Lezersvraag: Auto verkopen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 juni 2020

Beste lezers,

Ik heb een vraag over de eventuele verkoop van mijn auto. Ik heb in Thailand gewoond en huur er nog steeds een appartement, ik heb een geldig Non immigrant O visa dat afloopt in augustus en kan dat verlengen als ik dat zou willen.

Mijn plan was om de auto nog een poos aan te houden omdat ik enkele maanden per jaar naar Thailand wil, door al het gedoe rond de covid-19 en omdat ik niet weet wanneer ik terug ga heb ik twijfels wat ik zal doen.

Ik weet dat als ik de auto wil verkopen een bewijs van residentie nodig heb van de immigratie maar vraag mij af of ik hier perse een Non O visa voor nodig heb? Ook wil ik die 800k BHT gaan gebruiken die ik nu nog steeds op de bank heb.

Mijn vraag, welk visum heb ik minimaal nodig als ik die auto wil verkopen? Kan dit bij voorbeeld ook met een visa on arrival? Of een tourist visa? Ook wil ik graag weten of er een machtigingsformulier is om iemand te machtigen om die auto te verkopen en of dit binnen de verlooptijd van mijn visum moet vallen.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Groet,

Cees

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Auto verkopen in Thailand”

 1. A.J. Edward zegt op

  Staat de auto op jouw naam !, dan is het niet veel anders dan in Nederland, stap met de aspirant koper het districtskantoor van transport binnen (paars gebouw) in bezit van/met je autopapieren ID card/paspoort, soort visa is irrelevant, word niet naar gevraagd, zorg er voor voordat je naar binnenloopt het aankoop bedrag al hebt ontvangen, contant of bijgeschreven op jouw bankrekening, overschrijving duurt, als je aan de beurt bent, enkele minuten.

  Staat de auto niet op je eigen naam, neem dan betreffend persoon/eigenaar/es mee, incl. haar of zijn ID card/pass.

 2. Sjoerd zegt op

  ALs je iemand wilt machtigen, dan wellicht via een advocaat met notariele aantekening.
  Vervolgens zal een notaris hier in Nederland je handtekening moeten legaliseren.

  • Co zegt op

   Dan kan je net zo goed je auto laten staan in Bangkok als je vertrekt. Een advocaat en Notaris inschakelen die je eerst even lekker leeg melken daar zou ik voor passen. Maar die heb je gelukkig nodig het is net wat A.J.Edwards zei.

   • Sjoerd zegt op

    Advocaat met notariele aantekening kost in Thailand rond de 1000 baht. Die maakt de machtiging op. Die stuurt hij naar jou, waarna jij naar notaris gaat in Nederland.

    Daarna handtekening plaatsen en legaliseren bij notaris in Nederland. Kost ook niet veel. Wellicht 25 euro, ex btw. https://www.eengoedenotaris.nl/notariskosten-legalisatie-handtekening/

    Wie weet kan het ook via de Thaise ambassade in Den Haag.

    Leeg laten melken? Daar is dus geen sprake van.

 3. Geert zegt op

  Als je als buitenlander een auto wil kopen heb je wel een ‘Certificate of residence’ nodig om de auto in te schrijven op jouw naam.
  Als je als buitenlander een auto wil verkopen die op jouw naam staat ingeschreven heb je enkel de officiële autopapieren nodig en je paspoort. Er wordt niet naar visum of iets dergelijks gevraagd.

  Gegroet,

  • Sjoerd zegt op

   Klopt volgens mij niet helemaal: ook bij verkoop heb je een certificaat van Immigration nodig, althans: dat is mijn recente persoonlijke ervaring in Pattaya. Koper en ik konden de eerste keer onverrichter zake terugkeren.

   • janbeute zegt op

    Certificaat van immigration, voor die gene die in het bezit zijn van het gele Tambien baan boekje.]
    Is dit niet nodig.
    Ook diegene die hier belasting betalen en de RO 22 residents verklaring jaarlijks ontvangen is dit voldoende.
    Je kunt met deze methode een auto of motor kopen op jou naam en weer verkopen.

 4. cees zegt op

  Hallo Edward en lezers,

  Bedankt voor je schrijven, ja auto staat op mijn naam, toch vraag ik mij af of je niet een stap overslaat, toen ik de auto kocht, moest ik eerst naar de Immigratie om daar wat papieren in te vullen (kopie van mijn huurkontract en paspoort en rijbewijs nodig) daarna met het formulier dat ik van hun kreeg naar het districts kantoor voor transport, daar ook weer wat papieren gekregen waarna ik weer terug moest naar het immigratie kantoor waar ik uiteindelijk een zgn bewijs van residentie kreeg en toen pas de auto kon kopen.

  Ik had mijn vraag wat anders kunnen/moeten stellen, heb ik een bewijs van residentie nodig om die auto te verkopen en per se een Non O visa? Of kan ik die verkopen op een andere manier, of met een visa on arrival of een tourist visa of heeft men in Thailand ook een soort van machtigings formulier

  Mijn visa verloopt binnenkort, ik wil die 800K bht gebruiken en heb niet zoveel zin om even naar Thailand te gaan voor dat visa, ook omdat ik er niet meer woon maar er nog wel een aantal maanden per jaar naar toe wil gaan, maar dan natuurlijk met een visa on arrival of zo, dus als ik weet dat het op een andere manier kan dan hoef ik er mij nu niet druk om te maken,
  Grt, Cees

 5. cees zegt op

  Beste Sjoerd,
  Bedankt voor je commentaar, ik denk wel dat je wel gelijk hebt dat je ook bij verkoop een bewijs van residentie moet hebben, aangezien mijn visa binnenkort verloopt en ik in Europa ben, zocht ik naar een andere manier, zonder dat ik mijn NON O verleng, maar met een machtiging via een advocaat is ook een optie.
  Grt, cees


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website