Lezersvraag: Corona hysterie in Isaan?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
7 mei 2020

Beste lezers,

Ik zou eigenlijk volgende maand weer teruggaan naar mijn vrouw en schoonfamilie in Isaan. Vanwege Corona is dat dus gecancelled. Ok, dan maar omboeken naar november. Maar, het hele dorp is doodsbang dat ik, de farang, het virus dan alsnog meebreng. Zolang er nog Corona is op deze aardkloot mag ik het dorp niet in. En dat terwijl ze daar allemaal gezellig bij elkaar zitten, geen social distancing, geen mondkapjes….

Wel gemakkelijk om de farang de schuld te geven.

Hebben anderen ook deze ervaring? En zit je al in Isan, hoe reageert het dorp op je?

Groet,

Ed

No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Corona hysterie in Isaan?”

 1. Cornelis zegt op

  Helaas is er tegen domheid ook nog geen vaccin………..

 2. Koos zegt op

  Toen ik in eind maart terug kwam in Udon waren ze wel bang (bang gemaakt)
  Maar toen ze zagen dat ik verplicht 14 dagen huis qaurantine moest doen waren ze gerust gesteld.
  Uiteraard als ik uit huis ga gelijk een mondkapje voor en niemand kijkt meer raar.
  Problemen hoor ik eigenljk niet van buitenlanders hier zolang je je eigen maar aanpast/gedraagd.

 3. pw zegt op

  Het is ‘t belangrijkst dat de envellope het dorp binnenkomt.
  Maar wel eerst desinfecteren hoor!
  Al het andere stoort eigenlijk alleen maar.

 4. Rob zegt op

  Domheid en propoganda. Maar zonder die farang hebben zij een heel groot probleem. En ondertussen eten zij vrolijk verder uit hetzelfde schaaltje.

  • tooske zegt op

   Rob,
   misschien zijn er wel zo weinig covid 19 besmettingen in de isaan juist omdat ze vrolijk verder eten uit hetzelfde schaaltje.

   • Cornelis zegt op

    Zoiets als ‘groepsimmuniteit’?

   • Jasper zegt op

    Je verwart bacterien met virussen.

    Weerstand opbouwen kun je tegen een hoop.
    Maar niet tegen Sars 2, het Coronavirus. Integendeel, veel mensen bij elkaar in een afgesloten ruimte, 1 echt ziek persoon en boem, honderden besmettingen.

    Afstand houden (wai) en reinheid is de Thai van nature meegegeven. Daarnaast is het een groot land, waar buiten de grote bevolkingscentra de mensen niet dicht op elkaar wonen. Veel contact met buitenlanders hebben de meeste Thai ook niet.

    De chinezen die kwamen verbleven meestal in chinese bussen, restaurants en hotels. Hebben de Thai geen voordeel, maar ook geen last van gehad dus qua besmetting.

    Dat lijkt mij eerder de reden voor de weinige besmettingen.

    • chris zegt op

     Twee opmerkingen: De Thais zitten voortdurend aan de haren van een ander te frunniken; en vele huizen zijn erg smerig, is mijn ervaring. Dat laatste is wel goed om immuniteit op te bouwen. Misschien ligt het daaraan. Minder wassen en schoonmaken dus (wink)

     • Siamees zegt op

      Volgens mij hebben ze gewoon geluk omdat ze zich in de tropen bevinden en het virus daar niet zo goed tegen kan, niets meer of minder. Anders zou het daar een catastrofe van jewelste geworden zijn.

 5. Geertg zegt op

  Er heerst geen hysterie over het corona virus. Alleen hebben veel mensen internet en zien de berichtgevingen uit Nederland en België ook op de Thaise media.
  Vergeleken met Europa zijn er hier relatief weinig besmettingen. Dus geen wonder dat men zich zorgen maakt.
  Maar als je hier komt moet je misschien nog 14 dagen in quarantaine. Doe dit eventueel vrijwillig. Verder pas je je gewoon aan. Draag n mondmasker, ontsmet je handen regelmatig en respecteer de afstand tot anderen. Dan valt het allemaal reuze mee.

 6. Rob zegt op

  Bij mijn vriendin geen angst als ik zou komen in het dorp.
  Inderdaad, ze zitten gezellig bij de buren (familie) verderop om te eten etc.

  Kan ze wel enigzins begrijpen voor hun angst. Tenslotte komen wij westerlingen uit landen
  waar het virus behoorlijk heeft toegeslagen.
  Waar bij hun het mondkapje zowat heilig is, zie ik van hun kant onbegrip waarom in de westerse
  landen deze tot voor kort niet werd voorgeschreven. Haar wel uitgelegd dat zo’n kapje niet nodig is zolang
  je afstand houd van iedereen, en we dat aanhouden. En ook omdat we simpelweg de voorraad niet hebben. Dat wat we wel hebben gebruikt wordt voor de essentiële beroepen. Ze gebruiken daar voornamelijk zelf gemaakt kapjes, waarvan ik dan weer in twijfel trek of ze werken.
  Zelf hou ik er de theorie maar op na dat het enigzins zou helpen voor bescherming. Druppels bij het niezen/praten worden toch enigzins gestopt. En in die druppels zou dan het virus zich bevinden.

  Ik volg het nieuws op de voet, NOS, BBC, CNN, Skynews en de WHO.
  Wat mij aan het denken zet is dat het virus in landen met hogere temperaturen de besmettingen en doden in aantal laag is en blijft. Toch zie ik hier amper berichtgeving over.

  Naast Thailand hebben ook omliggende landen deze lage cijfers (Myanmar, Loas, Cambodja, Vietnam).
  Wel zijn het landen waarin ik cijfers met een korrel zout interpreteer.
  Ook in Afrikaanse landen blijkt het aantal besmettingen laag te blijven. Ook hier landen waar in verhouding weinig Westerlingen komen.

  Thailand is dan wel, vergeleken met omringende landen, een toeristisch land en hun aanpak schijnt goed te werken door het zo goed als op slot te gooien. De brandhaarden liggen dan ook op plaatsen waar veel westerlingen zijn (Bangkok, Phuket).
  In Buriram, een dorp waar mijn vriendin woont, is er behoorlijk controle. Provincies zijn van elkaar afgesloten. Mocht je toch je provincie verlaten, dan is het bij terugkeer eerst 2 weken quarantine.

  Families in verschillende huizen onderling kent iedereen elkaar en voelt zich veilig om contact mee te onderhouden. Deze houding vind ik toch zorgelijk, daar ze niet van elkaar weten wat ze gedurende de rest van de dag doen.
  Omdat we druk zijn met de bouw van ons huis gaat ze regelmatig naar de stad voor inkopen (Nang Rong, Nong Ki en Nahkon Ratashima) voor inkopen. Dan neemt ze wel alle nodige maatregelen als ontsmetten, afstand houden etc).

  Al met al hoop ik dat men snel met opheldering komt waarom het in landen met een tropisch klimaat, het virus veel minder voorkomt. Het lijkt mij geen toeval meer te zijn.

  • Herman buts zegt op

   Je vergeet gemakshalve even te vermelden dat het virus van China ( een buurland ) komt en dat duizenden Thai zonder noemenswaardige controle uit Korea teruggekomen zijn toen daar de coronauitbraak op zen hoogtepunt was.De hetze tegen de Farang is door de Thaise regering gestimuleerd om de aandacht van China af te leiden. Dat er minder verspreiding is in Thailand ( je moet de officiele cijfers wel met een serieuze korrel zout nemen) en de omringende landen heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het “not done” is om te kussen of te omhelzen en ik bedoel met vrienden en kenissen.Dat verklaart ook de verschillen in Europa de zuiderse landen zijn warmer en kussen en omhelzen meer dan de noordelijk landen.Dit is het beste bewijs dat social distening de beste oplossing is om het virus te stoppen en in de gevallen dat dit niet kan , draag je dus wel een mondmasker. En Misschien is de wai binnenkort ingeburgerd in Europa 🙂

   • chris zegt op

    Van hoesten en niezen had ik al gehoord maar dat het virus erg van kussen en omhelzen houdt is een spiksplinternieuwe virologische theorie. Betekent niet veel goeds voor het maken van nageslacht dat toch al zo moeilijk wordt gemaakt met social distancing.(hoe bedrijf je de liefde op 1,5 meter?)
    Het verdraagt zich echter niet met de constatering dat de meeste Thaise Corona-gevallen komen door ‘contact’ met familieleden. Als het niet van kussen en omhelzen komt en ook niet van de wai komt (wat dat met het virus te maken heeft, ontgaat me) waardoor komt het dan? Door de alcohol? Sinds de verkoop van alcohol verboden is gaat het aantal besmettingen omlaag………..Heeft die Prayut toch nog gelijk……

    • Hans Pronk zegt op

     Ja Chris, een omhelzing lijkt mij ook net zo veilig als 1.5 meter afstand houden. En een zoen op een wang zal ook geen problemen opleveren. Maar een tongzoen?

  • Joost-Buriram zegt op

   Jullie huis wordt dus in de provincie Buriram gebouwd en jouw vriendin gaat regelmatig in Nakhon Ratchasima inkopen doen, dat is een andere provincie, dat betekend dat ze elke keer na het winkelen in Nakhon Ratchasima 14 dagen in quarantaine moet, of geld die controle niet voor inwoners van dat dorp en is die controle minder streng dan dat jij ons wil doen geloven?

   Ik heb een speciale “Buriram Healthy” sticker op mijn paspoort, of bij de meeste Thai hun Thaise ID, geplakt gekregen, als ik de provincie Buriram verlaat wordt die sticker verwijderd en als ik later weer terug kom in de provincie Buriram krijg ik pas na 14 dagen quarantaine een nieuwe sticker opgeplakt.

   Nu weet ik wel die hele quarantaine controle stelt hier in Buriram niets voor, normaal gesproken moet er iemand met een medische achtergrond 3x per dag je temperatuur komen controleren en op een formulier bijhouden, maar daar hebben ze niet genoeg mensen voor, dus dat formulier kan zij zelf even voor 14 dagen invullen, dan is ze overal vanaf, of ze kan ook via via deze stickers illegaal voor 20 baht p.st. kopen, ze zijn nogal makkelijk na te maken, het enige nadeel is dat wij buitenlanders zijn, dus voor ons is het iets moeilijker, maar als je een paar flessen Lao Khao whisky bij de Phujaibaan (dorpshoofd) neerzet, is dat ook snel opgelost.

   Want TiT (This is Thailand).

   • Rob zegt op

    Hoi Joost,

    Dat klopt. Omdat ze een pick-up heeft wordt deze regelmatig “ingezet” voor familie- en vriendendiensten.
    In Nakhon Ratchasima gaat ze af en toe naar het hospitaal voor chemo kuren van haar neef van 15 die leukemie heeft.
    En inderdaad, TIT, ze werkt voor de ampur/dorpshoofd, en met haar id-kaart kan ze makkelijk deze grenzen over en terug.
    Komt nog bij dat zij voor haar dorp de id-kaarten van de bewoners heeft moeten voorzien van die stickers.

 7. Helmoed Molendijk zegt op

  Ik ben al vanaf 7 maart in de Isaan en ondervindt geen enkel probleem. De domheid is wederkerig als ik de reacties lees. Gelukkig heeft Thailand de dommigheid van Nederland, de wijze waarop ze daar met Corana omgaan, niet overgenomen en ben ik blij dat ik Thailand ben.

  • Mister BP zegt op

   Welke dommigheid in Nederland?

 8. Diederick zegt op

  Accepteer hun angst. Want je kunt andere mensen niet veranderen.

  En ik snap het wel. Die mensen zitten in een corona-arm gebied en dan komt er iemand uit de donkerrode zone. Ik snap het best dat ze nu even niet op mensen zitten te wachten uit die zone.

  Dit afdoen als domheid vind ik een tikkeltje arrogant. Vooralsnog zijn de cijfers uit het “domme” Thailand vwb covid een stuk vrolijker dan Nederland met de “intelligente” lockdown.

 9. Klaas zegt op

  Er word veel gemanipuleerd mijn inziens…..

  Voorbeeld:

  Patient A 69 jaar gaat naar dokter/ziekenhuis met griep.
  Word opgenomen, en overlijd aan een hartaandoening.
  Doodsoorzaak: Hartaandoening.

  Patient B 69 jaar gaat naar dokter/ziekenhuis met Covid.
  Word opgenomen, en overlijd aan een hartaandoening.
  Doodsoorzaak: Covid

 10. Sjeng zegt op

  Echt zijn het nu weer domme Thai en geld vangers….Wat doen jullie toch in het mooie Thailand als alles wat je kan is het land en de mensen omlaaghalen. Een beetje zelfreflectie zou echt géén kwaad kunnen.

 11. KhunKoen zegt op

  De cijfers in Singapore zijn vertekend doordat ze daar arbeidsmigranten verplicht hebben om bij elkaar in slaapgebouwen in quarantaine te gaan, afgesloten van de Singaporezen.
  In de eerste weken hadden de autoriteiten het goed voor elkaar om het virus te bedwingen. Onder andere met apps en uitgebreide controle overal, maar door hun gastarbeiders te isoleren en vrijwel aan hun lot over te laten is het weer opgevlamd.

 12. Rene Martin zegt op

  Klopt volgens mij ook niet en kijk maar eens hoe erg het is in Jakarta.

 13. John zegt op

  Mensen in de isaan zien ook hoeveel coronabesmettingen en doden er hier in nederland zijn dus niet raar dat ze voorzichtig zijn

  • Cornelis zegt op

   Ik vermoed dat het aantal mensen in een dorpje als hierboven bedoeld in de Isaan dat weet hoeveel besmettingen en doden er in Nederland zijn, gemakkelijk op de vingers van één hand te tellen is,,,,,,

   • Sterker nog, ze hebben geen idee waar Nederland ligt.

   • Rob Urbach zegt op

    Je stelt je opmerking niet in het algemeen, maar geeft aan vermoedens te hebben. Daar kopen we eigenlijk niets voor. Ik weet uit eigen ervaring en waarneming dat de mensen die ik spreek in mijn dorp misschien niet de juiste aantallen in Nederland of welk ander Europees land dan ook zijn, maar wel weten dat het in Europa in het algemmen veel erger is dan hier in Thailand. Ze hebben hier ook tv en internet hoor…….

 14. Rob zegt op

  Hallo Cor,

  Uitzonderingen op de regel zijn er altijd. Singapore is er één van. Een zeer westers georiënteerd land,
  met zeer veel westerlingen die daar wonen/werken/leven/reizen.

  Overigens, de teller volgens de WHO op aantal doden in Singapore is met 20 toch bijzonder laag. Vind ik dus zeker niet hoog te noemen. En ja, ik weet dat de gemelde aantallen vrijwel overal hoger zal zijn dan vermeld.
  bron: https://covid19.who.int/

  – Het valt me gewoon op dat in tropische en vaak armere landen, ondanks hun minder goed geregelde gezondheidszorg er, gelukkig maar, de pandemie vooralsnog minder hevig toeslaat. Dan neem ik aan dat een zieke in onze westerse wereld een grotere kans heeft op genezen/overleven.

  – We zijn niet de veroorzakers, maar wel ongewild, de grootste verspreiders, doordat wij westerlingen nogal wat afreizen over deze wereldbol.

  Ik zie dus ergens wel een link tussen het tropische klimaat en aantal besmettingen/doden.
  De tijd zal het leren wat er uit diverse onderzoeken naar voren komt.

  • Herman buts zegt op

   Ik denk dat de link eerder te zoeken is in bevolkingsdichtheid, dat is bewezen,als je met veel op een klein oppervlak woont is het risico op besmetting gewoon groter. Dat verklaart ook de grotere besmettingscijfers in Bangkok en Phuket , dus niet de al of niet aanwezigheid van Farang.Wetenschappelijk is er geen enkel bewijs tussen klimaat en besmettingsgraad, wel wordt er nog onderzocht of de luchtvochtigheid eventueel een invloed kan hebben . Indien dit zo is , mag je met regenseizoen startende, snel hogere cijfers zien in ZO Azie.

 15. Ed zegt op

  Dank voor jullie reacties. We hopen er maar het beste van. Blijf gezond allemaal.

 16. Chunchay zegt op

  Er is veel te doen ver Covid19 en het is een grote zorg voor iedereen zowel in Europa als in Thailand en de rest van de Wereld. Elk land neemt zijn eigen maatregelen naar goeddunken wat het beste is zal uiteindelijk blijken. Wat mij in Thailand steeds meer opvalt is dat buitenlanders steeds meer gediscrimineerd worden of het nou gaat om maatregelen tegen Covid19, verblijfvisa’s, elke 3 maanden stempelen in en ander blog las ik dat bij binnenlandse vluchten buitenlanders 14 dagen in quarantaine moeten maar Thai niet. Als je in Europa en zeker in Nederland dergelijke maatregelen gaat nemen staat het land op zijn kop. Stel dat wij buitenlanders of medelanders apart gaan behandelen met speciale regels alleen voor hen nou maak je borst dan maar nat. Gelijkheid is iets dat in Thailand niet bestaat en dat kan ook niet natuurlijk met een reactionaire regering. Ik zou Thailand zeker niet fascistisch willen noemen maar discriminatie is ze niet vreemd alsof alle ellende in de Wereld van de farang zou komen (tenzij Chinezen ook farangs zijn) uiteindelijk komt de ellende wel daarvandaan. Ik ben getrouwd met een schat van een Thaise vrouw en wonen samen in Nederland. Ik heb jaren het plan gehad om na mijn pensioen in Thailand te gaan wonen en/of overwinteren inmiddels een half jaar met pensioen maar dat idee heb ik terzijde geschoven. Discriminatie op ras, afkomst of gedachtegoed is een verdorvenheid die ikzelf nooit zal toepassen dus wil zeker zelf niet gediscrimineerd worden door wie dan ook. Ik vind dat op dat gebied Thailand behoorlijk afgegleden is. Ik ben Nederland steeds meer gaan waarderen (zelfs het klimaat) de meeste zaken zijn goed geregeld (hoewel het altijd beter kan natuurlijk) maar prima vertoeven hier en 1x per jaar 4 weken Thailand is mij meer dan genoeg. Ik blijf natuurlijk altijd respect houden voor andermans mening maar ik heb mijn mening over Thailand de afgelopen jaren wel bijgesteld. Thailand is erg veranderd en zeker niet de goede kant op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website