Beste lezers,

Vanwege de pandemie wordt het reizen tussen Nederland en Thailand steeds lastiger. Ik wil binnenkort een appartement kopen in Nederland, maar het kan lastig worden om hiervoor naar Nederland te vliegen.

Ik zou graag mijn dochter in Nederland machtigen dit voor mij te doen. Voor het tekenen van een voorlopig koopcontract kun je zelf een machtiging opstellen, maar voor het passeren van de akte is een notariële volmacht nodig.

Is er hier in Thailand een Nederlandse of Vlaamse notaris (of kent iemand een notaris) die voor mij een volmacht kan opstellen voor het passeren van de koopakte? Of die mij op dit gebied kan adviseren?

Groet,

Paul

9 reacties op “Lezersvraag: Ik zoek in Thailand een Nederlandse of Vlaamse notaris voor volmacht koopakte”

 1. Erik zegt op

  Paul, een notaris is bevoegd in het land waarin hij/zij beëdigd is; of je in Thailand een NL of BE notaris kunt vinden betwijfel ik. Dus je moet een Thaise notaris vinden doch TH kent geen notariaat zoals de westerse wereld. Je kunt hoogstens een advocaat vinden met extra bevoegdheden.

  Maar, is het wel waar wat jij schrijft? Toen ik in Thailand woonde werd mijn vaders huis in NL verkocht en ik heb de volmacht tot passeren aan een NL notariskantoor gegeven; de volmacht in de NL taal heb ik getekend in het bijzijn van een TH advocaat-plus (om het zo maar even te noemen) en die bevestigde mijn handtekening en identiteit aan de hand van mijn paspoort. ‘Before my eyes’ schreef hij er onder plus een paar stempels en lakzegels zelfs.

  Mijn in Canada wonende zus liet haar machtiging erkennen door een public notary naar Canadees recht. Daar kwam ook geen NL of BE notaris aan te pas.

  Mijn advies is contact op te nemen met de NL notaris; leg hem/haar dit voor en vraag waarmee hij/zij akkoord kan gaan.

 2. Sjaak S zegt op

  Dat is helemaal niet moeilijk. Ik heb mijn huis verkocht. Je laat door een Nederlandse notaris de akte opstellen. Deze wordt naar jou in Thailand gestuurd (kan via E-mail, je moet hem dan nog uitprinten).In Hua Hin ken ik Legal Services, die dat kunnen doen. Je ondertekent die Akte bij hun en zij maken een notairiële bevestiging daarvan en die stuur je dan samen met de ondertekende akte terug.
  https://www.legalserviceshuahin.com/

  Een andere mogelijkheid is het via Skype te doen. Mijn vader was een maand geleden gestorven en er was een kleine erfenis. Hier hetzelfde. Ik maakte toen een afspraak met de notaris in Nederland via Skype en identificeerde me met mijn paspoort. Toen dat gedaan was, gingen we over tot het ondertekenen van het document met de camera erop gericht.
  Hierna stuurde ik een kopie via email en het origineel per post. Klaar.
  Had ook zoals ik boven beschreef via dat bureau gekund, maar dan had het een extra 1000 Baht gekost.

 3. djoe zegt op

  dit kan je misschien helpen

  https://www.notaris.be/notaris/actueel/je-akte-op-afstand-dat-kan-dankzij-de-digitale-volmacht

  Je akte op afstand? Dat kan dankzij de digitale volmacht

  • Ton Egbers zegt op

   Ik weet niet hoe het nu zit met Corona. Maar google ff “Apostille verdrag” om een volmacht in Thailand te laten legaliseren door een wettig geregistreerde notaris zonder naar een ambassade of consulaat te gaan:

   Bv. https://www.rmexpress.nl/legalisatie/apostilleverdrag/

   Het Apostilleverdrag maakt legalisatie niet overbodig, maar vereenvoudigt de gebruikelijke formaliteiten in het internationale juridische verkeer, zonder verlies van rechtszekerheid. De legalisatieketen wordt beperkt tot één legalisatie, de apostillestempel. Met een apostille hoeft het document niet meer gelegaliseerd te worden door de ambassade of het consulaat van het land waar u het document gaat gebruiken.

   • Erik zegt op

    Ton Egbers, Thailand is geen ondertekenaar van het apostilleverdrag! Was het maar waar, het zou veel administratieve handelingen en kosten overbodig maken!

    Weblink als bovenstaand maar een regeltje lager:
    \https://www.rmexpress.nl/legalisatie/landen-die-het-apostilleverdrag-hebben-ondertekend/

    • Ton Egbers zegt op

     Erik, goed dat je checkte, was ik vergeten te doen.
     En ik zou beter moeten weten, want ik woon in Indonesie, ook geen ondertekenaar.

     Toch accepteerde ’n NL notaris uiteindelijk de legalisatie van zo’n volmacht door een ID notaris hier – zonder inmenging van ambassade of consulaat. Was al wat jaartjes terug, niks digitaal, noch Corona, maar wel die originele volmacht toen snel opgestuurd per express met DHL.

     Ging vervolgens vlekkeloos.

     • Erik zegt op

      Precies, Ton, wat ik vanmorgen om 0905h al schreef hier. Een degelijke verklaring van een gekwalificeerd jurist met de juiste bevoegdheid wordt door de NL notaris aanvaard. Men wil daar vaak een kopie van het paspoort bij en het BSN.

 4. Paul zegt op

  Hallo Paul,
  Ik heb net een dergelijke actie achter de rug.
  Het is heel gemakkelijk.
  Nederlandse notaris mailt jou een volmacht.
  Tijdens een whats-app verbinding teken jij deze zodat hij het kan zien.
  Daarna mail je deze volmacht terug.
  Appeltje eitje.
  Je moet jezelf ook even tijdens deze whats-app verbinding legitimeren door jouw paspoort naast je gezicht te houden zodat hij beide kan zien.
  Voor meer info mail mij gerust.
  [email protected]

  Groetjes,
  Paul

 5. Nicoline zegt op

  teken via video mag alleen ivm corona….. Anders volmacht laten mailen door de NL notaris en je handtekening laten legaliseren door de plaatselijk autoriteit die dat mag doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website