Beste lezers,

Mijn vriend die hier 40 dagen per jaar komt, heeft een Toyota Vigo gekocht na fel aandringen van zijn vrouw.

De auto is op naam van haar moeder gezet, maar nu is mijn vraag:

Als de ouders al heel veel schulden hebben, het huis is al in onderpand, kunnen de financieringsmaatschappijen de auto dan in beslag nemen?

Ik heb zoveel verhalen gehoord over malafide leenbanken en loan sharks en lees nu het verhaal ‘De Boeddhist en zijn BMW‘,

Jullie lezers geven soms goede informatie, ik zelf heb er ook een hard hoofd in, graag wat informatie.

Groeten,

Luc Dauwe

11 reacties op “Lezersvraag: Kan een Thaise financieringsmaatschappij een auto in beslag nemen?”

 1. Holland Belgium House zegt op

  Luc,

  Als die auto in finance is, dan ligt ook het eigendoms bewijs bij de bank, en is die auto dus enkel door die bank opeisbaar, en in beslag te nemen.
  Echter………… als ie bijna is afbetaald, of een flinke aanbetaling erop is gedaan, kan het wel zijn dat ze je dwingen om hem te verkopen, en wat er over blijft, af te geven.

  Overgens een stomme streek om die auto op de naam van haar ouders te zetten, ruikt al naar een heleboel oplichterij van de schoonfamilie, incl zijn vriendin/vrouw!

  Ik snap zowiezo al niet wat je met een auto moet hier in Thailand als je maar 40 dagen per jaar hier bent?

 2. Nico zegt op

  Beste Luc,

  In het contract staat ongetwijfeld, dat de auto het eigendom blijft van de financieringen maatschappij, tot alle termijnen zijn betaald. Dus als haar moeder keurig alle termijnen op tijd betaald is er niets aan de hand. Maar o wee als ze te laat betaald, dan kan de financierings maatschappij de wagen in beslag nemen. Vaak staat er dan ook in dat er geen restitutie plaatsvind van de reeds betaalde termijnen. Auto weg en alle betalingen weg.

  Dus is de moeder, net zoals iedereen, verplicht tot de laatste termijn, keurig op tijd te betalen.

  gr. Nico

  P.S. Het kan niet zo zijn, dat er andere schuldeisers beslag leggen op de auto, want deze is van de financierings maatschappij.

 3. J.Jordaan zegt op

  Alles wat je hier koopt blijft in bezit van de financierings maatschappij. Tot dat je de laatste termijn betaald hebt. Van rijstkoker tot motorbyke en van auto tot huis.
  99% afbetaald. De maatschappij blijft eigenaar.
  Net als Holland Belgium house al schrijft. Wat moet je met een auto als je maar 40 dagen per jaar hier bent. Heeft niks met het artikel te maken maar zou je je schuilnaam niet kunnen afkorten. Tot bijvoorbeeld H.B.H, of is het ook een beetje promotie voor jezelf?.
  J,Jordaan.

 4. carrot zegt op

  Jawel dat mag en kan ! Enkele jaren geleden vroeg een kennisje of ik met haar samen met de Isuzu-pickup naar de Carrefour supermarkt wilde gaan en of ik dan zou willen rijden. Geen probleem. Na het winkelen en alle boodschappen bij ons terug naar de parkeerplaats. Bij het instappen werd mij de contactsleutel afgenomen door een man in een zwart kostuum van een groepje van 4. Ik schrok uiteraard en dacht direct dat er sprake was van drugs. De man zei dat hij van de financieringsmaatschappij was en dat we niet verder mochten rijden wegens een betalingsachterstand. Wij konden achterin stappen en de man reed ons naar het kantoor van de maatschappij. Er werden allerlei foto’s van de auto gemaakt tot zelfs onder de motorkap. Er bleek een behoorlijke betalingsachterstand te zijn van zo’n 120.000 baht. Omdat ter plekke hieraan niet kon worden voldaan, werd de auto na het tekenen van een akkoord verklaring teruggenomen. We werden wel keurig netjes thuis weer afgezet. Hoe kwam men er zo snel achter dat de auto op de parkeerplaats van Carrefour stond ? Simpel, de parkeerwachter bij de ingang heeft een lijst van auto’s en krijgt hiervoor tipgeld.

 5. Theo zegt op

  Na 3 maanden aflossings achterstand wordt de auto of motor in beslag genomen door de financieering.Ook komt er elke maand dat er niet afgelost wordt 10% bovenop het af te lossen bedrag.Die fotos van onder de motorkap zijn genomen omdat sommige Thais er onderdelen uithalen,die verkopen en er dan 2e hands onderdelen terug in zetten,niet meer aflossen voor 3 mnd,auto in beslag en naar de volgende auto/motor aankoop.

 6. leen zegt op

  Als er goed gelezen word, de vraag is of er beslag gelegd kan worden op de auto (waarschijnlijk betaald) door de schulden, die de ouders van zijn vriendin hebben ,daar deze auto op hun naam staat.

  • Bacchus zegt op

   Leen, inderdaad men leest niet goed. Er staat nergens iets over een autofinanciering. De vraag is of de auto in beslag kan worden genomen om daarmee andere schulden (deels) te compenseren.

   Legale Thaise financieringsmaatschappijen en Thaise banken financieren niets zonder onderpand. Mochten er problemen ontstaan wordt het onderpand verkocht. Mocht er sprake zijn van een restschuld, komt men weer terug bij de schuldenaar. Men kan dan beslag laten leggen op inkomen en/of andere bezittingen. Hiervoor moet men wel langs de rechter.

   Bij loansharks ligt dat wat anders. Die kunnen zeer bedreigend worden en via intimidatie de auto op hun naam krijgen.

   Antwoord is dus: Ja, in beide gevallen kan de auto in beslag worden genomen.

   • paul zegt op

    Als men op een normale manier moest kijken of de koper in “spe” kredietwaardig is, dan is er na een jaar geen verkeersprobleem meer in Thailand.
    Ieder terug met de bus…….
    Maar de bankmafia? die boeren verder en spelen in op ……auto – status–

    1 degelijk huis 600.000bht
    1 show auto 1.000.000bht
    people wake up!

 7. Eddie zegt op

  Klassiek Thais bedrog, TIT, gebeurd niet alleen een in Thailand?
  Volgens het systeem is mijn reactie te kort, dus schrijf dat er ook maar bij.

 8. teun zegt op

  De financieringsmaatschappij heeft meestal de originele papieren van de auto. Althans zolang de financiering loopt. En dus creeert dat een behoorlijk juridisch voordeel als schoonmoeder bijvoorbeeld haar lening op de motorbike niet meer betaalt of erger nog failliet gaat.

  Mocht dat het geval zijn dan zal de bank als hypotheekhouder op het huis het huis verkopen en als daaruit niet alle hypotheekschuld kan worden voldaan resteert er een restschuld. Dat geld casu quo ook voor financier motorbike en financier TV. Als alle genoemde financiers nog een claim overhouden na verkoop van onderpand dan moeten zij gelijkelijk delen in de opbrengst van de verkoop van alle niet gefinancierde zaken samen met algemene schuldeisers zoals leveranciers van electra, water etc. De zogenaamde concurrente schuldeisers. Daarbij mogen financiers van TV’s, waterkokers en dergelijke niet geregistreerde goederen wel hopen, dat die goederen nog aanwezig zijn. Zo niet, dan hebben ze niks behalve een zgn concurrente schuld samen met eerder genoemde concurrente schuldeisers.

  Kortom. Een simpele zaak. In jouw geval zal bij faillissement van schoonfamilie de verkoop opbrengst van de door jou gefinancierde auto dienen om concurrente schuldeisers te betalen. En als schoonmoeder in het stadium voor faillissement bijvoorbeeld maandenlang geen electra heeft betaald dan kan die maatschappij beslag leggen op de auto. Jij hebt dus altijd het nakijken.

  Hopen dus dat schoonmoeder gewoon haar financiele verplichtingen nakomt en voor jezelf deze investering alvast als “afgeschreven” beschouwen.

 9. ruud NK zegt op

  Ik snap nog steeds niet dat sommige mensen, die slechts korte tijd in Thailand verblijven een auto, huis of motor kopen. Als ze hun geld willen weggeven kunnen ze beter mijn E-mail adres opvragen. Dan kan ik dat geld besteden voor wat goede doelen hier in Thailand.
  Ook dan ben je je geld kwijt, maar het heeft dan wel een nuttige besteding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website