Lezersvraag: Hoe lang houden Thaise ondernemers dit vol?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 mei 2020

Beste lezers,

Krijgen Thaise ondernemers financiële steun van de overheid? Het toerisme ligt al een tijdje plat en er is ook nog geen zicht op of dit weer snel op gang komt. Het kan toch niet anders dat, hotels, busvervoerders, bars en andere sectoren die afhankelijk zijn van het toerisme, nu allemaal failliet gaan? Of hebben ze zoveel vet op de botten?

Groet,

Ron


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Lezersvraag: Hoe lang houden Thaise ondernemers dit vol?”

 1. Harry Romijn zegt op

  De corona-crisis drukt ons allen weer op de neus, hoe gevoelig wij wat centen verdienen betreft, van de internationale verbindingen. Hoe bijv. het verdienmodel wordt, als het toerisme voor wat langere tijd wegvalt. Menig Chinees, zal NIET ver weg gaan, idem Australiër, Europeaan en Amerikaan. In menig toeristenbestemming als Thailand, Maldiven, Bali, zal Schraalhans misschien wel 2 seizoenen keukenmeester zijn, ofwel: totale armoede.
  Enige voordeel: wie is geïnteresseerd om busondernemingen, hotels, bars enz failliet te laten gaan en de bezittingen te kopen ? Wat moet je in Thailand met een luxe touringbus zonder toeristen ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Bob jomtien zegt op

  Je hebt gelijk. Velen gaan failliet of sluiten
  Zo ook mijn restaurant in jomtien 30 Juni exit. Verlies loopt in de miljoenen en dan nog een doorlopend huurcontract. Hoop nog een koper te vinden maar dat zal ijdele hoop worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Ronald1 zegt op

   Dat is idd heel vervelend.
   Denk dat er, en niet alleen hier in Thailand, heel veel plat gaan.
   Ik schat toch gauw een dikke 40% die het niet gaan redden.

   Het grote probleem is vaak de huur, veel te hoog.

   Hier in Hua Hin zelfde verhaal, de grootste posten, huur en teveel personeel.

   Gelukkig heb ik dat probleem niet, heb genoeg gegadigden voor de verkoop van ons restaurant.
   Eigen grond en zeer goede locatie waardoor zelfs in deze tijd voldoende aanloop is, en uiteraard kwaliteit.

   Reden voor verkoop in dit geval is gezondheid en leeftijd,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Sjoerd zegt op

   Triest…sterkte. Hoe heet je restaurant en waar is het precies? Wellicht kom ik een maaltijd nuttigen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Stefaan zegt op

  Bedrijven die slecht bij kas zitten… zullen het moeilijk overleven.
  Als bedrijf kan je maar de vaste kosten beperken tot het minimum. Huur niet meer betalen in overleg met de verhuurder, werknemers niet meer betalen of ontslaan, je schulden proberen te reorganiseren, laten kwijtschelden of spreiden in de toekomst.
  Voor de private toeristenbus bedrijven is dit een ramp : banken zullen weinig mededogen hebben, bussen geraak je aan de straatstenen niet kwijt want is geen vraag naar.
  Banken en verhuurders van onroerend bedrijfsgoed spelen een belangrijke rol op het overleven van bedrijven. Zijn die banken bij machte om bedrijven gedurende enkele maanden tot 2 jaar de schulden te herzien?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. chris zegt op

  Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen aloude bedrijven en de bedrijven die – zeg – de laatste twee decennia zijn begonnen. Die laatsten hebben aanzienlijk hogere kosten dan bijvoorbeeld de bedrijven die nagenoeg geen kapitaallasten hebben omdat grond en gebouwen al van de familie waren.
  Degene die niet zo oud zijn hebben grond en gebouwen moeten kopen en moeten daarop afbetalen. Dat maakt een belangrijk deel uit van de kosten want het personeel is niet zo duur.
  Voor de oudere generatie bedrijven geldt de vraag is of men bereid is (en hoe lang) om inkomstenverlies te leiden. Vet is er genoeg maar hoeveel wil je afvallen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. mattheus zegt op

  Ik heb net begrepen dat per 1 juli alles wordt opgeheven, het land weer compleet wordt opengesteld en dus het gewone leven weer zal worden hervat. Voor velen nog even volhouden, voor hen zullen de toeristen hopelijk ook weer snel komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Louvada zegt op

   Droom maar verder man, eerst en vooral is er geen zekerheid dat vanaf 01 july een en ander zal versoepelen de regering wijzigt haar doelstelling bijna elke week, ze spreken daar constant mekaar tegen. Wat de ene dag beslist wordt is soms de week nadien veranderd. Wie gelooft daar nog in ????
   De toerist zal de eerste maanden niet boeken, want terwijl je vliegt roepen ze misschien terug de quarantaine in ? Dat tal van zaken zullen failliet gaan bestaat geen twijfel, dat is trouwens nu al te merken.Doe hier nu nog eens een maand of zelf langer bij ???? Stel dat alles terug normaal is op 01 july, de eerst daaropvolgende maanden moet je geen toeristen verwachten, welk hotelletje , shop, restaurant kan zoiets aan ???? Hoe leg je uit dat men in de restaurants geen alcohol mag drinken, terwijl je op elke hoek van de straat je u kan plat zuipen ? Sommige restauranthouders zeggen : het enige waar we momenteel wat zouden aan verdienen zijn de dranken die we schenken ? Ik begrijp ook niet hoe het mogelijk is dat de THB niet keldert ??? Op hoog niveau weer een truck, de rijken hebben sterke koopkracht nu in het buitenland, de armen worden helaas armer….. Een eerste minister die ook het hoofd van het leger is… heeft uiteraard alles in de hand. Waar blijven de Roden en de Gelen ???? Ik denk dat ze de kopstukken ofwel zwijggeld geven ofwel opgesloten hebben ???

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 6. RobHH zegt op

  De Corona crisis kwam eigenlijk net te vroeg. Normaal is er tot Songkhran nog wel wat loos. Maar daarna is het compleet over. Moet er sowieso overal al geld bij.

  Natuurlijk gaat men nu van iets naar helemaal niets. Maar in deze periode kun je het als ondernemer in de toeristen sector sowieso al niet verdienen.
  Getuige het grote aantal restaurants hier in Hua Hin bijvoorbeeld, dat nu dan wel open mág, maar nog steeds dicht blijft. Nu gaan alleen de vaste kosten door. Anders kost het nog veel meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Ronald1 zegt op

   Deels eens,

   Er was, tenminste in HH, geen hoogseizoen.
   Alleen in de maand januari is er zegge en schrijve 2 weken wat te doen geweest.
   October November December 2019, waardeloos, 2 weken januari wat roering, februari maart, niets en toen was de rest bekend.

   Het is in zijn totaal wat verwarrend want de regering, gouverneur burgemeesters enz. zeggen allemaal wat anders.
   In grote lijnen mochten we, de restaurants, open op 3 mei, mits ! geen binnen restaurant maar open en luchtig, geen airco, en handgel en 1,5 meter afstand tafels.
   Daar kunnen veel restaurants in HH niet aan voldoen.
   Zie bijv. In de zgn Hiltonstraat. En juist daar zijn de huren de nekken breker, 100 tot 200000 baht !
   Is totale waanzin en niet vol te houden.
   Moet wel bij gezegd worden dat er veel “beun de hazen” zijn die denken, oh ik open wel wat en loop binnen, helaas! Zo werkt het niet, en die hebben helemaal geen vet op de botten.
   Vandaar dat wij, aan de rand van Hua Hin met nog enige anderen, Duits en Frans, zelfs in deze periode en zonder drank toch nog goed draaien, de meesten hebben weinig huur.
   Wij hebben onze eigen grond en geen huur.
   Dat scheelt een berg.
   Vandaar dat ik geen moeite heb om de zaak te verkopen, niet vergeten, na regen komt zonneschijn en ook deze periode van ellende, want dat is het, gaat voorbij.
   En er zijn genoeg ondernemers die weten dat deze ellende ook weer ophoudt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • RobHH zegt op

    Leuk voor u dat het daar gewoon doordraait. Maar ‘aan de rand van Hua Hin’, dat is dus geen plek waar veel toeristen komen. En dáár ging dit onderwerp nu juist over. Over de toeristen. Of juist het gebrek daaraan. Beter is het inderdaad om een groep vaste klanten jaarrond te hebben.

    Het seizoen was inderdaad snel voorbij. Maar dat is een trend die al langere tijd geleden ingezet is. Het lijkt meer gespreid naar mijn idee. Vroeger was november absoluut helemaal dood. Maar nu prutsen we door, eigenlijk zonder enige terugval na de ‘laatboekers’ en voor de overwinteraars. Een flinke opleving in januari en februari. En dan pas echt helemaal niks meer na Songkhran. Nu dus. En dat was mijn punt. Dat we nú, de maanden mei en eerste helft juni eigenlijk helemaal niets missen. Omdat er dan nooit wat is.

    Overigens wil ik over dat vermeende gebrek aan toeristen in Hua Hin nog toevoegen dat de stad behoorlijk is gegroeid. Het (uitgaans)-centrum is verschoven naar het zuiden. De verschillende food courts doen goede zaken. Het lijkt erop dat mensen hun geld ‘anders’ uitgeven. Waarschijnlijk als gevolg van de dure Baht.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Ronald1 zegt op

     Als u Hua Hin goed kent, ons restaurant aan de rand, betekend even voorbij big C richting Hin Lek Fai.
     Daar zijn veel projecten, the heights , la vallee etc.
     Daar wordt veel verhuurd aan toeristen, dus geen toeristen in onze area valt wel mee.

     Ik schat dat wij ca 30-35% toeristen hebben, als ze er zijn uiteraard, en de rest alle buitenlanders die in Hin lek fai wonen.

     Dat betekend dat wij veel gunstiger zitten omdat wij veel minder van seizoenen afhankelijk zijn.
     En dat heeft zich, en nog steeds, bewezen het laatste halfjaar.
     En dat terwijl al die in het zgn centrum zitten tegen een huur aan zitten van tussen de minimaal 100000 en 200000 baht per maand.
     Dat weet ik van collegae in het centrum.

     Over die food courts wil ik geen woorden vuil maken, ga lekker zitten op een stenen bank, betaal 80 baht en u krijgt wel de rekening van het hospitaal.
     Die toeristen brengen niets.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website