Beste lezers,

Ik wil een huis bouwen in Thailand (Isaan). Mijn vrouw (Boeddhistisch getrouwd met haar) heeft daar het geld niet voor. Ik kan het haar lenen met het te bouwen huis als onderpand, kan dat?

Graag reacties

Groet,

Robert

22 reacties op “Lezersvraag: Kan ik geld lenen aan mij Thaise partner met een huis als onderpand?”

 1. David H. zegt op

  Eigenlijk bedoel je haar een hypotheek geven , weet niet of je dit als foreigner mag .

  Maar indien toegelaten zou dit wel eens het uiterst veilige middel kunnen zijn om jezelf veilig te stellen om op een gegeven moment (je) huis niet kwijt te spelen in diverse mogelijke scenaios daar je hypotheek gever bent !

  Evenwel in zulk geval zou je het nog wat waterdichter kunnen maken door dan zelf dat huis te huren tegen een hogere huurprijs dan de maandaflossing die ze zou moeten betalen ,zodat het voor een ev.te nader bekeken oog niet als omzeiling van bezit huis en grond te beogen .

  Dit alles dan netjes geregeld via wettelijk hypotheek contract , EN wel degelijk betalingen van huur en hypotheek (vestzak -broekzak operatie ) via bank , liefst met wat dagen er tussen .

  Dit is maar een persoonlijk gedachtoptie v/mij , weet niet of zou kunnen , maar lijkt mij waterdicht .

 2. jan zegt op

  Je moet in je vriendin, vrouw geloven of niet…
  Zelf al krijg je dat huis in isaan als onderpand. Mocht het tussen jullie fout lopen kun jij met dat huis niks aanvangen. Hoe ga je in godsnaam je geld recuperen van een huis in de isaan de niet op je naam staat en waarvan hoogst waarschijnlijk geen volwaardige chanoot van is. Het huis komt waarschijnlijk op een stuk grond van haar of van de familie.

 3. Erik zegt op

  Hypotheek op een roerende zaak? Kan dat in Thailand? In Nederland kun je alleen hypotheeknemer zijn (= geldgever) op een onroerende zaak. Is de ondergrond dan van jou? Lijkt me sterk, this is Thailand. In Thailand is een huis een roerende zaak.

  Hou er voorts rekening mee dat als zij jou rente betaalt die rente onderworpen is aan bronbelasting in Thailand.

  Er zijn andere methodes voor zekerheid; vruchtgebruik, recht van opstal en langlopende huur. Deze rechten staan in de wetgeving en worden aangetekend op het chanoot. Wat Jan zegt: vertrouw haar, en ik
  voeg er aan toe: of doe het niet.

  Raadpleeg een advocaat; die kost geld maar als jullie uit elkaar gaan en ook herrie krijgen over die lening dan lachen er twee……

 4. e thai zegt op

  http://www.isaanlawyers.com/ ze hebben een goede naam en ervaring en lokaal bekend
  zelf geen ervaring met ze

  • Leen zegt op

   Een vriend van mij heeft hetzelfde gehad, uiteindelijk heeft de rechter bepaald, een buitenlander mag geen geld lenen aan een Thai, ook is het zijn vriendin, en zeker niet om een huis te bouwen, hij mag alleen geld schenken, dat zij daar een huis van bouwt is haar zaak, hij heeft geen enkel recht of aanspraak meer ergens op

   • David H. zegt op

    @Leen
    Dan is inderdaad hypotheek geven niet mogelijk , evenwel met die andere reactie betreffende roerend goed niet mogelijk…., hypotheek wordt gegeven worden met de totaliteit in waarborg ,vergeet nu eens die apparte regeling die het mogelijk maakt om een huis te bezitten in eigendom maar niet de grond, is normaal in hypotheek geving onbestaande , maar wordt soms gebruikt door de foreigner om zich enigzins in te dekken ingeval echtelijk problem , indien geen compensatie kan geregeld worden , rest enkel de mogelijkheid dan het totaal af te breken en dan de blote eigendom netjes aan dame te laten !

    (bittere wraak ) , geval ooit eens gehoord en navraag gedaan aan dame uit Isaan , en bevestigsd antwoord gekregen , dame keek maar raar en beduusd , niet vriendelijk meer , dat de farang dit wist was blijkbaar onwelkom nieuws ,commercie verknoeiend misschien ? ,

    Ik weet niet of een company dan WEL een hypotheek kan geven maar vermoed sterk van wel !

    Daar er dan een rechtspersoonlijkheid is die hypotheek geeft , en wordt er niet meer gesproken en geschreven dat het van een persoon en in bijzonder van een buitenlander niet Thai komt .
    Dit louter wegens de LTD vorm of ev. andere

 5. Jan zegt op

  Dus je bent helemaal NIET wettelijk getrouwd dus zij is een volkomen vreemde en jij voor jou ook! Het enige wat je volgens mij kan doen is een vruchtgebruik laten maken op de GROND voor 30 jaar op jouw naam want met een vruchtgebruik levenslang heb je het risico als ze je liquideren dat het dan aanstonds terug van haar is. Dit is misschien ver gezocht maar hier is alles mogelijk!

  • janbeute zegt op

   Beste Jan bestaat er dan ook een levenslang vruchtgebruik? Dacht voor een tijd van maximaal 30 jaar en daarna is weer verlengen mogelijk.

   Jan Beute.

   • JAN zegt op

    ja Jan, ik heb een levenslang vruchtgebruik. Het heeft me juist 75 baht gekost op het landoffice in Saraphi – Chiangmai.

   • Erik zegt op

    Jan, dit zegt de NL notaris-info.

    Wanneer eindigt vruchtgebruik? Doorgaans eindigt vruchtgebruik door het overlijden van de vruchtgebruiker, of de langstlevende van twee (of meer) gebruikers. Het kan ook eindigen door er afstand van te doen (bij notariële akte) of door afloop van de termijn waarvoor het vruchtgebruik werd gekocht of geschonken.

    Maar in Thailand kan dat helemaal anders liggen. Dus: ga naar een deskundige…..

    • Jan zegt op

     Eric, hier is dit juist hetzelfde. Ik ben bij een advocaat geweest die mij dit aangeraden heeft om dit zelf te gaan uitvoeren op het landoffice voor 75 baht niettegenstaande er op internet voorbeelden genoeg staan om een law office te nemen die je gemakkelijk 30000 baht aanrekenen. Hij was zo eerlijk om mij die info te geven zonder aan zelf winstbejag te denken. Een vriendin die een law office heeft in Phuket heeft mij dit ook aangeraden. Ik ken er ook waar het zogezegd niet gaat/ging om een vruchtgebruik te nemen, maar dan gaat het waarschijnlijk om een onderonsje tussen de vrouw en de lawyer die de grond volledig op hare naam wil laten. Zo ken ik er ook.

     • joskeshake zegt op

      en waarom leg je die procedure hier niet uit, zodat alleman er baat bij heeft ? greetz.

 6. Gino zegt op

  Beste,
  Kort en bondig nee wil je zekerheid van Uw zuurverdiende centjes.
  Succes alvast en groetjes.
  Gino.

 7. Herman buts zegt op

  wettelijk huwen is een oplossing, alles wat na het huwelijk verworven wordt is gemeenschap dus de helft van het huis is dan wettelijk van jou 🙂

 8. eduard zegt op

  Als het mogelijk is om een lening te verstrekken, zorg in ieder geval dat het van een bank naar bank gaat. Leen geen zwart geld, want je gaat het gevang in.!!

 9. John Chiang rai zegt op

  Af gezien of een lening aan je eigen Thaivrouw mogelijk is,lees ik tussen de regels in jou relatie veel wantrouwen en onzekerheid die jou in deze relatie begeleiden.
  Normaal zou je,zeker als je deze vrouw gehuwd hebt, zoveel gevoelens en vertrouwen moeten opbrengen dat je van schenking en niet over een lening hoeft te praten.
  De reden waarom ze ons als westerse man überhaupt nodig hebben,ligt erg vaak aan het feit dat ze het zelf financieel nooit alleen op de rij krijgen.
  Wat zou je in geval, dat zij het toch niet kan terugbetalen dan doen,ga je zelf in het huis wonen, of denk je aan een verkoop van een huis waarvan het grondstuk hoogswaarschijnlijk uitsluitend haar eigendom is?
  Of zou jij, als zij het niet terug kan betalen een relatie alleen om dit feit verbreken,die tot voorheen nog als huwelijkswaardig betracht werd.
  Waarom denk je dat een Thaivrouw dan uitgerekend een relatie met een vaak veel oudere Farang begint,als deze sociale afzekering verder geen enkele rol zou spelen.
  Wordt wakker en kom tot de conclussie dat ze jou ook getrouwd heeft omdat ze op jou hulp rekent.
  Een hulp, die in evenwicht wat zei jou te bieden heeft,best een gelukkige en eerlijke relatie kan betekenen.
  Ik leen mijn vrouw niets,doe alles gemeenschappelijk met haar,en zou als ik allerhande van onderpanden noodzakelijk vond nooit met haar gehuwd zijn.

 10. Erwin Fleur zegt op

  Beste Robert.

  NEE, dat kan niet.
  Wat wel een mogelijkheid is, als je getrouwd bent volgens de Thaise wet, je aanspraak
  kan maken op het huis.

  Meer is echt niet mogelijk, dus ik zou hier in goed “vertrouwen” over na denken.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 11. P.Brouwer zegt op

  Mij vriendin verkocht het huis na10 jaar en verdween nadat de schulden betaald waren.
  Hoewel er een contract was.Van een kale kip kun je geen veren plukken
  Wees gewaarschuwd.

 12. Peter zegt op

  Beste Robert,

  Als ervaring deskundige kan ik je zeggen het kan.

  Ik ben zelf hypotheekhouder geweest van land en mijn ex vrouw is hypotheekgever geweest van het land in Thailand.

  De landoffice vertelde dat het niet kon maar ik had bij mij, het telefoon nummer van het hoofdkantoor in Bangkok en heb gevraagd of ze dat even konden bellen. Toen kon het dus wel.

  Een hypotheekhouder kan een bank zijn maar ook een werkgever of een familielid of wel iedere rechtspersoon. Denk aan Makro Tesco en zijn zoveel bedrijven die hypotheek houder zijn hier in Thailand.

  Wel is vereist dat dit dus bij het land office wordt geregistreerd. Daarvoor zijn de juiste contracten nodig zowel in het Thais als in het Engels.

  Mijn email is bekend bij Thailandblog je mag mij mailen.

  Toen mijn relatie eindigde bleven de verplichtingen gehandhaafd en het land is verkocht en heb mijn centjes weer grotendeels terug gehad.

  Regel het goed kost een 3 % of zo en je moet de contracten kopen maar dan heb je zekerheid.

  Natuurlijk is bij velen het onderbuik gevoel er dat het niet kan en het onderbuik gevoel gaat vaak op maar niet bij geregistreerde onroerend goed.

  • Erik zegt op

   Peter, vraagsteller heeft het over een hypotheek met een HUIS als onderpand. Jij hebt LAND als onderpand. Dat maakt wel verschil.

   • Peter zegt op

    Erik..

    Een huis of land is niet hetzelfde maar ik praat over een registergoed, goed lezen. Is niet veel verschil met Nederland. In Nederland doe je het bij het kadaster en hier bij de landoffice.

    Een hypotheeknemer neemt een hypotheek op het registergoed. Het registergoed kan niet verkocht worden zonder dat de hypotheeknemer wordt word voldaan.

    Voldoet de hypotheekgever niet aan de verplichtingen kan de hypotheek nemer vrij eenvoudig het registergoed laten verkopen.

    Maar Erik ik ga jou niet overtuigen. Ieder zijn kennis en zijn ervaring. En uiteraard snap ik echt wel dat er verschil is tussen land een huis.

    Maar ja er zijn mensen die een huis bouwen op het land van een ander net zo als er mensen zijn die het verschil tussen een huis en land niet weten maar, kom op normaal bouw je toch geen huis op het land van een ander of je doet dat met minimaal een lease contract en dan nog goed onderbouwd.

 13. Jochen Schmitz zegt op

  Je kunt in Thailand nooit de eigenaar worden van het land wel van het huis. Indien je een huis laat bouwen op het land van je vriendin of echtgenote, kun je het huis op jouw naam laten zetten en dit wordt in geschreven in het Landdepartement op het chanord. Neem een advocaat en die zal je helpen. Niet hetzelfde hetgeen veel doen dat je levenslang het recht hebt om in het huis te wonen tot je er niet meer bent. Je blijft eigenaar van het huis (niet van de grond) en je kunt zelfs het huis verkopen maar niet de grond. Ik heb dit reeds 2 keer gedaan zonder problemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website