Beste lezers,

Kan er iemand mij vertellen of het verplicht is een internationaal rijbewijs te hebben voor het besturen van een scooter in Thailand?

Ik bevind mij namelijk in Hua Hin en wordt regelmatig tegengehouden door de politie die mij dan probeert een boete aan te smeren van 500 bath. De ene keer mag ik doorrijden en soms moet ik betalen.

Mij is gezegd dat je als toerist enkel je rijbewijs van thuis moet bij hebben.

Met vriendelijk groet,

Ronald


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Is het verplicht een internationaal rijbewijs te hebben voor een scooter?”

 1. Daniel Drenth zegt op

  Kort antwoord = JA

  Je kan het een scooter noemen maar het is gewoon een motor.

  Op het internationale rijbewijs moet dan ook een A ingevuld zijn ofwel motorrijbewijs.

 2. Michel zegt op

  U dient idd, zoals Daniel hierboven al aangeeft, een internationaal rijbewijs te hebben waar een A op staat, voor motoren.
  Zonder dat kunt u niet enkel een boete krijgen, maar bent u ook nog eens NIET verzekerd. Niet via uw reisverzekering, maar ook niet via het verhuurbedrijf van de motorscooter.
  Het zijn allemaal 100 of meer cc machines, en daar heeft u een geldig rijbewijs voor nodig, zelfs in Thailand.

 3. loe zegt op

  Ik zou dan maar snel een Thais rijbewijs halen. Fluitje van een cent.

 4. Gino zegt op

  Beste Ronald,
  Enkele te voet of met een fiets heb je geen rijbewijs nodig?
  Dus ja een internationaal of Thais rijbewijs heb je nodig.
  En je komt er nog goedkoop vanaf met 500 bath(zal wel zonder bonnetje zijn).
  Namelijk sinds enkele maanden zijn de boetes verhoogd naar 1000 bath voor:geen rijbewijs, niet dragen helm, niet dragen autogordel.
  Groetjes.
  Gino.

 5. Hans olthof zegt op

  Ik ben vorig jaar staande gehouden met de auto en moest rijbewijs tonen.
  Ik heb het in NL door de ANWB afgegeven int.rijbewijs getoond.
  Niet goed volgens de agenten, want dit dokument kenden ze niet, nee nooit gezien.
  Ik toonde mijn Nederlandse rijbewijs en alles was OK.

  • martin zegt op

   Dit valt in dezelfde categorie als andere lichtpunten hier soms vertellen. De politie had niet in de gaten dat ik mijn bankpasje liet zien ipv rijbewijs.
   Of de politie het herkend of niet…zorg voor de juiste papieren. Bij een ongeval kom je er snel achter dat het geen Nederland is.

 6. fons zegt op

  idd alleen international of thais rijbewijs telt in Thailand europese id kaart en rijbewijs ongeldig buiten Europa .
  reispas en int. rijbewijs en je bent in orde.

 7. ko zegt op

  wederom kort antwoord: Ja.
  overigens is 500 bath veel te veel. De boete staat op 200 en anders zeggen dat je de boete gaat betalen op het politie bureau, dan gaat die plots naar 200.

 8. ko zegt op

  Wederom een kort antwoord: JA.
  Die 500 bath is overdreven hoog, zeg dat je gaat betalen op het politiebureau, dan zal de boete waarschijnlijk lager worden. Een veel groter punt van zorg is je verzekering: je rijdt illegaal op een motor! Reisverzekering, WA etc kunnen zeer moeilijk gaan doen.

 9. egbert zegt op

  Hai Ronald.

  Je moet er gewoon één bij je hebben ook voor een scooter.

  Gewoon voor die tijd bij de ANWB in je buurt langs pasfoto mee is binnen 10 min. geregeld en geen gedoe in Thailand,bydeway als je een ongeluk krijgt in Thailand en er geen hebt ben je zwaar de klos,dus voor een paar euro’s risico lopen?

 10. eduard zegt op

  En het int. rijbewijs is alleen geldig i.c.m. het geldige Hollandse rijbewijs. Als er iets gebeurt kan de verzekering moeilijk doen. Je kunt n.l. rij-ontzegging hebben in Holland,terwijl je int. rijbewijs nog geldig is. Als ze dit natrekken ben je de Sjaak en wordt er niks uitgekeerd.

 11. Jay zegt op

  Houd er rekening dat je ook niet verzekerd bent zonder internationaal rijbewijs .

 12. Leon zegt op

  In ieder land moet je een geldig rijbewijs hebben. En aangezien jouw europees rijbewijs niet geldig is in diverse landen, heeft men een internationaal rijbewijs bedacht. En in Thailand is dat internationaal rijbewijs geldig.

  In Nederland kun je een internationaal rijbewijs kopen. Dat is dan een jaar geldig. Koop je het in Belgie, dan is het 3 jaar geldig.

  Brommers bestaan niet in Thailand. Wel gemotoriseerde tweewielers. Motosaai heet dat. En daarvoor moet je dus ook een geldig internationaal rijbewijs hebben. Als je in Nederland een motor rijbewijs hebt, dan komt dat meteen op je Internationaal rijbewijs te staan. Heb je dat niet…jammer dan.

  • egbert zegt op

   Hallo Leon, Dat zou heel goed kunnen,weet jij misschien ook hoe dit in Duitsland zit?

   e.pleyter@hotmail.com

 13. LeoT zegt op

  Mijn vraag, als je geen rijbewijs A heb maar B, C etc hebt, mag je dan wel A invullen bij de aanvraag van het Internationale rijbewijs?

  Leo

  • martin zegt op

   Lijkt me nogal duidelijk: Nee natuurlijk.

   Als de ANWB het onverhoopt niet in de gaten heeft zou het natuurlijk kunnen dat ze het overnemen, maar grote problemen als je een ongeval krijgt. Gebruik je verstand liever.

  • Cornelis zegt op

   Natuurlijk mag je liegen op het aanvraagformulier, maar als het goed is val je direct door de mand omdat je het nationale rijbewijs bij de aanvraag moet overleggen. Overigens: ook al zou men het ten onrechte toch afgeven voor de categorie A, dan trek je bij verzekeringskwesties toch aan het kortste eind…………

  • egbert zegt op

   Zover ik weet / herinner, ik heb dit nu 3 keer gehad, mag je zelf niets invullen qua status van je rijbewijs, dat doet de balie medewerkster v/d ANWB, moet in oktober weer en zal eens opletten.

 14. LeoT zegt op

  Mag je bij de aanvraag van een Internationaal rijbewijs A invullen, als je alleen autorijbewijs heb ?

  Leo

 15. eduard zegt op

  Hallo Leo ,ze nemen alles van je Hollandse rijbewijs over ,dus als je geen A hebt,krijg je het ook niet op je Int. rijbewijs maar………sommige van de anwb medewerkers gaven wel eens een aatje op je int. rijbewijs,als je zei dat je een brommer ging huren en daar een motorrijbewijs voor nodig had.

 16. fons zegt op

  let wel op in Thailand moet je 2 thaise rijbewijzen hebben 1 voor motorfiets+ 1 voor auto minibus pukup voor mensen die dat niet geloven ik heb ze alle twee dus geen fabeltje

 17. eduard zegt op

  Maar het vreemde aan de zaak is dat de anwb met een int. rijbewijs helemaal NIKS doet.Wordt niet opgeslagen,niks. Maar zijn wel genummerd,maar is meer voor de administratie van hun.

  • Cornelis zegt op

   Dat opslaan heeft geen zin. Het internationale rijbewijs – International Driving Permit – is juridisch niks meer dan een vertaling van het nationale rijbewijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website