Lezersvraag: Huis kopen en mij indekken bij scheiding of overlijden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 juni 2020

Beste lezers,

Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw en wij willen graag een huis kopen, omgeving Chiangmai. Ik zal het hele bedrag moeten financieren, +/- € 200.000,-

Ik begrijp dat ik geen eigenaar kan zijn van de woning en land maar kan ik mezelf een beetje indekken bij een eventuele scheiding of bijvoorbeeld bij het overlijden van mijn vrouw (kan haar familie aanspraak maken)?

Alvast bedankt en vriendelijke groet,

Paul

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Huis kopen en mij indekken bij scheiding of overlijden”

 1. JR. zegt op

  Huren is beter geen risico je zal de eerste niet zijn die het haasje is !
  Het land wordt nooit je eigendom

 2. joop zegt op

  neem een user contract je moet naar een advocaat met notaris bevoegheid
  beslist geen bedrijf oprichten voor je huis levert vaak problemen op
  neem een advocaat met aantoonbare ervaringen met deze zaken
  en de advocaat moet in de buurt zijn dan kent hij de lokale regels en gewoonte

  de kosten vallen mee
  en zelf zoeken de advocaat en dat hij aan jou kant staat

 3. martino zegt op

  Beste Paul, waarom zou je zoveel geld betalen voor iets waar je geen eigenaar van kan worden? Weet je overigens wat de financiele gevolgen zijn van je huwelijk? Is er een gemeenschap van goederen, waardoor je vrouw nu al mede eigenaar is van al je bezittingen? Het beste advies is inderdaad om goed juridisch advies in te winnen, en ook bij meerdere juridisch adviseurs. Veel succes en geluk!

  • Paul Vercammen zegt op

   Beste, als je trouwt in België, zelfs met gemeenschap van goederen, blijven de eigendommen en kapitaal dat je bezat voor het huwelijk nog steeds van jou. Het zijn enkel alle nieuwe verwervingen en aankopen na het huwelijk die automatisch van beide zijn.

 4. garykorat zegt op

  Ik ben ook getrouwd met een Thaise. Nadat we getrouwd zijn hebben we een huis en land gekocht.
  Ik dacht dat het zo was , dat wettelijk gezien je recht hebt op 50% van alles wat na het trouwen is aangeschaft ..

 5. Laksi zegt op

  Beste Paul,

  Mijn vriendin heeft in December ook een nieuw huis gekocht in Chiang Mai (San Sai)
  Ze heeft een hypotheek kunnen krijgen van 2.4 miljoen en het huis kosten 2,69 miljoen.
  Iedereen begrijpt het al, ikke moest het verschil betalen. zijn 3 ton Baht.

  Ook ik heb allerlei adviezen gevraagd, maar er is eigenlijk niets van zekerheid. De enigste echte zekerheid die je heb is, dat ze zelf de maandelijkse bankkosten niet kan betalen en van mij afhankelijk is.
  Zo lang ze van jouw afhankelijk is, zal ze zeker haar huis nooit opgeven door je weg te sturen.

  Voorstellen als een BV zijn illegaal en de kans op inbeslagname is in Thailand zeker mogelijk (is na de coup vele malen gebeurd)
  Advocaat zekerheid is er ook niet, als je eruit moet, komt de hele familie wel logeren (helpen) ze slapen zelfs in de WC.
  Een Nederlander had tijdens een begrafenis alles uit het huis gehaald ook waterleidingen.
  Een Duitser had bij vertrek naar Duitsland een aannemer opdracht gegeven om het huis compleet plat te walsen.

  Dus NOOIT het huis volledig betalen, ALTIJD haar een hypotheek laten nemen. Smoesjes dat zij geen hypotheek krijgt is niet waar, bij de Gouvernement Housing Bank krijgt IEDEREEN een hypotheek van maximaal 2 miljoen Bhat.

  mail maar laksi150208@gmail.com

  • janbeute zegt op

   Bij de goverments Housing bank krijgt Iedereen een hypotheek??
   Ik dacht het niet, alleen als je met regelmaat inkomsten hebt uit een zegmaar vaste baan.
   Of onderpand.
   Ben laatst met mijn stiefzoon bij vele banken geweest waaronder ook de GHB.
   Maar heb je geen onderpand of inkomen , forget it.

   Jan Beute.

 6. Hammus zegt op

  Als je zo’n groot bedrag wilt investeren in de aankoop van een woning, maar je twijfelt of je er goed aan doet vanwege de gedachte van en aan de mogelijkheid van een eventuele scheiding, zou ik niet kopen.
  Maar jouw vrouw zal daar begrijpelijkerwijs niet mee eens zijn. De vraag is of dat noodzaak is als jij de financiering bent. Kijk, ik ben ook al sinds jaar en dag getrouwd met een Thaise, we hebben ooit grond en huis in Chiang Mai gekocht en voor het gemak/verhuur/investment een appartement in Bangkok. Het geld voor beide aanschaf is door mij bijeen gebracht, maar dat heb ik volledig compos mentis en in alle vertrouwen gedaan. Ook in de wetenschap dat als ik onverhoopt door ziekte of ongeval het loodje leg, mijn vrouw onverzorgd achterblijft, inclusief de visum-spaarpot en andere banktegoeden.
  Niettemin, vanwege jouw vraag: zoek een goede advocaat en leg jouw intenties vast inzake aankoop en betaling, en wat jij wilt dat gebeurt als een scheiding je treft en wat te doen in geval van jouw overlijden, maar ook dat van jouw vrouw. Bij voorbeeld: het recht om zekere tijd te kunnen blijven wonen, onder andere om te bezien wat je te doen staat. Ook jouw verblijfstitel (huwelijk) verandert namelijk, en zal moeten worden omgezet naar bij voorbeeld retirement.
  Bedenk ook dat als jij als woningeigenaar niet de eigenaar van grond bent. Als jouw vrouw overlijdt heb je één jaar de tijd om de woning te verkopen en te verkassen. Lukt dat niet dan vervalt de woning aan de gemeentelijke overheid. Die verkoopt tegen een veel lagere prijs en na aftrek van kosten is de rest aan jou. Mits je te traceren bent. Bedenk ook dat de woning makkelijker verkoopbaar is als de grond vrij van lease is. Dat doe je door een huis te kopen op grond die ook wordt aangekocht op naam van jouw vrouw, en niet een huis te kopen/bouwen op gelease’de grond. Velen doen hier gemakkelijk over, maar ik vind het niks.
  Bedenk ten slotte ook dat huren een goede optie en alternatief is. Omgeving Chiang Mai zijn mooie panden te huur. Hoe duurder hoe zekerder jouw huurcontract. Voordeel ervan is dat je geld op de bank houdt die je testamentair aan jouw vrouw toe kunt doen komen, hetgeen haar misschien ook tevreden maakt/houdt.

  • Wim zegt op

   Beste Hammus,

   Ik lees dat je afraadt om te bouwen/kopen op geleasde grond. Ik heb toevallig net zoiets aan de hand, ik heb een Duitse kennis en die heeft een bedrijf opgericht om onder andere grond te verkopen en huizen te laten bouwen. Hij heeft 8 grondstukken te koop. Het bedrijf is voor 49% van hem en hij bied mij aan een stuk grond van zijn bedrijf te leasen, voor 30 jaar, en mij er een huis op te laten bouwen. Volgens mij heb ik dan geen Thai nodig om de grond op naam te zetten?

   Misschien zijn er ook andere lezers die hier ervaring mee hebben en weten wat de valkuilen zijn.

 7. Glenno zegt op

  Beste Paul,

  Je info klopt niet helemaal. Als buitenlander kun je geen grond kopen. Dat kan alleen wanneer je dat met een Thaise onderdaan doet. De Thai is dan voor 51% eigenaar van de grond.
  Wat wel kan/mag: een lease (huur) contract met je Thaise vrouw voor 30 jaar met verlenging van nog eens 30 jaar. Dit moet via een advocaat worden vastgelegd.
  De woning die je op de geleaste grond bouwt kan wel jouw eigendom zijn. Door het leasecontract voorkom je dat familieleden, na overlijden van je echtgenote, aanspraak kunnen maken op de grond en de woning. Althans ze kunnen de grond niet verkopen of jouw er vanaf gooien.
  Wat je natuurlijk ook moet regelen is waar jouw bezittingen (land/woning) heen moeten bij jouw overlijden.

  Bij echtscheiding is dus 51% van de grond(waarde) van je vrouw en zul je haar een vergoeding daarvoor moeten geven. Een schuldbekentenis door haar kan een deel van je “verlies” compenseren. Waardestijgingen van de grond zullen dan dus voor 51% (evt. onder aftrek van overeengekomen rentevergoedingen) naar je vrouw gaan.

  Nu je gehuwd ben zie ik geen (doorslaggevende) redenen om een corperatie op te richten. De corperatie zou dan gezamenlijk eigendom van jou en je echtgenote zijn. 51% haar eigendom.
  Daar zou dan het land en de woning in ondergebracht kunnen/moeten worden. Bij echtscheiding koop je haar deel van de aandelen. Echter, dat gaat dan niet alleen over het land, maar ook over de waarde(stijgingen) van de woning. Dus …..

  Ik hoop dat je hiermee wat duidelijkheid hebt. Siam Legal (Advocaten) in Chiang Mai is een uitstekende partner om je hierin te begeleiden. (tel.: +66 53 820619). Nee, ik heb totaal geen binding met dit kantoor.

  Groet en succes, Glenno

 8. jef zegt op

  al zeker een land lease nemen voor 30 jaar kunnen je er niet uitzetten of het verkopen

 9. Christiaan zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben een testament laten opmaken, waarin staat, dat als mijn vrouw overlijdt ons huis en grond eigendom wordt van haar dochter en een geadopteerde kleindochter. En daarin de clausule, dat ik er mag blijven wonen, zolang ik leef.

  • Hammus zegt op

   Beste Christiaan, er bestaan in Thailand geen waterdichte clausules, zeker niet voor farang. Als jouw vrouw eerder overlijdt is het voor jou des te moeilijker je te baseren op het famierecht. Hetgeen maakt dat als jouw stiefdochter akelig en lelijk wilt, en grond en huis verkoopt, jij geen poot hebt om op te staan.
   Ik geef je het advies zo snel mogelijk op de landoffice van jullie plaatselijk amphur een usefruct-constructie op de achterzijde van de chanoot te doen vermelden. Kosten: minder dan ThB 50. Vervolgens naar de advocaat en het testament herroepen. Maak een nieuw testament waarin je beschrijft dat aan jou na overlijden van jouw vrouw een usefrucht wordt verleend waardoor voor jou tot aan jouw dood woonrecht geldt op jullie pand. Tot slot kan dan na jouw dood grond en huis aan dochter etc worden verschonken.
   Jij maakt je in huidige constructie volledig afhankelijk van de docher. Ik zou dat niet doen. Hou het initiatief bij je, hou controle en zeggingschap, en ga pas uitdelen als jij zelf echt niets meer hoeft. Baas in eigen huis!

 10. TheoB zegt op

  Een niet-Thai kan geen onroerend goed bezitten. In Thailand is land wél en een huis géén onroerend goed. Vroeger waren de meeste huizen van hout en konden worden gedemonteerd en elders weer opgebouwd => roerend goed.

  Een niet-Thai kan land middels een Limited Company (Ltd.) bezitten, leasen of een usufruct (สิทธิเก็บกิน) overeenkomen. Een Ltd. heeft het nadeel dat je maximaal voor 49% eigenaar van het bedrijf bent en jaarlijks een jaarrekening moet kunnen overleggen. Een leasecontract kan worden afgesloten voor een periode van maximaal 30 jaar, eventueel met een optie om maximaal 2 keer voor nog n’s 30 jaar te verlengen (totaal 90 jaar). Usufruct (สิทธิเก็บกิน) houdt in dat je het levenslange vruchtgebruik van het land krijgt en wordt, net als het leasecontract, bij het lokale land office (สำนักงานที่ดิน) geregistreerd op het chanot (โฉนดที่ดิน).

  Een niet-Thai kan een huis bezitten, leasen of een usufruct (สิทธิเก็บกิน) overeenkomen.

  Alles wat aangekocht wordt tijdens het wettelijk huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden is gezamenlijk bezit. Bij ontbreken van een testament is de overlevende partner de wettelijk erfgenaam. In tegenstelling tot Nederland kan je in Thailand bij testament ook je partner en/of kinderen onterven.
  Als de overlevende erfgenaam niet-Thai is en niet binnen één jaar het onroerend goed (land) heeft verkocht kan het van overheidswege geveild worden.
  Bij (door)verkoop van land en/of huis blijven de leasecontract- en usufructrechten van kracht.

  Hier nog wat links:
  https://www.isaanlawyers.com/property-law/
  https://thailawonline.com/en/
  https://www.asiapropertyhq.com/buy-property-thailand/
  https://help.fazwaz.com/en/collections/1729377-foreign-ownership

  PS: voor op- en aanmerkingen en aanvullingen houd ik me warm aanbevolen.

 11. TheoB zegt op

  Een niet-Thai kan geen onroerend goed bezitten. In Thailand is land wél en een huis géén onroerend goed. Vroeger waren de meeste huizen van hout en konden worden gedemonteerd en elders weer opgebouwd => roerend goed.

  Een niet-Thai kan land middels een Limited Company (Ltd.) bezitten, leasen of een usufruct (สิทธิเก็บกิน) overeenkomen. Een Ltd. heeft het nadeel dat je maximaal voor 49% eigenaar van het bedrijf bent en jaarlijks een jaarrekening moet kunnen overleggen. Een leasecontract kan worden afgesloten voor een periode van maximaal 30 jaar, eventueel met een optie om maximaal 2 keer voor nog n’s 30 jaar te verlengen (totaal 90 jaar). Usufruct (สิทธิเก็บกิน) houdt in dat je het levenslange vruchtgebruik van het land krijgt en wordt, net als het leasecontract, bij het lokale land office (สำนักงานที่ดิน) geregistreerd op het chanot (โฉนดที่ดิน).

  Een niet-Thai kan een huis bezitten, leasen of een usufruct (สิทธิเก็บกิน) overeenkomen.

  Alles wat aangekocht wordt tijdens het wettelijk huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden is gezamenlijk bezit. Bij ontbreken van een testament is de overlevende partner de wettelijk erfgenaam. In tegenstelling tot Nederland kan je in Thailand bij testament ook je partner en/of kinderen onterven.
  Als de overlevende erfgenaam niet-Thai is en niet binnen één jaar het onroerend goed (land) heeft verkocht kan het van overheidswege geveild worden.
  Bij (door)verkoop van land en/of huis blijven de leasecontract- en usufructrechten van kracht.

  Hier nog twee lezenswaardige links:
  https://www.isaanlawyers.com/property-law/
  https://thailawonline.com/en/

  PS: voor op- en aanmerkingen en aanvullingen houd ik me warm aanbevolen.

 12. janbeute zegt op

  Afgezien van wat ik hier zoal lees, maar een huis van 200000 Euro dus in Thaibath omgerekent rond de 7 miljoen is een boel geld voor een huis in Chiangmai. Tenzij het een gigantische villa is.
  Omdat je niet zeker bent van de zaak met je Thaise vrouw, anders had je deze vraag namelijk niet gesteld, dan zou ik een wat goedkopere woning uitzoeken.
  Er is keus genoeg in Chiangmai en daarbuiten.

  Jan Beute.

 13. Marcel zegt op

  200000 euro daar zet je hier geen huis mee,maar een grote villa.
  De grond wordt nooit de uwe,het huis echter kan je als jouw bezit registreren.Of dat zin heeft laat ik in het midden.Als je huwt zonder contract is het bezit 50/50.
  Woon reeds 23 jaar in Thailand en raad je aan een mooi huis te huren en verder op je centen te passen,vertrouw jezelf en dan ben je goed af.

 14. peter zegt op

  Wat ik had begrepen van een Thais huwelijk, is dat je bezittingen (ook geld) voor het huwelijk niet voor beiden is, het blijft dus van jou. Zo ook dat van de vrouw.
  In het huwelijk verkregen bezittingen, geld zijn dan 50/50 deelbaar bij scheiding.

  Ook je pensioen, is voor het huwelijk, dus van jou, geen recht van vrouw daarop te reclameren.

  Geen flauw idee wat er gebeurt als je een property koopt met JOUW geld (immers voor het huwelijk aanwezig als zijnde jouw geld) en ook nog eens op haar naam zet.
  Op haar naam betekent dan, dat zij heeft betaald en is dus het hare.
  Of zij dit moet aan tonen bij de rechtbank of niet , weet ik niet en als je bewijst dat jij het geld had(van voor het huwelijk) en het daarmee gekocht is, wat doet de rechtbank dan?
  De usufruct kan je gebruiken om er te blijven wonen, nadat je ega is overleden. Anders heb je een jaar om te verkopen waarna het in beslag wordt genomen voor verkoop en sta je op straat, zoals TheoB ook schrijft.

  Een Thai company om grond te bezitten, moet als goed is ingedamd zijn door Thaise regering. Tenminste heb ik mogen lezen in TVF, welke weer zijn nieuws uit Bk post en Sanook en andere bronnen haalt.
  Een Thai company zou nu echt werkzaam moeten zijn en niet slapend om grond te bezitten.

  Hier is een link omtrent een Deen en “zijn vrouw” en hoe hij heeft kunnen winnen in een scheiding.
  Hij was niet getrouwd met haar ! Maar had toch wel enig rompslomp bij de scheiding.

  https://forum.thaivisa.com/topic/1170250-danish-man-wins-lawsuit-against-thai-wife-for-not-sharing-assets/?tab=comments#comment-15558837


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website