Beste lezers,

Ik ben gepensioneerd en gescheiden en heb sinds een aantal jaren een Thaise vriendin. Zij woont in Thailand en ik in Nederland. Ik ga regelmatig naar Thailand en wij hebben besloten om te gaan trouwen. Vanwege gezondheidsproblemen kan ik niet emigreren maar verblijf gemiddeld 8 maanden per jaar bij haar in Thailand. Ik denk dat het het beste is om alleen in Thailand te trouwen voor de wet en Buddha.

Als wij in Nederland zouden trouwen of ons Thaise huwelijk laten registreren in Nederland wordt ik voor de AOW uitkering gezien als gehuwd en gaat mijn toeslag omlaag naar de gehuwden toeslag terwijl mijn Thaise vrouw niets krijgt omdat zij in Thailand woont en hier niet heeft gewerkt.

Helaas krijgt mijn Thaise vrouw geen pensioen bij mijn overlijden gezien het feit dat mijn ex-vrouw recht heeft op mijn nabestaanden pensioen. Wij gaan dus zelf financiële voorzieningen treffen voor haar in geval ik mocht komen te overlijden.

Heel graag jullie advies over dit idee.

Alvast bedankt voor de moeite.

Groeten,

Dirk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Financiële voorzieningen voor mijn Thaise vrouw bij mijn overlijden”

 1. Cornelis zegt op

  Je idee is dus in Thailand te trouwen en dat stil te houden, om je volledige AOW te behouden? Uiteraard begrijp je dat je daarmee de zaak tilt – maar wat voor advies wil je dan horen?

 2. Henk zegt op

  Meer als 180 dagen in Thailand per jaar. Dus je betaalt belasting in Thailand over je pensioen?

 3. Cees1 zegt op

  Zo nu en dan komt het SVB controleren in Thailand. Ze waren hier voor het laatst in Chiangmai in december 2017. Ze bezoeken dan een aantal mensen die hebben opgegeven single te zijn. Ze komen thuis controleren en als ze zien dat je getrouwd bent of samen woont word je zwaar gestraft met flinke boetes en kortingen.
  Ik gok het niet.

 4. Wien zegt op

  niet trouwen gewoon verder leven zoals nu, notarieel opmaken dat na je overlijden alles naar je vriendin gaat.

 5. janbeute zegt op

  Beste Dirk . Als je eens begon met een bankekening te openen hier in Thailand op beide namen of alleen op haar naam .
  Als je daar regelmatig geld op stort tijdens je leven kan je ega na het overlijden van je ook hier nog geld van ophalen om van te leven in Thailand .
  Ook zou je bij een notaris in Nederland een testament kunnen opmaken waarbij zij erfgename is .
  Maar omdat je weer niet wettelijk gehuwd bent , zal na je dood de fiscus je erfgename wel weer weten te vinden , hoger in de schaal voor de succesie rechten .
  Ook zou je de aankoop van onroerend goed kunnen overwegen , een condo of appartement kan op beide namen .
  Maar wees eerst wel zeker van de goede bedoelingen van je Thaise vriendin als je begrijpt wat ik bedoel .

  Jan Beute .

 6. Liam zegt op

  Waarom in Thailand trouwen voor de wet? Voor Boeddha is voor Thai vaak afdoende. Overigens ben je volgens mij niet verplicht om een wettig Thai s huwelijk in NL te laten registreren. Dus van overtreding is geen sprake .

  • Rob V. zegt op

   Liam je moet als je in NL woont een wettelijk huwelijk altijd aangeven in Nederland:

   “Woont u in Nederland? Dan moet u uw in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont u als Nederlander in het buitenland? Dan is dit niet mogelijk. Het is verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte dan in te schrijven in het Nederlandse register. Dit doet u bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag.”

   Bron:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten-in-het-buitenland

   “Trouwen voor boeddha” bestaat niet. In het Thai is het gewoon ‘tèng-ngaan’. Dat kan puur ceremonieel of uiteraard ook officieel. Een ceremonieel huwelijk met dorpsoudste en vaak maar niet altijd 1 of meerdere monikken is gebruikelijk en men beschouwd je dan als man en vrouw.

 7. Jos zegt op

  Je hebt gelijk Cornelis, maar indertijd is bij de AOW gekozen voor individualisering. Dit is, naar mijn mening, niet consequent doorgevoerd en dus wordt er ook naar een mogelijke partner gekeken. En natuurlijk wordt dat gecontroleerd met alle onaangename gevolgen voor de betrokkenen. Persoonlijk zou ik het rechtvaardiger vinden dat een AOW uitkering zonder welke voorwaarde dan ook wordt verstrekt. Ik durf te stellen dat dit ook goedkoper zou zijn voor de belastingbetaler. Administratie en controle zijn, zoals bekend, erg duur.

  Dirk, ik wens je veel wijsheid toe!

 8. Facttester zegt op

  Zodra je samenwoont, getrouwd of niet, krijg je van de SVB een korting naar beneden. Huwen doet er niet toe. Samen koken en boodschappen doen is al voldoende voor de SVB om je AOW uitkering naar beneden te schroeven en je partner, getrouwd of niet, krijgt niks. De partnertoeslag is inderdaad vervallen.
  Advies: huur een kamer voor jezelf en een andere kamer (ernaast…) voor je partner. Dan woon je niet samen.
  Wat je na je dood wilt schenken regel je in een Thais testament bij de notaris. want je woont in Thailand zodra je er 180 dagen of langer verblijft! Je bent Resident.
  Succes ermee.

 9. Kees 2 zegt op

  Maar waarom trouwen als je Thaise vrouw toch geen recht heeft op een nabestaandenpensioen?
  Met daarbij nog het risico dat de SVB het ontdekt en je gekort wordt op je AOW…

  Trouw dan voor Budha (als je partner en haar familie dat graag willen), maar niet voor de wet !

  En iets financieel voor haar regelen… tja, maak leuke bedragen over naar haar bankrekening en laat haar daarvan onroerend goed kopen op een plek waar het goed te verhuren is.

 10. Rob V. zegt op

  Ben je in NL ingeschreven dan ben je wettelijk verplicht een huwelijk te melden bij de autoriteiten, ook als dat huwelijk alleen buiten Nederland gesloten is. Doe je dat niet dan overtreed je de wet.

  Verblijf je meer dan 8 maanden per 365 dagen (hoeft geen kalenderjaar te zijn) buiten Nederland dan ben je verplicht je uit het Nederlandse BRP (gemeente) uit te laten schrijven.

  Over de regels omtrent AOW en samenwonen kun je bij de SVB je licht opsteken (of een van de honderden eerdere topics op dit blog raadplegen):
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/trouwen_en_samenwonen/index.jsp

  Deze vraagt neigt toch naar ‘hoe kan ik het beste de wet overtreden?’. Wil je alles legaal doen en is de SVB website te verwarrend ga dan eens bij hen langs voor een gesprek.

  Voor je ervenis zou ik contact opnemen met een notaris. Als je naar Google gaat en daar ‘goedkope notaris’ en je woonplaats invult zul je er vast een paar in je regio vinden. Lijkt mij verstandiger dan kennis uit de derde hand die achterhaald, verschillend van jouw situatie of ronduit illegaal kan zijn.

 11. Ger-Kirat zegt op

  Maak een testament in Nederland zou ik zeggen met haar als erfgename. En dat trouwen voor de wet in Thailand is nergens voor nodig als je het niet in Nederland laat registreren. Gewoon een ceremonie in Thailand, meer niet.

 12. Hans zegt op

  Hans zegt.
  Ik heb het zo gedaan.
  Geeft mijn vriendin,elk jaar een x bedrag.
  Dat moet ze ,als een potje maken,wanneer ik ga hemelen.
  Buiten dat om, krijgt ze elke maand huishoud geld.
  Onder tussen zijn we al 18 jaar samen,dus moet ze al een leuk potje hebben op gebouwd.
  Heb het haar gegeven en bemoeid mij er niet.
  Hans

  • Hansb zegt op

   Beste naamgenoot, ik vind je benadering erg goed en doe het ook ongeveer zo.
   Maar veel Thais doen aan korte termijn denken, lenen heen en weer en kopen goud, nieuwe autos en nog zo wat, hebben veel familiie etc.
   Volgen wat er met het geld gebeurt en in jouw ogen goede adviezen geven betekent toch niet dat je het niet gegeven hebt

 13. bob zegt op

  Genoeg adviezen hierboven. Open een fixed bankrekening op beider naam met atm en kies ieder een andere pin. Stort hier als het uitkomt geld op. Open daarnaast een spaarrekening en spaar het bedrag dat niet direct nodig is weliswaar voor weinig rente daarop. Of koop goudbars (geen kettingen en zo) en spaar die in een kluis. Goud behoud zijn waarde. Maar geen onroerend goed als belegging, onzekere markt. Maar een eigen onderkomen kan geen kwaad helaas ben je dan geen baas meer over die investering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website