woonde.

  • FonTok zegt op

   Iemand die zich in NL vestigt kan zich in de AOW inkopen om vervolgens toch een 100% aow te ontvangen. Je moet dat binnen een redelijke termijn nadat je in Nederland bent komen wonen kenbaar maken. Dit ontbreekt geheel in het antwoord van Lammert de Haan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website