Lezersvraag: Hoe kom ik aan een Covid-19 vaccin in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 januari 2021

Beste lezers,

Het is misschien wat vroeg om nu al te vragen, maar hoe wordt het mogelijk gemaakt voor buitenlanders die in Thailand wonen, aan een vaccin tegen Covid 19/Corona te komen?

Welke voorwaarden? Welke ziekenhuizen? Welke prijs? Welke termijn e.d.?

Alle info is welkom.

Dank voor uw medewerking!

Groet,

wimHY

Rating: 1.00/5. From 2 votes.
Please wait...

30 reacties op “Lezersvraag: Hoe kom ik aan een Covid-19 vaccin in Thailand?”

 1. Willem zegt op

  Ik vind dat een goede vraag Wim die ook al een paar maand in mijn hoofd zit
  Ik had eigenlijk de stille hoop dat de NL Ambassade er evt iets over zou zeggen, of dat er een voorzichte voorspelling zou worden gepubliceerd over hoe, wat, wanneer, waar
  Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd helaas……. en om nu die vraag al zelf bij de Ambassade te stellen lijkt misschien wat vroeg daar ze in Nederland pas net zijn begonnen met vaccineren
  Dus ik vermoed dat we geduld zullen moeten opbrengen tot er meer bekend is of word gemaakt

  • Ger-Korat zegt op

   Wat heeft de Nederlandse ambassade te maken met een vaccin welke in de toekomst door de Thaise gezondheidszorg word geleverd. Ik zie de situatie in Thailand al voor me dat er 200 ambassadeurs van alle landen staan te dringen bij de voordeur van Prayut welke liever ziet dat zijn eigen bevolking eerst een vaccin krijgt. Beperk je tot de realiteit en wacht tot de partikuliere ziekenhuizen een vaccin aanbieden. Als je in Thailand woont en dan een beroep doen op Nederland voor hulp vind ik zo krom, je kiest ervoor om er te wonen en je weet dat je als buitenlander een beroep dient te doen op de partikuliere ziekenhuizen als je iets voor je gezondheid geregeld wilt hebben. En ga je naar de overheidsziekenhuizen dan hebben ze terecht een farangprijs van 3x de prijs als wat een Thai ervoor betaald. Hou gewoon het nieuws in de Engelstalige media in Thailand in de gaten. En de ambassade gaat niet over gezondheidszaken maar dat is je eigen verantwoordelijkheid, goed voorbeeld zijn de diverse (herhaal)vaccinaties welke je neemt zoals DTP, Hepatitis A en B (veel voorkomend in warme landen), je kunt niet alles naar de Nederlandse overheid toeschuiven maar dient ook zelf actie te ondernemen in dit geval het nieuws in de gaten houden. In Nederland, las ik, is de bevolking tot 60 jaar welke het minst kwetsbaar is voor een besmetting vanaf april/mei aan de beurt en de “gehele” bevolking (minus de weigeraars) in September gevaccineerd (optimistische verwachting) en dan blijken er teveel ingekochte vaccins zijn en deze zullen wel door het buitenland worden overgenomen indien een land zijn bevolking heeft gevaccineerd. Dan mag je aannemen dat pas medio dit jaar wat vaccins op de Thaise patikuliere markt komen want al de beschikbare produktie is reeds door diverse landen opgekocht.

   • KLTZ b.d. J.P. van der Meulen zegt op

    IJzersterke reactie. Zo is het en zo hoort het. Zo zit de wereld in elkaar!!

 2. Cornelis zegt op

  Ik haal mijn vaccinatie wel in NL na de eerstvolgende terugkeer, ergens tussen eind april en eind juni. .
  Wanneer – en dat lijkt in de eerste fase zo te zijn – vaccinatie in Thailand inhoudt dat je een Chinees vaccin krijgt toegediend waarvan de testfase nog niet is afgerond en waarover China kennelijk geen informatie wil delen met de rest van de wereld zou ik me niet in de rij aansluiten, maar dat is volstrekt persoonlijk, natuurlijk.

  • jerry zegt op

   ik denk zonder vaccinatie niet reizen met vliegmaatschappijen cor

  • Pjdejong zegt op

   Beste cornelis
   Mijn verwachting is dat je zowieso een vaccinatie zal moeten hebben om in een vliegtuig te geraken
   Zal de eis zijn van elke vliegtuigmaatschappij
   Dus misschien toch maar is verder kijken en afwachten hoe het verder gaat
   Ps kreeg van mijn verzekering gisteren gemeld dat de vaccinatie door hen betaald word indien die beschikbaar is het land waar ik verblijf .Dit was een info naar alle verzekerden
   Gr peter

   • Cornelis zegt op

    Mijn verwachting is dat die verplichting er niet komt voordat een aanzienlijk deel van de wereldbevolking gevaccineerd is.

 3. wim zegt op

  Ik vermoed dat we straks bij particuliere ziekenhuizen terecht kunnen tegen betaling.

  • Erwin VV zegt op

   Vaccinatie zou gratis zijn voor alle Belgen, en daar hoor ik nog steeds ook bij. Wij betalen uiteindelijk nog altijd belasting in België toch? (en nog niet weinig). De ambassades zouden eventueel een overeenkomst kunnen maken met de lokale ziekenhuizen. Van die kant echter radiostilte…

   • Bart1962 zegt op

    Beste Erwin,

    Ik had altijd begrepen dat eender welke vaccinatie onder een ‘medische prestatie’ valt.
    Wat hebben de belastingen met medische prestaties gemeen?

    Als je ooit een tegemoetkoming wil zien dan zal je je ofwel moeten richten tot je ziekenkas in België (al je nog aangesloten bent tenminste), ofwel zal je je verzekering in Thailand moeten aanspreken.

    Je reactie hierboven is toch wel heel kort door de bocht als je het mij vraagt.

    Greets,

    Bart

    • Erwin VV zegt op

     De minister van gezondheid meldde dat de vaccinatie gratis is voor alle Belgen. Ik ben nog steeds Belg en betaal daar nog steeds belastingen. Ik zie daar geen bocht. Alle Belgen gelijk voor de wet toch?

     • Lung addie zegt op

      Beste Erwin W,
      lees dit eens en dan zal je zien hoe gelijk ALLE BELGEN zijn voor de wet:

      Het betreft hier een wet uit 1996, 294 §1 3de lid. Deze wet stelt dat iedere Belg, onderhevig aan RSZ bijdrage, recht heeft op ‘WERELDWIJDE’ bijstand in geval van dringende hospitalisatie. Dus een gepensioneerde Belg, welke automatisch op pensioen, aan de bron, RSZ bijdrage ingehouden wordt, heeft recht op deze bijstand. Hoewel deze wet, welke een toevoeging is van een wet uit 1992, reeds meer dan 20 jaar oud is, is deze wet nog steeds onveranderd. Probeer het maar eens uit als je hier in Thailand opgenomen wordt in een ziekenhuis.
      Het volledige artikel kan je hier op het blog lezen:

      Uitschrijving voor Belgen(Ziekenfonds 3 aanvulling) Lung Addie.

      • David H. zegt op

       @Lung addie
       Ik dacht dat wij Belgen alleen recht hebben op die medische bijstand IN Belgie , en hoogstens mits document van mutualiteit ook in E.U.landen verband , echter niet in Thailand bvb…dus zal ergens wel zo een regeltje bestaan die dit uitzonderd.

       Want in zoiets zijn overheden wel heel spitsvondig .

       Heb zo ooit in Antwerps gerechtshof een spreuk aan muur gezien en gelezen :

       ” niet alles is bij wet toegelaten wat niet uitdrukkelijk verboden is ”

       Tja dacht ik toen al , zo hebben ze altijd wel gelijk !

       PS: nu zou ik er persoonlijk niets tegen hebben indien ik tegen betaling een gepast voor mij vaccin via Ambassade bemiddeling zou kunnen krijgen , bvb een dat geen – 70 celsius transport nodig heeft , maar een normaal vaccin temperatuurberijk , ook niets op tegen indien ik naar Bangkok moet daarvoor , heb al mijn vaccinaties zelf betaald oa , Pneumovax ( anti longontsteking 10 jaar bescherming), Twinrix 3 shots 3 weken interval levenslang bescherming) , en mijn 10 jaarlijkse Tetanus , gezondheidbescherming mag een (normale ) prijs hebben vind ik . Want ik heb geen vertrouwen in die Chinese sinovac , noem het een vooroordeel , maar ik hoef het niet !.

       • lung addie zegt op

        Beste David H,
        Ik dacht dat wij Belgen alleen recht hebben op die medische bijstand IN Belgie , en hoogstens mits document van mutualiteit ook in E.U.landen verband , echter niet in Thailand bvb…dus zal ergens wel zo een regeltje bestaan die dit uitzondert.

        Jij ‘denkt’ terecht heel correct. Je bent in Thailand NIET zomaar gedekt door de Belgische ziekenzorg, ondanks het feit dat, het door mij aangehaalde wetsartikel nog steeds van toepassing is. Het zijn de ziekenfondsen welke dit zo gemaakt hebben en ik zal maar niet vernoemen welk ziekenfonds daar als eerste mee gestart is met achteraf de rest in hun kielzog. Lees eens de verwijzing welke ik schreef bij het dossier “uitschrijven voor Belgen”. Geen kat die er naar kraait dat dit in feite totaal onwettig is daar wij, en dat is geen vrije keuze, RSZ ingehouden worden…. voor wat? Het enige voordeel voor een gepensioneerde is namelijk de ziekenzorg daar de andere voordelen, welke uit de RSZ voortvloeien, zoals bv werkloosheid, niet op hen van toepassing is.
        Recht hebben op en recht krijgen zijn idd twee afzonderlijke zaken.

     • Bart1962 zegt op

      Ik vrees dat voor ons Belgen, uitgeschreven uit ons land, helaas niet dezelfde wetten en regels gelden net zoals voor de ‘normale’ Belgen.

      Als ze ons niet kunnen behandelen als gewone Belgen, dat ze dan maar eens stoppen met de inhouding van de RSZ bijdrage. Dit kost ons handenvol geld. Ik betaal al genoeg voor een goede verzekering hier ter plaatse, die RSZ is gewoon pure diefstal.

      Ergens heb je wel een punt hoor, maar gelijk hebben en gelijk krijgen is een andere zaak …

   • Jean-paul zegt op

    vaccinatie is in Belgie inderdaad gratis voor alle inwoners van Belgie en zal in diverse centra kort bij uw woonplaats gezet worden. Over Belgen die in het buitenland wonen wordt er geen woord gerept.

   • Lung addie zegt op

    Belgen kunnen IN Belgie wel degelijk gratis gevaccineerd worden. Net als U, als Belg’ in Belgie, ook al ben je uitgeschreven, aan dezelfde voorwaarden als in Belgie wonende, kan behandeld worden in een ziekenhuis of bij de huisarts…. Indien je in het buitenland woont is daar wel geen tussenkomst van het ziekenfonds. Indien je dus gratis een vaccin wil hebben zal je even de oversteek naar Belgenland moeten maken…. dat zal wel iets meer kosten dan hier eventueel in een hospitaal te betalen. Of de eventueel in Thailand afgesloten verzekering dit zal terugbetalen is afwachten: je bent tenslotte niet ziek…. Nog veel te vroeg om op deze vragen een antwoord te geven.

 4. ruud zegt op

  Uiteraard tegen betaling, waarom zou die vaccinatie gratis moeten zijn?
  Maar met een beetje geluk, kunt u die ook wel in een staatsziekenhuis krijgen.
  De overheid wil namelijk graag van het virus af, dus zal ook graag hebben, dat iederen zich laat vaccineren.

 5. Christiaan zegt op

  Het is nog veel te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Er zijn vaccin door Thailand besteld, waarvan een klein deel in begin april aankomt.
  Een beroep doen op de ambassade. zpals Willem zegt, is ook nog veel te vroeg.
  Yj vermoed net als Wim, dat wij buitenlanders alleen tegen een stevige betaling in een particulier ziekenhuis ons kunnen laten vaccineren.
  Stel de vragen maar eens over een half jaar.

  • Willem zegt op

   Ik gaf ook aan dat het te vroeg was om deze vraag al op de ambassade af te vuren!. Maar mss zou het prettig zijn als de ambassade bekend maakt of ze zich daar voor in zetten, of dat we op ons zelf aangewezen zijn om een vaccin te bemachtigen….. dus wachten we nog maar even af want het wereldwijd vaccineren is pas net opgestart en productie zal vast nog wel opgevoerd gaan worden..

 6. Willem zegt op

  Vorige week maakte een particulier ziekenhuis in Bangkok al reclame met een covid vaccin. Het ging om een voorinschrijving. Op last van de overheid moesten ze daar per direct mee stoppen. Ik verwacht dat het over een paar maanden wel mogelijk zal zijn. Zeker als het aantal goedgekeurde vaccins toemeemt en de beschikbaarheid groter is. En Thailand zijn eigen bevolking ook kan vaccineren. In iedergeval een begin heeft gemaakt.

 7. Yan zegt op

  Het gaat hier allemaal onwezenlijk traag…en Prayut lost “druppelsgewijs” wat povere informatie over de vaccines…Blijkt dat de eerste ladingen van het Chinese Sinovac zullen komen…Er zijn ook al enkele honderdduizenden hiervan teruggeroepen. Verbaasd? Nee…helemaal niet. Er is ook sprake van het Astra Zeneca vaccin wat hier ( in Thailand) zou geproduceerd worden. Deze laatste zou pas beschikbaar worden vanaf de maand mei. Het is hier dus bijzonder droevig gesteld. In een optimaal scenario zou het Astra Zeneca vaccin hier snel beschikbaar moeten zijn…eventueel aangevuld met het vaccin van Moderna. Het Pfizer vaccin is zeer doeltreffend, maar eerlijk gezegd zie ik het niet voor mogelijk dat het transport en bewaring op minstens -75°C hier gegarandeerd zou kunnen worden. Persoonlijk zou ik het Chinese Sinovac aan mij laten voorbij gaan ( 50% doeltreffend en niet gegarandeerd…reeds zoveel terugroepingen )…Indien mogelijk, haal uw vaccin in het buitenland…zoniet, voorzichtig afwachten…Ik heb ruim 30 jaar voor Pfizer gewerkt in verschillende disciplines, opgeleid in onder andere het Center for Disease Control ( Atlanta ), ik weet waarover ik praat…

 8. Petervz zegt op

  Omdat de wereldwijde vraag naar vaccin zo groot is en de produktiecapaciteiten nog relatief klein, denk ik niet dat een vaccin voor de niet-risico groep voor het derde kwartaal beschikbaar komt. Mogelijk pas in 2022.

 9. Ben Hansen zegt op

  Sprak vandaag (7-1-2021) mijn cardioloog en die verwacht dat pas in mei/juni een vaccin beschikbaar is. Gaat de voorkeur uit naar Astra-Zenica of Pfizer dan kun je dat aangeven. Prijs nog niet bekend hoe hoog maar voor farangs? Wat denkt u zelf?

 10. Stefaan zegt op

  Hou er best rekening mee dat je als laatste categorie aan de beurt zal komen, zowel in Nederland als in Thailand. Een vaccin kopen klinkt vies en onethisch.
  Begrijp me niet verkeerd, ik gun je zo snel mogelijk een vaccin. Hopelijk kan de ambassade iets organiseren.

 11. Sjoerd zegt op

  Thailand is al begonnen met produceren:

  Siam Bioscience began its first production in mid-December after securing a deal with AstraZeneca in October, Songpon said. However, the doses must be tested and formally approved by the Thai FDA before they can be shipped.
  https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2021/01/03/thailand-to-get-oxford-astrazeneca-covid-vaccines-by-may/

  Elders heb ik gelezen dat de regering geen bezwaar heeft tegen partivculiere ziekenhuizen die een ander vaccin willen aanbieden.

  • Ger-Korat zegt op

   Bijgaand heb ik een artikel waarin het hoofd van National Vaccine Institute vertelt dat de produktie 4 tot 5 maanden in beslag neemt en in het midden van het jaar de vaccinaties beginnen. En dat het beleid is dat tegen het eind van het jaar 50% in Thailand is gevaccineerd, en in 2022 70%.

   https://www.ft.com/content/c21638e3-453b-4ef5-ae91-6c2ff49f784d

 12. Johan (BE) zegt op

  Ik voorspel dat welstellende expatriates voor een pittig bedragje een vaccin zullen kunnen kopen in Thailand. Arme Thaise mensen krijgen niks of een twijfelachtig chinees vaccin, denk ik.

 13. Van Bellinghen zegt op

  Geachte ,
  Vraag eens bij het RODE KRUIS in Bangkok.
  Daar zult U een geloofwaardig antwoord krijgen
  Met vriendelijke groeten,
  Emile.

 14. sjaakie zegt op

  Bangkok Hospital Chiang Mai laat weten dat een aanbod voor vaccinatie gedaan zal worden aan alle bekende patienten van het ziekenhuis zodra dat mogelijk is. Het ziekenhuis is daarbij afhankelijk van de Thaise overheid. Verwachting is 3e kwartaal 2021.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website