Beste lezers,

Ik lees op Thailandblog en in Bangkok Post dat Thailand kampt met de ergste droogte sinds jaren. Wordt het dan geen tijd om het watergooien tijdens Songkran te gaan verbieden? Het is natuurlijk vreemd dat je zoveel water gaat verspillen als de boeren zitten te springen om water.

Over iets minder dan 3 maanden is al weer Songkran. Waarom worden er in het Thaise parlement daar geen vragen over gesteld zoals bij ons in de Tweede kamer? Werkt de volksvertegenwoordiging in Thailand wel goed?

Groet,

Rudolf

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Droogte in Thailand, waarom nog water verspillen met Songkran?”

 1. Erik zegt op

  Het antwoord op jouw vraag ligt een dikke 2.000 jaar geleden. ‘Brood en spelen’ riep hij om het volk koest te houden. Pak het volk nooit het speeltje af want dat komt het in opstand.

  Overigens, de Thai zal zich er weinig van aantrekken. Je kunt niet landelijk het water afsluiten want dan beschadig je de industrie en de zorg en desnoods rijden ze met hun emmertjes naar een meer of leggen vooraf een voorraad aan. Er zijn steden die om 17 uur de watertoevoer afsluiten om het feest langzaam te laten inslapen en dat is een goeie maatregel: men heeft zijn lolletje gehad en gaat (dronken…) naar huis…..

  Maar verbieden? Vergeet het maar.

 2. KhunKoen zegt op

  Misschien moet je het vergelijken met zwarte piet of vuurwerk in Nederland.

 3. De Inquisiteur zegt op

  Het traditionele anti-Songkran gedoe begint dit jaar wel erg snel.
  Vreemd dat er nooit geopperd wordt om eventueel de waterverslindende golfterreinen droog te leggen … .

  • theo zegt op

   dat komt omdat golfers boven alles verheven zijn

   • Rob V. zegt op

    Doet me denken aan lezers op dit blog die wisten te vertellen dat golfbanen tot de natuur gerekend moeten worden… Doe mij maar een park, vijver of bos. Een golfbaan is geen natuur, een voetbalveld ook niet. Wanneer water schaars is zou ik er geen sportvelden -golfbanen- mee bewateren.

    • Dik lenten zegt op

     De meeste golfbanen heben gezorgd voor hun eigen watervoorziening door het aanleggen van vijvers en andere waterpartijen .een gemiddelde golfbaan is 60 hectare groot waarvan ruim de helft natuur is .Het stoppen van de besproeiing van die golfbanen in Thailand zou leiden tot het sluiten van deze banen.Hierdoor zouden ruim 40 000 mensen werkeloos worden . Mvg Dik Lenten . Een golf liefhebber en iemand met redelijk veel kennis van golfbanen.

 4. Ben korat zegt op

  Laat Thailand lekker Thailand blijven en niet zoals Nederland doet met bijvoorbeeld zwarte piet.

  Ben Korat

 5. johny zegt op

  Thailand is geen Belgie en ook geen Nederland, gelukkig maar. Door het watergooien tijdens Songkran te verbieden kan je de droogte toch niet oplossen. Het is zelfs mogelijk dat we dit jaar een overvloedig regenseizoen krijgen, niemand weet dat.

 6. Jasper zegt op

  Ten eerste vind ik het een beetje vreemd dat je kritiek hebt op een gebruik dat zo belangrijk is in Thailand, water wordt overal nog steeds vereerd als een van de essenties van het leven. Als iemand het belang van water kent, is het de Thai wel.
  Ten tweede: waar maak je je druk over, het is een druppel op de gloeiende plaat.

 7. Rudolf P. zegt op

  Kennelijk zijn er meer Rudolfen hier. Enfin, zal voortaan de eerste letter van achternaam toevoegen.
  Vind de vraag een beetje in de trant van niet meer vliegen, autorijden of vlees eten. Iets met een hoig do-gooders gehalte.
  Laat het aan de Thais zelf over hoe ze met hun feesten en/of hun water willen omgaan. Dat zullen ze sowieso wel doen en dat is goed zo. Gasten moeten zich daarmee niet bemoeien.

 8. Rob V. zegt op

  Als linkse rakker ben ik begaan met het milieu, al ben ik geen fan van alles maar verbieden. Dat is echt een laatste redmiddel. Als ergens een schadelijke zaak is, kijk dan eerst of er alternatieven goede of betere geboden kunnen worden. Zo zou ik vuurwerk niet meteen verbieden (helpt illegale handel), maar bijvoorbeeld mooie vuurwerk shows laten organiseren als alternatief. En sommige zaken kun je simpelweg niet verbieden, als de mensen water willen gooien (of hun gezicht schminken) dan dien ze dat.

  Prima dat je je zorgen maakt over het water/klimaat in Thailand, niets mis met het delen van een mening of onderbouwd uiten van kritiek/zorgen. Maar zomaar Songkraan verbieden zouden de mensen denk ik niet accepteren. Lijkt me vooral symbolisch, dus zinloos. Het valt ook niet te handhaven, of mensen moeten zelf door campagnes of pure noodzaak zuiniger aan gaan doen met water. Laat de overheid maar inzetten op zaken die zoden aan de dijk zetten als het aan komt op gevolgen van de klimaatverandering. Maar als we dan al naar fijnstof kijken en wat de Thaise overheid daar aan doet… nee, het parlement en senaat hebben we nu niet zoveel aan. Maar dat is dan ook gebouwd op een gedrocht van een ondemocratische grondwet met dito oneerlijke verkiezingen.

 9. Moonoi zegt op

  Pas maar op met dat Nederlandse vingerwapperen, straks komen de Thai nog op het idee dat de Farang teveel water gebruiken en dan kun je fluiten naar je visum.

 10. Guy zegt op

  Het lijkt me wel dweilen met de kraan open toch wil ik hierover ook mijn mening delen.

  Als buitenlander ben je een (meestal) welkome gast in Thailand.

  Het komt enven wel niet aan de gast toe om de cultuur en de ermee gepaard gaande uitvoering ervan te gaan bepalen (naar westerse normen uiteraard niet altijd wat wij ons erbij voorstellen).

  Een Thais feest als Song-Kran , daar ga ik als buitenlander alvast de regels niet proberen te veranderen.

  Andermaal hetzelfde – vergeet nooit dat je een (welkome) gast bent in Thailand.
  Leef met de thai en hun cultuur, geniet ervan en als je dat echt niet kan dan…………

 11. teun zegt op

  Waterverbruik tijdens Songkran vormt slechts een klein percentage van totale jaarcomsumptie. Dat verbieden heeft totaal geen oplossend effect.
  Een gecoordineerd totaal-beleid (door een soort Rijkswaterstaat) zou beter zijn. Momenteel bepaalt elke provincie haar eigen beleid of wat daar voor door moet gaan. En dus zijn eigen behoeften belangrijker dan die van de benedenstrooms wonenden.

  Ook zou het verstandig zijn om in droge periodes maatregelen te nemen om water efficienter op te vangen in de regentijd. Dus niet pas in regentijd (met overstromingen tot gevolg) pas rivieren/kanalen gaan uitbaggeren voor de Tv-beelden (kijk eens hoe hard we werken!).

  In dat kader viel ik hier bijna uit mijn stoel toen ik zag, dat bij mij in de buurt (Sangkampeng, Chiangmai) men nu al bezig is met uitbaggeren. Het lijkt kennelijk toch door te dringen.

  Watergooien met Songkran zal allereerst niet te handhaven zijn en daarnaast een volksopstand veroorzaken. En daar heeft niemand wat aan.

 12. David H. zegt op

  Als dat watergooien geen invloed heeft gedurende 7 dagen ,wel dan heeft dat minder douchen al helemaal geen effect, blijft er dus heel weinig over ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website