Lezersvraag: Kan ik de nicht van mijn Thaise vrouw naar België halen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 november 2014

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ikzelf wonen in België, mijn vrouw heeft een kaart model F geldig voor 5 jaar. Haar nicht, dochter van haar oudste zus, is 18 jaar. Haar moeder zorgt echter niet voor haar, wil geen schoolgeld betalen, zorgt amper voor eten, kortom er is voor haar geen toekomst weggelegd.

Nu zouden wij haar bij ons willen laten wonen, haar hier verder naar school willen laten gaan, haar de mogelijkheid bieden om een aangenaam leven op te bouwen.

Heeft iemand ervaring met deze materie? Is het überhaupt mogelijk om iemand naar hier te laten komen?

Groeten,

Bernard

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Kan ik de nicht van mijn Thaise vrouw naar België halen?”

 1. Pratana zegt op

  Dag beste ik heb het ooit geprobeerd op de neef van mijn vrouw hierheen te brengen en is me nóóit gelukt. Spreek van 2005 maar probeer via binnenlandse zaken, en ambassade die kunnen je de juiste raad geven. Ze is al meerderjarig, voor school aanvragen misschien al stappen doen ter informatie voor je dossier te versterken en zeg hun nóóit om een betere toekomst dan in Thailand want dat is echt geen prioriteit heb het meegemaakt met de neef van mijn vrouw. Veel succes met je liefdadigheid voor haar.

 2. Daniel zegt op

  Ik heb ooit getracht een Dokter uit India een kans te geven in Antwerpen bijscholing te volgen in Tropische geneeskunde. De lessen volgen was mogelijk nadat ze eerst een jaar Nederlands wou leren. Lessen mochten enkel in onze taal gegeven worden, niet in het Engels. Dan probleem met verblijf. Zou enkel slechts 3 maanden mogen blijven en dan nog alleen als ik mij verantwoordelijk stelde. Dit hield in dat ik alle kosten droeg, er voor zorgde dat ze ook terug ging, ook kosten bij zieke of ongevallen en stommiteiten. Ik diende haar geheel ten laste te nemen. Voor eventuele verlengingen diende de universiteit te zorgen na evaluatie. De dame heeft dan ook vriendelijk bedank.

 3. Martin zegt op

  De regels in Belgie ken ik niet, hier in NL volstrekt onmogelijk.

  Zelf de zelfde situatie gehad, ze was wat jonger. Heel veel tijd en energie ingestoken, als ze minderjarig en wees is, zijn er mogelijkheden, zolang ze nog ouder(s) heeft, of andere familie in Th, is de weg hier gesloten.

  Als je haar wil helpen, is het geld die kant opsturen, maar ja, geld die kant op…………………………

 4. ron zegt op

  Ik zou meteen inlichtingen nemen bij deze die zich met de materie buitenlanders bezig hield. de man die daar nu voor verantwoordelijk is moet ik persoonlijk niet. Stuur een verhaal naar Magie De Block gewoon. Of het evenwel in haar handen komt is dan wel te vraag maar wie niets doet blijft ter plaatsen trappelen.
  info.maggiedeblock@minsoc.fed.be

  Succes

 5. Rori zegt op

  Het is altijd mogelijk om iemand naar hier te halen om te studeren. Moet alleen wel al in thuisland een havo vwo niveaul opleiding hebben gevolgd.
  Kan zich inschrijven bij een hogeschool in Nederland en/of Belgie. Moet dan wel eerts en schoolgeld en verblijfsgeld (voor woning) overmaken. (Dit is een eis van de nederlandse regering). Echter het geld voor huisvesting word door de hogeschool heel snel terugbetaald.

  Een andere manier is adopteren maar 18 jaar is in Nederland al volwassen en maakt het moeilijk.

  Alle andere wegen zoals eerder vermeld zijn bijna onmogelijk.

  De in de door Daniel geuite term geheel ten laste is ook ten dele waar/. Als ze huisgenoot is en als zodanig is ingeschreven valt ze onder een WA verzekering. En anders gewoon verzekeren. Met een verblijfsvergunning is ziektekosten verzekeren ook mogelijk. Violgens mij zelfs verplicht.

 6. Peter zegt op

  Bernard,

  In principe staan de scholen open voor studenten uit eender welk land. De moeilijkheid ligt hem in het feit dat er voldoende kennis van het Nederlands moet aangetoond worden bij inschrijving.
  Het is wel degelijk mogelijk met een beetje creativiteit EN mits ze de middelbare school heeft uitgedaan.
  Heb je kinderen? Haal haar naar België als au-pair (aankomen in augustus). Alzo krijgt ze een verblijfsvergunning van 1 jaar.
  Voor ze vertrekt haar diploma van school laten legaliseren op de ambassade in Bangkok. Origineel diploma en gelegaliseerde kopie moet ze meebrengen.
  Dan laat je haar Nederlands voor Anderstaligen studeren aan UCT, 5 cursussen van 1 maand (niveau NTA5), cursussen beginnen in september.
  Vervolgens zoek je een beroep uit van de lijst van knelpuntberoepen, en schrijft haar in op school.
  Met het inschrijvingsbewijs van de school ga je naar de gemeente en laat haar statuut van werknemer veranderen in student.
  Dan kan je haar ook inschrijven in de mutualiteit (kleine bijdrage).
  Uiteraard moet je ook een tenlasteneming ondertekenen.
  Heb je geen kinderen, dan kan je haar in principe ook laten inschrijven als studente van het Voorbereidend jaar Nederlands aan bvb. Universiteit van Gent of Antwerpen. Daarna op basis van het inschrijvingsbewijs een studentenvisum aanvragen.
  Op de websites van Universiteit Gent, Antwerpen, Belgische ambassade en Buitenlandse Zaken kan je meer gedetailleerde informatie vinden.
  Ik kan je ook persoonlijk meer informatie verstrekken. Ik denk dat de redactie een eventuele mail wel naar mijn persoonlijk email adres kan doorsturen.

  Succes!

  Peter

  • rori zegt op

   Voldoende kennis van het engels. Op een internationale opleiding in het HBO word in het engels les gegeven. Fontys, Avans, Hanze Hogeschool, Hogeschool vaN Holland en ook in Leuven, Antwerpen, Gent en Hasselt

 7. erik zegt op

  Ik ken de Belgische regels niet maar lees dat een vertrek naar B niet tot de mogelijkheden behoort.

  OK, dan moet ze in Thailand blijven en daar begeleiding, onderwijs en support krijgen. Dat kan de familie in Thailand niet doen want die heeft daar geen zin in, als ik goed lees. Wie betaalt dat? Jij, Bernard, maar ze kost je ook geld als je haar in huis haalt.

  Dus andere stappen zoeken en dat kunnen zijn…

  eigen verantwoordelijkheid van de nicht, ze is meerderjarig, een bankrekening, een school, en eigen geldbeheer, eventueel met hulp van een betrouwbare landgenoot van jou. Maar dan de invloed van de familie….hoe kom je daar vanaf.

  verantwoordelijkheid van het onderwijsorgaan, een NGO zoals een christelijke kerk, die haar geld beheert en verantwoording aflegt.

  een stichting, foundation, met betrouwbare landgenoten van jou die dat besturen en haar fourneren. Ik zit (met andere NL-ers) in een project om een halfwees van een overleden NL-er in Thailand tot het einde van Matthayom te begeleiden en, als ik zo vrij mag zijn, het gaat ons lukken.

  is het niet beter haar in Thailand te laten? Ze is nooit in B geweest, kent de talen niet, etc. Wat doe je bij vertrek dat meisje aan? Laat haar hier en zorg voor een degelijke basis. Heus, het kan.

  • rori zegt op

   Heb jaren geleden een vietnamese familie geholpen een icht uit Hanoi naar Nederland te halen. Is een ramp geworden. Meisje toen 18 was hier dood en dood ongelukkig. Maar er zijn ook andere voorbeelden waar het wel goed afloopt. Zelfs perfect. Hangt ook van de persoon af.

 8. Frans Nico zegt op

  Beste Bernard,

  Zoek (via een annonce of datingsite een toekomstige partner voor haar met voldoende eigen inkomen/middelen om voor haar garant te staan. Laat hem uw nicht uitnodigen voor drie maanden vakantie. Als het klikt kan hij een verzoek doen om een verblijfsvergunning.

 9. Stan zegt op

  Antwoord vanuit België: Enige mogelijkheid volgens mij: een toeristenvisum aanvragen voor bezoek aan haar nicht (= uw echtgenote) in België. Beginnen met één maand (drie wordt sowieso eerste maal geweigerd). Vermelden dat zij in Thailand instaat voor de verzorging van haar moeder (zodat zij zéker moet terugkeren…) en een telefoonnummer opgeven van haar werkgever!!!!!!! (= een vriendin?)
  Uzelf moet borg tekenen, uw inkomen bewijzen, retourticket voorleggen, verzekering? Wanneer zij tijdig terug naar Thailand afreist wordt een tweede maal wel makkelijker.
  Misschien leert zie ondertussen nen toffe gast kennen in België? Wie weet? Alvast die maanden gebruiken om nederlands te leren!!!!
  Niets is onmogelijk!
  Succes met uw “goed doel”!!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website