Beste lezers,

Thailand heeft nogal wat ingrijpende maatregelen genomen om een destijds onbekende ziekte buiten de deur te houden en sinds een maand of 3-4 begint het leven in Bangkok weer richting normaler te gaan.

Helaas gaat het voor velen langzamer dan wat gewenst is maar mijns inziens heeft dat te maken met vertrouwen. Door uit te geven verdient een ander ook zodat die het ook weer kan uitgeven waardoor er een vliegwielwerking ontstaat zodat iedereen weer in een positieve flow kan komen.
Uit eigen cijfers zag ik een gezonde heropstart vanaf juni maar daar kwam abrupt in augustus een einde aan. Precies de maand dat schoolgelden betaald moesten worden. De overheid is sowieso niet sterk om het belang van onderwijs in te zien maar desondanks vind ik het een gemiste kans dat er geen keuze is gemaakt om schoolgelden tot 6500 baht vrij te schelden. Het blijft een broekzak vestzak kwestie maar de MKB economie had een enorme boost kunnen krijgen.

Ondanks dat ziet september er in Bangkok veelbelovend uit en gezien de toename van het verkeer zijn er op vele wegen weer de situaties van voor Covid en ik zie de restaurants voor Thaise klanten weer drukker bezet. Bangkok en omgeving is vrij groot en mijn vraag voor de in Bangkok wonende lezers is of zij ook dit ook zo beleven?

Als de zaken naar 75% van het oude normaal kunnen dan lijkt mij dat voor iedereen een werkbare situatie en dan is het maar wachten op een vaccin en op naar een betere toekomst voor iedereen.

Groet,

Johnny BG

Rating: 2.50/5. From 4 votes.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Is het in Bangkok nu weer redelijk normaal voor ondernemers?”

 1. Jan Hoekstra zegt op

  Doordeweeks zijn de meeste restaurants erg leeg hier in Sukhumvit. Ik weet niet waar dit vandaan komt “september ziet er veelbelovend uit”, maar dat lijkt mij niet. In september gaan veel restaurants en barren, naar verwachting, juist hun deuren sluiten.

  • Johnny BG zegt op

   @Jan Hoekstra,
   Bangkok is meer dan toeristisch Sukhumvit en de economie meer dan op toeristen gerichtte zaken. In mijn ogen is het veel belangrijker hoe er gespendeerd wordt in de gebieden waar de toeristen juist niet komen. De kracht van opbouw komt door de hoeveelheid van Thaise uitgaven en het extraatje is een toeristenuitgave.
   De toeristenbranche is een opportunistische branche en zal zich moet heruitvinden maar daarnaast is er nog 80% van de economie waarin ook geld verdiend wordt en daardoor een beter ijkpunt om te zien hoe het vertrouwensgevoel is.

 2. Kees janssen zegt op

  Qua verkeer is het erg wisselend. Normaal is het zeker niet zoals voorheen.
  Bijvoorbeeld in mbk zijn veel bedrijfjes verdwenen en wat open is klaagt overde slechte handel.
  Ook restaurants hebben zeker nog niet de handel terug. 75% wordt zeker niet gehaald.
  Markten draaien veelal op food, maar ook hier zie je de teneergang.
  Verkeer is een slechte graadmeter. De BTS en Mrt zijn minder druk.
  Gisteren een bezoek gebracht aan kohkret. Normaal op zaterdag een enorme drukte. Nu was het veel rustiger dan op een zaterdag voorheen.
  Verder gewoon eel te huur en te koop qua winkels etc.
  Nee, helaas noggeen vetpot voor de handel.
  Let wel dit is mij persoonlijke visie.

 3. JosNT zegt op

  Beste Johnny BG,

  Dat september er “veelbelovend” uitziet daar moet je alvast niet mee afkomen bij mijn dochter. Het bedrijf waar ze al 17 jaar werkte sloot in maart ingevolge Covid voor 3 maanden de deuren. Geen loon. In juni heropening. De helft van de werknemers kreeg ontslag en de overblijvers konden aan de slag mits inleveren van 25% loon. Te nemen of te laten. In juli nieuwe ontslagronde en 30% loon inleveren voor de overblijvers. Augustus hetzelfde scenario en inleveren van 50% loon. Half augustus vernam ze van een vriendin die op de administratie werkt dat ze de volgende maand aan de beurt was. Op 27 augustus kreeg ze officieel ontslag vanaf 1 september. Ondertussen zoekt ze ander werk maar dat wil nog niet lukken. Ook haar leeftijd (42) speelt niet in haar voordeel.
  Zelf woon ik niet in Bangkok maar ik hoor weinig hoopgevende berichten.

  • Johnny BG zegt op

   @JosNT,
   Het systeem dat bedrijven jaarlijks 95% van hun winsten kunnen uitkeren aan de aandeelhouders ten koste van werknemers bij mindere tijden zegt veel over een werkgever.
   Dit soort tijden laten zien dat je voordat je een baan aanneemt zal moeten doorvragen hoe het met de baangarantie zit in moeilijke tijden.
   Voor uw dochter hoop ik niet dat ze getekend heeft voor vermindering van salaris aangezien ze bij ontslag recht heeft op een uitkering op basis van het laatst genoten loon.
   Zonder haar handtekening kan ze de werkgever dwingen om te compenseren en zolang de zaak niet failliet is krijgt ze gewoon compensatie vanwege wettelijke regels.
   Als een werkgever je laat vallen moet je alles op alles zetten om je recht te halen…..en dat zegt een werkgever die het spel eerlijk wilt spelen…..

   • janbeute zegt op

    Wat lees ik hier nu weer, Als een werkgever je laat vallen moet je alles op alles zetten om je recht te halen.
    In Nederland misschien wel maar in Thailand nog steeds een Utopie.

    Jan Beute.

    • Hans Pronk zegt op

     Johnny BG is ondernemer in Thailand.

    • Johnny BG zegt op

     @Jan Beute,
     Door dit soort opmerkingen blijft het beeld dat Thailand een land is waar het recht totaal niet bestaat , maar ja wat niet weet is er niet.. IRMC en laat het populisme floreren!

   • Jan Hoekstra zegt op

    U vergelijkt Thailand met Nederland volgens mij, als een baas er mee stopt dan is het over. Eigenlijk zou een baas volgens mij 3 maanden moeten doorbetalen, maar dat gebeurt vaak niet in Thailand.

    U zegt dit “Dit soort tijden laten zien dat je voordat je een baan aanneemt zal moeten doorvragen hoe het met de baangarantie zit in moeilijke tijden.” – als een Thai dit aan een baas gaat vragen dan wordt het gezien als geen respect naar de baas toe en dan krijgt hij/zij de baan niet.

    Woont u in Thailand?

    • Johnny BG zegt op

     @Jan Hoekstra,
     Draai de vraag om. Moet je willen werken voor een onbetrouwbare werkgever?
     Voor Covid er was overal vraag naar mensen maar het probleem is dat de werknemer te weinig ervaring heeft om zelfvertrouwen te hebben.
     Leer Engels, Japans of Chinees en het salaris ligt direct 5-10 k hoger.

 4. laksi zegt op

  Tja,

  Ik woon dan wel in Chiang Mai, maar het is hier in Ieder geval kommer en kwel, of wel diep triest.
  Mijn buren werken beide (man en vrouw) bij een hotel en hebben allebei te horen gekregen per 1 september te zijn ontslagen. Volgens mijn vrouw is er in onze straat minimaal 3 á 4 van de 10 werkeloos.

  In de City, zoals men Chiang Mai noemt, volop rolluiken die gesloten zijn met “te koop” of te huur of ter overname, massa veel. In de zondag market straat waren maandag 4 mensen en een scooter, geen enkele wagen. Had je dit vroeger eens moeten zien. Nee zeker geen vooruitgang, alleen maar achteruit gang.

  De scholen moeten volgende maand betaald worden, ben benieuwd hoe men dit gaat oplossen.

 5. Jos NT zegt op

  Beste Johnny BG,

  Mijn respect dat je als werkgever in Thailand de regels volgt. Zo hoort het.

  Spijtig genoeg heeft mijn dochter zich wel akkoord verklaard met de looninlevering. Haar gezinssituatie is dermate dat er wel brood op de plank moet komen. Het bedrijf waar ze werkte is bijna volledig afhankelijk van buitenlandse zakenmensen uit India, het Midden Oosten (vooral) en enkele Europese landen waaronder België (Antwerpen). Die doen Bangkok slechts gedurende de hoogst nodige tijd aan, doen hun business en keren dan terug naar hun land. Omdat ze geen zin hebben in een quarantaine van 14 dagen (of langer) blijven die dus weg. Hoe langer de noodtoestand duurt en de grenzen gesloten blijven hoe strakker de strop rond de nek.
  Ik ben wel geïnteresseerd in de wettelijke regelingen waarover u het hebt.

  • Johnny BG zegt op

   In de link de meer info over de compensatieregeling https://library.siam-legal.com/thai-law/labor-protection-act-severance-sections-118-122/
   Recht hebben en recht krijgen is overal een dingetje maar automatisch accepteren moet je eigenlijk moeten willen voorkomen. Aangezien er toch niets te verliezen is dan kan uw dochter een advocaat vragen om even een briefje te schrijven met de rechten die er zijn. Nog beter is het om met alle benadeelde personen een plan te maken. Zo lang het bedrijf niet failliet is kunnen er afspraken gemaakt worden. Niet geschoten is altijd winst en nogmaals het recht is er en de rechter zal het moeten uitspreken.
   Naar mijn mening heeft de werknemer meegedacht met de redding van de onderneming en moet minimaal gecompenseerd worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website