Beste,

Op jullie website heb ik al een schat aan informatie gevonden wat is internet een fantastisch medium om goed voorbereid op vakantie te vertrekken.

Binnen 3 weken gaan wij op ontdekking in Thailand. Drie weken genieten van de cultuur, de mensen, het land. We reizen samen met onze dochter van 10 maand oud dus is enige voorbereiding nodig.

Onze reis die we zelf hebben uitgestippeld bestaat uit Bangkok, Chiang Rai, Chiang Mai en als afsluiter 6 nachten Surin beach.

Op medisch vlak moeten we ons goed voorzien van alle soorten medicijnen. Nu is mijn vraag hoe beschermen we onze kleine jongedame het best tegen muggen? De berichtgeving is vaak tegenstrijdig ivm Deet. Wel of geen deet?

Momenteel hebben we de Natural spray van Care plus zonder deet gekocht. Maar is dit voldoende voor onze jongedame om haar te beschermen? En indien dit volstaat waarom is deet smeren dan nog nodig voor onszelf? Uiteraard hebben we ook een flesje deet gekocht.

Mvg Nathalie, Niek en Lily

17 reacties op “Lezersvraag: Hoe beschermen wij onze baby het beste tegen muggen?”

 1. J.Jordaan zegt op

  Als ik een advies mag geven is soffell het beste middel. Daar zit 13% Deet in.
  Ik gebruik het voor mijzelf en voor mijn kleindochter. De roze verpakking vind ik het prettigste ruiken. Het vlekt niet op kleding. Andere merken die ik heb geprobeerd zijn meestal spuitbussen of flacons en irriteren de luchtwegen. Dat is volgens mij niet zo”n goed teken. Dus geen dingen gebruiken die je op je huid moet spuiten (ook SOFFELL niet). Je ademt dat in en is niet zo gezond. Gewoon de lotion (creme) gebruiken.
  Ik gebruik het al jaren. Nooit een probleem gehad.
  J.Jordaan.

 2. Bebe zegt op

  U dient ervoor te zorgen dat uw baby alle basisvaccinaties heeft gekregen indien nietzeker liefst contact opnemen met de nodige instanties hieromtrent in nl alsook de dienst tropische geneeskunde ivm bijkomende vaccinaties

  Indien mogelijk neem ook een muskietnet indien u deet niet ziet zitten en mag ik er u ook bewust van maken er voor te zorgen dat u een heel goede hospitalisatie verzekering heeft die geldig is in Thailand .

  En in het ergste geval er zijn hele goede hospitaals in Thailand maar als u uw kind moet binnenbrengen in een lokaal hospitaal voor een aandoening dan zou ik in uw plaats 2x nadenken voor ik naar Thailand reis met een kind van die leeftijd.

 3. hansgeleijnse zegt op

  Natuurlijk reizen meer mensen met baby’s naar tropische landen als Thailand. Onlangs nog een kennis van me met 1 jaar oude baby. Ging allemaal goed, dit echtpaar beperkte zich zich tot een strandvakantie. Jullie gaan zo te lezen ook naar minder toeristische gebieden en je kunt je afvragen: is zo’n vakantie het risico wel waard. Ik sluit me wat dat betreft aan bij de slotalinea van Bebe. Ik ben sinds kort trotse opa, maar ik heb m’n kinderen gezegd me niet op te komen zoeken in Thailand voordat het wondertje een jaartje of drie is. Tot die tijd ga ik regelmatig naar Nederland om het te bewonderen.

  • hansgeleijnse zegt op

   Misschien hebben jullie ook iets aan deze link (ervaringen van een ander ouderpaar dat onder meer in Thailand reisde met kinderen):

   http://www.verrereizenmetkinderen.nl/info-a-tips/onderweg-met-kids/gezondheid-en-veiligheid

   en voor het geval dat, nog een met goede raad over baby en jetlag.

   http://www.babycenter.com/404_do-babies-get-jet-lag-how-can-i-avoid-it_7288.bc

 4. tino kuis zegt op

  Thailand is een heel veilig land voor baby’s als je je aan de gewone hygiënische voorschriften houdt. De kindersterfte hier is 15 per duizend levendgeborenen, gelijk aan dat van China, de Filippijnen en Mexico. (Voor Nederland is dat getal 4, VS 6 en Afrikaanse landen meer dan 50). Dit alles geldt dus voor inheemse kinderen die hier het hele jaar verblijven, in vaak onhygiënische omstandigheden. Voor de mensen die wonen in gebieden waar jullie naar toe reizen en voor reizigers in het algemeen moet dat getal veel lager liggen. Ik zou me over de gezondheidsrisico’s voor de baby geen enkele zorg maken.
  Muggen bijten vooral in de ochtend-en avondschemering. Beschermen met een lange broek, sokken, lange mouwen is bijna altijd voldoende maar een muskietennet voor buiten in de wieg of evt. binnen als je de horren niet vertrouwd, is ruim voldoende. Allerlei chemische middelen lijken me overbodig.

  • janin zegt op

   Tino,
   Ik zou NOOIT de raad aan iemand geven met een klein kind zoals jij dat doet. Ik heb er 40 jaar opzitten in een ziekenhuis,en hoewel het niets met de tropen of warme landen had te maken,toch dikwijls gevallen gezien waar je niet goed van bent. Ik heb het dan (ook) over muggesteken die zwaar ontstoken zijn of andere insectenbeten. En J.Jordaan heeft gelijk over die muggen .
   Vooral de opmars van de dingue is verontrustend.
   Waar je ook moet op letten met kleine kinderen is dat je niet alle produkten zomaar op een babyhuidje (mag) kan smeren..Het zou niet het eerste babytje zijn dat per expresvliegtuig terug naar hier komt omwille van zware allergie op een beet of produkt. Waar de ouders totaal in paniek alleen de dokters (in hun taal) en land vertrouwen.
   Best goed informeren bij de juiste instantie.
   Janin

 5. Leen Kalim zegt op

  Ik zou het kind bescherm zoals je je zelf beschermd en niet advies via een form maar via de GGD deskundige.

 6. conimex zegt op

  Muskietennetten zijn overal te verkrijgen, zorg er voor dat de baby’s armen en benen goed bedekt zijn voor de avondschemering in gaat, een kamer met air conditioning houd veel muggen buiten en loop niet onnodig met het kind door de bush.

  Ik zou geen deet of wat dan ook gebruiken, in ieder geval niet voor het kind.

 7. Chris Hammer zegt op

  Ik heb goede ervaringen met het Tropencentrum van het AMC in Amsterdam en velen met mij.
  Maak een afspraak. Je wordt uitstekend voorgelicht en krijgt betere adviezen dan bij de GGD, die je vaak onnodige injecties en andere middelen aanbeveelt..

 8. Kokila zegt op

  Zijn er Nederlands sprekende artsen te vinden in Thailand in acute gevallen.

  • Leen Kalim zegt op

   Nee die zal je er niet vinden, maar met je reisverzekering kan je het S.O.S. nummer dat je krijgt hun dag en nacht bereiken. Dan doen zij de communicatie voor je.
   Groet Leen

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Ik ben enkele jaren geleden eens opgenomen in Pattaya en daar was een Belgische arts aanwezig. Ik heb er nooit achter gevraag bij mijn opname, maar hij werd spontaan naar mij gestuurd door het ziekenhuis zelf. Hij heeft trouwens ook gans mijn dossier met mijn belgische ziekteverzekering afgewerkt en ik hoefde verder niks te doen. Hij vertelde mij dat hij hier stage liep in tropische geneeskunde en dat er wel meerdere artsen zijn zoals hij, verspreid over gans Thailand. Blijkbaar is er een soort overeenkomst met Thailand of met ziekenhuizen hierover. Zulke artsen zullen waarschijnlijk ook niet permanent aanwezig zijn, en je zal dus wat geluk moeten hebben, maar de kans dat je er een treft bestaat wel. Het vragen waard dus zou ik zeggen, want misschien is hij die dag niet aanwezig maar de volgende dag wel. In de populaire plaatsen zal je waarschijnlijk wel meer kans hebben, maar hopelijk heb je hem niet nodig .

 9. Oscar zegt op

  Ik vindt dit onnodig risico nemen met z’n kleine om te gaan ROND reizen, de Denque mug is in opmars omdat deze niet meer intensief worden bestreden door het gouvernement .
  Iedereen weet hoe gevaarlijk deze steek voor jongeren en ouderen kan zijn.

  Sorry voor mij optimisme, maar mijn eigen ervaring leert dat je beter dit soort risico’s moet vermijden.

 10. J.Jordaan zegt op

  Tino,
  Ik had toch bewondering voor jou dat je overal wel een juist antwoord op kon geven.
  Muggen bijten vooral in de morgen en avondschemering. Niet waar, muggen bijten
  vooral overdag. Muggen hebben ook een hekel aan airco dus zullen niet lastig zijn in vertrekken waar airo is. Muskietennetten heb je niets aan als die niet zijn geimpregneerd
  met een bepaald middel. De muggen steken er dwars doorheen. De muggen steken ook dwars door kleding heen. Ghemische middelen lijken Tino overbodig. Ik zou de kinderen hun ellebogen, enkels en op de schouders toch maar een beetje insmeren.
  Verder kan je in Nederland voor je met vakantie gaat bij de GGD (ook op schiphol) waar je injecties kan krijgen voor je naar een risicoland vertrekt die geimpregneerde Muskietennetten kopen.
  J.Jordaan.

 11. roswita zegt op

  Als ik je een advies moest geven zou ik zeggen, kind bij de grootouders onderbrengen. Het begint vaak al met boze gezichten in het vliegtuig, omdat baby’s door het drukverschil vaak huilen. Naar mijn mening heeft zo’n hummeltje zelf niets aan zo’n vakantie. Verder is de reeds genoemde denque mug een gevaar voor zo’n klein babytje. Volwassenen kunnen aangeven waar ze last van hebben als we door iets gestoken zijn, een baby niet zodat je de kans loopt niet snel genoeg bij een dokter te komen. Dat heb je ook in Nederland maar daar zijn de verschijnselen meestal wel bekend. Maar ja dit is mijn persoonlijke mening, anderen hier denken er anders over. Ik zou het zelf niet doen, maar ik wens jullie een mooie vakantie in dit prachtige land.

 12. Dick van der Lugt zegt op

  Beste Nathalie, Niek en Lily,
  Het moet jullie duizelen, al die reacties, waarvan enkele elkaar driftig tegenspreken. Ik ben zelf eens het internet opgegaan en vond de volgende informatie:

  Op de website Blizzz lees ik: muggen die malaria en Japanse encefalitis overbrengen, steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue en gele koorts overbrengen steken overdag.

  Op de website Verre reizen met kinderen staat dat voor kinderen in risicogebieden middelen worden aanbevolen met maximaal 20 tot 30 procent deet. Helaas staat er geen leeftijdsindicatie bij, dus of dit voor baby’s ook geldt, weet ik niet. De vraag is hier: wat zijn de risicogebieden in Thailand?

  Een feit is dat dengue in Thailand in opmars is, niet alleen op het platteland maar ook in de grote stad. Een feit is ook dat malaria in sommige gebieden in Thailand voorkomt.

  Ik hoop met deze informatie enige duidelijkheid te hebben verschaft.

  Groet, Dick van der Lugt

 13. Niek en Nathalie zegt op

  Waarom neem je een baby nu mee naar Thailand? We reizen graag en we zijn ervan overtuigd dat dit perfect mogelijk is met een baby mits aanpassing van reisschema, veiligheidsmaatregelen, gezond verstand en een degelijke voorbereiding.
  Niet alleen is het een ervaring voor ons als gezin maar ook als koppel en waarom zou het niet kunnen?
  Ook elders in Europa kan het fout gaan als je niet oplet.. Vorige zomer gingen we met haar naar Turkije en de vlucht is prima meegevallen, zonder huilen.

  Toen we op zoek gingen naar onze bestemming trok Thailand meteen onze aandacht en toen we begonnen te lezen werden we al snel overtuigd van onze keuze.

  Ook hebben we overlegd met onze huisarts en zijn we dus voorzien basismedicatie, en contact gehad met tropenzorg.

  Lily heeft een extra vaccinatie gekregen naast de normale inentingen die iedere baby krijgt.

  Over muggenmelk kreeg ik tegenstrijdige informatie vandaar onze oproep hier.

  Bedankt voor de reacties alvast!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website