Lezersvraag: Hoe lang houden Thaise ondernemers dit vol?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 mei 2020

Beste lezers,

Krijgen Thaise ondernemers financiële steun van de overheid? Het toerisme ligt al een tijdje plat en er is ook nog geen zicht op of dit weer snel op gang komt. Het kan toch niet anders dat, hotels, busvervoerders, bars en andere sectoren die afhankelijk zijn van het toerisme, nu allemaal failliet gaan? Of hebben ze zoveel vet op de botten?

Groet,

Ron

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Hoe lang houden Thaise ondernemers dit vol?”

 1. Harry Romijn zegt op

  De corona-crisis drukt ons allen weer op de neus, hoe gevoelig wij wat centen verdienen betreft, van de internationale verbindingen. Hoe bijv. het verdienmodel wordt, als het toerisme voor wat langere tijd wegvalt. Menig Chinees, zal NIET ver weg gaan, idem Australiër, Europeaan en Amerikaan. In menig toeristenbestemming als Thailand, Maldiven, Bali, zal Schraalhans misschien wel 2 seizoenen keukenmeester zijn, ofwel: totale armoede.
  Enige voordeel: wie is geïnteresseerd om busondernemingen, hotels, bars enz failliet te laten gaan en de bezittingen te kopen ? Wat moet je in Thailand met een luxe touringbus zonder toeristen ?

 2. Bob jomtien zegt op

  Je hebt gelijk. Velen gaan failliet of sluiten
  Zo ook mijn restaurant in jomtien 30 Juni exit. Verlies loopt in de miljoenen en dan nog een doorlopend huurcontract. Hoop nog een koper te vinden maar dat zal ijdele hoop worden.

  • Sjoerd zegt op

   Triest…sterkte. Hoe heet je restaurant en waar is het precies? Wellicht kom ik een maaltijd nuttigen.

 3. Stefaan zegt op

  Bedrijven die slecht bij kas zitten… zullen het moeilijk overleven.
  Als bedrijf kan je maar de vaste kosten beperken tot het minimum. Huur niet meer betalen in overleg met de verhuurder, werknemers niet meer betalen of ontslaan, je schulden proberen te reorganiseren, laten kwijtschelden of spreiden in de toekomst.
  Voor de private toeristenbus bedrijven is dit een ramp : banken zullen weinig mededogen hebben, bussen geraak je aan de straatstenen niet kwijt want is geen vraag naar.
  Banken en verhuurders van onroerend bedrijfsgoed spelen een belangrijke rol op het overleven van bedrijven. Zijn die banken bij machte om bedrijven gedurende enkele maanden tot 2 jaar de schulden te herzien?

 4. chris zegt op

  Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen aloude bedrijven en de bedrijven die – zeg – de laatste twee decennia zijn begonnen. Die laatsten hebben aanzienlijk hogere kosten dan bijvoorbeeld de bedrijven die nagenoeg geen kapitaallasten hebben omdat grond en gebouwen al van de familie waren.
  Degene die niet zo oud zijn hebben grond en gebouwen moeten kopen en moeten daarop afbetalen. Dat maakt een belangrijk deel uit van de kosten want het personeel is niet zo duur.
  Voor de oudere generatie bedrijven geldt de vraag is of men bereid is (en hoe lang) om inkomstenverlies te leiden. Vet is er genoeg maar hoeveel wil je afvallen.

 5. mattheus zegt op

  Ik heb net begrepen dat per 1 juli alles wordt opgeheven, het land weer compleet wordt opengesteld en dus het gewone leven weer zal worden hervat. Voor velen nog even volhouden, voor hen zullen de toeristen hopelijk ook weer snel komen.

  • Louvada zegt op

   Droom maar verder man, eerst en vooral is er geen zekerheid dat vanaf 01 july een en ander zal versoepelen de regering wijzigt haar doelstelling bijna elke week, ze spreken daar constant mekaar tegen. Wat de ene dag beslist wordt is soms de week nadien veranderd. Wie gelooft daar nog in ????
   De toerist zal de eerste maanden niet boeken, want terwijl je vliegt roepen ze misschien terug de quarantaine in ? Dat tal van zaken zullen failliet gaan bestaat geen twijfel, dat is trouwens nu al te merken.Doe hier nu nog eens een maand of zelf langer bij ???? Stel dat alles terug normaal is op 01 july, de eerst daaropvolgende maanden moet je geen toeristen verwachten, welk hotelletje , shop, restaurant kan zoiets aan ???? Hoe leg je uit dat men in de restaurants geen alcohol mag drinken, terwijl je op elke hoek van de straat je u kan plat zuipen ? Sommige restauranthouders zeggen : het enige waar we momenteel wat zouden aan verdienen zijn de dranken die we schenken ? Ik begrijp ook niet hoe het mogelijk is dat de THB niet keldert ??? Op hoog niveau weer een truck, de rijken hebben sterke koopkracht nu in het buitenland, de armen worden helaas armer….. Een eerste minister die ook het hoofd van het leger is… heeft uiteraard alles in de hand. Waar blijven de Roden en de Gelen ???? Ik denk dat ze de kopstukken ofwel zwijggeld geven ofwel opgesloten hebben ???

 6. RobHH zegt op

  De Corona crisis kwam eigenlijk net te vroeg. Normaal is er tot Songkhran nog wel wat loos. Maar daarna is het compleet over. Moet er sowieso overal al geld bij.

  Natuurlijk gaat men nu van iets naar helemaal niets. Maar in deze periode kun je het als ondernemer in de toeristen sector sowieso al niet verdienen.
  Getuige het grote aantal restaurants hier in Hua Hin bijvoorbeeld, dat nu dan wel open mág, maar nog steeds dicht blijft. Nu gaan alleen de vaste kosten door. Anders kost het nog veel meer.

  • RobHH zegt op

   Leuk voor u dat het daar gewoon doordraait. Maar ‘aan de rand van Hua Hin’, dat is dus geen plek waar veel toeristen komen. En dáár ging dit onderwerp nu juist over. Over de toeristen. Of juist het gebrek daaraan. Beter is het inderdaad om een groep vaste klanten jaarrond te hebben.

   Het seizoen was inderdaad snel voorbij. Maar dat is een trend die al langere tijd geleden ingezet is. Het lijkt meer gespreid naar mijn idee. Vroeger was november absoluut helemaal dood. Maar nu prutsen we door, eigenlijk zonder enige terugval na de ‘laatboekers’ en voor de overwinteraars. Een flinke opleving in januari en februari. En dan pas echt helemaal niks meer na Songkhran. Nu dus. En dat was mijn punt. Dat we nú, de maanden mei en eerste helft juni eigenlijk helemaal niets missen. Omdat er dan nooit wat is.

   Overigens wil ik over dat vermeende gebrek aan toeristen in Hua Hin nog toevoegen dat de stad behoorlijk is gegroeid. Het (uitgaans)-centrum is verschoven naar het zuiden. De verschillende food courts doen goede zaken. Het lijkt erop dat mensen hun geld ‘anders’ uitgeven. Waarschijnlijk als gevolg van de dure Baht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website