AOW gekort na huwelijk met Thaise

Door Redactie
Geplaatst in AOW, Expats en pensionado
Tags: ,
20 november 2019

In de Telegraaf staat een artikel over een Nederlandse man die een jaar naar zijn pensioen met een Thaise vrouw trouwt. Omdat zij in Thailand bleef wonen ging de man er van uit dat hij niet gekort werd op zijn AOW, dat bleek anders, dus stapte hij naar de rechter.

De Nederlander moest door het huwelijk ongeveer € 300,- per maand op zijn AOW inleveren. Niet terecht volgens hem, omdat zijn echtgenote in Thailand woont en werkt en ze dus gescheiden leven. De Centrale Raad van Beroep was het daar niet mee eens.

Lees hier het hele bericht: www.telegraaf.nl/financieel/1355837903/aow-er-gekort-na-huwelijk-met-thaise


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “AOW gekort na huwelijk met Thaise”

 1. Jos M zegt op

  Het kranten artikel waar U naar verwijst is niet leesbaar voor iedereen omdat het een “premium”artikel is …

  • Gewoon even je browser in de incognito modus en je kan het lezen.

   • Jos zegt op

    Bedankt Peter

 2. Willem zegt op

  Logisch lijkt me. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de omstandigheden van het huwelijk. Alleen het huwelijk opzich daar gaat het om. Dus..bedenk goed waaraan je begint.

 3. teun zegt op

  Ik vermoed, dat de man in NL is getrouwd. Dat feit zal doorgegeven zijn aan SVB. En dus gingen die korten. Hoe de Raad van Beroep weet, dat de man maandelijks geld overmaakte en dagelijks meerdere keren belde met “zijn vrouw” in Thailand is onduidelijk. Als hij dit zelf heeft verteld dan is hij “een beetje dom”.

  Overigens ben ik – zoals mogelijk bekend – het niet eens met de kortingsregel van Nederlanders, die met een Thai (buitenlander) huwen. In nederlandse context begrijp ik het, want als men trouwt/samenwoont met een nederlandse partner dan zal die partner kunnen werken om korting op te vangen en t.z.t zelf AOW ontvangen.
  Met een Thaise partner (die dus geen AOW heeft opgebouwd) is dat anders. Die moet dus blijven werken om de korting op te vangen tot hij/zij overlijdt cq door ouderdom niet meer kan werken.
  Die partner zou dus ook de mantelzorg van de Nederlander kunnen verzorgen, maar komt daar door werken niet aan toe. Immers in Thailand met een Minimum loon van TBH 330 p/d (geen vakantie-, ziekteverlofregeling etc.) moet hij/zij 7 dagen p/w werken. Uitsluitend om de Nederlandse kas te spekken.

  Als de Nederlander wegens ziekte/ouderdom naar Nederland terug moet keren, is de NL Overheid veel meer kwijt dan de korting, die dan in dat geval komt te vervallen. Pennywise/poundfoulish heet dat in goed Nederlands.

  Ik realiseer me, dat enkelen onder u het met mijn standpunt in deze niet mee eens zijn. Mochten zij dat ventileren dan zal ik daar niet (meer) op ingaan.

 4. BramSiam zegt op

  Het is schandalig dat dit gebeurt en tegen de geest van de wet. Deze man heeft bepaald niet de voordelen van twee mensen die een huishouden delen met twee AOW-uitkeringen. Dat geldt overigens ook voor mensen die een huishouden delen met een Thaise partner, die geen inkomen heeft of AOW. Ook dan is er m.i. geen reden om te korten. In dit geval zijn er dus twee huishoudens. Het is een simpel feit dat je in die situatie juist meer kosten hebt dan wanneer je alleen woont. De geest van de wet telt echter niet voor de SVB.

  • teun zegt op

   BramSiam,

   Als je als alleenstaande AOW-er in NL gaat samenwonen met een NL-partner dan volgt ook een korting. Men gaat ervan uit, dat deze partner dan maar moet gaan werken (of misschien al werkt). In elk geval is het dan zo, dat deze partner tzt ook recht krijgt op AOW. Daar kan ik nog inkomen. De partner dient dus voor een beperkte tijd de korting op te vangen tot partner dus zelf AOW krijgt. Samen krijgen ze dan gehuwden-AOW.

   Woon je als AOW-er in Thailand samen/trouwt dan ontstaat er wezenlijk andere situatie. Deze partner krijgt nooit AOW en zal dus haar/zijn hele leven (cq tot overlijden van Nederlander met AOW) moeten blijven werken. Zonder enig recht ergens op. Uitsluitend om BV Nederland geld te besparen. Ga dat verhaal maar eens uitleggen aan je Thaise partner! Bovendien kan partner de eventuele mantelzorg van de NL-AOW-er niet uitvoeren. Waardoor NL AOW-er terug moet naar NL. Zijn alleenstaande status weer terugkrijgt en gebruik gaat maken van NL-zorgsysteem. Dat zal veel duurder uitpakken voor BV Nederland dan de korting van € 300 p/m.

   Daar is niet goed over nagedacht in Den Haag naar mijn bescheiden mening.

 5. Erik zegt op

  Deze regeling is niet bij iedereen bekend en is ook ingewikkeld.

  Lees op de SVB site: https://puc.overheid.nl/svb/doc/PUC_1002_20/11?solrID=PUC_1002_20_11&solrQ=*%3a*

 6. jan zegt op

  bezin eer gij begint is het spreekwoord, navragen en nadenken, zijn vrouw had geen rechten in nederland opgebouwd, beter scheiden, dat is 3600 per jaar in de pocket.

 7. johny zegt op

  Ik ben heel blij dat ik geen Nederlander ben.
  Als Belg en alleenwonend wordt ge zwaarder belast dan wanneer ge huwt. Bij huwelijk krijgen wij een gezinspensioen dat 25% hoger ligt dan voor een alleenstaande.
  Ik vind het heel onrechtvaardig dat je als Nederlander in dat geval juist wordt gestraft.

  • Rob V. zegt op

   Vroeger kreeg je in Nederland ook een toeslag indien gehuwd, toen ging men er vanuit dat de vrouw niet gewerkt had. Sinds x jaren gaat men er van uit dat beide partners hebben gewerkt of kunnen werken. Dus dubbel inkomen, is minder steun nodig. Makkelijkste zou zijn als het bedrag niet veranderd, ga je dan samenwonen met 0 , 1 of 10 mensen… tja als je de kosten dan kunt delen over meer inkomens is dat toch jouw slimmigheid niet? Scheelt ook weer de noodzaak tot controller of fraude wegens stiekem samenwonen en als vrijgezel te boek staan.

  • Ger-Korat zegt op

   In Nederland is men juist heel sociaal. Zodra je alleen woont heb je te maken met hogere woonlasten want je bent de enige, woon je met een partner dan kun je de woonlasten delen en daarom is de alleenstaanden-AOW ingevoerd want een hogere uitkering. Het is dus niet andersom zoals velen denken want een ieder krijgt 50% AOW er van uit gaande van een samenwoning en bij 2 personen is dit 100% en bij alleenstaanden komt daar een toeslag bij om de hogere kosten te compenseren.

 8. Martin zegt op

  Het afschaffen van de jongere partner toeslag was een pure bezuiniging. Daar lag geen menselijke maat aan ten grondslag. De overheid roept al jaren dat de AOW onbetaalbaar wordt en daarom moest er bezuinigd worden. Onder het mom van de partner werkt of moet maar gaan werken is deze korting doorgevoerd. Daarbij is het irrelevant waar men woont, of de partner fysiek wel kan werken en of er werk te vinden is.
  Zolang Rutte aan de macht is zal het in dit land zeker niet beter worden. Hij liegt zodra hij zijn mond open doet. Denk maar eens aan de 1000 euro die hij heeft beloofd. De gewone burger kan in Nederland weinig verwachten van de overheid. Voor volgend jaar is de het belastingtarief over de laagste schijf verhoogd en over de hoogste schijf verlaagd. De mensen met de laagste inkomens moeten weer bloeden voor de mensen met de hoogste inkomens.
  Conclusie: stem vooral op Rutte en co.(CDA, D66,etc) en je naait jezelf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website