Lezersvraag: Kan ik een aanvulling op mijn AOW aanvragen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
1 december 2019

Beste lezers,

Ik ga over 1 jaar met pensioen en dan woon ik 6 jaar in Thailand. Krijg 12 procent minder AOW en heb geen pensioen opgebouwd. Ben al 13 jaar getrouwd met een Thaise vrouw in Nederland en Thailand en dus krijg ik straks maar 680 euro.

Mijn vraag is, kan ik ergens een aanvulling of toeslag aanvragen?

Groet,

Jan

41 reacties op “Lezersvraag: Kan ik een aanvulling op mijn AOW aanvragen?”

 1. Cornelis zegt op

  Wanneer je inderdaad in Thailand woont, heb je geen recht op enige aanvulling.

 2. ruud zegt op

  Uw leefsituatie is mij niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop, dat u in Thailand woont en werkt.
  Uw vrouw zal dan waarschijnlijk nooit in Nederland hebben gewoond en ook geen AOW rechten hebben opgebouwd, voor de tijd dat zij AOW gerechtigd wordt.

  Uw AOW uitkering wordt mogelijk nog wat lager dan u denkt, als u geen rekening hebt gehouden met het feit, dat de AOW opbouw is aangepast van 15 tot 65 naar 17 tot 67.
  Aan de voorkant heeft de overheid er dus 4% opbouw afgehaald, die u er aan de achterkant niet bij hebt gekregen, omdat u in Thailand woont.
  U zou dan 16% minder AOW krijgen.

  Als u geen vette spaarpot hebt, vrees ik, dat uw enige optie is, dat u terug naar Nederland gaat.
  Of doorwerken na uw pensioen natuurlijk, maar dan moet u wel genoeg geld zien te vergaren, om de immigratie gelukkig te houden.
  Mogelijk zal uw vrouw dan ook moeten gaan werken.
  Het lijkt me echter, dat u dan ergens in de toekomst met gedwongen terugkeer zult worden geconfronteerd.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Ruud,

   Mijnheer is al 13 jaar getrouwd met een Thaise vrouw in Nederland.
   Nu woont hij 6 jaar in Thailand.

   Helaas is voor deze mijnheer geen enkele reden te bedenken om een extra toeslag te ontvangen van
   de Nederlandse overheid omdat hij in Thailand woont.

 3. Jan zegt op

  Nee mijn vrouw werkt niet en heeft 8 jaar in nederland gewoond en daar bij is ze 21 jaar jonger als ik dus ik ben straks veplicht om terug tegaan als ik u moet geloven

 4. Evert zegt op

  Woonachtig in Nederland kun je een toeslag aanvragen bij de gemeente waar je woont, zodat je op het minimum bijstandsniveau komt. In Thailand heb je geen andere Nederlandse rechten.

 5. jan zegt op

  OOk in Nederland krijg je geen aanvulling , mijn vriend heeft hetzelfde.
  woont samen met Thaise vrouw in Nederland .
  hij nu met pensioen , en krijgt ongeveer 700 euro omdat zij bij hem woont , zij is 30 jaar (erg jong) in combinatie hij 67).
  zij moet nu gaan werken , en werkt ook 40 uur.
  de enige manier om weer 1200 euro te ontvangen is te gaan scheiden.
  of hij moet haar bij hem uitschrijven, op een ander adres , daar is hij wel mee bezig geweest, het kan dat hij dat gedaan heeft maar dat is dan geheim , voor andere, begrijp je.

 6. Leo Stedehouder zegt op

  Hallo Jan,

  Je vraag kan ik niet deskundig beantwoorden.
  Probeer het bij kantoor.nl. Dat is een groep gepensioneerde ambtenaren, die je gratis kunnen adviseren.
  Een paar jaar geleden hebben ze mij prima geholpen. Ik hoop voor jou dat ze nog steeds actief zijn.

  Groet, Leo

 7. Peer zegt op

  Natuurlijk kun je die aanvragen, maar op wélke gronden denk je dat dat gehonoreerd zal worden?
  Bij de opbouw van je aanstaande AOW-uitkering wordt rekening gehouden met het volbrengen van de volledige periode, dus ook dat je in Nederland woonde en werkte.

 8. Alex zegt op

  Uiteraard kunt u GEEN enkele aanspraak maken op enige aanvullende regeling. De “partnertoeslag” in de AOW, is al vele jaren gelden afgeschaft.
  En u bent al 6 jaar officieel uitgeschreven uit NL, anders werd u niet 12% gekort (6 x2%).
  Dit was allemaal vooraf bekend!
  Dus eerst hier jarenlang belastingvrij wonen, en dan nu klagen dat u in de toekomst niet kunt rondkomen van uw verlaagde AOW? Vreemd hoor…

  • Johnny BG zegt op

   Hier zie ik een dingetje.

   Iemand die de stap buiten het calvanistische Nederland maakt wordt gezien als afvallige.

   Iets van ” Goed dat je groter denkt, maar ja jammer dat het ff tegenzit en hoe kunnen we je helpen” zit niet in het witte DNA

   • john zegt op

    beetje flauwe en misplaatste opmerking. Als je in een land woont heb je de voordelen en nadelen van dat land. Woon je in een ander land dan heb je de voordelen en nadelen van het andere land. Heeft niets te maken met calivinsme of afvalligheid.

 9. Antonius zegt op

  Ja Jan,
  je zult het niet leuk vinden maar denk ook even na over de Thaise eis dat jij met een Thaise vrouw 400.000 bath inkomen moet hebben anders ben je niet welkom. wellicht is dit op te lossen met visa runs . Maar of dit een optie is voor de rest van je leven dit betwijfel ik. Spaargeld op een bankrekening van 400.000 mag ook. Als je dit hebt is verblijf geen probleem.

  Groet Antonius

 10. don zegt op

  Terug naar Nederland? En dan?

  Met een verlaagde AOW, misschien al jaren uitgeschreven uit NL en geen huisvesting daar, geen dikke spaarpot en Nederland een duurder land dan Thailand.

  Zelf in een identieke situatie.

  Graag advies.
  D.

  • l.lagemaat zegt op

   Informeer bij de Nederlandse gemeente waar iemand geschreven staat naar de ( huur)toeslagen en andere mogelijke vrijstellingen.

   • Ger-Korat zegt op

    Je zal toch om te beginnen eerst een huis moeten hebben en daardoor ingeschreven kunnen staan voordat je voor welke regeling ook in aanmerking komt.
    Begin bij het begin en schrijf je in bij een woonvereniging of -stichting welke ook sociale huurwoningen verhuren. Hoe langer je ingeschreven staat hoe meer kans op zo’n woning. Kun je bij iemand tijdelijk verblijven en ingeschreven staan dan kun je vandaar uit verder en vragen om een urgentie voor een sociake huurwoning via bijvoorbeeld maatschappelijk werk.

 11. jan zegt op

  Beste Jan van dat geld is niet te leven ! Ook niet in Thailand …(zonder ?) n zorgverzekering !
  http://www.ouderenombudsman.nl/informatie/234/wat-en-voor-wie-is-de-aio-aanvulling

  Het bedrag (netto per maand zonder vakantie-uitkering) dat de overheid als minimuminkomen vaststelt, is niet voor iedereen hetzelfde. Als u een kind onder de 18 heeft of met iemand anders woont, is het minimuminkomen anders dan wanneer u alleen woont. Is het inkomen van u samen minder dan € 1.360,13 netto per maand dan blijft u de AIO-aanvulling van ons ontvangen. Is het inkomen van u samen méér dan € 1.360,13 netto per maand dan krijgt u geen AIO-aanvulling meer.

  Wat zijn de regels op het gebied van AOW en samenwonen?
  http://www.ouderenombudsman.nl/informatie/233/wat-zijn-de-regels-op-het-gebied-van-aow-en-s
  Voor de SVB woont u samen als u:
  samen met iemand van 18 jaar of ouder meer dan de helft van de tijd in een woning verblijft én de kosten van het huishouden deelt óf voor elkaar zorgt.
  Wij noemen de persoon met wie u samen woont uw ‘partner’. Dat kan uw echtgenoot, vriend of vriendin zijn, maar ook een broer, zus of kleinkind.
  Iemand die samen woont, krijgt een AOW-pensioen van 50% van het netto minimuml

  Om in aanmerking te komen voor een AIO-aanvulling gelden de volgende voorwaarden:

  uw inkomen is lager dan 100% AOW-uitkering.
  u woont in Nederland.
  u hebt recht op AOW.
  u mag een klein vermogen hebben, bijvoorbeeld sieraden of wat spaargeld.
  U mag een klein pensioen hebben, zolang het totaal maar onder het 100% AOW valt.

  Wat moet u doen? met die inkomsten heeft U In Nederland recht op div toeslagen !
  In Nederland kan ? en mag je nog werken…iets bijverdienen ?
  In Nederland mag je nog ziek worden ?
  Maak n Proefberekening Huur & zorg toeslag : https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/
  Meten is weten …toch maak n plan

 12. Rob V. zegt op

  Onzin, AOW bouw je op per voorjaar in Nederland. Ongeacht huidskleur of herkomst. Wel is het zo dat je een aanvulling op je onvolledige AOW kunt krijgen als je in Nederland woont en onder het sociaal minimum zakt. Mensen die met een niet complete AOW en huur en zorgtoeslag toch zo weinig hebben dat ze in pure armoe zouden leven. Voor die aanvulling kijkt men niet naar je huidskleur. Wel is het zo dat er veel voormalig gastarbeiders tussen zitten, of moeten we die dan gewoon maar laten verrekken? Die mensen hebben dus aanvulling vanuit de Bijstand, wat ook voor een goed deel verklaard waarom immigranten oververtegenwoordigd zijn als Bijstandstrekker.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-mijn-aow-uitkering-aanvullen
  http://www.flipvandyke.nl/2014/10/uitkeringen-autochtonen-hebben-er-meer/

  Ik vrees dat Jan dus op termijn naar Nederland zal moeten verkassen, zijn vriendin moet dan wel een inburgeringsexamen doen omdat zij nog niet 65+ is. Hier in Nederland kan hij dan uit diverse potjes aanvullingen krijgen. Als hij spaarzaam leeft kan hij hopelijk nog wel een retourtje kopen en overwinteren in Thailand.

  • l.lagemaat zegt op

   Zij is getrouwd in Nederland met deze mijnheer en heeft 7 jaar in Nederland gewoond.

   • Rob V. zegt op

    Thanks Lodewijk, ik had de aanvulling van de auteur gemist of die stond er nog niet op. Mijn reactie was gericht op een reactie die later verwijderd is. Mijn laatste alinea was een voetnoot die met de aanvullende gegevens dus niet meer klopt en die niet voldoet aan de kwaliteitseisen die van mij verwacht zouden mogen worden.

    Als zijn vrouw 7 jaar in Nederland heeft gewoond mogen we er vanuit gaan dat ze de inburgering heeft afgerond. Met het inburgeringsdiploma op zak hoeft ze dat niet opnieuw te doen maar de hele TEV procedure zal ze wel moeten doen (uitgezonderd dus de inburgering op de ambassade en in Nederland). Of ze moet genaturaliseerd zijn tot Nederlandse, dat kan met een Nederlandse partner al na 3 jaar woonst samen in Nederland. Dan zou men morgen nog samen terug kunnen vliegen naar Nederland als Thailand geen optie meer is.

    Zijn blijft ongeacht woonst in Thailand of in Nederland dat zonder alleenstaabde toeslag. Of ze moeten scheiden én een apart huishouden voeren waar er duidelijk niet spraken is van een relatie als waren ze gehuwd. Reacties hieronder als ‘scheiden en een tweede huisje bouwen maar wel samen slapen’ gaan dus niet op. Kijk maar naar het stukje over AOW wat in de Telegraaf stond. Die man woont in NL, zijn vrouw in TH maar volgens overheid en rechter gedragen ze zich als een stel met een gehuwde/echte relatie en dus geen alleenstaande toeslag voor meneer.

    https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/aow-gekort-na-huwelijk-met-thaise/

    • Ger-Korat zegt op

     Nou beste Rob de laatste link verwijst naar een getrouwd stel. Daar valt of staat het mee. Niet getrouwd en wel of niet samen dan geldt de 50% regeling van de AOW, waar beiden dus ook wonen. Echter als niet getrouwde kun je indien beiden beschikken over een eigen huis(houden) en dus ook beiden zelf de lasten van hun eigen woonst daarvoor dragen beroepen op de 2-woningen regeling en dan krijg de AOW-er de alleenstaanden AOW.
     https://www.svb.nl/int/nl/aow/tweewoningenregel/index.jsp

     Dus er is verschil tussen getrouwd zijn of niet want in het voorbeeld in je link hebben beiden een zelfstandig huis maar zijn getrouwd.
     Als alleenstaande welke gebruikt maakt van de 2-woningen regeling kun je ook samen zijn en de alleenstaanden-AOW ontvangen. Immers een alleenstaande heeft meer woonlasten en wordt daarvoor gecompenseerd.

 13. Erik zegt op

  Jouw AOW wordt met 12% gekort zoals je zelf zegt en je krijgt de 50% uitkering want je woont samen met jouw huwelijkspartner. Partnertoeslag kun je na 1-1-2015 niet meer aanvragen, die rechten zijn voor jou vervallen. Jouw vrouw is nog te jong voor AOW.

  Dus jouw bruto AOW wordt 88% van 843,78 is bruto 742 euro en daar gaat de loonbelasting nog af. Ik denk dat jouw netto van 680 euro wel klopt. En dat is het dan. Dat is met vac geld mee krap 3 ton baht per jaar dus op inkomen krijg je geen extension. Je zult 4 ton in de bank moeten hebben en houden. Daarnaast moet je rond zien te komen van pakweg 25.000 baht pm gemiddeld en of dat lukt hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden.

  Je schrijft niet waar je nu van leeft; mogelijk van vermogen en ik hoop dat die spaarpot nog goed gevuld is anders wordt schraalhans keukenmeester. En dan mag je niet ziek worden!

 14. Evert zegt op

  Jan, in Nederland kun je de toeslag krijgen, maar een jongere vrouw dient zich beschikbaar te stellen voor werk en dan heb je recht op een gehuwdennorm met gedeeltelijke aftrek van inkomsten die je vrouw kan verwerven.
  In Thailand zou je vrouw in eigen winkeltje of iet dergelijks kunnen beginnen en op die wijze het inkomen aanvullen. Een ziektekostenverzekering kost je dan wel een hap van het inkomen. Van 22000 baht per maand is moeilijk te leven met zijn tweeen

 15. janbeute zegt op

  Was de vraagsteller niet op de hoogte, dat men voor een periode van 10 jaar vrijwillig zelf de premie voor de AOW kan doorbetalen.
  Heb ik ook gedaan daardoor kwam ik tijdens mijn 14 jaar permanente verblijf hier in Thailand maar 4 jaar tekort dus 8% minder AOW.
  Vraagsteller woont 6 jaar in Thailand dus als hij van deze regeling gebruik had gemaakt had hij 6 jaar vrijwillig premie kunnen betalen en nu dus 100% AOW gehad.

  Jan Beute.

 16. janbeute zegt op

  Met die 100% bedoel ik dus om misverstanden te voorkomen 100% van de helft daar je samen woont met een partner.

  Jan Beute.

 17. Peter Yai zegt op

  Geachte Jan en lezer

  Als jouw vrouw 6 jaar in Nederland heeft gewoond krijgt ze tzt 12 procent aow.

  Met vriendelijke groet Peter Yai

  • Co zegt op

   Vrouw is 21 jaar jonger dan Jan, eer dat Jan zijn vrouw de AOW leeftijd bereikt hebt zal Jan daar niet veel aan hebben.

   • Co zegt op

    Een optie voor jou is scheiden in Nederland dan krijg je ruim 300 euro per maand meer

    • Cornelis zegt op

     ……en zijn vrouw moet zichzelf dan maar zien te redden? Want als hij na de scheiding blijft samenwonen krijgt hij die 300 euro ook niet.

 18. Chris van het dorpje zegt op

  Dan ga je doch voor je zelf een huis goedkoop huren ,
  dan woon je niet meer samen en krijg je gelijk veel meer AOW .
  Ik krijg later maar 52 % , maar dan heb ik meer ,
  dan 2 keer zo veel , als wat ik nu per maand gebruik .
  Goed , ik heb wel die 8 ton op de bank voor Immigration .
  Ik ben van plan , om op mij 65 te in de tuin hier
  en klein huisje te bouwen voor rond 100.000 baht ,
  op mij naam , dan krijg ik 200 euro meer per maand
  en die 100.000 baht zijn zo snel weer binnen
  en de rest van mijn leven heb ik 200 euro meer per maand .
  Dit is vol ledig legaal , en ik kan blijven bij mijn vrouw slapen .

  • Cornelis zegt op

   Een huisje erbij bouwen maar tegelijkertijd blijven samenwonen – daar zou de SVB best wel eens anders naar kunnen kijken dan je denkt……

  • TheoB zegt op

   Beste Chris van het dorpje,

   Als ze komen controleren en, op basis van wat ze zien, concluderen dat jullie feitelijk een gezamenlijke huishouding voeren, mag je de teveel ontvangen uitkering van minimaal 3 jaar verhoogd met een flinke boete (terug)betalen.
   Dus: bezint eer ge begint.

  • Ger-Korat zegt op

   Voor de 2 woningenregeling zie: https://www.svb.nl/int/nl/aow/tweewoningenregel/index.jsp

   • Erik zegt op

    Als ik de link volg en alles invul krijg ik een virusmelding…..

    Maar er staan wel een paar eisen in die tot een andere conclusie leiden dan ‘ik zet er een extra huisje bij’. Dat extra huisje zal officieel een eigen huisnummer moeten hebben, een aansluiting met meter op stroom en water, en je zult geregistreerd moeten zijn ‘bij de gemeente’ waarbij de SVB helemaal voorbij gaat aan het registratiesysteem in andere landen zoals Thailand. Als je dit plan geen ‘substance’ geeft ga je het niet redden. Daar prikt men doorheen.

    En dan de vraag hoe de partner rondkomt zonder inkomen. Let goed op, er liggen hier beren op de weg.

    • Ger-Korat zegt op

     Op mijn tablet krijg ik in Chrome deze melding soms ook indien ik verbinding maak met (semi)overheidssites in Nederland. Kies advance en dan zie je de officiele website van SVB.

     • Erik zegt op

      Die site van de SVB krijg ik in Chrome prima. Maar als je in jw link de tweewoningregeling invult en helemaal doorloopt stuurt ie je voor antwoord naar elders. En daar krijg ik een Norton360 melding van ‘gevaarlijke site’. Dan haak ik af.

      • Ger-Korat zegt op

       Vreemd inderdaad, mijn link zie ik “https” connectie staan en ook svb.nl dat zit wel goed. Krijg soms de melding dat de site niet veilig is maar dan ga ik gewoon verder omdat ik weet dat de sites betrouwbaar zijn (SVB, Belastingdienst etc). Denk dat het iets is in Chrome dat somige sites niet herkend worden als officieel ( alleen in Thailand?). Misschien weet Peter waarom.

 19. Evert zegt op

  De SVB beschouwt dat huisje in de tuin als de vooropgezette bedoeling de zaak te misleiden en dan krijg je dat niet. Dat kleine huisje wordt beschouwd als behorend tot het woondomein.

  • Erik zegt op

   Ja en nee. Hangt er van af of dat huisje een eigen huisnummer heeft, nutsaansluiting, uitgang naar de openbare weg en meer. Het moet ‘echt’ zijn en geen tuinhuisje waar je eigenlijk niet kunt wonen. Je moet ze de kost geven die in Thailand op het terrein van een ander wonen en soms zo dicht op elkaar dat ze moeten overleggen wie vandaag het raam openzet……

   De achterliggende bedoeling gaat SVB niet aan; je scheidt niet voor jan joker van iemand! Dat is een serieuze zaak en die beslissing dient te worden gerespecteerd. Overigens kan behalve scheiden duurzaam gescheiden leven ook maar ook daar zijn voorwaarden aan voordat je als alleenstaande wordt beschouwd zoals laatstelijk hier behandeld.

   Het gaat om de FEITEN; niet om vermoedens.

   • Erik zegt op

    Over dat duurzaam gescheiden leven en het ‘eigen leven leiden’ door beide gescheiden partners hebben we het hier eerder gehad. Zelfs bij een volledig gescheiden huishouden kan er sprake zijn van een omstandigheid die het recht op de alleenstaande uitkering frustreert.

    Zie de link naar de SVB site die ik heb gegeven. Dit is het item in dit blog: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/aow-gekort-na-huwelijk-met-thaise/

    Mogelijk kan topicstarter iets veranderen als hij in een commerciële verhouding komt te staan tot de partner na formele echtscheiding of het duurzaam gescheiden gaan leven; een of meer vaste lezers hier zit(ten) in een dergelijke situatie en heeft/hebben de alleenstaande uitkering.

    Maar nogmaals, het gaat om de FEITEN rond beider woonsituatie en de financiering daarvan. Heeft een der belanghebbenden geen inkomen of behoorlijk vermogen en is die daardoor afhankelijk van de ander, vergeet het dan maar.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Even voor de duidelijkheid .
    Ik ben niet getrouwd , maar noem haar gewon mijn vrouw !
    Rond om haar huis is alle mal tuin , meerdere rai , dus vol doende ruimte .
    Dat huisje krijgt een eigen inrit ,
    een eigen stroom en water aansluiting en een eigen huisnummer
    en de grond wordt gehuurd .
    Er komt een bed in voor 1 persoon en al mijn spullen .
    En toilet en een klein kuikentje .
    En ik ga mij da ook laten inschrijven .
    Jullie merken het al , ik heb er goed over na gedacht
    en ik denk , dat op deze manier keen problemen zijn .
    Het is net zo , als of je een condo op je naam heeft en daar alleen woont .
    Waar ik dan slaap is mijn zaak !

 20. Evert zegt op

  En gehuwd of niet gehuwd maakt geen verschil. Het gaat om een gezamenlijk huishouden hebben en als je er nog een huisje bij wilt hebben dan staat het vrij, maar de SVB gaat dat niet financieren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website