Lezersvraag: Kan ik fiscaal emigreren naar Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
8 november 2012

Beste lezers,

Ik wil U de volgende vraag voorleggen.

Sedert enkele jaren verblijven mijn vrouw en ik minimaal 2 x 3 maanden per jaar (dus meer dan 180 dagen) in Chiang Mai en zijn voornemens dit te blijven doen en mogelijkerwijs in de toekomst zelfs uit te breiden.

Via via heb ik vaker vernomen dat de mogelijkheid zou bestaan om fiscaal te emigreren naar Thailand, hetgeen zou impliceren dat ik in Nederland niet langer belastingplichtig ben en dat ik belastingplichtig wordt in Thailand alwaar men voor gepensioneerden het 0% tarief zou hanteren.

Informatie bij officiële instanties in Nederland heeft tot op heden niet het gewenste resultaat opgeleverd omdat men zich niet of nauwelijks coöperatief opstelt.

Mijn situatie is als volgt: gehuwd, beiden 68 jaar, behalve AOW geniet ik 2 pensioenen van mijn ex werkgevers ABN AMRO en Mercedes Benz. Ben in Nederland in het bezit van een eigen huis, hetgeen ik, mede gegeven de huidige situatie op de Nederlandse woningmarkt voorlopig zo wil laten.

Ben eigenlijk op zoek naar Thailandgangers, die globaal onder dezelfde omstandigheden de fiscale stap hebben gemaakt en die mij zouden kunnen informeren aan welke voorwaarden er voldaan moet worden en bekend zijn met de fiscale consequenties alsmede oplossingen op het vlak van ziektekosten verzekeringen.

Kunt U mij wellicht een stapje verder helpen?

Vriendelijke groeten,

Ed

45 reacties op “Lezersvraag: Kan ik fiscaal emigreren naar Thailand?”

 1. Gringo zegt op

  @Ed, om te beginnen: fiscaal emigreren naar Thailand bestaat niet.

  Er is een belastingverdrag tussen Nederland en Thailand ter voorkoming van dubbele belasting van een inkomen. Als je in Thailand woont, kun je onder voorwaarden hiervan gebruik maken om als niet-belastingplichtig in Nederland te worden aangemerkt.

  Het belastingverdrag begint al met een voor jou schier onmogelijke hindernis en dat is je eigen huis. Het verdrag gaat er van uit, dat je in het land woont waar je een huis bezit, dus in Nederland.

  Je moet dus echt emigreren, dwz huis en haard verkopen, je laten uitschrijven bij de gemeente en dan aantonen, dat je permanent in Thailand woont.

  Ziektekostenverzekering is nog zo’n hindernis. Je zou bij je huidige verzekeraar moeten informeren of zij een zogenaamde Buitenlandpolis hebben. Zo niet, dan vervalt de verzekering zodra je Nederland verlaat en zul je een nieuwe verzekering moeten afsluiten. Dat kan, maar is vaak duur en kent uitsluitingen van bestaande kwalen. Niet aan te raden voor jullie op die leeftijd.

  Al met al, als jullie niet van plan zijn echt te emigreren, vergeet een eventueel fiscale buitenkans en geniet op jullie eigen manier van die mooie lange perioden in Thailand.

  • gerrieQ8 zegt op

   Gringo, ik ben ook bezig geweest om te emigreren. Had me zelfs al in NL laten uitschrijven, omdat ik dacht dat het een makkie zou zijn. Helaas. Heb me weer laten inschrijven. Maar…. je huis in Nederland aanhouden kan wel. Je betaalt alle gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen en daar bovenop zien ze je huis als een vakantiehuis en betaal je een (relatief) hoog percentage over de waarde van je huis.
   Mijn grootste probleem was om in Thailand te worden ingeschreven. Degene waar ik mee gesproken heb die het wel gelukt is, waren getrouwd met een Thaise, maar om die reden ga ik niet trouwen hoor. Ik vind het wel goed zo, maar, gezien de huidige kosten met de nieuwe regering, wacht ik alle reacties af om alsnog te overwegen om, je weet wel.

   • HansNL zegt op

    Gerrie08,

    Met je vertaalde en gelegaliseerde bewijs van uitschrijving vanuit Nederland (let wel, dat moet officieel in Nederland gelegaliseerd worden) ga je naar de lokale Amphur.
    Op vertoon van je visum of extension of stay begint de Amphur je inschrijving.
    Het is mogelijk dat er om een geboorteakte gevraagd wordt, een uitreksel uit het geboorteregister is dan handig omdat daar dan ook de namen van je ouders in staan.
    Let wel, ook vertaald en gelegaliseerd.

    Het is handig als je een plaatselijke Thai meeneemt die je helpt, en eventueel tekent voor de inschrijving. (liefst een ambtenaar o.i.d.), en je hoeft echt niet getrouwd te zijn.

    Je krijgt dan een geel Tambien Baan, met daarin een Thais persoonsnummer, tevens je belastingnummer.

    Krijg je een politieofficier, een justitieambtenaar, een ambtenaar van de Amphur, of zoiets mee als “garantiesteller”, dan zul je verbaasd zijn hoe snel alles gaat en welke papieren je allemaal niet nodig heb………..
    Stap NIET in de valkuil van teamoney!

    Volgens internationale overeenkomsten moet de lokale administratie je wel degelijk inschrijven als je binnen hun jurisdictie woont en als je elders bent uitgeschreven.
    Bovendien heeft Thailand met Nederland diverse verdragen afgesloten betreffende elkanders onderdanen.

    • Roel zegt op

     Als je hier in thailand bv een huis in een company hebt, ga je met dat boekje en je paspoort en natuurlijk kopie van visa,paspoort,huisboek naar Amphur.
     Binnen 1 uur sta je ingeschreven en heb je het gele boekje.
     Overigens kan ook alles indien je over een goede huurcontract beschikt en rekeningen die je betaald die op jouw naam en identieke adres staat vermeld als huurcontract.

     Je persoonsnummer is tevens je fiscaalnummer, maar dat moet je dan bevestigen en laten registreren bij de taxoffice in de regio waar je dus woont.

     Die registratiekaart die je dan verkrijgt laat je vertalen en stuur die naar de belastingdienst, dan betaal je in nederland dus totaal niets meer.

     bezint eer ge begint betreffende fiscale registratie, belasting is hoger in thailand dan in NL en ook de vooruitzichten voor 2015 zijn niet gunstig voor expats.

     Groet,
     Roelof

  • PETER zegt op

   Beste Gringo,

   Indien je zowel in NL als in Thailand een duurzaam tehuis tot je beschikking hebt, dan wordt je geacht inwoner te zijn in die staat waar het middelpunt van je levensbelangen liggen. Een huis in Nl hoeft dus niet in de weg te staan dat je wordt aangemerkt als (fiscaal) inwoner van Thailand..

   Groet,
   Peter

  • Roel zegt op

   Gringo, ik ben het niet met jouw eens, dat is ook geen wet, huis in nederland staat er volledig buiten.
   In burgelijk wetboek staat letterlijk vermeld; als je langer dan 8 maanden uit nederland bent wordt nederland niet meer gezien als je woonland. Voor iedereen die hier of elders langer verblijft maar nog wel ingeschreven staat in de basis administratie van een gemeente loopt een zeer groot risico.

   Het verdrag steld geen dubbele belasting, wil je hier in thailand belasting gaan betalen moet je een fiscaal nummer aanvragen, overigens moet je dan een company hebben om in thailand een fiscaalnummer op persoon te verkrijgen. Overigens zijn ze in thailand bezig om alle expats belasting te laten betalen over hun buitenlands inkomen ultimo 2015.
   Thans is de belasting op inkomen 15%, zonder sociale verzekeringen.

   Doe daar gewoon niet aan mee, belasting in nederland is zeer laag, nog geen 2%, wat het duur maakt zijn de algemene verzekeringswetten en sociale wetten, de zgn volksverzekeringen, die bedragen 31.35%.Overigens ga ik uit van lage schalen in fiscale heffing, bij gepensioneerden ligt dat percentage van volksverzekeringen lager als er niet teveel pensioen wordt uitbetaald, (betalen geen aow premie meer)dus totaal inkomen aow en pensioen, dat is belangrijk.
   Bij een inkomen van bv 24.000 bruto, betaal je dan ongeveer 850 belasting/premie

   Over pensioen moet in nederland altijd belasting worden betaald, veranderde wetgeving in 2008 of 2007. De enige vrijstelling die je verkrijgt zijn dus de premies voor volksverzekering. Daar staat dan tegenover dat je geen ziektekosten verzekering meer hebt. Gelet op de huidige kabinets plannen inzake zorgverzekering raad ik af om te gaan emigreren, gewoon maximaal 8 maanden hier verblijven is geen probleem, of 2x 4 maanden.Goede ziektekosten verzekering zoals wij die kennen is niet mogelijk in thailand, ook niet via buitenlandse verzekeraars zoals franse,engelse en duitse verzekeraars.

   Ik zelf had ook een woning op moment dat ik emigreerde in 2007, heb nooit een probleem ondervonden, ook geen hogere aanslagen op wat dan ook zoals GERRIE verwoord. De woning is er nog steeds en heb in 2009 1 woning bijgekocht en nu net dit jaar in oktober weer 1 woning in nederland erbij gekocht, die inmiddels al verhuurd is, ook mijn woning waar ik zelf altijd woonde is verhuurd, de andere ga ik zelf af en toe in, staat op een recreatie park.

   Bij emigratie altijd invullen wat je woonland is, dat is belangrijk.(eigen keuze vrijheid)

   Andere voordeel bij emigratie vooral als je vermogend bent en dus belasting moet betalen via heffing in box 3, als je woonland buiten eu is met of zonder verdrag hoef je geen rendementsheffing meer te betalen, dus ook niet over waarde onroerend goed wat ik nederland staat.

   Dus is voor ieder emigratie anders, dat moet worden berekend op persoonlijke omstandigheden, wat leverd voordeel en wat geeft nadeel.

   Groet,
   Roelof vanuit Thailand

 2. harry zegt op

  ed, als je fiscaal wil emigreren naar thailand, dan MOET je je laten uitschrijven bij het gba.
  dat impliceert meteen, dat je ook uit het ziekenfonds wordt gegooid. Je kunt je hier vrijwillig verzekeren voor ziektekosten, maar, je bent 68, en dan nemen ze je niet meer aan.
  fiscaal gezien is nederland voor je aow inhoudingsgerechtigd, dus er wordt alleen een beetje loonbelasting ingehouden, maar je pensioenen zijn volledig BRUTO.
  je moet de nederlandse belastingdienst wel aantonen dat je in thailand fiscaal plichtig bent. Dat doe je d.m.v. het gele boekje. en in thailand betaal je boven de 60 niets.
  je kunt je huis gewoon aanhouden in holland.

  • Thailand John zegt op

   Niet geheel waar, ,ligt er aan waar je verzekerd ben. Diverse zorgverzekeraars hebben een buitenlandpolis.Als je bijvoorbeeld bij CZ verzekerd ben kun je zonder problemen de buitenland verzekering van CZ krijgen, die heb ik genomen en heb toen mij uitlatenschrijven. Ik had op het moment van de uitschrijving ook nog een eigenhuis en betaalde daar de normaal geldende lasten over. Het huis was verhuurd. Betaalde ik geen belasting over en ik mocht ook niks aftrekken.Heb daar nooiit problemen met de fiscus over gehad. Het huis heb ik inmiddels verkocht.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Roelof en Harry,

   Volgens Roelof : “Vooruitzichten niet gunstig in 2015 voor expats” Men gaat hier )Thail.)
   belasting heffen over inkomen uit Nederland.
   Volgens Harry : “In Thailand betaal je niets als je boven de 60 bent”

   HOE MOET IK DIT NU ZIEN??????

   Een expat is over het algemeen genomen boven de 60, dus als de regering zoch druk gaat maken over die paar expats die nog geen 60 zijn is naar mijn mening giga tijdverspilling.
   Maar ja………….T.I.T.
   Groetjes,
   Louise

 3. ton donders zegt op

  Dag Ed,

  Je ziet het, vele, ook tengenstrijdige reacties. Het beste kun je zelf informeren (en doorgaan tot je een antwoord hebt).
  Alles wat je zou moeten weten staat al in alle bijdragen hiervoor maar ook sommige dingen zijn overbodig of onwaar.
  Zelf uitzoeken voor je specifieke situatie is het beste, dan kun je later alleen jezelf verwijten als er iets niet klopt.
  Wat de verzekering betreft: Ja Hoogervorst heeft inderdaad in 2006 bij de invoering van de zorgwet de gepensioneerden die in het buitenland woondenen degene die dat van plan waren in de toekomst te gaan doen behoorlijk vern**kt..
  Belangrijk is eerst vast te stellen of van dat wat je “wint” aan belasting nog wel wat overblijft als je voor jullie beiden een ziektekostenverzekering met gelijke dekking als nu, afsluit.
  Dat hangt erg van je inkomen en je persoonlijke gezondheidssituatie (i.v.m. uitsluitingen) af dus het is een individueel sommetje waar niemand je bij kan helpen zonder je inzicht in je persoonlijke situatie.
  Succes
  Ton

 4. Ice zegt op

  Ed, volgens mij fiscaal even checken.

  Maar als je meer dan 180 dagen buiten NL verblijft en minder dan 180 in Thailand kun je belasting aan beide kanten vermijden 🙂 Daar Thailand een verdrag heeft met NL zou dan inhouden dat je dan in TH belasting moet betalen maar als je dan zorgt dat je ook daar niet te maximale dagen verblijft dan kun je gebruik maken daarvan.

  Wel even laten voorlichten, maar weet zeker dat die regel er is daar mijn accountant mij daar regelmatig op wijst ivm dagen in Nederland.

  Dus dan hoef je niet te emigreren, niet uitschrijven etc..

  Maar wel even bij een accountant checken in jou situatie.

 5. richard zegt op

  geachte ed,ik woon nu al zes jaar te thailand,ik betaal tot opheden belasting te nederland,het is staatspensioen (AOW,ABP die vallen onder de nederlandse belasting,daar heeft thailand niks mee te maken,alleen prive pensieoen die vallen onder de thaise belasting wet,maar nu komt het ik ben al jaren achter en belasting kantoor op zoek hier ,en als je en thai vraag waar is het belastingkantoor die weten ze niet,dus wat doe ik nu gewoon vam mijn oude dag genieten,ben 70 jaar,alleen is het zo je bent niet verzekerend te thailand,je kan je laten verzekeren maar daar is en prijs kaartje aan verbonden,ik heb het nagekeken,er is een franse maatschappij die je verzekerd,het kantoor daar zitten twee nederlandse werkers die met woord en daad bijstaan.het adres is AA insurrance Brokers
  WONG CHOMISIN BUILDING=83/14 PHETKASEM ROAD,OFFICE 504 =HUA HIN PRACHUAB KHIRI KHAN 77110 THAILAND TELEFOON :MOBIL +66(0)810067008.
  JE VRAAG NAAR DE HEER andre DIE WERKT DAAR.mailadres [email protected] is voor thailand voor nederland is het mailadres :[email protected].
  ik hoop dat je met die informatie aan de slag kan gaan.het beste nog toe gewenst.
  groetjes van richard kanchanaburi.

  • Roel zegt op

   Moderator: svp geen off-topic discussie over verzekeringen.

 6. BramSiam zegt op

  Veel strijdige info en niet allemaal juist. Een paar aanvullingen:
  – De Nederlandse fiscus kijkt waar ‘het zwaartepunt’ van je bestaan ligt. Met een huis in Nederland is het inderdaad lastig dit zwaartepunt in Thailand aan te tonen, tenzij je bijvoorbeeld je huis verhuurd hebt.
  – Thailand heft geen inkomstenbelasting op inkomsten uit het verleden (bijv. Nederlandse pensioenen), maar pensioenen verworven in de publieke sector, bijv., ABP pensioen wordt altijd in Nederland belast. Pensioen uit de private sector, zoals van ABN AMRO en Mercedes Benz niet. Als je een behoorlijk pensioeninkomen hebt is het wellicht de moeite waard uit Nederland te vertrekken, maar het geeft wel gedoe.

  • Roel zegt op

   Jouw bedoelde zwaartepunt kan je zo aantonen indien nodig. Doch de fiscus kan zo alle info verkrijgen van immigratiedienst, geen probleem.

   Belastingheffing zoals je uiteenzet klopt bijna precies,
   Bekijk de nw wetgeving hiervoor op de belastingsite bij emigratie en uitkering private pensioen.

   Bij wetgeving in 2007 of 2008 zijn niet de pensioenen meer vrijgesteld, ook niet na 10 jaar na emigratie, de zgn conserverende aanslag.Wel natuurlijk de betaling van volsverzekeringspremie.Iedere nw emigrant heeft daarmee te maken, oude gevallen houden hun rechten als ze aan de voorwaarden blijven voldoen.

   Gr. Roel

  • Hans B. zegt op

   Ik heb de laatste tijd nogal wat informatie ingewonnen over dit onderwerp, en voorzover ik het kan beoordelen is de reactie van BramSiam de enige reaktie die helemaal klopt.
   Ik denk dat flink wat uitspraken die in de reacties gedaan zijn niet kloppen (bijv. van Adri Buijze hieronder “je blijft in Nederland belastingplichtig”).
   Wanneer je de juiste belastingpapieren ingevuld hebt bepaalt de fiscus waar voor jou het zwaartepunt van je economisch en sociale leven ligt (en dat is het resultaat van het afwegen van veel factoren), en daar word je belastingplichtig. Hoe groot het eventuele belastingvoordeel is om Thais belastingplichtig te zijn hangt af van je persoonlijke situatie.
   Als de uitspraak van de fiscus je niet naar de zin is, zijn bezwaarschrift en beroepschrift mogelijk. Gerechterlijke uitspraken over het onderwerp zijn te vinden op
   de website http://www.rechtspraak.nl.
   Is dit laatste traject wat BramSiam bedoelt met gedoe??

  • Pieter zegt op

   Zoals Bramsiam het beschrijft is het volgens mij correct. Het belastingverdrag kan je er op nalezen.
   Het kan helpen om een in Nederland gespecialiseerd belastingadviesbureau in te schakelen om e.e.a. op een rij te zetten. Bij voorbeeld Intax in Rotterdam.
   Ik heb zelf een ziekteverzekering met werelddekking afgesloten in HongKong, dat wordt echter lastiger als je ouder bent.
   Echter als je slechts 6 maanden per jaar naar Thailand gaat is het maar de vraag of het zwaartepunt van je leven daar ook komt te liggen en dat is de kern voor de belastingdienst.

 7. jan leunissen zegt op

  U kunt mij mailen en misschien kan ik u op weg helpen.

  Moderator: wij hebben uw emailadres verwijderd. Wij zijn er geen voorstander van dat u uw email-adres hier publiceert.

  • ton kroon zegt op

   Hallo, mag ik 8 aangesloten maanden verblijven in Thailand, daarna enkele weken naar Nederland, en dan weer voor 8 maanden naar Thailand etc?

   • Roel zegt op

    Wettelijk mag je maximaal 8 maanden buiten NL verblijven. Ik zou dat ook niet langer doen daar je NL als woonland kunt verliezen, daarmee dus ook de ziektekostenverzekering,aow opbouw etc.
    Wel moet je bij de zorgverzekeraar nagaan hoelang je buiten NL mag verblijven, bij de ene is dat 6 maanden bij de andere 1 jaar. Daarbij een goede afgestemde reisverzekering voor de duur van je verblijf met een aanvulling op je ziektekosten.

    Er zijn NL,ers die hier 8 maanden zijn, 1 week terug naar NL om aan hun plicht te voldoen, doch hiermee wordt niet aangetoont dat je woonland NL is, dus neem je een groot risico. Alles is te zien in paspoort, vergeet dat nooit, ook als je paspoort verliest zijn zo al je vluchtgegevens bekend van de luchtvaartmaatschappijen als ze onderzoek doen.

    Groet, Roel

   • ton kroon zegt op

    voor de duidelijkheid, wij willen gewoon nederlands ingezetenen blijven, dus ook alle belastingen hier betalen.

    • Peter zegt op

     Hoi Ton, wat je voor hebt, is frauduleus. Niet dat ik dit veroordeel, maar je stelt je toch wel erg kwetsbaar op. Ik neem aan dat Ton Kroon je echt naam is en dan is het niet verstandig om dit soort zaken publiek te maken. In een soortgelijke posting (04.01.2012) onderteken je zelfs met je e-mailadres. Hoe dom kun je zijn. Overheidsinstanties lezen mee, zeker met al die kliklijnen tegenwoordig.

     • Cornelis zegt op

      Ik zie niet in waarom e.e.a. ‘frauduleus’ zou zijn. Ton blijft binnen de grenzen van de wetgeving (die 8-maanden termijn), blijft NL ingezetene en blijft ook in NL belasting betalen. Lijkt me volstrekt legitiem.

      • Peter zegt op

       Cornelis, Ton schrijft op 4-1-2012 dat hij een jongere partner heeft en partnertoeslag krijgt.
       Als je het regeerakkoord bestudeert zul je zien dat alle aow-tegenmoet komingen buiten de EU gaan vervallen. Verder bouwt de echtgenote van Ton ook geen AOW op als zij zich laten uitschrijven uit Nederland. Ik denk dat Ton daarom allerlei constructies aan het bedenken is om ingeschreven te blijven in Nederland. Nogmaals Ton, ik veroordeel je niet (hij die zonder zonde is werpe…) maar kijk uit wat je op publieke fora zet.

       https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/uitgeschreven-uit-de-gba-en-dan/

      • Hans B. zegt op

       Men heeft mij verteld dat het verplicht is om je uit te schrijven wanneer je binnen een jaar meer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ook als daar een bezoek aan Nederland binnenvalt.

     • ton kroon zegt op

      Wat doe ik dan in hemelsnaam verkeerd? Ons huis staat te koop en zolang dat dat niet verkocht is (kan helaas) lang duren, willen wij voor 8 maanden naar ons long term rent house op Koh Samui gaan, etc. En aangezien ik door de bomen het bos niet meer zie, leg ik hier neer… Maar ik zie alleen nog maar meer bomen 🙂

 8. Adri Buijze zegt op

  Je blijft in Nederland belasting plichtig ,daar Thailand geen belasting heft.
  Ziekte verzekering groot probleem,je moet je hier zelf verzekeren.Wij wonen hier nu reeds 3 jaar.Maar gezien ziekte verzekering zijn we er nog niet uit.

  • theo bouman zegt op

   Ik woon al 4 jaar in Thailand en begin van dit jaar heb ik mij laten uitschrijven uit Nederland, en mij hier definitief gevestigd. IK betaal dus ook geen belasting meer in Nederland, ik heb bevestigingen van van de Belastingdienst. Alles is formeel geregeld en legaal. Alles gedaan via een gespecialiseerde fiscalist/accountant. Kijk maar eens op http://www.martyduijts.nl
   Voor ziekte verzekering heb ik gekozen voor de Nederlandse ONVZ die een speciale verzekering heeft voor expats, en die vergelijkbaar is met de basisverzekering. Alles wordt vergoed: ziekenhuis, dokter, medicijnen.

   • Richard zegt op

    Hoi Theo , betaal je nu belasting in Thailand ? is dat 15 % ? over je inkomen ?

 9. theo bouman zegt op

  Als u fiscaal in Thailand wilt wonen, moet u hier ook een permanent adres hebben, dus een eigen huis, in eigendom of gehuurd. U moet zich dan laten uitschrijven uit Nederland.
  De ONVZ biedt een ziektekostenverzekering voor expats die gelijkwaardig is aan de basis verzekering, alleen is deze 3x zo duur, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd doordat u geen belasting meer betaald.

  • pim zegt op

   AA verzekeringen,
   Mederlanders van ons in Hua hin geven mij altijd een goed advies zonder een taalprobleem te hebben .
   Mijn advies is bij deze uw vragen hoe het in Thailand gaat door te geven .
   Binnen enkele uren weet u van de hoed en de rand .

  • Tak zegt op

   Hi Theo,

   Toen je in NL liet uitschrijven en voor de fiscus buitenlands ingezeten werd, heb je toen een Thai belastig nummer moeten opgeven. Of tewel heb je een geel boekje aangevraagd bij je Amphur en moeten overleggen bij de Nederlands belasting dienst ? Graag even een reactie . Dank je wel.

   Jeroen

 10. teun zegt op

  Moderator: graag alleen reacties over het onderwerp.

 11. Eric Donkaew zegt op

  Misschien is het handig om even op een rijtje te hebben wat in Thailand (en Nederland) niet belastbaar is als je naar Thailand emigreert. Voorwaarde is dus, zoals gezegd, dat je in Nederland bent uitgeschreven (maar nog wel de Nederlandse nationaliteit hebt) en in Thailand bent ingeschreven.
  – AOW: niet belastbaar in Thailand of Nederland.
  – Pensioen: niet belastbaar Thailand of Nederland, MAAR:
  – APB-pensioen (overheidspensioen) wel belastbaar in Nederland.
  – Vermogen: niet belastbaar in Thailand of Nederland.
  – Inkomsten: belastbaar in Thailand.
  – Uitkeringen uit lijfrentepolis, bijv. na ontslagvergoeding: niet belastbaar in Thailand of Nederland, althans dat is mijn uiteindelijke conclusie na veel gezoek op websites. Het is wel tricky.
  – Eigen woning (= bepaald soort vermogen) in Nederland: volgens mij wel belastbaar in Nederland.

  Klopt dit en heeft nog iemand aanvullingen?

  • Hans B. zegt op

   Eric,
   Het overzicht waarover je in Nederland en Thailand belasting verschuldigd bent klopt wel.
   De overwaarde van je woning blijft in box 3 in Nederland belastbaar. Het verdere vermogen niet als je Thailand belastingplichtig bent.
   Maar wat je eerste drie regels betreft ben ik door een duurbetaalde expert anders voorgelicht.
   Kort samengevat komt wat hij zegt op het volgende neer:
   Een hoge rechter (Hoge raad 1998, Hof Den Haag 200) heeft bepaald dat de inschrijving in het bevolkingsregister niet bepalend is. Het gaat om de feitelijke woonplaats. De inschrijving in het bevolkingsregister staat daar los van. De inschrijving geeft echter wel een indicatie van de feitelijke woonplaats. Als u in Nederland bent ingeschreven zal de fiscus een reden hebben de feiten te onderzoeken. De inschrijving speelt niet meer mee! De woonplaats wordt bepaald aan de hand van criteria zoals waar uw sociale leven plaats vindt.

   Voor wat het waard is, ik heb nog geen uitspraak van de belastingdienst.

 12. Rene zegt op

  Ik ben belastingadviseur en het is zo dat het bovenstaande bijna allemaal klopt. Op het moment dat iemand niet meer woonachtig is in Nederland is men ook niet meer belastingplichtig in Nederland. Als het huis zal mits het geen vermogen in box 3 oplevert ook vrijgesteld zijn van belasting. Wel zal de fiscus u een conserverend aanslag opleggen, die na 10 vervalt en ook niet hoeft te worden betaald. Alleen wel als er een lijfrente of pensioen wordt afgekocht.

 13. Theo Tetteroo zegt op

  Wel ik heb een Thais belasting nummer maar heb geen bedrijf of zo. Ik gebruik het alleen op de belasting van de rente op mijn kapitaal terug te vorderen. Ben nu gepensioneerd dus krijg elk jaar alles terug.

 14. Ferdinand zegt op

  @redactie.
  Dit onderwerp (als ook de daarmee samenhangende ziektekostenverzekering) is al zo vaak ter sprake gekomen. Elke keer met een reeks van reacties die elkaar vaak tegenspreken of alleen maar meer verwarring scheppen.
  Al eens eerder voorgesteld; zou het niet mogelijk zijn dat de exacte voorwaarden, mogelijk-heden en gevolgen (in Nederland ingeschreven en verzekerd blijven, of juist niet en de belasting gevolgen) eens precies door de redactie met behulp van een expert Bedrijfsvereniging, Belastingdienst, Gemeente) op een rijtje gezet worden ? Met de juiste uitleg, wetsartikelen etc.
  Kennelijk is het voor vele TB lezers een “hot item”, komt niemand er precies uit, dus zouden jullie daar veel mensen een plezier mee doen.
  Voor veel mensen is TB niet alleen een discussie groep, maar vooral een vraagbaak. Als ik het goed heb zitten er bij jullie mensen met journalistieke achtergrond, wellicht weten zij de juiste weg om de juiste informatie te verkrijgen.
  Met dank voor alle energie die jullie in TB steken.

  • Richard zegt op

   Dank je wel Ferdinand , ik had het niet beter kunnen vragen !
   Als antwoord dat het voor iedereen verschilend zou zijn gaat er bij mij niet in .
   Er moeten bassis regels zijn die voor iedereen gelijk zijn
   Als we die op een rijtje hebben kun je vandaar uit verder .
   Ik zelf ben 59 jaar , werk niet meer ,heb geen enkele uitkering betaal over mijn inkomen aan de nederlandse belasting dienst
   Ik kan mij niet voorstellen als ik een jaartje er tussen uit wil dat ik gelijk allerlij problemen ga krijgen ( uitgeschreven worden uit Nederland )
   Zorgverzekering en reisverzekering lijkt mij een duidelijk verhaal !
   Hier praten mensen die met pensoen zijn ,wel of niet getrouwd met een Thaise vrouw .
   En mensen die niet getrouwd zijn en jonger zijn dan 60 jaar .

 15. Theo Tetteroo zegt op

  Nee de belasting op rente die je ontvangt is 15% Die kan je (gedeeltelijk) terug vorderen naarmate je verdiend. Dus eerst belastingvrije voet en dan belasting 5%-10%-15% enz en ben je ouder dan 60 krijg je alles terug. Het is wel vrij moeilijk om een belasting nummer te krijgen.

 16. bos-navis zegt op

  ik lees van alles over emigreren naar THAILAND en allemaal hebben zij een groot inkomen of een eigen huis maar geen enkele praat over emigreren met een vast inkomen van 1.900,00 euro per maand of je dan ook in THAILAND kan of mag wonen. Wie geeft mij daar antwoord op.

 17. Pim zegt op

  Met de huidige stand van de euro is dat nog net mogelijk .
  800.000.- Thb per jaar aan inkomsten is de voorwaarde .

  • Adje zegt op

   Dit is niet helemaal juist. Je moet een inkomen hebben of in het bezit zijn van 800.000 bath, of een combinatie van beide.

 18. bos-navis zegt op

  Bedankt voor het antwoord op mijn vraag. Hier kan ik wat mee, maar ik heb vergeten onze leeftijd te vermelden. Ikzelf ben 66 jaar en mijn man 61 jaar. Zijn daar nog andere regels voor of is dat allemaal hetzelfde? Is het dan ook niet dat jij een spaarboekje moet hebben met ruim voldoende geld erop?

  Dick: Wilt u de volgende keer een zin met een hoofdletter beginnen? Kleine moeite. Ik heb de tekst voor u gefatsoeneerd, anders zou de moderator hem geweigerd hebben.

 19. Pim zegt op

  Om misverstanden te voorkomen.
  Ik zie nu dat u met 2 personen bent.
  De eis is per persoon .
  Dit even ter aanvulling .
  Ik wens u succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website