Lezersvraag: Belastingaangifte in Belgie

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
29 mei 2020

Beste lezers,

Ik heb vraag ivm belastingaangifte in Belgie. Ik woon en ben ingeschreven in Thailand. Mijn pensioen wordt in Belgie uitbetaald waar er ook bedrijfvoorheffing, soc- en solidariteitsbijdrage wordt afgehouden.

Ben ik vrijgesteld van belastingsaangifte in Belgie aangezien ik fiscaal resident ben in Thailand en dus normaal ook in Thailand belasting dien te betalen op deze pensioeninkomsten. Echter, onder Thai tax law indien buitenlands inkomen niet in hetzelfde kalenderjaar wordt binnengebracht blijkt dit vrijgesteld van belasting in Thailand.

Heeft iemand hier ervaring mee?

In het forum vind ik hierover weinig terug.

Met dank.

Groet,

Marc

11 reacties op “Lezersvraag: Belastingaangifte in Belgie”

 1. David H. zegt op

  Je bent ten allen tijde verplicht een belastingsaangifte in te vullen als Belg.

  Weliswaar dan als niet verblijhouder Belgie ,en moet je inschrijven bij die dienst tenzij deze dat al automatisch dat gedaan hebben met de wetenschap van je uitschrijving via model 8 formulier .

  Wel is je aangifte dan in September eerst ,indien via Tax on web , je valt in andere belastingscategorie als buitenland woner .

  Doe je het niet , en een ijverige belastingscontroleur struikelt over je dossier , dan kan deze ambtshalve je taxeren (schatten )en beboeten .

  Zou geen probleem zijn als je nooit zou terugkeren naar Belgie of Europa , of je jezelf als verdwenen met de Noorderzon te beschouwd , maar dan ben je wel volledig als verdwenen Belg beschouwd

  • Dree zegt op

   Als je uitschrijft in België moet je bij de dienst FOD je gegevens bekend maken:

   https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/aangifte_niet-inwoners

   Als je dat niet doet en geen belastingaangifte indient in België kan het gebeuren dat ze je pensioen inhouden om de boetes te betalen.
   In Thailand moet je als Belgisch gepensioneerde geen belastingen betalen, je mag hier toch niet werken.

 2. JM zegt op

  De meeste Belgen moeten geen belastingaangifte meer doen.
  De staat kent je fiscaal dossier en stuurt je een voorstel vanvereenvoudigde aangifte.
  Je moet het alleen nog goedkeuren of aanpassen indien niet correct.
  Geen papieren meer invullen alles via MyMinfin (Tax-on -web),waar je alles kan raadplegen vanaf begin Mei

  • David H. zegt op

   @JM
   Ik weet wat je bedoeld , als je inkomen laag is en je toestand goed gekend krijg je inderdaad dat voorstel automatisch , evenwel als niet verblijhouder Belgie niet mogelijk !

   Ws. omdat ze niet volledig alles kunnen controleren in je verblijfs land , hebben ze met de gedwongen aangifte altijd een dwangstok achter de hand , vermits je zelf moet indiene / verklaren / bevestigen op eer .

  • LUCAS zegt op

   Vereenvoudigde aangifte bestaat niet voor niet inwoners.

 3. JM zegt op

  En je kan direct zien of je moet bijbetalen of geld terug krijgt voor inkomsten 2019 aanslagjaar2020.

  • LUCAS zegt op

   Vanaf september op tax on web .

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dag Marc,

  Als jij voldoet aan de dageneis dan ben je inderdaad een Thai resident voor de Personal Income Tax.

  Lees maar eens wat de website van het Thai Revenue Departement daarover bevat:

  “Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand. “

  Dit heffingsrecht wordt echter door het door België met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting danig ingeperkt. Zo blijft een Belgisch pensioen, als niet-inwoner, in België belast voor de inkomstenbelasting (personenbelasting). Op dit punt wijkt het door België met Thailand gesloten Verdrag wel zeer ver af van het OESO-modelverdrag.

  Lees maar eens wat artikel 17 van genoemd Verdrag daarover vermeldt via de volgende weblink Open daarbij het pdf-document onder “8 – Belgium”:

  http://www.rd.go.th/publish/766.0.html

 5. Roger zegt op

  Belgisch pensioen, dus ook belastingen daar te betalrn, ook al ben je ingeschreven in Thailand. Tussen beide landen zijn er geen belastingsakkoorden.

  • Lammert de Haan zegt op

   Gelukkig is jouw laatste zin onjuist, Roger.

   België heeft wel degelijk een Verdrag ter vermijding van dubbele belasting gesloten met Thailand en wel op 29 december 1980. Dit Verdrag is in werking getreden op 1 januari 1980.

   Zou er, zoals jij stelt, inderdaad geen Verdrag zijn gesloten tussen België en Thailand dan waren de rapen gaar. Dan zou nl. zowel België als Thailand bevoegd zijn om belasting te heffen over het pensioen van Marc, daar in zo’n geval de nationale wetgeving van beide landen van toepassing zou zijn. Dus zonder verdragsbescherming, aangevend welk verdragsluitend land bevoegd is om te heffen, terwijl het andere verdragsluitende land vrijstelling en in sommige gevallen vermindering, verleend.

  • john zegt op

   “tussen beide landen zijn geen belastingakkoorden” zeg je. Klopt kennelijk niet. Zie bericht van de belastingexpert in ons midden: lammert de Haan juist voor jouw bericht. Tijdstip: 13.10


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website