Lezersvraag: Kan ik mij aan staar laten opereren in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 december 2012

Beste lezers,

Binnenkort vertrek ik weer voor een paar maanden naar Thailand, Pattaya. Van de week kreeg ik van een oogarts te horen dat er sprake is van staar in mijn rechteroog waaraan ik mij kan laten opereren. Nu vraag ik mij af of ik dat met name gezien de kosten misschien beter in Thailand kan laten doen?

Ik hoor graag of er lezers zijn van Thailandblog.nl die ervaring hebben met een staaroperatie.

Bedankt voor uw reacties,

Berry

18 reacties op “Lezersvraag: Kan ik mij aan staar laten opereren in Thailand?”

 1. huub zegt op

  ik wordt morgen geopereerd voor staar. maar ik vraag mij af waarom je dat in thailand wil laten doen? vanwege de kosten? de ziekenfonds in nederland vergoed alles.

  • Berry zegt op

   Hallo Huub,

   Dat klopt, een staaroperatie zit zelfs in het basispakket en ook eyescan.nl waar ik onderzocht ben deelde mij dus enthousiast mede dat mij dit daarom niets ging kosten.

   Op zich waar maar we hebben tegenwoordig van doen met een verplicht en een vrijwillig eigen risico hetgeen voor mij volgend jaar een bedrag betekend van 350,00 + 500,00 = 850,00 euro. Hierbij even buiten gesloten dat ik de 500,00 vrijwillige risico teniet kan doen met 300,00 premie verhoging. Resteert nog steeds 350,00 + 300,00 = 650,00.

   Vandaar dat ik mij afvroeg hoeveel het in Thailand zou gaan kosten.

   Op basis van de diverse reacties ben ik op dit moment geneigd te kiezen voor een behandeling in Nederland omdat mochten er zich complitaties voor gaan doen ik in Nederland nooit duurder uit zal zijn dan mijn eigen risico van 350,00 + eventuele afkoop van 300,00 betreffende het vrijwillige risico.

 2. Pujai zegt op

  Berry,

  Over de laatste paar jaar heb ik beide ogen laten opereren in het Rutnin Eye Hospital in Bangkok. Beter bestaat niet. De gehele Koninklijke familie gaat daar naar toe.
  Ik heb nergens ter wereld zo’n state-of-the art oogziekenhuis gezien.
  Prijs voor een staaroperatie inclusief 1 nacht verblijf is ongeveer 50.000 Baht. Circa 1200 Euro, per oog. Zeer aan te bevelen. In het Bumrungrad ziekenhuis ben je meer dan het dubbele kwijt.

  Hier is de link:

  http://www.rutnin.com/eng/

  Succes!

 3. RonnyLadPhrao zegt op

  Berry,

  Ik ben van oordeel dat de kwaliteit van de dokters in de privé ziekenhuizen van Thailand minstens evengoed is als bij ons dus daarover zou ik me geen zorgen maken.

  Maar net als Huub vraag ik mij af waarom je dit in Thailand zou laten doen, als blijkbaar in Nederland alles wordt terugbetaald, want ik maak uit je bericht op dat dit je voornaamste reden is om het in Thailand te laten uitvoeren.
  Neem toch ook even in overweging dat dit de kosten van de operatie zijn en verwikkelingen steeds mogelijk zijn. Wat dan ?

  Gezien de goede zorgen zal dit wel meevallen maar ik ga er ook vanuit dat je de dag nadien niet herstelt bent.
  Ik doel dan meer op het feit dat je met beperkingen zal moeten leven tijdens je verblijf en voorzichtig zal moeten. Ik denk dan aan zwemmen, opvliegend zand dat in je ogen terechtkomt, de luchtvervuiling en ik vergeet waarschijnlijk wel meer dingen die een goede genezing kunnen beïnvloeden.

  In ieder geval, alvast een succesvolle operatie gewenst en een spoedig herstel nadien zodat je nog volop van je verblijf kan genieten.

 4. Koos zegt op

  een staar operatie word vergoed door je zorg verzekering
  ik heb het in sep. gehad

 5. Thailand John zegt op

  Je kunt je rustig in Thailand laten opereren aan staar, Ze zijn hier heel deskundig en het voordeel is dat je hier geen wachttijden heb en in het ziekenhuis heel goed wordt verzorgd.En je kamer l is te vergelijken met een 4 of 5 sterren hotel.. En na de operatie loop je hier net zo veel risico als in Nederland..Alvast heel veel succes met het maken van een keuze.

 6. HansNL zegt op

  Ik zou mijn blikken, troebel of niet, ook eens werpen in de richting van een Overheidsziekenhuis, of het hospitaal behorend bij een Universiteit.

  Net als in Nederland is een dagbehandeling mogelijk, of desnoods opname in een privekamer.

  U zult prettig gestoord raken van de prijzen.

  Ik ben van mening dat de kwaliteit van de specialisten in de overheids- en universiteitsziekenhuizen minstens even goed is als in Nederland.
  En waarschijnlijk ook even goed of soms beter als in de priveziekenhuizen.

  Vergeet vooral niet dat priveklinieken- en ziekenhuizen er alles aan zullen doen om zoveel mogelijk uit uw zak te kloppen.

  Succes

 7. erik zegt op

  zeker weten ik kom net uit een Thais ziekenhuis,niet te vergelijken met Nederland,er komen klanten uit het midden oosten en europa speciaal naar Thailand voor oogoperaties,zeker doen.maar niet vergeten de eerste weken erna mag je dus niet vliegen,sterkte

 8. Frank zegt op

  Ik heb goede ervaringen met de medische zorg in Thailand in het algemeen. De meeste private ziekenhuizen zijn erg modern en het personeel gastvrij en professioneel. Af en toe zijn er wel problemen met de taal, omdat ze niet in ieder ziekenhuis even goed engels spreken. Ik ga in Nederland zelfs niet meer naar de huisarts, maar laat me altijd daar checken. Het is daar niet alleen veel goedkoper (gemiddeld genomen een kwart van wat je hier betaald), maar je voelt je daar ook echt als een gewaardeerde klant geholpen. Daarbij is de hele entourage een stuk prettiger als hier in Nederland
  Ik heb mijn ogen 2x laten laseren in het Rutnin Eye Hospital. Deze staat als een van de beste in de wereld aangeschreven, maar ook andere ziekenhuizen met een speciale oog afdeling bieden deze medische zorg, zoals het Bangkok Pattaya Hospital of het Bumrungrad Hospital. Alles bij elkaar + mijn vakantiekosten was ik goedkoper uit dan wanneer ik het hier had laten doen. Je kan/moet wel eerst overleggen met je verzekeringsmaatschappij, want deze zijn tegenwoordig in veel gevallen een stuk makkelijker dan vroeger vwb het uitvoeren van medische ingrepen in het buitenland. Omdat de medische zorg in Thailand op een hoog niveau staat, staan ze dit steeds vaker toe (scheelt hun ook geld).
  Je kan ook nog voor de staats ziekenhuizen kiezen; vaak zijn deze een stuk goedkoper, maar je loopt het risico van lange wachttijden omdat je net als de Thai op je beurt moet wachten. Let er wel op dat je de grotere moderne ziekenhuizen neemt, want daar zitten ook 3e rangs ziekenhuizen tussen die er onaantrekkelijk en verouderd uit zien. waarschijnlijk zijn die overigens wel een stuk goedkoper.
  Je kan wat ziekenhuizen in Thailand googelen en kijken op hun website wat ze daar allemaal doen en ze vervolgens mailen met je vragen. Ik hoef daar geen 2x over na te denken: zelfs voor het schoonmaken van mijn tanden ga ik naar Thailand.

  Heel veel Succes
  Frank

  • Peter zegt op

   Een aantal staatsziekenhuizen hebben ook een afdeling voor mensen die meer willen en kunnen betalen. Het grootste staatsziekenhuis Siriraj (+ 3000 bedden) heeft niet zolang geleden hier 2 nieuwe gebouwen voor geopend. In dit ziekenhuis verblijft de koning en de artsen die hem behandelen, behandelen ook de overige patienten. Ook in deze private afdeling zijn de prijzen veel lager dan in NL.

  • aad pronk zegt op

   De vraag is alleen hoe vergelijk je prijs en kwaliteit.
   Mijn vriendin moet ook voor staar geholpen worden. Ze woont in de Isaan en heeft in Udon Thani geinformeerd wat de kosten van de behandeling daar zijn. Deze bedragen ca 25.000 baht per oog., dus de helft wat je in het Rutnin Ziekenhuis kwijt bent.
   Ik weet dat ogen van onschatbare waarde zijn en als het medisch handelen in het Rutnin veel beter is en de risico’s die je daar loopt veel minder zijn, zal Rutnin de voorkeur hebben. Maar als dat niet zo is, besteden we het verschil (2 x 25.000 baht of 1.250 euro) liever aan andere dingen.
   Wie heeft ervaring ?

 9. BramSiam zegt op

  Overweeg eventueel om multifocale lenzen te laten implanteren i.p.v. de standaardlenzen. Je kunt dan zowel veraf als dichtbij zien zonder bril. Ik heb het laten doen bij de Pattaya Eye clinic, maar het Pattaya Bangkok hospital is een betere keuze, omdat je daar een nachtje overblijft om te herstellen.

  • aad pronk zegt op

   BramSiam
   Ogen hebben de neiging om bij het verstrijken van de jaren slechter te worden. Heb je (g)een bril dan is dat geen probleem, want dan krijg je een bril met andere glazen.
   Hoe gaat dat als je bij een staaroperatie multifocale lenzen krijgt ? Als je na een aantal jaren sterkere lenzen nodig hebt, kan je dan de eerder ingebrachte multifocale lenzen corrigeren met en bril ?

 10. Khao Noi zegt op

  Rond de 50000 THB per oog in een goed ziekenhuis. Vraag eerst je verzekeraar of ze dat willen vergoeden. De omstandigheid dat het misschien goedkoper is, laat de nederlandse verzekeraar doorgaans koud. Grote kans dat ze zeggen: laat het maar in Nederland doen, want dit is geen spoedeisende ingreep……..

 11. Lije Vanonschot zegt op

  Mijn ziektekosten worden niet vergoed. Hoe doen andere expats dan ik dat toch om wel hun ziektekosten vergoed te krijgen? Ik betaalde tientallen jaren premie, was nooit een kostbare zieke. Wel uche-uche in dat waterkoude Nederland. Ben ik nu van af. Maar tegen uchje-uche is geen medicijn en bestaat geen behandeling (anders dan in bed blijven liggen). Er is geen verdrag tussen Nederland en Thailand dat voorziet in precies wat ik nodig zou hebben om bijvoorbeeld goedkoop van mijn staar af te komen. Het is nog maar een beginnende staar, maar ja, gewoon een almaar sterker brilletje blijft niet helpen natuurlijk.

 12. Singh zegt op

  Geachte Heer / Mevrouw,

  Deze NIET levensbedreigende aandoening laat je in Ned behandelen. of je moet meedoen aan medisch toerisme.

  De verzekeraar in Ned is perfect op de hoogte van het medisch kunnen in ieder land..

  Ze kunnen uw facturen honoreren of weigeren.

  Binnen de EU mag u zich overal laten behandelen op kosten van de verzekeraar.

  Verder moet u ook rekening houden met de verpleging. Hier is de glimlach niet voldoende.
  En goede doktoren heb je in ieder land; vaak afhankeleijk van je geldbuidel.
  Naast goedkoop of duur speelt ook prestige een grote rol, en dit geldt ook voor de EU verzekeraar.

  West Europa heeft de beste med zorg van de wereld.

  Groeten,

  Singh

 13. Berry zegt op

  Allereerst iedereen hartelijk bedankt voor de reacties.

  Omdat velen zich afvroegen waarom ik het in Thailand zou laten doen als het hier niets kost het volgende.

  Een staaroperatie zit in Nederland zelfs in het basispakket en ook eyescan.nl waar ik onderzocht ben deelde mij dus enthousiast mede dat mij dit daarom niets ging kosten.

  Op zich waar maar we hebben tegenwoordig van doen met een verplicht en een vrijwillig eigen risico hetgeen voor mij volgend jaar een bedrag betekend van 350,00 + 500,00 = 850,00 €. Hierbij even buiten gesloten dat ik de 500,00 vrijwillige risico teniet kan doen met 300,00 premie verhoging. Resteert echter nog steeds 350,00 + 300,00 = 650,00 €.

  Vandaar dat ik mij afvroeg hoeveel het in Thailand zou gaan kosten.

  Op basis van de diverse reacties ben ik op dit moment geneigd te kiezen voor een behandeling in Nederland omdat mochten er zich complicaties voor gaan doen ik in Nederland nooit duurder uit zal zijn dan mijn verplichte eigen risico van 350,00 + de premieverhoging van 300,00 betreffende de afkoop van het vrijwillige risico dus 650,00 € in totaal.

  Nogmaals iedereen hartelijk bedankt.

 14. Rene zegt op

  Even een algemene operking. Als je staar hebt kun je je beter nog niet laten opereren zolang je alles wat je normaal doet nog zonder klachten kunt doen. Dus heb je bij je normale bezigheden geen last, laat er dan na een jaar nog eens naar kijken. Het is een relatief veilige operatie, maar die kunstlenzen geven ook problemen, bv met diepte zien.
  Dus alleen opereren als het echt nodig is. Niet als de oogarts alleen zegt “dat je je kunt laten opereren”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website