Beste lezers,

Ik ben bezig om een bestaand huis te kopen in de omgeving van Jomtien/Pattaya. In het boek ‘Wonen en kopen in Thailand’ geschreven door P.L. Gillissen staat dat men d.m.v. een bouwkundige inspectie van veel narigheid door onverwachte (verborgen) gebreken bespaard kan blijven. Er wordt echter ook vermeld dat een compleet bouwkundig taxatie-rapport (full structural survey) in Thailand niet gebruikelijk is.

Mijn vraag is of er lezers zijn die ervaring hebben met het in Thailand laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie? En zo ja, eventueel een betrouwbaar adres in de omgeving van Jomtien/Pattaya kunnen geven om zo’n inspectie te laten uitvoeren?

Het boek ‘Wonen en kopen in Thailand’ geschreven door P.L. Gillissen en in 2013 uitgeven door Uitgeverij Guide Lines bevat veel nuttige juridische, fiscaale en financiele informatie over vestiging en aankoop van onroerend goed in Thailand. Hoewel het boek uit 2013 is, is volgens mij de meeste informatie nog steeds actueel en goed bruikbaar. Voor meer informatie zie: www.eenhuisinhetbuitenland.nl/

Groet,

Gerard

10 reacties op “Lezersvraag: Huis kopen in Thailand en een bouwkundig taxatie-rapport?”

 1. chris zegt op

  Mijn vrouw heeft samen met haar broer een constructiebedrijf (beiden afgestudeerd als bouwkundig ingenieur) dat nieuwbouwt maar ook renoveert. Bij deze renovatie komt natuurlijk ook kijken dat men eerst moet inspecteren hoe de bestaande situatie is.
  Zij zouden – zegt ze- wel zo’n bouwkundig rapport kunnen opstellen maar het hefet weinig zin om dat te doen voor een kleiner project in Pattaya aangezien ze vanuit Udonthani werken. Volgens mijn vrouw moeten er in Pattaya wel betrouwbare mensen te vinden zijn die dat werk ook kunnen doen.
  Als het om een groter project gaat, wil mijn vrouw er wel over nadenken om te komen helpen.

  • Gerard zegt op

   Bedankt voor jouw reactie Chris. Het gaat echter om slechts een huis, dus geen groter project. Er zullen in Pattaya inderdaad wel betrouwbare mensen te vinden moeten zijn, de vraag is alleen waar?

 2. l.lagemaat zegt op

  Zou u niet eerst eens informeren of u een huis mag kopen in Thailand?

  • TheoB zegt op

   Nou Lodewijk,
   Volgens mij ben je in deze abuis.
   Een niet-Thai kan geen onroerend goed (land) op eigen naam zetten.
   Een niet-Thai kan wel een huis op eigen naam zetten, want een huis is volgens de Thaise wet geen onroerend goed.
   Vroeger waren de (meeste?) huizen in Thailand van hout en konden dus afgebroken en elders weer opgebouwd worden, dus roerend goed.

 3. Bob jomtien zegt op

  Belangrijk is een eerste vereiste dat de grond op iemands naam staat die u volledig vertrouwd anders zou ik geen huis kopen.

  • l.lagemaat zegt op

   Op een Thaise! naam staat.

 4. Joop WB zegt op

  Wij hebben een bungalow geleased in Jomtien.
  Het contract loopt tot september 2028. Het contract
  Kan worden overgenomen.
  Wellicht iets voor u voordat u de grote stap onderneemt.
  Het is een compleet ingericht huis. Twee slaapkamers
  plus badkamer. Europees ingerichte keuken met vaatwasser,
  wasmachine, droger en magnetron/grill/oven. Twee terrassen,
  rondom een tuin. Inclusief een personenauto
  (Toyota uit 2007, 37000 km op de teller)
  Vraagprijs voor alles € 70.000,00.
  Voor meer info: +31 6 21 83 77 96

 5. eugeen zegt op

  Een bouwkundig rapport? En volgens welke normen? Je kunt een huis in Thailand onmogelijk vergelijken met een huis in Nederland of Belgie.
  Wat wel belangrijk is als u een huis koopt is:
  – Is de verkoper de wettige eigenaar?
  – Is het huis in onderpand gegegeven?
  – Op wiens naam ga je het huis kopen? Thaise partner? Een Thaise kennis?
  – Het foreign exchange certificate
  (Uitgelegd in dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=bXJ2UBwM8GU )

  • Gerard zegt op

   Beste Eugeen,
   Het is niet mijn bedoeling om te controleren of het huis voldoet aan bepaalde bouwnormen. Ik weet dat in Thailand volgens andere normen wordt gebouwd dan in Nederland of Belgie. Het gaat om een bestaand huis van ongeveer 10 jaar oud. Ik ga er van uit dat het gebouwd is volgens de toen geldende Thaise bouwnormen.

   Waar het mij omgaat is om te controleren of het huis geen technische of verborgen gebreken heeft die misschien over het hoofd gezien worden als men niet over voldoende bouwkundige kennis beschikt. Maar wel uitgaande van de Thaise bouwkwaliteit.

   De overige zaken die je noemt zijn inderdaad belangrijk maar niet van technische aard. Dat zijn juridische zaken die door een advocaat uitgezocht moeten worden.

 6. Mike zegt op

  Voordat we weer over elkaar vallen over onbegrepen zaken m.b.t. huizen in Thailand : Als buitenlander kan je voor maximaal 30 jaar de grond huren. Eventuele verlenging daarna is mogelijk maar niet gegarandeerd. De lease wordt vermeld in de chanote, het huis kan op je naam als je dat wilt.

  Een aankoop via een vriend(in) is dus niet noodzakelijk en niet aan te raden. 30 jaar lease geeft je meer zekerheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website